GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Избор на: плавници, маска, шнорхел, харпун, неопрен

+6
kokofishig
gogo26
КИРО
terzosub
yavorsub
krasimir77
10 posters

Go down

Избор на: плавници, маска, шнорхел, харпун, неопрен Empty Избор на: плавници, маска, шнорхел, харпун, неопрен

Писане  krasimir77 Пет 5 Авг 2011 - 20:38

Здравейте приятели на подводния риболов! Ако на модераторите не им хареса темата - няма да се сърдя, ако я премахнат! Реших да я пусна т.к. вече цяла седмица ровя из нета, чета, сравнявам артикули от някой производители, който просто си заплюх и в крайна сметка, хем не мога да реша, какво точно да си взема, хем не мога да открия магазин с по богат избор за съответния производител ;( Повечето са on-line, а подобно нещо не бих си взел, без да го видя и пробвам, особено пък на тази цена ;)) Първо се насочих към Mares и исках всичко, което ми е нужно да е от един и същ производител, но.....дърво ;)) Няма туй, няма онуй ;(( След това, промених насоката към Beuchat...да ама....де са тез магазинииии....ходих на два адреса, но...ни магазин, ни телефона отговарят на истината ;( Сега си мисля за Cressi.
Дайте съвет?! Търся нещо по-качествено в средния клас, което като го използвам да не се ядосвам, че съм дал едни пари за същото, което си имам и сега - т.е. - маската ми се пълни до носа на 15 мин. и лицето бе боли след два часа изкарани на брега. Плавниците - едните - махам с тях за нищо, а другите - толкова са твърди и тежки, че последния път ми се наложи да изляза от на ма...та си, понеже едва ги мърдах накрая ;( Колкото до харпуните...имам си едно подобие на харпун 75 - Турски, с който ,като стрелям по Иларията, която буквално се е спряла да ме зяпа от близо 2 метра, стрелата едвам стига 1.5 метра и си няма на идея даже, за какво иде реч.... Кая думкам чат-пат, но не поразените риби не са в следствие на неточен мерник от моя страна (колкото и не скромно да звучи).
Какво да избера и къде да го намеря??? Надявам се някой да откликне! Виждам, че сред вас има доста сериозни харпунджий!
krasimir77
krasimir77
...........................

Брой мнения : 362 Рожд.дaта : 05.12.1977
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Избор на: плавници, маска, шнорхел, харпун, неопрен Empty Re: Избор на: плавници, маска, шнорхел, харпун, неопрен

Писане  yavorsub Пет 5 Авг 2011 - 21:35

Здравей колега . Добре си се насочил към нещо добро, но мисълта да си вземеш всичко от една марка е погрешна. По принцип така смятаме всички докато сме новаци и все още нямаме опит и натрупани познания.
Никоя фирма не произвежда всичко което ни е нужно и то да е топ. ;) Или ще е с добър харпун и маска и калпави плавници или обратното, но задължително все някъде ще е недостатъчна. А има фирми които правят само един или няколко продукта , а останалите са им просто направени от трети , независим производител .
Затова остави на заден план блянове и предразсъдъци, избери си внимателно всеки един елемент от екипировката и се наслаждавай на часовете под водата. :)

А ако все пак настояваш за съвет -просто покажи между кои се колебаеш?
yavorsub

Брой мнения : 29 Рожд.дaта : 24.05.1968
Години : 56

Избор на: плавници, маска, шнорхел, харпун, неопрен Empty Re: Избор на: плавници, маска, шнорхел, харпун, неопрен

Писане  terzosub Пет 5 Авг 2011 - 23:00

Здравей колега!Гмуркам от доста години и рядко се е случвало да имам повечв от два продукта от една фирма в екипировката си.И с това което ти написа Явор и аз го подкрепям.А за тези турски харпуни който споменаваш преди години когато съм ги ползвал с леки подобрения съм взимал доста по различни риби от платерини икефали.
terzosub
terzosub

Брой мнения : 145 Рожд.дaта : 18.09.1977
Години : 47

Писане  КИРО Съб 6 Авг 2011 - 0:59

spear -a.
Той ще ти отговори тука до ден два.
[You must be registered and logged in to see this link.]
КИРО
КИРО
мир на праха му

Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Писане  gogo26 Съб 6 Авг 2011 - 9:11

Аз като гледам по мен си,всичкото ми оборудване е от различни марки 226711 сбирщайн spying но пък ми е удобно...
Маска,ръкавици,чорапи,плавници се МЕРЯТ на място!!Неопрена може и по размер.Колан ,нож,тежести ...каквото ти хареса...
Харпун-
[You must be registered and logged in to see this link.]
Този като качество,здравина,цена и като начало е перфектен
Като избираш, добре е да има някой по-опитен с теб :609c1f728720fb
gogo26
gogo26

Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 53

Писане  kokofishig Съб 6 Авг 2011 - 10:35

Красимир77 , колегите правилно ти казват , че трябва всеки един елемент от екипировката да го пробваш - т.е да ти пасне най-добре за теб.
Правилото при избора на маска е като я сложиш на лицето си ( без да слагаш каишката ) и натиснеш леко към лицето - ако маската направи вакум , не падне от лицето ти и се чувстваш комфортно така с нея - Това е твоята маска , без значение каква марка е. Сменил съм над 30 маски през годините и този принцип действа безотказно.
За плавниците - като за начало - може да си вземеш с пластмасово перо ( от рода на Омер " Стингрей" , Гара 3000 на Креси , .... но все пак всичко зависи от финансите ) . Гледай пантофа да ти е удобен и да съобразиш , че ще ползваш плавниците обут със боти ( чорапи ) .
За костюма няма какво да ти кажа - всичко зависи от парите които си решил да похачиш...
Харпуни ... предпочитания много , вземи си един ластичен 90 см , със стрела 6.0 - 6,25 мм стрела.
Зареден магазин с екипировка е на Видракс - под печатницата - посока гарата.
Можеш да видиш и при Марио - магазина му се намира на обръщача на тролеите в центъра на Варна - предлагат Пикасо и Имерсион .
Просто трябва да пообиколиш малко.
kokofishig
kokofishig

Брой мнения : 24 Рожд.дaта : 08.03.1968
Години : 56

Писане  rikitikitavi Съб 6 Авг 2011 - 12:14

Ако искаш съм на линия за съвместни покупки.Засега най-добрия магазин във Варна е Видракс. Но както казаха колегите всичко до финанси опира. Намисли си бюджет и каква риба ще стреляш- лесно ще те ориентираме :609c1f728720fb
rikitikitavi
rikitikitavi

Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49

Писане  krasimir77 Вто 9 Авг 2011 - 23:59

Благодаря ви момчета 45479 Ще поразгледам по-обстойно отново и ако изникнат въпроси, пак ще пиша !
krasimir77
krasimir77

Брой мнения : 362 Рожд.дaта : 05.12.1977

Писане  fishermann2 Вто 3 Сеп 2013 - 8:08

Моля да се произнесете по въпроса с плавниците.Кои да си избера като за начало?

1. [You must be registered and logged in to see this link.]
2. [You must be registered and logged in to see this link.]
3. [You must be registered and logged in to see this link.]

Благодаря! sunglasses2 
fishermann2
fishermann2

Брой мнения : 258 Рожд.дaта : 09.10.1955
Години : 69

Писане  babankow Вто 3 Сеп 2013 - 11:40

От тези три възможности бих ти препоръчал на Бюша,ползвал съм ги извесно време и са ми вършели чудесна работа.Пантофа е мек и удобен,не са много твърди и не умарят краката.Тази година ги смених със Спорасуб-спийдфаер който е в същия ценови клас и съм още по доволен:рок: Успех!
babankow
babankow

Брой мнения : 5 Рожд.дaта : 24.07.1978

Писане  Вельо Вто 10 Сеп 2013 - 0:27

За харпун - Патос имат най-удобната заводска дръжка. Сега съм със 75 и мога да кажа както "Осанна", така и "разпни го". Колкото е универсален, толкова и за нищо не става. Говоря за Бяло море. Не е за стрелба в дупки, не е и за далечна. Въпреки това, с малко старание е универсално пушкало, което с по-мощен ластик и смяна на жълъда с въженце покрива всички ситуации до 10 - 15 метра. Двете му засечки са на такива места, че на първата става за дупки от по-далечко, а на втората си стреля чудесно на по-голяма дистанция (стрелял съм илария от 4 - 5 метра и стрелата не трепна надолу). Стрелата е тънка (не знам точно колко) и от много добра стомана. Въобще - възхитен съм от него, но със сигурност ще трябва и друг в обозримо бъдеще, надявам се231589 .
Харпуните за дупки са по-къси, с по-дебела стрела (така и не научих диаметрите), по-дебел ластик. Смисъла е, че такова стъкмяване дава тежък удар на къса дистанция, а дебелата стрела е устойчива на удари в камъни и понеже е по-къса, не пречи при обхода на дупките. Харпунът за далечна стрелба е дълъг, с по-тънка и дълга стрела, за да може да има по-малко съпротивление, но да запази тежестта на удара на по-голяма дистанция, същевременно дължината не може да пречи, защото няма камъни.
Ластиците - по-дебелият ластик е по-мощен, но по-бавен при съкращаване, следователно дава по-ниска начална скорост, но изстрелва по-дебела и тежка стрела. Обратно - по-тънкият е по-бърз при съкращаване, но по-слаб. Затова дългите харпуни се стъкмяват с два или три по-тънки ластика, а късите с един по-дебел. Стрелбата в дупки изисква тежък, мощен удар на къса дистанция - ясно защо. Скоростта не е толкова от значение, защото рибоците, които се крият в дупки, не бягат толкова и позволяват приближаване до по-малко от метър.
Вельо
Вельо

Брой мнения : 246 Рожд.дaта : 31.10.1973
Години : 51

http://www.bgjourney.com/

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите