МАРИНОВАНА РИБА ОТ ЮЖНА АФРИКА
Страница 1 от 1
МАРИНОВАНА РИБА ОТ ЮЖНА АФРИКА
Това е традиционна, класическа великденска рецепта от Кейп Таун, Южна Африка. Оригиналната рецепта е с филе от треска, но аз я направих с филе от бял амур и стана много вкусно мезе.
Подготовка: 30 мин.
Приготвяне: 1 час
Готова за: 1 ден, 1 час и 30 мин.
Продукти за 6 порции:
- 120 мл олио за пържене
- около 1300 г рибно филе, нарязано на порции по около 200 г
- сол на вкус
- 2 големи глави кромид лук, нарязани на колелца
- 2 счукани скилидки чесън
- 8 зърна черен пипер
- 4 зърна бахар
- 3 дафинови листа
- щипка едър лют пипер
- около 1/2 л червен винен оцет
- 120 мл вода
- около 100 г кафява захар или на вкус
- 1 с. л. къри на прах
- 2 г куркума на прах
- 4 г (около 1 ч. л.) смлян кимион
- 4 г (около 1 ч. л.) смлян кориандър
1. Загрейте олиото в голям тиган на среден-силен котлон. Посолете рибата и я сложете в тигана. Пържете от двете страни, докато стане кафява и готова - около 5 мин. от всяка страна. Извадете от тигана и я оставете настрана.
2. Запържете лука и чесъна в същия тиган на средно силен котлон до прозрачност. Добавете черния пипер, бахара, дафиновите листа и лютия пипер. Сипете оцета и водата и кипнете. Разбъркайте вътре кафявата захар докато се разтвори. Подправете с къри, куркума, кимион и кориандър. Опитайте и коригирайте сладостта на вкус.
3. Поставете парчетата риба и маринатата в съд. Горният слой риба трябва да е покрит от маринатата. Оставете да изстине, след което покрйте с капак и оставете в хладилник най-малко 24 часа преди сервиране. Консумира се с топъл прясно изпечен хляб (или затоплен в микровълнова фурна).
Добър апетит!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 70
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго
» Какъв е тоя киликанзер ?
Вто 26 Сеп 2023 - 11:29 by horgasz