Калкан от лодка
+6
lip4o
Albena
nikgeo
Станислав
savi aleksiev
Дели
10 posters
Страница 1 от 1
Калкан от лодка
Никога не съм ловил целенасочено калкан от лодката и ще ми е интересно да науча някой правил ли го е, как и през кои месеци.
Иначе предполагам и други са случвали като мен, да закачат някой на чепаре или попченски такъм.
Иначе предполагам и други са случвали като мен, да закачат някой на чепаре или попченски такъм.
Последната промяна е направена от Дели на Пон 8 Мар 2010 - 22:52; мнението е било променяно общо 1 път
Re: Калкан от лодка
Целенасочен риболов на калкан от лодка
1. риболов с мрежи "калкански" с фанита вече са забранени
2. парагади "гирими"закеждаш със солен гюмюш и чакаш , и при двата способа се проверява след втория ден
1. риболов с мрежи "калкански" с фанита вече са забранени
2. парагади "гирими"закеждаш със солен гюмюш и чакаш , и при двата способа се проверява след втория ден
savi aleksiev- ...........................
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
И на мен ще ми е интересно да науча някои тънкости за риболова му,защото знам,че е голям късмет да хванеш калкан,ако просто така си си метнал дънната.
Последната промяна е направена от Станислав на Пон 8 Мар 2010 - 18:06; мнението е било променяно общо 1 път
Станислав- ...........................
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 07.06.1994
Години : 30
Не, че съм имал успех, но съм пробвал 2-3 пъти, между другото, когато съм на Калиакра за сафрид и сме на котва или дрейф. На основното нанизвам една противооплитаща тръбичка с карабинка за тежестта. След това вирбел и повод около 60-70 см. Слагам тежест в зависимост от течението от 150 до 250 гр,, един сафрид на куката и пускам във водата. Не съм имал до сега успех, но лично съм виждал да вадят калкан така.
И аз мисля, че калкана си е късмет.Никога не съм го ловила целенасочено,освен веднъж, но тогава имах пречуствие , че ще го хвана.Имам наблюдения, които ще споделя с вас.Калканът е в брега много рано на пролет и тогава има най-голям шанс да се хване.Най -добре отива на бял ем-трицона.Иска малко повече спокойствие.Обикновено там където извадите един калкан има и други.Лично аз съм вадила калкан на различни места, най-много на ЧЕРНОМОРЕЦ.До колкото знам традиционно калканджиско място е Бяла.Ами късмет.
Albena- ...........................
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
До колкото знам традиционно калканджиско място е Бяла.Ами късмет.[/quote] :d5116e0ebf2fc8
lip4o- ...........................
Брой мнения : 340 Рожд.дaта : 15.04.1978
Години : 46
някои хващат, други транжират...... кой каквото може....
[You must be registered and logged in to see this image.]
.........това на левче......
[You must be registered and logged in to see this image.]
.........това на левче......
ivu- ...........................
Брой мнения : 298 Рожд.дaта : 06.12.1975
Години : 48
Сави, нямах в предвид промишлен риболов на калкан . На мене до сега са ми известни два начина. Дънна въдица на котва и влачене, както каза Петьо с олово пазач . Виждал съм и колеги да пускат волти с "шамандури" .
Волти Сава, не парагади !
Все така се е случвало до сега, че вместо да чакам калкан на място съм обикалял за сафрид. Каня се да му обърна повече внимание тази година и затова събирам оригинални идеи и чалъми .
Иву, искаше ли да кажеш нещо или забрави ? Тези тавички на левчета ли са хванати или .... Разкажи де .
А тази ножица лозарска ли е или за месо специално? Има ли зъби?
Волти Сава, не парагади !
Все така се е случвало до сега, че вместо да чакам калкан на място съм обикалял за сафрид. Каня се да му обърна повече внимание тази година и затова събирам оригинални идеи и чалъми .
Иву, искаше ли да кажеш нещо или забрави ? Тези тавички на левчета ли са хванати или .... Разкажи де .
А тази ножица лозарска ли е или за месо специално? Има ли зъби?
Така…сега и аз нека да се обадя.Въпреки че съм далеч в момента,малко се претисних от някои мнения и за това пиша.Хващал съм калкани доста(без да се изхвърлям).Хващал съм на трал,на карагьозени мрежи(с фани),на калански мрежи,на калкански парагад,на акулски парагад,на каяджийски такъм от лодка,на сафридено чепаре(случайно) и на сопи от брега.Много литература изчетах за калкана(от нета),но смело мога да твърдя,че 50% е брак,въпреки че са изписани от умни глави(професори,доценти и т.н.).Моето лично наблюдение за тази риба е ,че почити целогодишно стои на дълбочина от 40 до 70 м.Аз съм закачал калкански турски мрежи(някои сигурно ги знаят-с двойната ека),посред зима на дъбочина 85 м.По това време ходихме за акули и бях изненадан,че някой може да търси калкана на такава дълбочина.Да ама старите турски таки си бачкаха там и съм ги засичал и на по-дълбоко.Това е преди повече от 10 години.Говоря за промишления риболов-там където рибата я има най-много.Правилото обаче има и изключения,защото знаете,че есенно време се хващат по някои риби.Калкана обича да се храни със сафрид(особено с граца).За това като бях на времето на РК-тата,сме взимали добри риби точно по сафридено време.Бях свидетел на 11-килограмов калкан.Сигурно на някой не му се вярва ,но е истина.Не бях виждал такова животно,а и не ми дойде на ум да снимам(то и не е имало с какво).Заедно с калкана вървят също и ватосите.Който е работил с мрежи,знае какви екземпляри излизат и колко неприятности създават.Есенния сафрид(за разлика от пролетния) е по в брега,така че и калкана е там.Забраната за тази риба обикновено е от края на март до около 20 април.Това е периода когато си хвърля хайвера и стига до 3-4 метра дълбочина.Внимавайте,глобите са големи.Има обаче и калкан дето му викат местен,който се взима близо до брега целогодишно на около 20 метра дълбочина.По-рядък е и не надхвърля 2,5-3 кг.Взимат се риби и в най-студената зима.Рядка е и предполагам,че е така защото храната и също зимува по това време.За любителите на плажния риболов на калкан мога да кажа(а и те сигурно го знаят),че най-доброто време за риболов е след лошо време.Тогава,когато острата ветрова вълна е вече отшумяла и е останала само едрата,тежката(сулуган дето и викат).Тогава наистина дава най-много,като че ли вълната я раздвижва.Ако морето е тава,по-добре у дома.Това е колеги.Много от нещата сигурно ги знаете,но все пак се старах да съм обективен и изчерпателен.Желая ви наслука и късмет.С някои имаме съревнование,не съм забравил.Сега наздраве,че при мен е вече ракиено време,макар и без ракия.Поздрави.
milen kordov- ...........................
Брой мнения : 1166 Рожд.дaта : 16.08.1972
Години : 52
Aз също , но нали не става дума за мрежи?
Albena- ...........................
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
А тази ножица лозарска ли е или за месо специално? Има ли зъби?[/quote]
То си пише".........това на левче......". Мястото е каварненското рибарско селище.Ножиците са рязане на пиле, но вършат добра работа за премахване перките на калкана.Мога да опиша и как се транжира, но май не му е темата тук.
А тази ножица лозарска ли е или за месо специално? Има ли зъби?[/quote]
То си пише".........това на левче......". Мястото е каварненското рибарско селище.Ножиците са рязане на пиле, но вършат добра работа за премахване перките на калкана.Мога да опиша и как се транжира, но май не му е темата тук.
Извинявай, не съм допрочел за левчетата. Тази година да хванеш такива на кукичка ти пожелавам.
От къде мога да си купя подобна ножица. Аз ползвам ножица за пиле от "всичко за 1 лев" . С тях свалям и транжирам драконите, но издържат по месец-два. Тази твоята ми се вижда по дълга.
От къде мога да си купя подобна ножица. Аз ползвам ножица за пиле от "всичко за 1 лев" . С тях свалям и транжирам драконите, но издържат по месец-два. Тази твоята ми се вижда по дълга.
Ножицата е Brabantia, няма зъбци,а е лазерно заточена.Струва към 40-50лв.Скъпичка, но много реже.Дели написа:Извинявай, не съм допрочел за левчетата. Тази година да хванеш такива на кукичка ти пожелавам.
Миленски,другия път като влезеш пусни и снимка или схема на калканския тъкъм за от лодка,този които работи на дреиф.Поздрави. :609c1f728720fb
????- Гост
Благодаря на колегата Милен,това е истинска информация от професионалист.
Mi7chell- ...........................
Брой мнения : 258 Рожд.дaта : 04.07.1985
Години : 39
ivu написа:Мога да опиша и как се транжира, но май не му е темата тук.
На мен ми е интересно,че с калканите винаги се боря като прасе с тиква. Опиши моляте ако не тук някъде по другите теми за калкан или в кухнята май е най-добре как ги транжираш :609c1f728720fb
mite- ...........................
Брой мнения : 148 Рожд.дaта : 13.03.1979
Години : 45
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing