ТАСОС-РИБОЛОВ,ИЗЛЕТИ
+16
gogo26
chapara
ПЛУВЧО
beis
КИРО
Rimohit
makari
DOCTORABukarNo1
ivu
Дели
Adrian
cerberus
nissana
Nikolov
Петър Василев
dorada
20 posters
Страница 1 от 5
Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: ТАСОС-РИБОЛОВ,ИЗЛЕТИ
Blagodarja za temata i barzia otgovor. Njakoi mozhe li da kazhe podhodjashti mesta za ribolov na hishtna riba v zapadnoto kraibrezhie na Tasos? Ako njakoi ot kolegite planira izleti tam v kraja na tazi sedmica, s udovolstvie bih se vkljuchil v savmesten ribolov.
P.S. Izvinjavam se za latinskite bukvi, no pisha ot telefona si, tay kato sam v dvizhenie
P.S. Izvinjavam se za latinskite bukvi, no pisha ot telefona si, tay kato sam v dvizhenie
dorada- ...........................
Брой мнения : 18 Рожд.дaта : 29.07.1973
Години : 51
Сега е сезона на хищниците .Съветвам те да ловиш с жива заргана,но както съм обяснил аз(не слагай нищо като метални поводи и плувки и ще видиш резултата)всичко друго освен корда 0,80 и кука е излишно.Другия начин е английския риболов(може да използваш бял червей или раче ако искаш първокачествени риби).Лови привечер,по-точно след 17,00ч и до 23,00ч,по-късно няма смисъл,не кълве,чак призори започва,това е за английския а за хищник от 10,00 ч до 17,00-18,00ч,вечер ако ловиш с заргана може да ти удари лаврак и лутцос(баракуда),също така се казва и Турнас,но само на о.Крит.Тук трябва да си сложиш метален повод,но като има метален повод не чакай лаврак,няма да доближи заргана,затова ако искаш лаврак ще ти трябва корда най-много 0,40 и като си пуснал заргана трябва да ти е отворена макарата.Хищника не трябва да усети и най-малкото затруднение като тръгне със заргана в уста,защото веднага ще изплюе рибката..Това става така;пущаш заложения зарган,дъпа си навътре и като прецениш ,че е достатъчно взимаш едно малко камъче и го увиваш на кордата да спре заргана и го оставяш в самия бряг така,че като удари хищника камъчето да падне в морето и да се освободи кордата.После изчакваш да ти дръпне към 10-15м и тогава засичаш.Прочети и тук [You must be registered and logged in to see this link.] много добър начин за риболов на октопод,лаврак и др.
И НЕ ПИШИ НА ЛАТИНИЦА ,ако обичаш
И НЕ ПИШИ НА ЛАТИНИЦА ,ако обичаш
Без да съм ходил на Тасос ти казвам да търсиш хищниците по входове на кеьове или залив с по-голяма дълбочина.Лаврак,баракуда ,вечер в самия кей и там където има осветление и осветява водата в кея.Там се събират и малките рибки ,вечер.dorada написа:Blagodarja za temata i barzia otgovor. Njakoi mozhe li da kazhe podhodjashti mesta za ribolov na hishtna riba v zapadnoto kraibrezhie na Tasos? Ako njakoi ot kolegite planira izleti tam v kraja na tazi sedmica, s udovolstvie bih se vkljuchil v savmesten ribolov.
Емо,знаеш ,че сарго и спарос са две различни риби.Знам ,че да те разбере си го писал така,но не трябва.Nikolov написа:Сега е сезона на кефала и на саргоса(спарос) късат ги
[You must be registered and logged in to see this image.]спарос
[You must be registered and logged in to see this image.]саргос
Описал съм ги и двете риби в ,,морски риби''.
Благодаря колеги, отговорите Ви са многа изчерпателни!
dorada- ...........................
Брой мнения : 18 Рожд.дaта : 29.07.1973
Години : 51
Сори Пешо ,незнаех как е на бг саргос а съм чувал Булти доста често да го нарича спарос та затова да ме разбере колегата.Знам,че често хората грешат СПАРОС,САРГОС,УГЕНА,ХАРАКИДА трябваше да надникна в библиотеката ,доста риби не знам как са на бг :68c38a1dee913b
Тази година от 18 Септември нататък аз Вальо Nissana и още двама приятели общо 4 коли хора посетихме о. Тасос с цел почивка и най-вече риболов. Мястото на действието е Скала Прино. В ляво от пристанището започва плаж дълъг 4-5 км. Целият е подходящ за риболов. Някъде на третия километър се намира хотела ILIO MARE в който бяхме отседнали а ние риболовствахме на още километър по-натаък.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Първият ден 19-ти го започнах с два вида дънни монтажи за разузнаване.
Единият чепаре от 3 куки със стръв акробатис червей познат у нас под много имена. Резултат плачевен дребосъците огризват червеите но явно устите им не са достатъчно големи за да налапат и куката.
Другият единична кука 2/0 на 1 м. над оловото с повод 50-60 см. със стръв бейби калмар за нещо по-едро. Никой не му обърна внимание.
Междувременно риболовът на бомбарда със акробатис даваше резултати дребен зарган 20-30 см. и дребна лица.
Бейби калмарът бе заменен с една такава но резултатът бе същия.
Рибето е много издръжливо след 4-5 часа престой на куката беше толкова пъргаво като че ли не е било закачано но и това не помогна.
Вечерта на маса и на водка разборът показа че трябва да смениме тактиката. Зарганът беше дребен но подходящ за стръв. Решихме да изпробвама метода описан на няколко места във форума при който заргана уловен на бомбарда се закача на куката и се пуска бързо обратно като му се дава възможност да изтегля влакното навътре колкото може повече.
На другия ден отивайки сутринта заварихме на плажа двама гърци с 10-тина въдици които на монтажа с единичната кука на стръв 3-7 см. парче от червея фараон бяха хванали 6-7 хубави ципури по около 400-500 гр. едната оплакаха ни се че кълването било спряло и след 1 час си тръгнаха.
През това време и ние имахме проблеми с хващането на прървия зарган за стръв но и това беше преодоляно и резултата не закъсня. Вальо първи направи сефтето.
Дорадо гърците го наричат кинигoс но не съм сигурен дали съм запомнил правилно.
Веднага след това аз закачих нещо солидно което 15 минути не можах да го приближа на повече от 40 м. от брега и се откачи.
По най-бързия начин закачих нов зарган и отпускайки му влакно още на 50-60 м. последва ново кълване и след 10 м. борба бях компенсиран с този лаврак.
След това Вальо извади още едно дорадо почти като предишното на което нямам снимка а аз още един лаврак.
Интересни са размерите заргана е 25-30 см.
СТРАХОТЕН ДЕН
На следващия ден Вальо и други от компанията си тръгваха но Вальо имаше възможност да лови до обяд и успя да измъкне още едно дорадо а пък аз по-малко.
На другия ден аз половинката ми решихме да се поразтъпчем и направихме една пълна обиколка на острова с плажуване оглеждане на природните му красоти и на други места за риболов.
Има не е като да няма.
Последваха два дни в които заргана се запиля на някъде и въдиците ми си стояха на стойките незаметнати. Аз обаче не съм си губил времето уплътних го с лов но октоподи доста резултатно.
И така дойде последния ден 26-ти Септември в който за изпроводяк заргана се беше върнал кълва през целия ден и не ми липсваше стръв но едрите риби много ги нямаше. Имах само две кълванета и успях да измъкна две дорада.
Един достоен финал.
Чао за сега
П.П. Следва продължение "Лов но октоподи"
Първият ден 19-ти го започнах с два вида дънни монтажи за разузнаване.
Единият чепаре от 3 куки със стръв акробатис червей познат у нас под много имена. Резултат плачевен дребосъците огризват червеите но явно устите им не са достатъчно големи за да налапат и куката.
Другият единична кука 2/0 на 1 м. над оловото с повод 50-60 см. със стръв бейби калмар за нещо по-едро. Никой не му обърна внимание.
Междувременно риболовът на бомбарда със акробатис даваше резултати дребен зарган 20-30 см. и дребна лица.
Бейби калмарът бе заменен с една такава но резултатът бе същия.
Рибето е много издръжливо след 4-5 часа престой на куката беше толкова пъргаво като че ли не е било закачано но и това не помогна.
Вечерта на маса и на водка разборът показа че трябва да смениме тактиката. Зарганът беше дребен но подходящ за стръв. Решихме да изпробвама метода описан на няколко места във форума при който заргана уловен на бомбарда се закача на куката и се пуска бързо обратно като му се дава възможност да изтегля влакното навътре колкото може повече.
На другия ден отивайки сутринта заварихме на плажа двама гърци с 10-тина въдици които на монтажа с единичната кука на стръв 3-7 см. парче от червея фараон бяха хванали 6-7 хубави ципури по около 400-500 гр. едната оплакаха ни се че кълването било спряло и след 1 час си тръгнаха.
През това време и ние имахме проблеми с хващането на прървия зарган за стръв но и това беше преодоляно и резултата не закъсня. Вальо първи направи сефтето.
Дорадо гърците го наричат кинигoс но не съм сигурен дали съм запомнил правилно.
Веднага след това аз закачих нещо солидно което 15 минути не можах да го приближа на повече от 40 м. от брега и се откачи.
По най-бързия начин закачих нов зарган и отпускайки му влакно още на 50-60 м. последва ново кълване и след 10 м. борба бях компенсиран с този лаврак.
След това Вальо извади още едно дорадо почти като предишното на което нямам снимка а аз още един лаврак.
Интересни са размерите заргана е 25-30 см.
СТРАХОТЕН ДЕН
На следващия ден Вальо и други от компанията си тръгваха но Вальо имаше възможност да лови до обяд и успя да измъкне още едно дорадо а пък аз по-малко.
На другия ден аз половинката ми решихме да се поразтъпчем и направихме една пълна обиколка на острова с плажуване оглеждане на природните му красоти и на други места за риболов.
Има не е като да няма.
Последваха два дни в които заргана се запиля на някъде и въдиците ми си стояха на стойките незаметнати. Аз обаче не съм си губил времето уплътних го с лов но октоподи доста резултатно.
И така дойде последния ден 26-ти Септември в който за изпроводяк заргана се беше върнал кълва през целия ден и не ми липсваше стръв но едрите риби много ги нямаше. Имах само две кълванета и успях да измъкна две дорада.
Един достоен финал.
Чао за сега
П.П. Следва продължение "Лов но октоподи"
nissana- ...........................
Брой мнения : 765 Рожд.дaта : 30.04.1966
Години : 58
Радвам се ще съм бил полезен.
п.п.,, Живата стръв си е жива стръв''и друг път само на това наблягай,не си губи времето с попери и разните му изкусвени примамки.
На теб ако ти предложат да избираш от консервирана и прясна риба ,коя ще избереш
п.п.,, Живата стръв си е жива стръв''и друг път само на това наблягай,не си губи времето с попери и разните му изкусвени примамки.
На теб ако ти предложат да избираш от консервирана и прясна риба ,коя ще избереш
Абсолютно си прав Петьо, много по лесно е да излъжеш рибата със жива стръв, но спининга има съвсем друга философия. За един спинингист, рибата уловена с изкуствена принамка, има съвсем друга "цена" и да лови хищник с естествена стръв е едва ли не обида :) . Номера е да предложиш по такъв начин пласмасата и метала, че напълно да заблудиш противника.петър василев написа: Радвам се ще съм бил полезен.
Когато се занимаваш със спининг, придобиеш нужния опит, се стига до един момент, при който вече схващаш за какво става въпрос
Имам приятели, които са стигнали до съвършенство, занимавали са се с това в продължение на години и всеки ден, от тях се заразих и аз преди повече от 3 години, оттогава не съм пипал жива сръв, за хищник...
Мога да ти дам примери, при които спининговия риболов е много по успешен от този с жива стръв, ако знаеш какво правиш
За попера не си прав, специално за морето, и не само, повърхностните примамки ти дават невероятни възможности и емоции, влюбен съм в тях вече 2 години. Пренесох тази си любов от морето в язовира... и със същия успех:)
Това е, риболова е хоби, а спининга е любов...
cerberus- ...........................
Брой мнения : 498 Рожд.дaта : 16.07.1909
Години : 115
Да и аз съм съгласен с теб,аз също практикувам спининг,но хората ,които ходят по Гърция искат сигурен риболов,защото им е ограничено времето.Това имах предвид.Маятико 20 кила трудно ще намериш със спининг,а с жива заргана успеха нараства с много проценти.Много са приемуществата на живата стръв за по-успешен риболов,а със спининга може да си хвърляш между- другото
Аз си купих спининга и сума си примамки специално за Гърция.Знаеш,Митак,колко съм ти досаждал с въпроси.Знам,че спининга е различно удоволствие,но още не съм го изпитал с голяма морска риба.Но като видях как на Тасос на Коцето му сгъна спининга и рибата изглеждаше във водата огромна ме удари адреналина директно в петите.3 удара имаше на спининг и 3те ги изтърва Коцето.Въобще не можа да обърне рибите.Но трупаме опит,ще има и следващ мач.На жива стръв също си е удоволствие,тея риби съм ги гледал само по телевизията :3fac1be7508190 а сега вече имам уловени.
Пепи,аз не искам сигурен риболов,искам изненади,искам интрига.Иначе немаше да бъда рибар,а комарджия :1e8adaee86b9ae мисля,да минавам на горно ниво-нови риби,нови предизвикателства.Достатъчно дълго ловихме заргани и сарпови,и секви дребосъци.
nissana написа:Пепи,аз не искам сигурен риболов,искам изненади,искам интрига.Иначе немаше да бъда рибар,а комарджия :1e8adaee86b9ae мисля,да минавам на горно ниво-нови риби,нови предизвикателства.Достатъчно дълго ловихме заргани и сарпови,и секви дребосъци.
Риболова със жива стръв е техника при която хващаш не само желаната риба,но и самата стръв.Ако например закачиш по грешен начин живата риба я умаряш,ако използваш прекалено дебело влакно я умаряш и не дърпа ,ако не знаеш как няма риба ,не е толкова лесно жива наука братя,но всеки риболов си има своята красота и своите тръпки.
Може да не съм се изразил както трябва,но не е ли същото.Със,, сигурен '' исках да кажа,че на заргана имаш 90% възможност да уловиш риба с големи размери,отколкото на спининг(става дума за рибите ,които искахте и даже уловихте).Знаеш ли колко съм мокрил воблери и силикони и най-голямата ми риба на спининг тук на морето е 4,800кг ,лаврак ,а на жива заргана от брега (докато още нямах лодка) е18 кг маятико,а с лодката имам и много по-големи.За да ловиш с изкусвени примамки трябва да улучиш момента когато хищниците се хранят интензивно иначе трудно се лъжат,следят примамката, но не я вкусват,докато ако си с жива стръв и да не гладна ще я хапне. Ти самия видя резултатите от спининговия риболов и живата заргана.
На заргана може да ти удари и някой ,,влак''-40кг ,че да видиш тогава тръпка
,направо ще ти се разтреперят краката от тръпката
На заргана може да ти удари и някой ,,влак''-40кг ,че да видиш тогава тръпка
,направо ще ти се разтреперят краката от тръпката
Па мене с тея ми се разтрепериха,а ти-влак :3fac1be7508190 макар че имам в актива си мнооо големи сухопътни риби,тея ми направиха голем кеф.А на предишния колега-живите заргани немаше как да ги умориме,понеже бяхме много добре инструктирани-да видиш как се чудеха всички що се набирахме с Ванката като диви прасета с жив зарган в ръце и как му правехме мед преглед дали не е прокървил при ловенето-беме най-големата атракция на цел Тасос.
Така е, голяма риба със спининг, е трудна работа, особено маятико.
Ходил съм много пъти, виждал съм ги, докарвал съм ги на 2 пъти до брега, но никога не съм улавял.
Един единствен път съм виждал да се вади, разбира се с жива стръв, един чичко със заргана изкара 80кг. до колкото помня беше, даже го снимаха по местния ТВ канал. Рибата я извади много лесно, беше омаломощена. Беше хвърлил от предишния ден зарганата и я оставил цяла нощ. Маналиа също съм виждал да се вадят на спининг, макар и рядко
Чувал съм обаче за Превеза, че са вадели големи маятика от брега със спининг
Най гоямата риба, която съм виждал с очите си, да се вади с изкуствена приманка от брега е 6 кила лаврак. Интересното беше, че момчето хващаше за пръв път въдица, имаше една единствена примамка, даже питаше околните как точно се борави с въдица. Втория път като отишъл на риба ми казаха че извадил 4 кила лаврак..., ходи после му обяснавай на такъв, че това се случва веднъж на 10 години...иначе истории много...
Въобще да се извади от брега голяма риба, по какъвто и да е начин, е много рядка слука, поне за районите където съм риболовствал.
Ходил съм много пъти, виждал съм ги, докарвал съм ги на 2 пъти до брега, но никога не съм улавял.
Един единствен път съм виждал да се вади, разбира се с жива стръв, един чичко със заргана изкара 80кг. до колкото помня беше, даже го снимаха по местния ТВ канал. Рибата я извади много лесно, беше омаломощена. Беше хвърлил от предишния ден зарганата и я оставил цяла нощ. Маналиа също съм виждал да се вадят на спининг, макар и рядко
Най гоямата риба, която съм виждал с очите си, да се вади с изкуствена приманка от брега е 6 кила лаврак. Интересното беше, че момчето хващаше за пръв път въдица, имаше една единствена примамка, даже питаше околните как точно се борави с въдица. Втория път като отишъл на риба ми казаха че извадил 4 кила лаврак..., ходи после му обяснавай на такъв, че това се случва веднъж на 10 години...иначе истории много...
Въобще да се извади от брега голяма риба, по какъвто и да е начин, е много рядка слука, поне за районите където съм риболовствал.
cerberus- ...........................
Брой мнения : 498 Рожд.дaта : 16.07.1909
Години : 115
cerberus написа:Така е, голяма риба със спининг, е трудна работа, особено маятико.
Преди 1 месец близо а може и по малко, се връщах с лодката от гмуркане и близо до брега имаше една друга лодка на мои приятел,реших да се приближа да се чуем та когато се приближих гледката която видях хич не ми хареса,,,виждал ли си 120 кг мъж как плаче-докарал рибата до лодката и нямал нито харпун да я гръмне нито кука да я закачи.Рибата близо 1,80 дълга кила не знам,та когато се опитал да я качи скъсала влакното и изчезнала та след 5 минутки пак изплувала по корем и неподвижна безсилна 10 метра по надоло и я прибрал.Та гледам го седнал върху рибата и ту плаче ту се смее?????Но интересното е ,че рибата беше хваната на един спининг странен, желязо и миханизъма, обратен гледа нагоре както и водачите- а стръвта беше супя или песия на влачене!!!??
Да вметна нещо-на група идиоти като мене,ни се върти една идея в главата за един Тасос януари,мноу било дашно.Мнения?А и ако въобще се случи,може би има желаещи?
Още един луд е на линия. В зависимост от финансовото състояние и работата ми съм готов да се присъединя за Тасос. За ноември със сигурност ще пробвам моите места по Халкидики. Дано успея да откъсна3-4 дни.
Adrian- ...........................
Брой мнения : 46 Рожд.дaта : 16.06.1966
Каламари,сепии,октоподи,предимно и петропсара,риби ,които живеят в скалисти райони Тези дето гонихте си заминаха :5f3aea9b1ac151 Хищниците ще се върнат през май,затова им викат маятика.nissana написа:Да вметна нещо-на група идиоти като мене,ни се върти една идея в главата за един Тасос януари,мноу било дашно.Мнения?А и ако въобще се случи,може би има желаещи?
Значи требе да се ориентираме към скалисти райони,мерси,все пак е нещо.
Може да ловите и каламари ,сепии,октоподи.Сега им е сезонаnissana написа:Значи требе да се ориентираме към скалисти райони,мерси,все пак е нещо.
Прочетете
[You must be registered and logged in to see this link.]
Пепи,неъм нищо против да ги ловим и тея,още повече,че не съм ги ловил досега.А от тея воблерчета имам,не е като да нямам,нали луд на шаренко се радва,та като обикалям по света си купувам секви играчки
А и много моля колегите,ако ги дразни моя правопис,да ми намекнат-мога да пиша и правилно,но нещо така ми е по своиски,знам ли....
Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Страница 1 от 5
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing