Една прекрасна слуз остана
+2
СЪНДИ
docenta
6 posters
Страница 1 от 1
Една прекрасна слуз остана
Здравейте, приятели,
Вчерашният ветровит и хладен ден не бе най-подходящото време за риболов на лин, но отдавна по здравословни причини не бях се завирал в стотиците линови джендеми около София и реших да пробвам привечер. Мястото е труднодостъпно, гази се с ботуши в дивашки шавари с неизвестно дъно, но там са линовете. Не ме питайте къде е, по-долу ще разберете защо!
Като стигнах, разположих се в полуседнало, полулегнало положение с директен телескоп петица, плувка 1 грам, утежнение две малки сачми и един минидропер на повод 0,083 на десет сантима над кука №16, гаче ли ще ловя уклей. Но вЕрвайте ми, това е печеливш монтаж за капризни и наплашени линове, ако ловиш без захранка, а се ориентираш само по риенето. Ловя линове без захранка, когато отивам само за два-три часа, както беше в случая. Захранката помага, ако си за цял ден и я изсипеш рано сутрин или предната вечер, та да свикнат рибите, а не да ги плашиш.
На кука 16 номер трудно се закачва торен червей, но и за това си има чалъм. Избират се тънки червеи и не се бодат в най-дебелата част, а през двата по-тънки края, така че да се получи нещо във формата на пионерска връзка. Двата свободни края мърдат, а куката си е скрита във "възела" на връзката. Линът смуква и опитва единия край, не усеща кука, после опитва другия край, не усеща кука, плувката потрепва леко-леко и накрая като налапа и отвора на "връзката" почва да движи встрани и тогава се засича. Обикновено с този монтаж се закачва за върха на горната устна, а не гълта дълбоко. Това ще се види по-надолу от снимките.
Макар, че снимката с монтажа на червея не е добра, все пак става ясна идеята- прави се така:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Още на второто замятане, защото при първото закачих в шаварите, при абсолютно мълчание хванах първия мушморок.
Малък, ама лин!
За да се види по-добре размера - ето го в сравнение с мен.
Голям доцент с малък лин и тънък торен червей - неочаквано добра комбинация!
После се започна прилична серия и фотосесия. Не съм ги снимал всичките, за да не доскучавам.
На три лина излизаше и по един слънчак за цвят!
Линчетата бяха един и същи калибър като по калъп.
А и доцентът си беше от същия калибър и същия ахмак - с една ръка лови, с другата снима.
Накрая ми свършиха торните червеи и го обърнах на комбинация от три цветни. Обикновено леко осмукан бе най-светлия на цвят червей.
Ето какво се получи:
Тук по-добре си личи
За три часа това бе крайният резултат - само от линчета.
После с едно приятелче, което хвана само едно линче, отидохме да ги пуснем в езерцата на Южния парк, защото бяха маломерни и красиви, а там има добри условия за тях. Не казвам нарочно в кое от езерцата стана преселването, но бе извършено с много любов по тъмно вече. Ето вижте?
Тази синя кофа напоследък спаси доста риба, а сега спаси и една дузина линчета от линч, защото и на онова гьолче, дето бяхме - имаше хищни пенсионери, които си прибираха рибетата за тигана. Да им преседне дано. Радостното е, че не бяха в час нито с такъмите, нито с монтажа. Залагаха за стръв червеи като змии на куки ченгели, като мислеха, че така ще ловят грамадански линове, но хващаха главно слънчаци. А и големите линове си кълват като малките на фини такъми, ако имам късмет следващия път ще ви го покажа.
Като се прибрах вкъщи - погледнах си ръцете.
Целите бяха в слуз като от туткал. Отдавна не съм бил толкова щастлив от подобна мръсотия.
Хайде със здраве.
И наслука!
П.П. Вардете линчетата от линч!
Вчерашният ветровит и хладен ден не бе най-подходящото време за риболов на лин, но отдавна по здравословни причини не бях се завирал в стотиците линови джендеми около София и реших да пробвам привечер. Мястото е труднодостъпно, гази се с ботуши в дивашки шавари с неизвестно дъно, но там са линовете. Не ме питайте къде е, по-долу ще разберете защо!
Като стигнах, разположих се в полуседнало, полулегнало положение с директен телескоп петица, плувка 1 грам, утежнение две малки сачми и един минидропер на повод 0,083 на десет сантима над кука №16, гаче ли ще ловя уклей. Но вЕрвайте ми, това е печеливш монтаж за капризни и наплашени линове, ако ловиш без захранка, а се ориентираш само по риенето. Ловя линове без захранка, когато отивам само за два-три часа, както беше в случая. Захранката помага, ако си за цял ден и я изсипеш рано сутрин или предната вечер, та да свикнат рибите, а не да ги плашиш.
На кука 16 номер трудно се закачва торен червей, но и за това си има чалъм. Избират се тънки червеи и не се бодат в най-дебелата част, а през двата по-тънки края, така че да се получи нещо във формата на пионерска връзка. Двата свободни края мърдат, а куката си е скрита във "възела" на връзката. Линът смуква и опитва единия край, не усеща кука, после опитва другия край, не усеща кука, плувката потрепва леко-леко и накрая като налапа и отвора на "връзката" почва да движи встрани и тогава се засича. Обикновено с този монтаж се закачва за върха на горната устна, а не гълта дълбоко. Това ще се види по-надолу от снимките.
Макар, че снимката с монтажа на червея не е добра, все пак става ясна идеята- прави се така:
Още на второто замятане, защото при първото закачих в шаварите, при абсолютно мълчание хванах първия мушморок.
Малък, ама лин!
За да се види по-добре размера - ето го в сравнение с мен.
Голям доцент с малък лин и тънък торен червей - неочаквано добра комбинация!
После се започна прилична серия и фотосесия. Не съм ги снимал всичките, за да не доскучавам.
На три лина излизаше и по един слънчак за цвят!
Линчетата бяха един и същи калибър като по калъп.
А и доцентът си беше от същия калибър и същия ахмак - с една ръка лови, с другата снима.
Накрая ми свършиха торните червеи и го обърнах на комбинация от три цветни. Обикновено леко осмукан бе най-светлия на цвят червей.
Ето какво се получи:
Тук по-добре си личи
За три часа това бе крайният резултат - само от линчета.
После с едно приятелче, което хвана само едно линче, отидохме да ги пуснем в езерцата на Южния парк, защото бяха маломерни и красиви, а там има добри условия за тях. Не казвам нарочно в кое от езерцата стана преселването, но бе извършено с много любов по тъмно вече. Ето вижте?
Тази синя кофа напоследък спаси доста риба, а сега спаси и една дузина линчета от линч, защото и на онова гьолче, дето бяхме - имаше хищни пенсионери, които си прибираха рибетата за тигана. Да им преседне дано. Радостното е, че не бяха в час нито с такъмите, нито с монтажа. Залагаха за стръв червеи като змии на куки ченгели, като мислеха, че така ще ловят грамадански линове, но хващаха главно слънчаци. А и големите линове си кълват като малките на фини такъми, ако имам късмет следващия път ще ви го покажа.
Като се прибрах вкъщи - погледнах си ръцете.
Целите бяха в слуз като от туткал. Отдавна не съм бил толкова щастлив от подобна мръсотия.
Хайде със здраве.
И наслука!
П.П. Вардете линчетата от линч!
docenta- ...........................
Брой мнения : 86 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 71
СЪНДИ- ...........................
Брой мнения : 2852 Рожд.дaта : 03.09.1958
Години : 66
Re: Една прекрасна слуз остана
Лина е уникална и за жалост вече много рядко срещана риба по нашите водоеми ! Адмирации !
Браво Доценте за постъпката която си сторил :dancingHappy_i .
ПП.Тук при нас има такива също места с лин но са дребни ,та лина е бавно растяща риба както предполагам знаеш за и трябва да минат доста години да се лови мерна риба,а е много добри вкусове качества.
ПП.Тук при нас има такива също места с лин но са дребни ,та лина е бавно растяща риба както предполагам знаеш за и трябва да минат доста години да се лови мерна риба,а е много добри вкусове качества.
Pesho N.Zagora- ...........................
Брой мнения : 2566 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 54
Николай Димитров- ...........................
Брой мнения : 106 Рожд.дaта : 20.06.1989
Години : 35
Снощи пак минах за два часа след работа от 19 до 21 часа. Излизаха вече значително по-едри линове. Хванах само четири, а момчето, с което ги пускахме предния път хвана 5 или 6 и пак синята кофа набъбна. Този път слънчаци нямаше, но излязоха костури.
Ето малко снимки.
Вижда се, че и по-едрите линове кълват на същия дребен монтаж.
Костурите бяха такъв калибър
Синята кофа с улова на двамата участници в акцията.
Рибите отново бяха преселени успешно. Ами, това е :D
Наслука :!:
Ето малко снимки.
Вижда се, че и по-едрите линове кълват на същия дребен монтаж.
Костурите бяха такъв калибър
Синята кофа с улова на двамата участници в акцията.
Рибите отново бяха преселени успешно. Ами, това е :D
Наслука :!:
docenta- ...........................
Брой мнения : 86 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 71
Страхотно Ники, на такива хора като Вас пожелавам добра слука винаги и от сърце.
Similar topics
» Една прекрасна седмица из Родопите
» Вчера на Жребеца-дребни костури и слуз по влакното...
» Една седмица в РАЯ
» Вчера на Жребеца-дребни костури и слуз по влакното...
» Една седмица в РАЯ
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing