Риболов на Халкидики
+83
ivokotev
sllipi1
Моряка
Rimohit
nkolev66
ДЯДО ИВАН
gogo26
marvin
EU_BG_akademika
D.Dimitrov
var4o
gloupan
Tiho Todorov
Станимир 65
ТАРАЛЕЖ
divein
maestroto
Loopix
rikitikitavi
aves
veis
roko koko
own
max
Петър Василев
yavor1
dbc
GENIUS
esox hunter
Тедо
mitko_aks
тони котев
s4etovod
vvt1970
kosta simeonov
dobria1
stuci
карид
justinian
Тихомир
vatus
Miteca
baralya
xoxo
Pesho N.Zagora
Мънцата
mikibg
вакрил
Божидар Иванов
Шморхи
4o4o
antares
xivo
Светозар Върбанов
с.стоянов
Иво - Шабла
СЪНДИ
strijok
valium
Любак
milen kordov
jorojoy
КИРО
chapara
Кирил Калчев
Доктора
vstoikov
bkd
direktora
makari
sistefanov
Додо
pacho69
ПЛУВЧО
sava14
tano
savi aleksiev
DOCTORABukarNo1
dorada
Дели
nikinenov
Владо Коцев
cerberus
87 posters
Страница 5 от 20
Страница 5 от 20 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20
Re: Риболов на Халкидики
Примамките,
Предимно Мария.
Т слалом, класикът, цвят сардина.
Същата, но черно и златисто пак хващаше добре.
Мария SW Chase, около 11 см. Електрикав гръб, червен корем, сребриста отстрани.
Същата, но с цвят сардина, пак червен корем.
Мария Флайнг Дайвър, цвят сардина, но без червен корем.
Йо Зури Кристал Миноу, червен корем, сребрист отстрани и бял гръб, 11 см.
Всичките плиткогазещи.
Пробвах Сливър, нали уж имитирал зарган. Пълен смях!
Пробвах Рапала Каунт Даун Магнум с метална лопатка, 11 см.
Цветове - паламуд и ред хед - пълен смях!
Единият авер пробва един бас дей, но и там нямаше нищо, но воблера е леко по-дебел. Като форма напомня рапалите каунт даун.
Явно рибата е сравнително дребна все още и иска плитки, тънки и не много дълги воблери. Червеният корем е желателен!
Другата лодка споделиха, че Рапала Х-Рап Салт уотър работел добре, но аз нямах(вече имам )
Пискюлите, може и силиконови, може и на ресни или ламе(както предпочитате).
Предпочита бялото, но не отказва и сините.
Паламуда на воблер
Другото на пискюл.
Има и изключения, но горното си е по-скоро правило!
Предимно Мария.
Т слалом, класикът, цвят сардина.
Същата, но черно и златисто пак хващаше добре.
Мария SW Chase, около 11 см. Електрикав гръб, червен корем, сребриста отстрани.
Същата, но с цвят сардина, пак червен корем.
Мария Флайнг Дайвър, цвят сардина, но без червен корем.
Йо Зури Кристал Миноу, червен корем, сребрист отстрани и бял гръб, 11 см.
Всичките плиткогазещи.
Пробвах Сливър, нали уж имитирал зарган. Пълен смях!
Цветове - паламуд и ред хед - пълен смях!
Единият авер пробва един бас дей, но и там нямаше нищо, но воблера е леко по-дебел. Като форма напомня рапалите каунт даун.
Явно рибата е сравнително дребна все още и иска плитки, тънки и не много дълги воблери. Червеният корем е желателен!
Другата лодка споделиха, че Рапала Х-Рап Салт уотър работел добре, но аз нямах(вече имам )
Пискюлите, може и силиконови, може и на ресни или ламе(както предпочитате).
Предпочита бялото, но не отказва и сините.
Паламуда на воблер
Другото на пискюл.
Има и изключения, но горното си е по-скоро правило!
Шморхи- ...........................
Брой мнения : 2885 Рожд.дaта : 11.10.1978
Години : 46
Браво направо сте я нацепили.Тази сеч на кое място става.И за аванса нещо не ми стана ясно да го натягам ли или не,като удари трябва ли да се задейства или да и изкърти зъбите.
вакрил- мир на праха му
Брой мнения : 1986 Рожд.дaта : 06.09.1968
Години : 56
Завист напира в мен нечовешка, ма пък ви се радвам искренно
strijok- глоб.модератор
Брой мнения : 5466 Рожд.дaта : 24.03.1972
Години : 52
Когато влача воблер, аванса го натягам, че не винаги се хващат добре рибите и риска да я загубиш е голям.
Тройките на този размер воблери са сравнително малки и ако не я перне добре, рибата тръгва след лодката и понякога се откача.При по-стегнат аванс, куката влиза по-добре и по-малко губех риби.
На пискюлите куките са много по-сериозно и там нямаме изгубена риба. Дорадото предпочита пискюла, но е много силно и затова ни скъса такъмите. Затова е добре аванса да е по-хлабав на пискюла, за да няма после дорадо с пиърсинг и гледащ глупаво риболовец(аз).
Мястото е Касандра, селото е Пефкохори.
Тройките на този размер воблери са сравнително малки и ако не я перне добре, рибата тръгва след лодката и понякога се откача.При по-стегнат аванс, куката влиза по-добре и по-малко губех риби.
На пискюлите куките са много по-сериозно и там нямаме изгубена риба. Дорадото предпочита пискюла, но е много силно и затова ни скъса такъмите. Затова е добре аванса да е по-хлабав на пискюла, за да няма после дорадо с пиърсинг и гледащ глупаво риболовец(аз).
Мястото е Касандра, селото е Пефкохори.
Принципно аванса на макарите трябва да е отхлабен ,защото при удар на по едра риба няма шанс : къса и бяга, имам случай с удара ми взе над 100 м аванс.Паламудите или тунците като захапят повече не пускат така че рядко се откачат , но могат да изправят куките ако си с добри куки няма да избягат. Леферите се откачат по често. Дорадото е супер глупаво и лакомо така че не се замисля удря и остава на куката.Никога не затягайте аванса при тролинг . Празните удари по-скоро са следствие на високата скорост и понякога рибите не успяват да захапят воблера както трябва .
Поздрави
Поздрави
mikibg- ...........................
Брой мнения : 31 Рожд.дaта : 07.08.1966
Години : 58
Да уточним обаче какво разбираме под стегнат и хлабав аванс. Единият от компанията стегнал аванса на макс и остана без повод, калмарчета и воблер за секунда. Прас и чао!
Аз под стегнат аванс разбирам да мога да го дърпам на ръка, но сравнително трудно.
Хлабав е когато можеш да го изтеглиш с два пръста.
Дори и в Черно Море не стягам аванса на макс, че и тук може да има изненади на чепарето.
Не твърдя, че съм на 100% прав де, но като позатегнах аванса, нещата рязко се подобриха. Преди това имах над 50% пропуски и огласих гръцко с псувни. Е, някои риби ги изтървах пак от липса на опит. Спирах хода на лодката, линия охлабва и рибата ми казва чао. Или пък правех глупостта да въртя лодката и ходя след рибата(уж), а тя идвала към мен и пак хлабава линия и...чао!
След ден-два реших, никакво спиране на хода, само намаляване на скоростта и никакви завои. Риби до кило не се нуждаят да ги гониш.
Аз под стегнат аванс разбирам да мога да го дърпам на ръка, но сравнително трудно.
Хлабав е когато можеш да го изтеглиш с два пръста.
Дори и в Черно Море не стягам аванса на макс, че и тук може да има изненади на чепарето.
Не твърдя, че съм на 100% прав де, но като позатегнах аванса, нещата рязко се подобриха. Преди това имах над 50% пропуски и огласих гръцко с псувни. Е, някои риби ги изтървах пак от липса на опит. Спирах хода на лодката, линия охлабва и рибата ми казва чао. Или пък правех глупостта да въртя лодката и ходя след рибата(уж), а тя идвала към мен и пак хлабава линия и...чао!
След ден-два реших, никакво спиране на хода, само намаляване на скоростта и никакви завои. Риби до кило не се нуждаят да ги гониш.
вакрил- мир на праха му
Брой мнения : 1986 Рожд.дaта : 06.09.1968
Години : 56
точно за тия воблери от кога го бая, но хорат не ми вярват многоШморхи написа:
....Пробвах Сливър, нали уж имитирал зарган. Пълен смях!
Цветове - паламуд и ред хед - пълен смях!......
Браво Шморхи, чудесен многодневен излет сте направили с много рибоци :609c1f728720fb
Аз за мен за воблерите съм си поизяснил концепцията от година -две, но ми е интересно за пискюлите. Дай малко повече инфо за тях...каква големина ползваш?, с какви глави и пр.? Как ги влачеше и не се ли оплитаха, като влачиш и въдица с воблер и въдица с пискюл или ти на принципа само напред и широк завой за да не се преплитат
Ако можеш и някоя снимка да пуснеш, ще ми е интересно, че имам едни тук едни пискюли и сматям тази есен да се пробвам с тях
esox hunter- ...........................
Брой мнения : 904 Рожд.дaта : 11.01.1970
Години : 54
Не е проблем да се влачат два пискюла и два воблера или до три пискюла(зависи от лодката и стойките де). Ние бяхме с лодка 4.50 без странични стойки, само успоредни. Мислех, че ще има проблем заради разликата в скоростта с която се влачат воблерите и която искат пискюлите. Пискюла си иска пяна, но то си зависи и от сезона и най-вече рибите. Принципно зная, че пискюла си иска 12-13 и нагоре км/ч, но нашите не хванаха риби на такава скорост, което си бе късмет пък, защото воблерите над 10-а км/ч започват да изскачат на повърхността. Влачихме на между 7 и 10 км/ч, като по-скоро държах 8-9.5 км/ч според GPS-a. Влачим ли повече от един воблер, завоите са плавни, но правихме и по-резки, без да имаме ексцесии. Мисля, че има и значение марката на воблера. Примерно Мария и Рапала завиват и се държат различно, но като сме само с Мария, общо взето си вървят заедно.
Воблерите ги пусках на 40-а метра, навик от язовирите, но мисля, че и 25-30 са достатъчни. Морската риба има различни навици от сладководната и не е толкова капризна. Пискюлите ги влачим на 10-15 метра, като въдицата я държа в ръка, като леко придръпвам според вълните, за да му направя някаква игра. Голям кеф ми беше, когато с очите си видях тонче, което се метна и ми лапна пискюла. Просто не може да се опише с думи, трябва да се види и усети.
Нямам снимки на пискюлите за съжаление, освен тези, които пуснах и евентуално някоя в снимка.бг
Принципно са подобни на тези [You must be registered and logged in to see this link.] , но ние почти нямахме купешки. Карахме на самоделки предимно.
Тези от линка погледнах, че са много големи. По 20-а см. което е прекалено голямо за рибите, които обичайно ловим българите. Размера на пискюла е някъде около 8-10 см. и съответно куката е според него. Ползвахме единични и двойни куки. Двойката е като телбод. Ковне ли се, няма изтърване. Мога да ги снимам тези, които ползвахме, но не са при мен. След няколко дни мога да кача снимка и на тях.
Воблерите ги пусках на 40-а метра, навик от язовирите, но мисля, че и 25-30 са достатъчни. Морската риба има различни навици от сладководната и не е толкова капризна. Пискюлите ги влачим на 10-15 метра, като въдицата я държа в ръка, като леко придръпвам според вълните, за да му направя някаква игра. Голям кеф ми беше, когато с очите си видях тонче, което се метна и ми лапна пискюла. Просто не може да се опише с думи, трябва да се види и усети.
Нямам снимки на пискюлите за съжаление, освен тези, които пуснах и евентуално някоя в снимка.бг
Принципно са подобни на тези [You must be registered and logged in to see this link.] , но ние почти нямахме купешки. Карахме на самоделки предимно.
Тези от линка погледнах, че са много големи. По 20-а см. което е прекалено голямо за рибите, които обичайно ловим българите. Размера на пискюла е някъде около 8-10 см. и съответно куката е според него. Ползвахме единични и двойни куки. Двойката е като телбод. Ковне ли се, няма изтърване. Мога да ги снимам тези, които ползвахме, но не са при мен. След няколко дни мога да кача снимка и на тях.
Браво!
Това тонче, на райета, от снимкатса е рики или още паламида (паламуд)
Другото. горното прилича на лица, снимката не е много хубава, може да е и милокопи, не знам...
Това тонче, на райета, от снимкатса е рики или още паламида (паламуд)
Другото. горното прилича на лица, снимката не е много хубава, може да е и милокопи, не знам...
cerberus- ...........................
Брой мнения : 498 Рожд.дaта : 16.07.1909
Години : 115
Мерси Шморхи,Шморхи написа:..... Карахме на самоделки предимно.
Тези "самоделки" както им казваш от каво са изработени от силикон или нещо друго ....аз имам едни около 12 см дължина - фабрични но куките им ми се струват доста големшки...по мое мнение 2/0 и нагоре
esox hunter- ...........................
Брой мнения : 904 Рожд.дaта : 11.01.1970
Силиконови са самоделните. А куките мисля, че са с точния размер.
Имай малко търпение и ще ти снимам с какво разполагах на лодката.
Цербере, как така паламуд? :217b315cad77fe Просвети невежата, че аз и да се шегуваш, пак не разбирам. Искаш да кажеш, че това е паламуд или вид риба тон се нарича така?
Имай малко търпение и ще ти снимам с какво разполагах на лодката.
Цербере, как така паламуд? :217b315cad77fe Просвети невежата, че аз и да се шегуваш, пак не разбирам. Искаш да кажеш, че това е паламуд или вид риба тон се нарича така?
Според мен рибата е Маятико.
own- ...........................
Брой мнения : 66 Рожд.дaта : 13.02.1979
Години : 45
Значи съм хванал бебенце. Беше около 300-400 грама някъде.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Не се майтапя, това е паламуд, като е по голям мисля, че му викат хек
Има няколко вида риба тон, паламуда е един от тях, маятикото също е вид тон
Не се майтапя, това е паламуд, като е по голям мисля, че му викат хек
Има няколко вида риба тон, паламуда е един от тях, маятикото също е вид тон
Последната промяна е направена от cerberus на Вто 18 Сеп 2012 - 22:16; мнението е било променяно общо 1 път
Тази е ясна. Аз имах предвид тази,
Имаше ли зъби тая риба?
Добър въпрос...Не я хванах аз. Кажи вариантите, па аз ще си избера.
:) :)
Ми мен ми прилича на паламуд с наднормено тегло
Със сигурност с някакъв тон, на снимки тоновете излизат лошо, кожата им прави различни отблясъци, на живо се различават по-добре
Ето тези тук приличат на обикновени тончета, мо може и да са рикита, паламуди..
Ако си ги ял, ще рзбереш разликата, тончето не става за нищо, все едно ядеш слама, паламуда, рикито е по вкусен, а маятикото, най-вкусно (:
Ми мен ми прилича на паламуд с наднормено тегло
Със сигурност с някакъв тон, на снимки тоновете излизат лошо, кожата им прави различни отблясъци, на живо се различават по-добре
Ето тези тук приличат на обикновени тончета, мо може и да са рикита, паламуди..
Ако си ги ял, ще рзбереш разликата, тончето не става за нищо, все едно ядеш слама, паламуда, рикито е по вкусен, а маятикото, най-вкусно (:
На мене сички ми изглеждат еднакво вкусно Ма тва сигурно щот съм гладен ся
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Мънцата написа:На мене сички ми изглеждат еднакво вкусно Ма тва сигурно щот съм гладен ся
Батка, ти някога сит ли си
chapara- ...........................
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Те риби убави хващат ама само на как да разбера .
Pesho N.Zagora- ...........................
Брой мнения : 2566 Рожд.дaта : 15.04.1970
Хапнахме от всичко и не беше зле. Правихме ги на скара с дървени въглища, дори не ги намазахме със зехтин. Е до вкус си е де. Имаше хора от компанията, които изказаха същото мнение за тончетата - не стават за нищо, боклук, тричави, сухи...Единият си направи шега и им даде тон като каза, че е паламуд. Харесаха го. :)
Иначе да, прав си, трудно се различават на снимките, но аз си ги различавах на живо. Паламуда с дългите черти и зеленикавият оттенък, а тончетата с шарките "мекерел" на гърба и по-сини от паламуда. Отделно, че тончето е маааалко по-тумбесто.
Това на снимките гаранция не е паламуд. Някакъв тон е, но какъв...
Рики незнам на кое казваш. Аз мисля, че хванахме общо 4 вида риби и четирите са показани на снимките.
Класически паламуд, който го има и тук.
Тон с окраска на скумрия(тунаки му викат май) и е син на цвят.
И най-после, спорната риба, която е черна и...се вижда на снимките каква окраска има.
Бе майната му, важното е че налових на риба и сега просто не искам да виждам сафрид, а какво е сладководна риба не искам и да чувам. Още ми държи влага ударите и напрежението.
Стоях си на терасата, гледах морето и.....
Всъщност, ето я терасата и нашата лодка видяна от нея. Увеличението е 12х, но после мога да разпъвам снимките допълнително, та винаги бях на лодката.
та седя си на терасата, зяпам си морето и броя дните до прибирането, когато на събуждане, вместо море, ще виждам боядисана с латекс стена и чувам звук "кррррррррррр". Подскочих буквално. Просто...абе явно съм се пренатегнал и всеки подобен звук ми се струва като аванс. А то някакво детенце бута пред себе си от тея тракащите колела.
Ужас...люспата така ми влезе че....
М/у другото, от тези снимки, криво ляво се вижда къде е границата м/у плитко и дълбоко, т.е. риболовните полета.
Иначе да, прав си, трудно се различават на снимките, но аз си ги различавах на живо. Паламуда с дългите черти и зеленикавият оттенък, а тончетата с шарките "мекерел" на гърба и по-сини от паламуда. Отделно, че тончето е маааалко по-тумбесто.
Това на снимките гаранция не е паламуд. Някакъв тон е, но какъв...
Рики незнам на кое казваш. Аз мисля, че хванахме общо 4 вида риби и четирите са показани на снимките.
Класически паламуд, който го има и тук.
Тон с окраска на скумрия(тунаки му викат май) и е син на цвят.
И най-после, спорната риба, която е черна и...се вижда на снимките каква окраска има.
Бе майната му, важното е че налових на риба и сега просто не искам да виждам сафрид, а какво е сладководна риба не искам и да чувам. Още ми държи влага ударите и напрежението.
Стоях си на терасата, гледах морето и.....
Всъщност, ето я терасата и нашата лодка видяна от нея. Увеличението е 12х, но после мога да разпъвам снимките допълнително, та винаги бях на лодката.
та седя си на терасата, зяпам си морето и броя дните до прибирането, когато на събуждане, вместо море, ще виждам боядисана с латекс стена и чувам звук "кррррррррррр". Подскочих буквално. Просто...абе явно съм се пренатегнал и всеки подобен звук ми се струва като аванс. А то някакво детенце бута пред себе си от тея тракащите колела.
Ужас...люспата така ми влезе че....
М/у другото, от тези снимки, криво ляво се вижда къде е границата м/у плитко и дълбоко, т.е. риболовните полета.
Ето това е рики и има зъби
Обикновенното тонче няма зъби...
Ето това е рики и има зъби
Обикновенното тонче няма зъби...
Хм...за мен това трябва да е паламуд....И такова имахме на борда.
Страница 5 от 20 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12 ... 20
Страница 5 от 20
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing