ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН
3 posters
Страница 1 от 1
ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН
ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН С РОЗМАРИН
Много проста рецепта, в която оцетът подчертава отличния вкус на рибата.
Продукти за 4 порции:
1 цял калкан (1,5-2 кг)
6 стръка розмарин (или 2 ч.л. сушен)
Морска сол
Черен пипер
75 мл винен оцет
100 мл зехтин екстра върджин
Затоплете фурната до най-високата й температура.
Поставете рибата в голяма тава и я подправете обилно със сол и черен пипер върху кожата и в коремната кухина.
Печете във фурната 20 мин, след което я извадете за проверка.
Ако рибата е почти опечена (дръпнете малко парче, за да проверите), поставете розмарина под и над рибата и я полейте с оцета и зехтина.
Поставете рибата под реотана на грила за около 5 мин да се доопече и хване кафява коричка.
ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН С КАРТОФИ И ЛИМОН
Продукти за 10 порции:
2 кг картофи, нарязани на тънки резени
9 суп.л. зехтин екстра върджин, разделени
Морска сол и прясно смлян черен пипер
3 лимона, нарязани на тънки резени
1/2 чаша наситнен магданоз
1 цял калкан около 3 кг
6-8 пресни или сушени дафинови листа
Загрейте фурната до 200 гр. С. Поставете нарязаните картофи в голяма купа. Поръсете ги с 4 с.л. зехтин и ги разбъркайте. Подправете ги със сол и черен пипер. Постелете голяма тава с хартия за печене и намазнете хартията с 1 с.л. зехтин. Подредете резените картофи върху хартията. Подредете половината от резените лимон върху картофите и поръсете с магданоз.
Поставете рибата върху картофите и я намажете с 2 с.л. зехтин; поръсете кожата и коремната кухина със сол и черен пипер. Поставете отгоре останалите резени лимон и дафиновите листа. Поръсете с останалия зехтин. Печете, докато рибата се опече, 40-60 мин (в зависимост от големината).
ДОБЪР АПЕТИТ!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 71
Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН
Нека калкана е от 2,5килограма нагоре,моля(според закона) и вече излиза на проблем размера на тавата. Аз за съжаление нямам такава фурна в която да влезе тава с примерно 3кг калкан. Да си призная и такава тава нямам. Затова няма как да опитам рецептата. За имащите ето още една рецепта-Цял измит калкан се пържи овалян в царевично и пшенично брашно и много силно нагрято олио.(много олио да се топне целия, че няма как да се обърне)
пп добре дошъл у форума
пп добре дошъл у форума
rikitikitavi- ...........................
- Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН
Благодаря. Рибата винаги може да се "окастри", за да пасне на тавата. Иначе в магазините (поне в София) често продават риба под 2,5 кг.
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 71
Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН
доколкото разбрах целта е да се запази целоста на кожата и от там да се получи един тип естествено задушаване на месото. ако го нарежем вече влизаме в едни други рецепти.
rikitikitavi- ...........................
- Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН
По стар обичай,всеки уважаващ себе си рибар,
от калкан си прибира главата,всички перки и опашката,
за да си направи после една чудесна морска чорба.
Така че,без тези елементи,може и да се намърда такъв калкан във фурна.
Ееее,ако говорим за моята фурна - и 30 кила парче ще намърдам.
То 4 агнета събира,тааааа........НАЛИИИИИИИ
от калкан си прибира главата,всички перки и опашката,
за да си направи после една чудесна морска чорба.
Така че,без тези елементи,може и да се намърда такъв калкан във фурна.
Ееее,ако говорим за моята фурна - и 30 кила парче ще намърдам.
То 4 агнета събира,тааааа........НАЛИИИИИИИ
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН
Отлично казано, капитане! Твоята градинка - и морската, и сухоземната - хващат душата.
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 71
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa