Паламуд Лакерда
5 posters
Страница 1 от 1
Паламуд Лакерда
Рецептата е с произход Ахтопол и я пускам за да спестя едно ходене на Тошето до Царево.
Хващaте си паламуда, почиствате го добре(надявам се че знаете как става това). Нарязвате го на тахоси с дебелина около 1,5-2см.Нареждате го в съд с последователност морска сол, тахоси морска сол , тахоси и т.н.Навлажнявате солта и го оставате така 10 часа. Като извадите паламуда, го остъргвате от солта и го нареждате на скара да се оцеди за 2-3 часа. Нареждате го в буркани с зехтин или преварено олио.Консумира се най -рано след 2 седмици, но според мен ако стои повече още по-добре.
Успех на всички в първото условие на рецептата. :58b46cfc40254e
Хващaте си паламуда, почиствате го добре(надявам се че знаете как става това). Нарязвате го на тахоси с дебелина около 1,5-2см.Нареждате го в съд с последователност морска сол, тахоси морска сол , тахоси и т.н.Навлажнявате солта и го оставате така 10 часа. Като извадите паламуда, го остъргвате от солта и го нареждате на скара да се оцеди за 2-3 часа. Нареждате го в буркани с зехтин или преварено олио.Консумира се най -рано след 2 седмици, но според мен ако стои повече още по-добре.
Успех на всички в първото условие на рецептата. :58b46cfc40254e
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Re: Паламуд Лакерда
Тоше, ето още една рецепта за ПАЛАМУД ЛАКЕРДА:
Изчистена и измита рибата се нарязва на колелца. Заравя се в морска сол за 5 дни.След този срок се изважда и изкисва във студена вода за 5 часа. Паламуда трябва да се отцеди добре и плътно да се напълни в буркани.Залива се препържено олио и се слагат подправки по избор. Така се оставя да престои поне 2-3 седмици.
Изчистена и измита рибата се нарязва на колелца. Заравя се в морска сол за 5 дни.След този срок се изважда и изкисва във студена вода за 5 часа. Паламуда трябва да се отцеди добре и плътно да се напълни в буркани.Залива се препържено олио и се слагат подправки по избор. Така се оставя да престои поне 2-3 седмици.
ivu- ...........................
- Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 298 Рожд.дaта : 06.12.1975
Години : 48
Re: Паламуд Лакерда
Албенче аз ги редя тахосите с морска сол направо върху голям гевгир.Хем се солят хем се оцеждат.А за яденето -направо на втория ден.
jorojoy- ...........................
- Регистриран на : 20.06.2009
Брой мнения : 513 Рожд.дaта : 01.11.1968
Години : 55
Re: Паламуд Лакерда
Жоре, аз предполагам , че има различни варианти на лакерда. Този който дадох съм го взела от стари ахтополски рибари , но нищо не ми пречи да изпробвам всички пуснати варианти.
Айде и солта да не ви стигне. :58b46cfc40254e
Айде и солта да не ви стигне. :58b46cfc40254e
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
паламуд-лакерда
Вземаме няколко по едри паламуда и ги почистваме .Нарязваме на трахули с дебелина по около 2 пръста.На дъното на съд , който не корозира от солта сипваме морска сол, отгоре редим парчетата риба,отново посипваме с морска сол и така до изчерпване на рибата.Последния ред трябва да е покрит с два пръста морска сол.
Оставяме на студено рибата да престои така 72 часа.След това остъргваме излишната сол и накисваме рибата в съд с неразреден оцет.Престоява около 4 часа.Отцеждаме и потапяме в олио/зехтин , като нивото на олиото да е с поне два пръста над последния ред риба.Добвяме подправки пожелание-зърна бахар, зърна черен пипер,скилидки чесън, пресен копър една връзка/1-2 суп.л-ци с връх сушен/.Така рибата престоява 7 дена на студено.Периодично я обръщаме от всички страни , за да поеме добре от подправките. На седмия ден можем да опитаме парченце от паламуда като задължително за по лесното му преглъщане си сипваме чаша бяло винце/при желание заместителя е бира/
Оставяме на студено рибата да престои така 72 часа.След това остъргваме излишната сол и накисваме рибата в съд с неразреден оцет.Престоява около 4 часа.Отцеждаме и потапяме в олио/зехтин , като нивото на олиото да е с поне два пръста над последния ред риба.Добвяме подправки пожелание-зърна бахар, зърна черен пипер,скилидки чесън, пресен копър една връзка/1-2 суп.л-ци с връх сушен/.Така рибата престоява 7 дена на студено.Периодично я обръщаме от всички страни , за да поеме добре от подправките. На седмия ден можем да опитаме парченце от паламуда като задължително за по лесното му преглъщане си сипваме чаша бяло винце/при желание заместителя е бира/
vlado_fidera- ...........................
- Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 64
Re: Паламуд Лакерда
Благодаря колеги за рецептите. Дано се задържи малко по-дълго в нашите териториални води че около Варна днес нямаше никой- чух че се е изнесъл надолу около Бяла. Към Бургас ако знае някой нещо да пише
batned- ...........................
- Регистриран на : 10.08.2012
Брой мнения : 4 Рожд.дaта : 29.10.1963
Години : 60
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Yesterday at 22:08 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго