РИБОЛОВ НА КЛЬОНК
+33
ufo
paynera
КИРО
divein
ПЛУВЧО
Pesho N.Zagora
Тихомир
georg
minerva60
Emo-83
Петър Василев
Любак
Pike1
host200
вакрил
чечо
ДЯДО ИВАН
grandal_331
yankosan
Доктора
timo1
zhikata
marvin
strijok
pivkoto
тони котев
sllipi1
Атев
kanara
savi aleksiev
miroslavpetkov
фишфрена
Краси_поборника
37 posters
Страница 3 от 8
Страница 3 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: РИБОЛОВ НА КЛЬОНК
Другия път използвай това време докрай, както Мах е написал сома тогава е най-активен.И задължително тропай откъм подветрената страна, по-лесно е."zhikata"
Вдигна много вълна и кльонкането стана трудно, пък и с тези гръмотевици не е много приятно. Вторник вечер пак проба.
тони котев- ...........................
Брой мнения : 827 Рожд.дaта : 21.08.1966
Години : 58
max написа:........Сома обича грьмотевиците /гледал сьм как се показват по ереме на буря, но трябва да се внимава с карбоновите вьдици /.
Сомът има ли плавателен мехур, като шарана ?
Мъча се да го свържа с ниското налягане което беше.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
123
Зависи кьде е вьрзал парашута че сьм виждал и за носьт да врьзват ??? ПП Подариха ми един монтаж с куките и оловото топени в нещо като пласмаса /няма метал никьде /.Вчера на тролинг чукнах една седмичка на яз.Искьр на 6м. дьлбочина.тони котев написа:Другия път използвай това време докрай, както Мах е написал сома тогава е най-активен.И задължително тропай откъм подветрената страна, по-лесно е."zhikata"
Вдигна много вълна и кльонкането стана трудно, пък и с тези гръмотевици не е много приятно. Вторник вечер пак проба.
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
Любак написа:max написа:........Сома обича грьмотевиците /гледал сьм как се показват по ереме на буря, но трябва да се внимава с карбоновите вьдици /.
Сомът има ли плавателен мехур, като шарана ?
Мъча се да го свържа с ниското налягане което беше.
Има, и е точно така както го мислиш за налягането.
timo1- ...........................
Брой мнения : 153 Рожд.дaта : 08.09.1970
Години : 54
timo1 написа:.......Има, и е точно така както го мислиш за налягането.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Това има смисъл само в много силен вятър. Заради по-малката площ на наветрената страна.В такова време е по-приятна дегустацията на напитки в бивака, макар че сома кълве.max написа:
Зависи кьде е вьрзал парашута че сьм виждал и за носьт да врьзват ???
[You must be registered and logged in to see this image.]
Pike1- ...........................
Брой мнения : 26 Рожд.дaта : 16.02.1968
Години : 56
123
За носьт врьзвам парашута само като сьм за скумрий и сафрид на чепаре /че ми е висока лодката и много бьрзо ме бута иначе/.
Ще си позволя да направя малко пояснение. Пике правилно е дал схеми за поставянето на плаващата котва. Но уточнението е в това че тая плаваща котва, която се използва при риболов на сом чрез кльонк, няма нищо общо с котвата която се използва в морето при дрейф. Тая е мнооооого по голяма и за всяка лодка съобразно големината се прави по поръчка котва, има хора, които се занимават с това. Моята котва за тая лодка вече е малка, а диаметъра и е повече от 2,50 м., и въжето е около 7-8 м. дълго, на него задължително има тапи, които го държат на повърхността на водата, при удар на сом карабинката на котвата се откача и след това котвата се търси в язовира по тия тапи, които са в торбички плат но с ярък цвят, а ако е светлоотразителен още по добре.
И олова зашити в парашутаДоктора написа:Ще си позволя да направя малко пояснение. Пике правилно е дал схеми за поставянето на плаващата котва. Но уточнението е в това че тая плаваща котва, която се използва при риболов на сом чрез кльонк, няма нищо общо с котвата която се използва в морето при дрейф. Тая е мнооооого по голяма и за всяка лодка съобразно големината се прави по поръчка котва, има хора, които се занимават с това. Моята котва за тая лодка вече е малка, а диаметъра и е повече от 2,50 м., и въжето е около 7-8 м. дълго, на него задължително има тапи, които го държат на повърхността на водата, при удар на сом карабинката на котвата се откача и след това котвата се търси в язовира по тия тапи, които са в торбички плат но с ярък цвят, а ако е светлоотразителен още по добре.
Докторе, да си призная, не разбирам нищо от мореплаване. Малко съм шемет и ме лови морска болест.
За кльонк сума време сме ползвали парашут от рекламен чадър на Туборг. Обезкостяваш, две тапи от едната страна и две олова на срещуположната. Ако се сложи оловно въженце е по-добре, по-трудно се оплита. Този размер върши идеална работа за гуменки 3 и 3,3м. Сега ползвам някакъв спирачен от СУ. Диаметъра му е даже по-малък но се справя чудесно.Още не съм му сложил светлоотразителни тапи.
Важно е парашута да си има дупка в средата. 10см. отвор стига.
2,5м. диаметър ми се вижда много, но наистина си зависи от лодката.
За кльонк сума време сме ползвали парашут от рекламен чадър на Туборг. Обезкостяваш, две тапи от едната страна и две олова на срещуположната. Ако се сложи оловно въженце е по-добре, по-трудно се оплита. Този размер върши идеална работа за гуменки 3 и 3,3м. Сега ползвам някакъв спирачен от СУ. Диаметъра му е даже по-малък но се справя чудесно.Още не съм му сложил светлоотразителни тапи.
Важно е парашута да си има дупка в средата. 10см. отвор стига.
2,5м. диаметър ми се вижда много, но наистина си зависи от лодката.
Маре, непросветени е силно казано, защото няма никава мистика в цялата работа, и който не е решил, той не се е научил. Най-важно е да си абсолютно отпуснат. Обикновенно начинаещите са напрегнати и вдървени най вече от мисълта, че трябва да изкарат тоя легендарен звук. Въобще не мисли за него. Опитай да усетиш водната повърхност с петата все едно галиш водата.По-добре въобще не я гледай. После както я галиш пробвай леко ускорение с китката. В началото рядко ще се получава, но да не ти пука, забавлявай се. В един момент ще получиш все по-осезателно усещане за съпротивление. Все едно натягаш малко топче на пружинка и в един момент изплюва. Не знам как да го опиша с думи. Тогава звука ще почне да излиза и усещането ще ти остане завинаги. Като карането на колело.Marco Polo написа:
Янич.. Пики..
Вземете направете някой и друг клип как се бучка.. Нещо като учебно пособие, за нас, непросветените..
Клипчета за бучкане специално не съм снимал, но имам някои от тестване на кльонкове. Пролетта брат ми, ми подари страшен кльонк от Калинката. Това му е клипчето :
Тук кльонкам с трипръст захват. Използвам го по-често, защото при него оста на ставата на китката е успуредна на водата. Съответно китката е максимално раздвижена и отпусната.
Пффф... Ще трябва да си купя едно корито явно..
Абе и други работи май.. Че освен кльонка - нищо друго си нямам
Ама първо да му посвикна..
Marco Polo- ...........................
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 01.04.1968
Марко ,ти ако още нещо си купиш ,ще ти трябва не лека кола ,ами камион. Ти ме уби бе човек .С тая малката колица имаше всичко ,което може човек да вземе със себе си .Даже и алергозан. .По подреден човек от теб не бях виждал Шапка ти свалям.Marco Polo написа:Пффф... Ще трябва да си купя едно корито явно..
ДЯДО ИВАН- ...........................
Брой мнения : 2923 Рожд.дaта : 14.10.1972
Години : 52
Марко,твоя кльонк не става и трябва да ми го подариш,за да не се мъча аз като те гледам как се мъчиш ти А аз ще ти подаря един от който ще им е мъчно на рибите
yankosan- ...........................
Брой мнения : 140 Рожд.дaта : 05.01.1976
Години : 48
Аз почнах да се уча във ваната, но в домашни условия звука е нереален. Само едно плющене-думкане се чува.Marco Polo написа:Пффф... Ще трябва да си купя едно корито явно..
Наистина ми хареса онова клипче, защото не си вдървен и мисля, че бързо ще му хванеш цаката.
Освен това кльонка ти е супер !
Вече в аптечката и на крем има..
А коритото - за в къщи, да си шльопкам в банята
Кофтито е че рядко съм на вода, а като ида - все гледам първо да повлача.. Ще ми се да се разкъсам поне на три, амъъъ...
Marco Polo- ...........................
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 01.04.1968
Като гледах оня ден Янича и сега Пикито, разбирам колко имам да уча
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Рано ти Мънца за тоз риболов,като станеш на моите години да търсиш тишина и спокойствие...Мънцата написа:Като гледах оня ден Янича и сега Пикито, разбирам колко имам да уча
Нали видя колко му трябва на човек:две тояги с две куки,шепа цръви,две каракуди,16 бири,литър ракия,тих вятър и гпс,щото няколко пъти се врязваме наизлизане посред нощите в шаранджийски лагери
Да, прави са и Макс и Пике, аз затова и започнах поста си с това, че плаващата котва за кльонк се различава доста от тази която се ползва в морето за намаляване на скоростта на преместване в морето. наистина в долната страна трябва да има олово за по бързо потъване и съответно разгъване на големия чадър на котвата и задължително отвора в средата, иначе тоя голям парашут няма вадене от водата. Пробвал съм при доста силен вятър лодката ми се измества твърде бавно. Друг е въпроса как се кльонка при вълна- на десет удара два-три са качествени, дори и от подветрената страна на лодката. Моя парашут ми го правиха по поръчка, като за това ми съдействаха Николай Стефанов от Търговище и Калинс от София, някой майстор от София беше, но лично не го познавам, дадохме само параметрите на лодката.
Ако някой иска професионално направен парашут може да се обърне към Пламен Твърдишкия. Видях, че се е регистрирал тук. Или да ми пише ЛС да му дам номера.Не знам какви са цените. Оня човек от София, за когото говориш Докторе, май се казваше Владо "Тежък живот". Не го познавам. А с Ники Стефанов се запознахме 2011г. на един бивак на Тича. Страшна кайсиева донесе.
След няколко часа отлепям за София , ще мина да подпиша свободата си и после газ към Дунава.
Мисля да боцна предошлата река до към неделя... а даде ли риба може и до понеделник.
Хората при който отивам са дръпнали един 45кг преди няколко дни и няколко до 10кг.
Чух ,че към Видин и Лом давало доволно, за Русе било още слабо.
Инфо ще давам своевременно ако изобщо имам нетец.
Незнам къде ще съм изненада ми готвят, но мисля,че ще е нейде около Лом даже подозирам Горни Цибър или Долни Цибър...
Не съм ходил там, не познавам местата, но ми казаха да се приготвя психически за много емоций
Айде дано бодна нещо ,че още не съм открил тая година сладководния да го....
Ако не бодна риба ще бодна някоя друга пържола
Мисля да боцна предошлата река до към неделя... а даде ли риба може и до понеделник.
Хората при който отивам са дръпнали един 45кг преди няколко дни и няколко до 10кг.
Чух ,че към Видин и Лом давало доволно, за Русе било още слабо.
Инфо ще давам своевременно ако изобщо имам нетец.
Незнам къде ще съм изненада ми готвят, но мисля,че ще е нейде около Лом даже подозирам Горни Цибър или Долни Цибър...
Не съм ходил там, не познавам местата, но ми казаха да се приготвя психически за много емоций
Айде дано бодна нещо ,че още не съм открил тая година сладководния да го....
Ако не бодна риба ще бодна някоя друга пържола
Яни ако не боднеш някой мустакат ,като се върнеш ще те бодна с един брадат
sllipi1- ...........................
Брой мнения : 1246 Рожд.дaта : 19.10.1976
Приготви си шкурка и чакай...sllipi1 написа:Яни ако не боднеш някой мустакат ,като се върнеш ще те бодна с един брадат
host200- ...........................
Брой мнения : 1915 Рожд.дaта : 10.12.1976
Години : 47
Марине,ако видиш Н.З. Герги как кльонка-ще се откажеш нацяло от тоз начин на риболов Като разпльока до лодката-сичките риби емигрират на пет километра радиус1:231589:Мънцата написа:Като гледах оня ден Янича и сега Пикито, разбирам колко имам да уча
grandal_331- ...........................
Брой мнения : 1998 Рожд.дaта : 23.06.1968
Страница 3 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Страница 3 от 8
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing