ПИСИЯ - ТРИ РЕЦЕПТИ
3 posters
Страница 1 от 1
ПИСИЯ - ТРИ РЕЦЕПТИ
Писия в сос с масло и лимон
Продукти:
5 с. л. зехтин екстра върджин
6 с. л. безсолно масло
6 филета писия
сол
прясно смлян черен пипер
брашно за овалване
12 тънки резенчета лимон
5 скилидки чесън
3 с. л. каперси
¼ ч. ч. пресен лимонов сок
¼ ч. ч. сухо бяло вино
½ ч. ч. зеленчуков бульон или вода
2 с. л. нарязан пресен магданоз
Загрейте фурната на 120 градуса. Загрейте 3 с. л. от зехтина и 4 с. л. от маслото в голям тиган на средна температура, докато маслото започне да се пени. Овкусете филетата със сол и пипер и ги оваляйте леко в брашното. Запържете ги, докато станат светло кафяви отдолу, около 4 минути. Обърнете ги и ги пържете още 2 минути. Прехвърлете ги в тавичка и ги дръжте в топла фурна.
Забършете тигана с кухненска хартия и сипете останалите зехтин и масло. Щом маслото започне да се пени, сложете резените лимон и чесъна и ги пържете докато лимонът покафенее леко. Извадете го. Добавете каперсите и ги пържете около 1 минута. Сипете лимоновият сок и виното и ги оставете да заврат и да се редуцират наполовина. Добавете бульона и варете, докато сосът леко се сгъсти, около 2 минути. Поръсете с магданоза и овкусете със сол и пипер, по желание.
Сложете едно филе в средата на чиния, покрийте го с 2 резенчета лимон, сипете сос около него и го сервирайте веднага
Писия с лек сос от риган и лимон
Продукти:
6 скилидки счукан чесън
½ ч. ч. зехтин екстра върджин
2 големи сварени картофа, нарязани на по 12 филийки
сол
1 ч. ч. галета
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 с. л. сушен риган
1 с. л. настъргана кора от лимон
прясно смлян черен пипер
1 малка глава лук, нарязана на тънки филийки
2 големи домата, нарязан на по 6 филийки
6 големи филета писия
За соса:
¼ ч. ч. зехтин екстра върджин
3 с. л. пресен лимонов сок
2 с. л. нарязан пресен магданоз
сол
прясно смлян черен пипер
За овкусения зехтин:
Разбъркайте зехтина и чесъна и ги оставете да престоят на стайна температура от 30 минути до 2 часа.
За овкусената галета:
Разбъркайте в купичка галетата, 2 с. л. магданоз, ригана, лимоновата кора и 1 ½ с. л. от овкусения зехтин, докато галетата се навлажни равномерно. Добавете сол и пипер на вкус.
Загрейте фурната на 220 градуса. Намажете дъното на тавичка с част от овкусения зехтин. Подредете филийките лук в 6 редички. Покрийте всяка от тях с картофите и доматите като редувате по 2 филийки от картофите с по 2 филийки от доматите. Овкусете ги със сол и пипер и ги полейте с половината от останалия зехтин. Поръсете ги леко с овкусената галета. Подправете филетата със сол и пипер и ги поставете върху всяка редичка от зеленчуци. Намажете ги леко със зехтина и ги покрийте с останалата галета. Полейте с останалия зехтин. Печете, докато лукът покафенее, рибата се сготви, а галетата стане златисто-кафява, около 25 минути.
За соса:
Разбийте зехтина, лимоновия сок и магданоза в малка купичка, докато се смесят. Овкусете със сол и пипер.
С помощта на шпатула, внимателно сипете една порция риба със зеленчуци в гореща чиния. Сипете малко от соса около нея и сервирайте веднага.
Писия с лучена коричка и масло с аншоа
Продукти:
4 филета писия
1 ½ с. л. зехтин
½ ч. ч. + 1 с. л. масло
1 ч. ч. лучени кръгчета
2 яйца
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 смачкана скилидка чесън
1 консервна кутия с аншоа
2 с. л. бяло вино
няколко стръка див лук (за декориране)
сокът на половин лимон
Загрейте 1 с. л. масло и 1 с. л. зехтин в тиган.
Смелете лучените кръгчета в кухненски робот, ако са леко воднисти, добавете и малко хляб. Той ще попие течността. Сипете получените трохи в купичка.
Разбийте леко яйцата и ги овкусете със сол и пипер.
Посолете рибата поне от едната страна. Потопете всяко филе първо в яйцата, а после в лучените трохи. Запържете ги за около 2 минути от всяка страна.
За маслото с аншоа, сложете чесъна, цялата кутия аншоа, маслото и виното в малък кухненски робот. Овкусете с 2 щипки черен пипер. Пюрирайте всичко, докато получите еднородна смес. Сипете овкусеното масло в купичка и го декорирайте с див лук.
Сложете филетата в 4 чинии. Полейте с малко сок от лимон и няколко капки от мазнината, в която са се пържили. Сложете малко от овкусеното масло отгоре и сервирайте.
Добър апетит!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 70
Re: ПИСИЯ - ТРИ РЕЦЕПТИ
ако имаше и снимки....щях да пометна!
БОВСКИЯ- ...........................
- Регистриран на : 02.01.2010
Брой мнения : 110 Рожд.дaта : 27.09.1970
Години : 53
Re: ПИСИЯ - ТРИ РЕЦЕПТИ
1.
2.
3.
2.
3.
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 70
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Today at 13:46 by Драго
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев