Жега в Планината
+14
ivo75
Божидар Иванов
Nedeltcho Delev
Ресьора
vvt1970
jasonsmith
Мънцата
ninastefanina
ПЛУВЧО
bradata
Saxon
Pesho N.Zagora
SONY
Кърцата
18 posters
Страница 1 от 1
Жега в Планината
Захлупвам часовника с шепа още в мига в който решава да позвъни. Въпреки че навън нощта още властва и до развиделяването има много време мислите за риболова , който съм решил да направя днес са ме държали в полубудно състояние през цялата нощ. И ей ма на , по петляно време още, само дето петли няма , да кукуригат ( те останаха там нейде далече в смътните ми спомени от детството на село, когато в захлас слушах среднощните надвиквания на селските петли, гордостта на кокошарника и естественно нашия най-силно пееше. Тогава детския ми мозък възприемаше това като една защита от тъмните и злачни сили , които владеят нощта и които бабините приказки за юнаци и хубавици, за самодиви и лами, за шарколии и заровени иманета правеха да изглеждат тъй истински в детските ми очи. Сега вече, заразен и аз от практичността присъща на възрастните се досещам , че причината за силното пеене на бабиния петел, червената гордост на баба и защитник на моето детство е била само в това, че останалите кокошарници са били нейде далече, чак отвъд дерето, но някак си искам да запазя този спомен и се стремя да пропъждам такива мисли от главата си) съм скочил от леглото и с тихи стъпки се прокрадвам из апартамента, опитвайки се да събера багажа си без да събудя бебето, което би сложило край на незапочналия ми още излет. Някак си успявам да се приготвя без да съборя половината вещи по стайте и коридора и скоро вече напускам заспалия град. Фаровете на колата чертаят линии по стария асфалт, а тъмните сенки на дупките, останали от отдавна заминалата си зима, отново ме връщат в детството ми и страшните приказки. Но никакво чудовище не се показва от тях. Само от няколкото, който улучих, се чува едно протяжно виене и тракане, сякаш от трошенето на немъртви стари кости. А може би просто колата протестира.
Рано, на развиделяване, успял да изпреваря с много първите слънчеви лъчи, съм вече в планината.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Изоставям колата под клоните на китка борове и нарамвайки малкото си багаж поемам по виещата се между балваните пътека.
Още е почти тъмно и почти не виждам в краката си, но уверено напредвам и даже шумовете от подплашени животни не могат да ме накарат да спра. Само дето започвам да си подсвирквам. Нека ме чуват отдалече, не искам среща с подивяла свиня майка, повела многобройната си шарена челяд на лов за корени и червей покрай реката или пък с улисана в обирането на някой малинак мечка.
Слънцето обаче бърза повече от мен да зарадва природата с новия ден и скоро далечните му лъчи обагрят редките облаци в жълти краски, вещаещи поредния слънчев и адски топъл ден.
Точно заради тази слънчева прогноза съм избрал да бродя с часове из горските чукари, вместо да се разположа лежерно на брега на някой язовир и да се пръжа като ударен от слънчев удар морж под чадъра в очакване на някоя заблудена риба.
Скоро стигам и реката. Студените й, забързани надолу по склона води пеят някаква тайна песен, звучаща почти като китайските звънчета, които окачват по вратите. Само че тази мелодия ми е някак си по близка и успокояваща.
Присядам на малка полянка за да подготвя такъмите. Набързо връзвам вирбел на края на влакното и отварям кутията с примамки. Коя ли да избера. Решавам да започна на блесна, впредвид ранния час и евентуално ленивите още риби и по-късно, с напредването на деня и напичането на водите от слънчевите лъчи да превключа на воблер.
Избирам от кутията блесна на "СОМ'', единица, която собственоръчно съм тунинговал, т.е. утежнил с едра сачма , защипана на оста, под листото с цел спомагане за потъването и в бързите планински води.
Наведен се приближавам до широк няколко метра разлив и подавам блесната в горния му край. Налага се да въртя бързо, за да мога да изпреваря течението и листото да се върти, но това изобщо не смущава рибите. Още в първия метър имам удар и набързо вадя от водата прекрасен планински кефал:
Не блести с размери, но за начало е добре. Суеверно го потърквам в брадата си, за късмет и го пускам обратно.
Преминавам малко по нагоре където се е образувало малко вирче, покрай надвесена отгоре скала. Замятам блесната и я провеждам почти през целия вир. Вече е почти в краката ми, когато изпод близката туфа треви се изстрелва сянка и атакува стреемително.
Първата планинска принцеса захапва куката и се изправя пред мен за фотосесия.
Пускам я обратно и продължавам.
Стигам до продълговат вир в средата на който расте туфа шавар. Замятам блесната и се стремя да я прокарам максимално близо до туфата. В момента в който минава покрай нея чувствам леко задържане, но рибата не успя да се закачи. Мисля си , че не се убоде и имам голям шанс да я накарам отново да атакува. Бъркам в кутията и вадя миниатюрно воблерче, собствена изработка.
Подавам отново покрай туфата. В момента в който фофлерчето минава покрай нея спря в закачка. Ядосах се и го напънах. И в тоя миг закачката оживя. За секунда успях да вдигна масивното тяло на едра пъстърва, след което аванса писна и рибата отново влезе в дълбокото. Имайки впредвид , че ловя с 0.14 монофил, се въоръжих с търпение и започнах дълга игра на надлъгване с рибока. На няколко пъти успявах да го вдигна, но той пак набиваше надолу. После започна да ми върти номера от сомския риболов. Лягаше на дъното, между камъните и стоече там, докато отгоре напъвайки си мислех, че е успял да се увърти около някоя закачка. Накрая обаче силите на рибата сършиха и с облекчение успях да я пъхна в кепа. До последно не вярвах, че ще мога да я извадя успешно.
Пред мен в кепа лежеше прекрасен мъжкар над 40 сантиметра:
Я колко щастливо съм се ухилил:
След снимките внимателно протегнах кепа с рибата в бързея за да може да се съвземе, след което внимателно я отвих от мрежата. С едно последно мощно плясване на голямата си опашка рибока ми каза довиждане и потъна в дълбокото. Там, край туфата, където ще го потърся и следващия път.
Окрилен продължих пътя си. След тази риба даже и нищо да не хванех нямаше да съм недоволен. Реката обаче явно бе решила да ме възнагради за релииза и скоро на кордата ми се поклащаше още един кефал. Този толкова лакомо бе налапал воблерчето, че не се виждаше от устата му:
Успях да го освободя от куките след дълги и сложни манипулации, но все пак успя успешно да отплува:
Отново сложих блесна. Този път "Моска" 2-ка, бяла със сини точки по листото.
Малко по нагоре още с подаването видях как добра риба се изсреля, но явно не успя да улучи примамката. Веднага подадох пак там и този път узпях да провокирам успешна атака.
Красавица около 30 сантиметра:
Това вече бе черешката на тортата за този излет.
Реших че е време да се връщам. Исках да опитам на един вир, където сутринта имах подгонване, но рибата не успя да се закачи. Заслизах бавно надолу по течението, като не забравях да замятам на по перспективните места. Издигналото се вече високо слънце явно бе активизирало рибите и успях да дръпна няколко дребни пъстървички на различни примамки.
Стигнах до желания вир и с котешка стъпка се приближих, почти свит на две, към водата. Подадох на няколко метра пред мен и почти веднага имах атака. Впредвид на това че бях заметнал наблизо направо изхвърлих рибата от водата. Не можа даже да си помисли за съпротива горката.:
Все още превит надве се приближих до водата и пуснах рибето обратно:
Обърнах се , взех въдицата и заметнах на същото място. Отново веднага удар и близначката на първата риба излезе да се запознаем:
Заметнах пак и отново удар. Този път обаче бе по-дребна и затова без да я вадя от водата я снимах и пуснах:
С това рибе реших да приключвам с риболова. Бях взел достатъчно адреналинови хапчета от реката. Прибрах въдицата и бавно, без да бързам се отправих към колата. Някак си не ми се напускаше това райско кътче и се бавех по всевъзможни причини, отлагайки края на тази екскурзия. Снимах всяко цветче и гъбка по пътя в опит да забавя момента на тръгването, а и за да открадна чрез снимките още от тази красота, която макар и запечатана от обектива ще ми носи аромата на лятната гора, зреещите малини и омайните планински цветя още дълго време:
[You must be registered and logged in to see this image.][/
Рано, на развиделяване, успял да изпреваря с много първите слънчеви лъчи, съм вече в планината.
Изоставям колата под клоните на китка борове и нарамвайки малкото си багаж поемам по виещата се между балваните пътека.
Още е почти тъмно и почти не виждам в краката си, но уверено напредвам и даже шумовете от подплашени животни не могат да ме накарат да спра. Само дето започвам да си подсвирквам. Нека ме чуват отдалече, не искам среща с подивяла свиня майка, повела многобройната си шарена челяд на лов за корени и червей покрай реката или пък с улисана в обирането на някой малинак мечка.
Слънцето обаче бърза повече от мен да зарадва природата с новия ден и скоро далечните му лъчи обагрят редките облаци в жълти краски, вещаещи поредния слънчев и адски топъл ден.
Точно заради тази слънчева прогноза съм избрал да бродя с часове из горските чукари, вместо да се разположа лежерно на брега на някой язовир и да се пръжа като ударен от слънчев удар морж под чадъра в очакване на някоя заблудена риба.
Скоро стигам и реката. Студените й, забързани надолу по склона води пеят някаква тайна песен, звучаща почти като китайските звънчета, които окачват по вратите. Само че тази мелодия ми е някак си по близка и успокояваща.
Присядам на малка полянка за да подготвя такъмите. Набързо връзвам вирбел на края на влакното и отварям кутията с примамки. Коя ли да избера. Решавам да започна на блесна, впредвид ранния час и евентуално ленивите още риби и по-късно, с напредването на деня и напичането на водите от слънчевите лъчи да превключа на воблер.
Избирам от кутията блесна на "СОМ'', единица, която собственоръчно съм тунинговал, т.е. утежнил с едра сачма , защипана на оста, под листото с цел спомагане за потъването и в бързите планински води.
Наведен се приближавам до широк няколко метра разлив и подавам блесната в горния му край. Налага се да въртя бързо, за да мога да изпреваря течението и листото да се върти, но това изобщо не смущава рибите. Още в първия метър имам удар и набързо вадя от водата прекрасен планински кефал:
Не блести с размери, но за начало е добре. Суеверно го потърквам в брадата си, за късмет и го пускам обратно.
Преминавам малко по нагоре където се е образувало малко вирче, покрай надвесена отгоре скала. Замятам блесната и я провеждам почти през целия вир. Вече е почти в краката ми, когато изпод близката туфа треви се изстрелва сянка и атакува стреемително.
Първата планинска принцеса захапва куката и се изправя пред мен за фотосесия.
Пускам я обратно и продължавам.
Стигам до продълговат вир в средата на който расте туфа шавар. Замятам блесната и се стремя да я прокарам максимално близо до туфата. В момента в който минава покрай нея чувствам леко задържане, но рибата не успя да се закачи. Мисля си , че не се убоде и имам голям шанс да я накарам отново да атакува. Бъркам в кутията и вадя миниатюрно воблерче, собствена изработка.
Подавам отново покрай туфата. В момента в който фофлерчето минава покрай нея спря в закачка. Ядосах се и го напънах. И в тоя миг закачката оживя. За секунда успях да вдигна масивното тяло на едра пъстърва, след което аванса писна и рибата отново влезе в дълбокото. Имайки впредвид , че ловя с 0.14 монофил, се въоръжих с търпение и започнах дълга игра на надлъгване с рибока. На няколко пъти успявах да го вдигна, но той пак набиваше надолу. После започна да ми върти номера от сомския риболов. Лягаше на дъното, между камъните и стоече там, докато отгоре напъвайки си мислех, че е успял да се увърти около някоя закачка. Накрая обаче силите на рибата сършиха и с облекчение успях да я пъхна в кепа. До последно не вярвах, че ще мога да я извадя успешно.
Пред мен в кепа лежеше прекрасен мъжкар над 40 сантиметра:
Я колко щастливо съм се ухилил:
След снимките внимателно протегнах кепа с рибата в бързея за да може да се съвземе, след което внимателно я отвих от мрежата. С едно последно мощно плясване на голямата си опашка рибока ми каза довиждане и потъна в дълбокото. Там, край туфата, където ще го потърся и следващия път.
Окрилен продължих пътя си. След тази риба даже и нищо да не хванех нямаше да съм недоволен. Реката обаче явно бе решила да ме възнагради за релииза и скоро на кордата ми се поклащаше още един кефал. Този толкова лакомо бе налапал воблерчето, че не се виждаше от устата му:
Успях да го освободя от куките след дълги и сложни манипулации, но все пак успя успешно да отплува:
Отново сложих блесна. Този път "Моска" 2-ка, бяла със сини точки по листото.
Малко по нагоре още с подаването видях как добра риба се изсреля, но явно не успя да улучи примамката. Веднага подадох пак там и този път узпях да провокирам успешна атака.
Красавица около 30 сантиметра:
Това вече бе черешката на тортата за този излет.
Реших че е време да се връщам. Исках да опитам на един вир, където сутринта имах подгонване, но рибата не успя да се закачи. Заслизах бавно надолу по течението, като не забравях да замятам на по перспективните места. Издигналото се вече високо слънце явно бе активизирало рибите и успях да дръпна няколко дребни пъстървички на различни примамки.
Стигнах до желания вир и с котешка стъпка се приближих, почти свит на две, към водата. Подадох на няколко метра пред мен и почти веднага имах атака. Впредвид на това че бях заметнал наблизо направо изхвърлих рибата от водата. Не можа даже да си помисли за съпротива горката.:
Все още превит надве се приближих до водата и пуснах рибето обратно:
Обърнах се , взех въдицата и заметнах на същото място. Отново веднага удар и близначката на първата риба излезе да се запознаем:
Заметнах пак и отново удар. Този път обаче бе по-дребна и затова без да я вадя от водата я снимах и пуснах:
С това рибе реших да приключвам с риболова. Бях взел достатъчно адреналинови хапчета от реката. Прибрах въдицата и бавно, без да бързам се отправих към колата. Някак си не ми се напускаше това райско кътче и се бавех по всевъзможни причини, отлагайки края на тази екскурзия. Снимах всяко цветче и гъбка по пътя в опит да забавя момента на тръгването, а и за да открадна чрез снимките още от тази красота, която макар и запечатана от обектива ще ми носи аромата на лятната гора, зреещите малини и омайните планински цветя още дълго време:
[You must be registered and logged in to see this image.][/
Кърцата- ...........................
Брой мнения : 129 Рожд.дaта : 26.03.1974
Години : 50
Re: Жега в Планината
Супер.На високо ниво,както винаги.
SONY- ...........................
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 18.01.1987
Години : 37
Браво ,супер :1db1cce6422ce9 .
Pesho N.Zagora- ...........................
Брой мнения : 2566 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 54
Имах удоволствието вече да ти го кажа, брат - успяваш да си правиш излетите излючително приятни и успешни, да не говорим за начина, по който ни ги представяш-уникален е, благодаря ти, че ги споделяш с нас !
Наслука!
Наслука!
Saxon- ...........................
Брой мнения : 439 Рожд.дaта : 09.12.1967
Години : 56
Жестоко! Браво! :3f7e6dc87de4b9
bradata- ...........................
Брой мнения : 1936 Рожд.дaта : 25.02.1983
Години : 41
Отново съм безмълвен.Отново...и пак... "изби" рибата и мен.На ниво както винаги,и в риболова и в пресъздаването на излета. :thumbsupsmiley
ПЛУВЧО- ...........................
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
Нямам думи за теб Кърцони
ninastefanina- ...........................
Брой мнения : 2237
:3f7e6dc87de4b9 :3f7e6dc87de4b9
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Евалата Кърца! Както казах и на Наско вчера- имаш от мен едно питие когато се видим! ПРосто уникални репортажи!
jasonsmith- ...........................
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 14.07.1980
Години : 44
Невероятен репортаж!
vvt1970- ...........................
Брой мнения : 725 Рожд.дaта : 23.09.1970
Години : 54
Евала Кърца,невероятен както винаги
Ресьора- ...........................
Брой мнения : 4608 Рожд.дaта : 09.05.1982
Години : 42
:217b315cad77fe Пак ли ти ве Кърца,пак ли веее,евала братко,евала
Nedeltcho Delev- ...........................
Брой мнения : 2769 Рожд.дaта : 24.03.1964
Години : 60
Направих си ч....я на душата (ша ма извинявате за израза)Браво Кърца велик си ти еййййй
ivo75- ...........................
Брой мнения : 923 Рожд.дaта : 21.07.1975
Години : 49
А дали беше жега и в планината....[You must be registered and logged in to see this image.]
Бай Гого- ...........................
Брой мнения : 1378 Рожд.дaта : 02.12.1961
Години : 62
Невероятен както винаги , тази тема отлагам 2 дена да я прочета, щот в офиса не мога да видя снимките... Очарована съм от поредната красива приказка , БРАВО КЪРЦА
п.с. А със сърнелките ко направи? И тях ли остави да растат?
п.с. А със сърнелките ко направи? И тях ли остави да растат?
Elfi- ...........................
Брой мнения : 2825 Рожд.дaта : 28.06.1972
Години : 52
На такива репортажи - нямам отговор
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Твоите излети, освен теб, зареждат и нас с положителни емоции, които "държат влага" дълго време!
Уникален си приятелю! :thumbsupsmiley
Уникален си приятелю! :thumbsupsmiley
gogolisec- ...........................
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing