Закупуване на вносен автомобил, Купих го. Утре съм в КАТ
+9
Тедо
mite
nasco2
tatitosho
Зехирев
Жоро-multi_maks
ivanov70
Б.Василев
Plat1ka
13 posters
Страница 1 от 1
Закупуване на вносен автомобил, Купих го. Утре съм в КАТ
Колеги предстой ми закупуване на нов автомобил. Спрял съм се на автомобил който е нов внос не е регистриран в БГ. До сега не съм се занимавал с подобно нещо и незнам какъв е редът и колко ще струва екстрата по регистрирането му на мое име ?
За да съм по-точен автомобилът е Хонда cr-v 1999г Двигател 2.0i 128 к.с. Това е този който на мен ми харесва но не е регистриран.
Предлагат ми и друг регистриран и каран в БГ но е с около 300-400 лв по скъп но пък не ми харесва много много а и от зад е леко ударен и бронята е провиснала което хич не ми допада.
Та дилемата ми е дали ако взема нерегистрирания ще ми излезне много по-скъпа регистрацията му от колкото да взема регистрирания но леко ударения и само да си го прехвърля и да си го карам така. То ясно че ако реша да го ремонтирам ще дойде поне още 200-300 лв за закачане на бронята и изправяне на вдлъбнатината в калника.
И като цяло ако някой е минавал по този редн . Внос , регистрация в КАТ и спокойно каране нека сподели какво и как му е струвало. За това че се чака доста в КАТ и тн ми е ясно.
За да съм по-точен автомобилът е Хонда cr-v 1999г Двигател 2.0i 128 к.с. Това е този който на мен ми харесва но не е регистриран.
Предлагат ми и друг регистриран и каран в БГ но е с около 300-400 лв по скъп но пък не ми харесва много много а и от зад е леко ударен и бронята е провиснала което хич не ми допада.
Та дилемата ми е дали ако взема нерегистрирания ще ми излезне много по-скъпа регистрацията му от колкото да взема регистрирания но леко ударения и само да си го прехвърля и да си го карам така. То ясно че ако реша да го ремонтирам ще дойде поне още 200-300 лв за закачане на бронята и изправяне на вдлъбнатината в калника.
И като цяло ако някой е минавал по този редн . Внос , регистрация в КАТ и спокойно каране нека сподели какво и как му е струвало. За това че се чака доста в КАТ и тн ми е ясно.
Последната промяна е направена от Plat1ka на Пон 24 Май 2010 - 18:42; мнението е било променяно общо 1 път
Plat1ka- ...........................
Брой мнения : 156 Рожд.дaта : 01.01.1981
Години : 43
Re: Закупуване на вносен автомобил, Купих го. Утре съм в КАТ
няма нищо страшно отиваш в кат и плащаш
1 еко такса -200 лв
2 гражданска отговорност (в зависимост къде я правиш )
3 номера и преглед в кат около 70 лв
4 венетка (ако ти тряба де)-70 лв
и си на линия с новото си превозно средство дано съм ти бил полезен с нещо :609c1f728720fb
1 еко такса -200 лв
2 гражданска отговорност (в зависимост къде я правиш )
3 номера и преглед в кат около 70 лв
4 венетка (ако ти тряба де)-70 лв
и си на линия с новото си превозно средство дано съм ти бил полезен с нещо :609c1f728720fb
Б.Василев- ...........................
Брой мнения : 587 Рожд.дaта : 06.02.1979
Години : 45
Закупуване на вносен автомобил, регистрация в БГ въпрос?
Малко допълнение !
Отиваш в НАП с документа за закупуване на автомобила ( фактура или договор ), където плащаш 2% от стойността на покупката ( сумата написана във фактурата или договора ). Тук е тънкостта - колкото по-малко пише толкова по-добре за теб. Трябва да се споразумееш с продавача да ти напише някаква минимална сума, независимо каква е истинската сума която си му дал . И те са на далавера защото по този начин крият доходи.
Според мен разликата в цената ще се стопи след като си платиш всички истории по узаконяването, затова си вземи автомобила който е по-добър. Аз лично не бих си взел автомобил каран в България.
Успех с покупката, колега !
Отиваш в НАП с документа за закупуване на автомобила ( фактура или договор ), където плащаш 2% от стойността на покупката ( сумата написана във фактурата или договора ). Тук е тънкостта - колкото по-малко пише толкова по-добре за теб. Трябва да се споразумееш с продавача да ти напише някаква минимална сума, независимо каква е истинската сума която си му дал . И те са на далавера защото по този начин крият доходи.
Според мен разликата в цената ще се стопи след като си платиш всички истории по узаконяването, затова си вземи автомобила който е по-добър. Аз лично не бих си взел автомобил каран в България.
Успех с покупката, колега !
ivanov70- ...........................
Брой мнения : 35 Рожд.дaта : 15.08.1970
Години : 54
Прави са колегите! А разликата ще ти е 200лв. за еко-таксата и висенето с колата в К А Т.
Със здраве да си го търкаляш автомобилот. :609c1f728720fb
Със здраве да си го търкаляш автомобилот. :609c1f728720fb
Жоро-multi_maks- ...........................
Брой мнения : 695 Рожд.дaта : 29.05.1979
Дефакто, цялата работа в кат е 100 и няколко лева плюс една Екотакса от 200 лв която е вече платена от вносителя на автомобила, но за регистрацията ти искат бележката с мокър печат и се получава един вид изнудване - дават ти я срещу тези двеста лв. Така, че при пазарлъка го имай предвид и си я пооискай тази бележка. От там нататък, в КАТ е лесно.Plat1ka написа:Колеги предстой ми закупуване на нов автомобил. ....
Всъщност в Местни данъци и такси плащаш данък придобиване, (при нас е 2,5 %, зависи от общината) в-у застрахователната оценка. Тази оценка струва 15 лв при всеки застрахователен брокер и се прави на цена каквато поискаш за тази кола - 500 - 1000 лв.ivanov70 написа:Малко допълнение !
Отиваш в НАП с документа за закупуване на автомобила ( фактура или договор ), където плащаш 2% от стойността на покупката ( сумата написана във фактурата или договора ). Тук е тънкостта -...
След това с новия талон си попълваш декларацията за данъчните... и това е общо взето.
Поздрави!
Зехирев- ...........................
Брой мнения : 108 Рожд.дaта : 01.10.1977
Години : 47
Освен квитанцията за платени 2 или 2,5 % от оценката на автомобила, мисля че в КАТ ще ти искат и платен пътен данък на автомобила. Не съм регистрирал отдавна, но допреди 3-4 год. беше така. Изчислява се на база мощност kW или к.с., години на автомобила (примерно до 5, от 5 до 14, над 14 по спомен). Данъка се определя от всяка община различно. Имай в предвид, че се плаща проратно за оставащите месеци от годината (примерно регистрираш на 25-05-2010 г. - плащаш за месеците от май вкл. до декември, но не и за предните)
В повечето автосалони (поне във Варна) колите не можеш да ги караш, защото нямат номера. Не можеш да прецениш автомобила на ход, какво хлопа, скърца, как ускорява, спира. Аз лично бих си взел автомобил регистриран, дори и с леки забележки. Те и т.н. нововнос са били със забележки, но са маскирани (рядко ремонтирани качествено)
В повечето автосалони (поне във Варна) колите не можеш да ги караш, защото нямат номера. Не можеш да прецениш автомобила на ход, какво хлопа, скърца, как ускорява, спира. Аз лично бих си взел автомобил регистриран, дори и с леки забележки. Те и т.н. нововнос са били със забележки, но са маскирани (рядко ремонтирани качествено)
tatitosho- ...........................
Брой мнения : 36 Рожд.дaта : 18.01.1969
Години : 55
Последно регистрирах септември кола 150к.с. . Отидох с договора в кат трам ме посрещна човек препоръчан ми от друг човек, взе ми договора и 300лв. каза чекаи малко. Тамън привършвах втората бира и ми донесе талона и колата с монтирани номера. Не знам какви такси е плащал и какви не е, но явно всичко излиза под 300лв. Не вярвам да ми е направил услуга защото съм много красив. Гражданската си я платих отделно и там беше поредният абсурд. Застрахователя не иска да ми направи гражданска на кола без номер, а кат не издават номер без гражданска.
Благодаря на всички колеги. Значи и аз така го предвидих. Че около 500 лв ще ми трябват да се занимавам със всички ектри по регистрацията. На мен само в КАТ не ми беше ясно. Иначе граждански и това при общината за декларирането на авотомобила го знам от предишната си кола но тя си беше регистрирана и само си я прехвърлих.
Сега ще видим обаче тази където е без номера ако неможе да иде до сервеиз как ще се навия да я купя. За другата ми казаха че не е проблем да идем в мой сервиз да си платя за диагностика и да я гледат под лупа.
Ще го мислим тия дни пък дано живи и здрави да съм с новото возило за откриването на риболова.
Сега ще видим обаче тази където е без номера ако неможе да иде до сервеиз как ще се навия да я купя. За другата ми казаха че не е проблем да идем в мой сервиз да си платя за диагностика и да я гледат под лупа.
Ще го мислим тия дни пък дано живи и здрави да съм с новото возило за откриването на риболова.
Гледам че си от София и един съвет и от мен,понеже скоро регистрирах няколко коли в КАТ.Екотаксата се плаща на място в бутките, които са от ляво след бариерата,преди каналите,цената не е фиксирана незнайно защо и е различна навсякъде разликата може да стигне и до 100лв. За тази кола която си харесал не би трябвало да е повече от 160лв. Съвета ми е да отидеш рано сутрин към 7:30. Тия с екотаксите чакат още на бариерата преди са отворили и започват да те офертират,не се мятай на първия а поразпитай.След като я свършиш тази работа, за регистрацията ти трябва договор за покупко-продажба(направи си копие),гражданска отговорност,документи на колата и екотаксата.Номерата и талона са 58лв. Не ти трябват никви бележки за данаци и т.н. Данаци ако имаш желание да плащаш трябва да я регистрираш до 2 месеца в общината иначе има глоба от 20-200лв. ако минат 2 години има давност и глобата отпада :dancingHappy_i,а плащаш само дължимите данъци(пак ако имаш желание) Прегледай си всички светлини(там по бутките има крушки всякакви ама са на троина цена) и спирачките,на каналите това гледат основно и си приготви парцал щото те карат да си бършеш номера на рамата и двигателя ако не се виждат ясно. И гледай колата да не е от Италия...Надявам се да съм бил полезен :609c1f728720fb
mite- ...........................
Брой мнения : 148 Рожд.дaта : 13.03.1979
Tцъ :9bbce68c65a7e8tatitosho написа:Освен квитанцията за платени 2 или 2,5 % от оценката на автомобила, мисля че в КАТ ще ти искат и платен пътен данък на автомобила. Не съм регистрирал отдавна, но допреди 3-4 год. беше така. Изчислява се на база мощност kW или к.с., години на автомобила (примерно до 5, от 5 до 14, над 14 по спомен). Данъка се определя от всяка община различно. Имай в предвид, че се плаща проратно за оставащите месеци от годината (примерно регистрираш на 25-05-2010 г. - плащаш за месеците от май вкл. до декември, но не и за предните)
Много си ларш бе Насее, нямаш ли нещо за регистриране в Бургаско?? Да изкарам и аз някой лев... :d5116e0ebf2fc8 Шегувам се разбира се, вашият КАТ е ад, важното е да влезеш и излезеш...в рамките на деняnasco2 написа:...взе ми договора и 300лв. каза чекаи малко...
mite написа:се виждат ясно. И гледай колата да не е от Италия...Надявам се да съм бил полезен :609c1f728720fb
Благодаря много за изчерпателния отговор.
Само да попитам защо колата да не е от Италия. Не съм проверил още от къде е внос но все пак да знам?
ако са ти изрядни документите, в Сф се минава за 2-3 часа...
Като няма номера колата, плащаш на камионче - пътна помощ 30-40лв и ти я закарва където искаш.
Като няма номера колата, плащаш на камионче - пътна помощ 30-40лв и ти я закарва където искаш.
Винаги можеш да платиш за платформа, не е скъпо.Plat1ka написа:...
Сега ще видим обаче тази където е без номера ако неможе да иде до сервеиз как ще се навия да я купя. За другата ми казаха че не е проблем да идем в мой сервиз да си платя за диагностика и да я гледат под лупа...
Братле аз от Горубляне си купих 'жипката без номера и си я докарах до Бургас - на собствен ход и без фарове даже, малкия проблем ми струваше някой лев на КПП-то и до у нас това беше. Непроверена кола, с номера или без, не се взима, особено пък CRV - много да внимаваш!!!! После боли Ако трябва първо си договори сервиз, ако продавача откаже диагностика - много му здраве, коли много и не ги купуват да знаеш.
Само да попитам защо колата да не е от Италия. Не съм проверил още от къде е внос но все пак да знам?[/quote]
Щото Италянците са мангали, карат и не правят нищо. Маслото не се сещат да погледнат, всички коли са най-малко "чукнати" затова пък са по-евтини, а джамбазите това гледат.
Хм, са кът се замисля........хората карат и хвърлят па ния купуваме за ново. Май други ще дойдат мангалите
Щото Италянците са мангали, карат и не правят нищо. Маслото не се сещат да погледнат, всички коли са най-малко "чукнати" затова пък са по-евтини, а джамбазите това гледат.
Хм, са кът се замисля........хората карат и хвърлят па ния купуваме за ново. Май други ще дойдат мангалите
Жоро-multi_maks- ...........................
Брой мнения : 695 Рожд.дaта : 29.05.1979
От Италия колите поне не са изгнили
Колега без да си сверил номерата на рамата с тези от талона не я взимай, вкарай колата задължително в сервиз по твой избор за обстоен преглед, по добре се испоти малко преди покупката отколкото да ревеш после. Освен около 500лв. за регистрация си приготви и около 1000лв. за първоначално обслужване на автомобила.
Колега без да си сверил номерата на рамата с тези от талона не я взимай, вкарай колата задължително в сервиз по твой избор за обстоен преглед, по добре се испоти малко преди покупката отколкото да ревеш после. Освен около 500лв. за регистрация си приготви и около 1000лв. за първоначално обслужване на автомобила.
Иван- ...........................
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
Иван написа:От Италия колите поне не са изгнили
.
По-новите коли рядко гният ако не са удряни,повечето са с поцинковани купета,а Хондите със сигурност, така че ако има загнило или избила ръжда някъде със сигурност има удар. А относно колите от Италия мога да изпиша много,Жоро-multi_maks е загатнал за какво става въпрос,преди години съм работил в сервиз дето идваха "италянки" за продаване и ремонт простотии от рода на оргинален маслен филтър на кола на 150 хил. не впечатляваха никой... Не казвам че няма изклюючения, дори аз карах едно такова доста дълго време без проблеми има си и там запазени и подържани коли,но нашите джамбази не ги внасят,щото и там са скъпи. За по-стара кола не е толкова фатално всичко се прави,частите не са толкова скъпи,ама за по-новите цените за части и консумативи са в хиляди а рискът с някоя италянка си е доста голям.В Германия и Австрия нещата седят по съвсем друг начин(Великобритания не я споменавам щото не съм фен на дясната дирекция) ,макар че и там може да попаднеш на щайга особенно ако е от турска автокъща. Абе в общи линии си е голяма доза късмет за това ти го пожелавам :609c1f728720fb
mite- ...........................
Брой мнения : 148 Рожд.дaта : 13.03.1979
в КАТ вече е лесно-2-3 часа,а ако нещо не е ясно-при любезно отношение сьс служителите(главно служителКИТЕ) обясняват подробно всичко-един сьвет-идете двама-единия да тьрчи по опащки-другия да мести колата,че инак ше минат поне 5 преди теб колегите сьобщиха по горе всички други тьнкости само,да добавя,че може да се направиш на разсеян и да не я регистрираш в даньчното ако пьк искаш,като НАСКО-мога да ти дам тел.
5кила- ...........................
Брой мнения : 904 Рожд.дaта : 29.07.1971
Години : 53
nasco2 написа:Последно регистрирах септември кола 150к.с. . Отидох с договора в кат трам ме посрещна човек препоръчан ми от друг човек, взе ми договора и 300лв. каза чекаи малко. Тамън привършвах втората бира и ми донесе талона и колата с монтирани номера. Не знам какви такси е плащал и какви не е, но явно всичко излиза под 300лв. Не вярвам да ми е направил услуга защото съм много красив. Гражданската си я платих отделно и там беше поредният абсурд. Застрахователя не иска да ми направи гражданска на кола без номер, а кат не издават номер без гражданска.
Смени си застрахователя !!!
Няма проблем да направя застраховка без номера !!! :dancingHappy_i
Благодаря на всички.
Значи за сега първо ще ида на оглед на колите да видя на пръв поглед как ще ми се сторят. Със сигурност ще искам да идат на преглед (имам приятел рали състезател който има собствен сервиз с диагностики и всичко) та поне ще ми каже всичко без да ме мами.
След като избера возилото и тн. Ще ви пусна тук параметрите и най-вероятно (стига да имам пари ще се възползвам от предложението на колегата 5кила.)
Това е за сега благодаря много на всички колеги за съветите.
Значи за сега първо ще ида на оглед на колите да видя на пръв поглед как ще ми се сторят. Със сигурност ще искам да идат на преглед (имам приятел рали състезател който има собствен сервиз с диагностики и всичко) та поне ще ми каже всичко без да ме мами.
След като избера возилото и тн. Ще ви пусна тук параметрите и най-вероятно (стига да имам пари ще се възползвам от предложението на колегата 5кила.)
Това е за сега благодаря много на всички колеги за съветите.
Колата е нов внос. От автокъщата имаше опция съдействие при КАТ. Казаха че ще ми струва 50 лв за услугата и аз само трябва да присъствам за да слагам подписи.
Хонда CR-V
Дата на производство септември 2001 г.
Тип двигател Бензинов
Мощност 147 к.с.
Скоростна кутия Ръчна
Категория Дълга база
Това е колата
Утре живот и здраве да мина всички процедури и ще направя някоя снимка да се похваля. Приготвил съм си 500 лв да ми стигнат за КАТ граждански и всички други глупости около регистрирането и имам още 500 лв за консумативите.
Хонда CR-V
Дата на производство септември 2001 г.
Тип двигател Бензинов
Мощност 147 к.с.
Скоростна кутия Ръчна
Категория Дълга база
Това е колата
Утре живот и здраве да мина всички процедури и ще направя някоя снимка да се похваля. Приготвил съм си 500 лв да ми стигнат за КАТ граждански и всички други глупости около регистрирането и имам още 500 лв за консумативите.
Айди да ти е честита и безаварийно шофиране,след като я регистрираш задължително у хоремага...
Венци- ...........................
Брой мнения : 1393 Рожд.дaта : 06.07.1978
Години : 46
Честито колега, много без аварийни километри с новата придобивка.
Иван- ...........................
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing