Гамбари/Скариди
+6
batjoro81
Георги Вутов
gloupan
Ribarina
fokobg
Мънцата
10 posters
Страница 1 от 1
Гамбари/Скариди
Някой да даде спешно някоя рецепта, че хубу си купих едно кило, ама ся ... Казвайте бързо, че умирам от глааад
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Мънцата написа:Някой да даде спешно някоя рецепта, че хубу си купих едно кило, ама ся ... Казвайте бързо, че умирам от глааад
Кът ги приготвиш :8ac9254b304298 ши дода веднага
fokobg- ...........................
- Регистриран на : 30.12.2009
Брой мнения : 1277 Рожд.дaта : 12.06.1973
Години : 51
Re: Гамбари/Скариди
Пържени с чесън и копър другите подправки жена ми си ги измисля на вкус.Ама после мале мила красота някаква
Ribarina- ...........................
- Регистриран на : 09.03.2010
Брой мнения : 1898 Рожд.дaта : 29.06.1982
Години : 42
Re: Гамбари/Скариди
Я кажи какъв е размера на скаридите?
gloupan- ...........................
- Регистриран на : 28.07.2009
Брой мнения : 538 Рожд.дaта : 11.03.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Обели скаридите и ги задуши в масло и чесън.
Нарежи магданоз ,лук , пресни домати ,чушки и моркови и ги задуши и тях,като ги слагаш в обратен ред на написването.Когато са на половина готови добави бяло вино и прибави предварително накиснатия и измит ориз (по възможност Японски,ако не БЛАНШИРАН).Ако имаш някакви кълнове слагай.Преди да стане готов ориза,прибави и задушените скариди.Само внимавай да не остане ориза без течност.Добавяй по малко зеленчуков бульон и бъркай в една посока.Идеята е ориза да стане по гъст.Можеш да завършиш с малко пармезан и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с Охладено бяло вино. :dancingHappy_i
П.С.Айде беж да готвиш ,че гостите ще дойдат а ти няма да си готов
Нарежи магданоз ,лук , пресни домати ,чушки и моркови и ги задуши и тях,като ги слагаш в обратен ред на написването.Когато са на половина готови добави бяло вино и прибави предварително накиснатия и измит ориз (по възможност Японски,ако не БЛАНШИРАН).Ако имаш някакви кълнове слагай.Преди да стане готов ориза,прибави и задушените скариди.Само внимавай да не остане ориза без течност.Добавяй по малко зеленчуков бульон и бъркай в една посока.Идеята е ориза да стане по гъст.Можеш да завършиш с малко пармезан и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с Охладено бяло вино. :dancingHappy_i
П.С.Айде беж да готвиш ,че гостите ще дойдат а ти няма да си готов
gloupan- ...........................
- Регистриран на : 28.07.2009
Брой мнения : 538 Рожд.дaта : 11.03.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
От тези сивите, йедри са, може би към 15смgloupan написа:Я кажи какъв е размера на скаридите?
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
1 кило не си заслужава да ги пържи щото заминават като семки
Мятай ги в тенджерата да се варят с малко девисил и сол на вкус и си готов
Мятай ги в тенджерата да се варят с малко девисил и сол на вкус и си готов
Георги Вутов- ...........................
- Регистриран на : 22.09.2011
Брой мнения : 1004 Рожд.дaта : 11.09.1983
Години : 41
Re: Гамбари/Скариди
Пробвал съм различни начини на приготвяне, но за мен най вкусни са на поча, или барбекю (йедрите де)
Поставяш белените скариди в дълбок съд, върху им сипваш сокът от 3-4 лимона (200 мл.) и още толкова зехтин - екстра върджин, сол, черен и червен пипер, може и мако и лют, малко подправка за риба ако ти харесва и това се бърка. Хубаво е да постоят в тази марината, поне час, после си ги набучваш на бамбукови шишчета, като ги редиш на 69 и ги мяташ на загрята плоча, или на скарата.
След 4 минути от едната и толкова от другата страна са готови и доволен ша останеш.
Лесно, бързо, вкусно и натурално - Отивам за скариди, че ми потече лигата. :609c1f728720fb
Поставяш белените скариди в дълбок съд, върху им сипваш сокът от 3-4 лимона (200 мл.) и още толкова зехтин - екстра върджин, сол, черен и червен пипер, може и мако и лют, малко подправка за риба ако ти харесва и това се бърка. Хубаво е да постоят в тази марината, поне час, после си ги набучваш на бамбукови шишчета, като ги редиш на 69 и ги мяташ на загрята плоча, или на скарата.
След 4 минути от едната и толкова от другата страна са готови и доволен ша останеш.
Лесно, бързо, вкусно и натурално - Отивам за скариди, че ми потече лигата. :609c1f728720fb
batjoro81- ...........................
- Регистриран на : 25.11.2010
Брой мнения : 52 Рожд.дaта : 22.01.1981
Години : 43
Re: Гамбари/Скариди
Една бърза салата:
В основата е плодова салата с колкото се може по екзотични плодове.Забъркваш дресинг от соев сос, горчица,майонеза и портокал и объркваш плодовете с него.
Скаридите ги обелваш,като оставяш само опашката.Цепиш ги по дължина ,като внимаваш да ги разделиш на две.Махаш червото и ги сплескваш като "пеперуда " по дължина.След което ги нанизваш на клечка за зъби , панираш ги в соево(царевично ) брашно ,яйце и накрая в сусам.Пържиш до златисто и гарнираш салатата отгоре с тях.
П.С. И пак с бяло вино :609c1f728720fb
В основата е плодова салата с колкото се може по екзотични плодове.Забъркваш дресинг от соев сос, горчица,майонеза и портокал и объркваш плодовете с него.
Скаридите ги обелваш,като оставяш само опашката.Цепиш ги по дължина ,като внимаваш да ги разделиш на две.Махаш червото и ги сплескваш като "пеперуда " по дължина.След което ги нанизваш на клечка за зъби , панираш ги в соево(царевично ) брашно ,яйце и накрая в сусам.Пържиш до златисто и гарнираш салатата отгоре с тях.
П.С. И пак с бяло вино :609c1f728720fb
gloupan- ...........................
- Регистриран на : 28.07.2009
Брой мнения : 538 Рожд.дaта : 11.03.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Спря ми токаааа Изроди Мое ли баш като съм толко гладен вееее Тъкмо започнаха да къкрят и ... Ку ни гу пуснат до половин час, ши има смъртни случаи - или аз от глад, или те от бой :f38b1c44c48ae2
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Вади котлончето , нали си рибар ааааааа???? :6e6ebecd09233a
gloupan- ...........................
- Регистриран на : 28.07.2009
Брой мнения : 538 Рожд.дaта : 11.03.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Мънцата написа:Спря ми токаааа Изроди
Маллии в тоя студ без ток е опасно. Колко ли варненлии се топлят на ток.
dako- ...........................
- Регистриран на : 10.05.2010
Брой мнения : 561 Рожд.дaта : 28.01.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Аз имам камина, ама дори и на топло гладен седи ли се яdako написа:Мънцата написа:Спря ми токаааа Изроди
Маллии в тоя студ без ток е опасно. Колко ли варненлии се топлят на ток.
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Мънца вече кът ни си черен и от ЕОН май не те ебават
Георги Вутов- ...........................
- Регистриран на : 22.09.2011
Брой мнения : 1004 Рожд.дaта : 11.09.1983
Години : 41
Re: Гамбари/Скариди
На газ ли е камината ти ?Мънцата написа:
Аз имам камина, ама дори и на топло гладен седи ли се я
Щот мойта е дръве,имам си жар и си пека сланина за мезе на ркията,
и после пржоли за червеното.
И на свещи вечеряме с бабата - кеф налииииии....? :6249c95f600dc6
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Гамбари/Скариди
И така скаридите вече са история, за пръв път ги правим по този начин и мога да кажа, че станаха невероятни! :dancingHappy_i Ето и рецептата
Необходими продукти:
1. Скариди - 1кг
2. Течна сметана за готвене - 250мл
3. Чесън - 4 скилидки
4. Краве масло - половин пакетче
5. Бяло вино - 1ч.ч.
6. Лимон - 1бр
7. Пармезан/Кашкавал - 1/2 ч.ч.
8. Черен пипер, малко магданоз, малко копър, малко тъмен соев сос.
Начин на приготвяне:
ПочистваМЕ /разбирай жената / скаридите от люспата, става много лесно
СлагаМЕ /нали ... / маслото и чесъна в тигана
Докато се запържват прибавяме скаридите и оставяме да се задушат за около минута докато започнат леко да почервеняват. Тогава добавяме виното със сока от лимона и нещата вече изглеждат така
Снимаме децата докато правят маймунджилъци, щото се сърдят като снимаме скаридите, а тях не ръйш
После прибавяме сметаната и соевия сос
Добавяме настърганото пармезанче/кашкавалче/ и оставяме всичко да покъкри около 5 минути /ако междувременно не ни спрат тока /
На финала си сипваме в чинии, наливаме си чаша винце /дан съ фърля/ и ....
...Да Ви е сладко ....Наздраве
Необходими продукти:
1. Скариди - 1кг
2. Течна сметана за готвене - 250мл
3. Чесън - 4 скилидки
4. Краве масло - половин пакетче
5. Бяло вино - 1ч.ч.
6. Лимон - 1бр
7. Пармезан/Кашкавал - 1/2 ч.ч.
8. Черен пипер, малко магданоз, малко копър, малко тъмен соев сос.
Начин на приготвяне:
ПочистваМЕ /разбирай жената / скаридите от люспата, става много лесно
СлагаМЕ /нали ... / маслото и чесъна в тигана
Докато се запържват прибавяме скаридите и оставяме да се задушат за около минута докато започнат леко да почервеняват. Тогава добавяме виното със сока от лимона и нещата вече изглеждат така
Снимаме децата докато правят маймунджилъци, щото се сърдят като снимаме скаридите, а тях не ръйш
После прибавяме сметаната и соевия сос
Добавяме настърганото пармезанче/кашкавалче/ и оставяме всичко да покъкри около 5 минути /ако междувременно не ни спрат тока /
На финала си сипваме в чинии, наливаме си чаша винце /дан съ фърля/ и ....
...Да Ви е сладко ....Наздраве
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
То хубава рецепта,ама туй тиганче стигна ли ви
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Гамбари/Скариди
Стигна МИМоряка написа:То хубава рецепта,ама туй тиганче стигна ли ви
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Re: Гамбари/Скариди
Рецептата звучи страхотно.Изкушена съм да я пробвам още днес.
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Re: Гамбари/Скариди
Добра е рецептата,но следващия път си поиграите още малко,един разрез през гърба, и се маха черната, да я кажем ципа
Ето и една рецепта за марината за морски продукти и зеленчуци на скара,с която можете да изненадате полвинката си в почивните дни / ел туч / или оребрен тиган :
зехтин - 1 ч.ч., може и олио
оцет - 1 ч.ч. балсамов, може и ябълков
горчица - 2 с.л. деликатесна, пълни
соев сос - 1 ч.ч.
чесън - 1/2 - 1 глава счукан
босилек - сух
копър - 1/2 връзка накълцан
черен пипер
В тази смес държите минимум един час на хладно.........и после:
И така нататък приятен апетит :609c1f728720fb
Ето и една рецепта за марината за морски продукти и зеленчуци на скара,с която можете да изненадате полвинката си в почивните дни / ел туч / или оребрен тиган :
зехтин - 1 ч.ч., може и олио
оцет - 1 ч.ч. балсамов, може и ябълков
горчица - 2 с.л. деликатесна, пълни
соев сос - 1 ч.ч.
чесън - 1/2 - 1 глава счукан
босилек - сух
копър - 1/2 връзка накълцан
черен пипер
В тази смес държите минимум един час на хладно.........и после:
И така нататък приятен апетит :609c1f728720fb
????- Гост
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa