СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ
Страница 1 от 1
СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ
ЗА ХЛЯБА
Хлебарите не подлежат на никаква повинност, нито самите те, нито техните животни, за да правят непрекъснато хляба.
Византийски Земеделски закон, Х – ХV век
Българите там приготвяли до невероятност сладък и приятен хляб, който бил примесен с пепел.
Григорас, византийски хронист, изпратен на мисия в Струмица, ХII век
Защото хлябът се прави от трици или от просо, и то полуопечен, тъй като малко е стоял в огъня. Той е покрит със сажди и пълен с прах, като хляба, печен в пепелта на Синамит… Ние понякога трябва дълго да търсим хляб и не намираме, или ако намерим, той изобщо не може да се яде, пълен с цели класове, люспи и плява, а още по-лошо е, че той е и сух и изобщо твърд като камък…
Григорий Антиох, византийски дипломат, изпратен към 1174-5 г. на секретна мисия в Сердика от император Мануил ¬I Комнин
ЗА МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ
При българския народ сиренето се търкаля по улиците, а в горите му тече мляко.
Теофилакт Охридски, Писмо до митрополит Симеон Варненски, ХI век
По селата намирах всички необходими за храна продукти, като масло, яйца, птици, хляб, сирене, млечни продукти. Всички колари и мулетари от кервана се снабдяват с един вид кисело мляко, наречено оксигала, което носят в платнени торбички, закачени за самарите на добитъка им. И въпреки че споменатото мляко е твърде течно, то все пак се задържа в платното, без да изтича. Гърците и турците имат обичай да вземат изчистен чесън, да го счукат в дървен съд и след това да го размесват с оксигала. Това е храна като за голям господар, толкова е вкусно за ядене. Не само коларите, но също и най-големите сановници от двора на султана са свикнали да го ядат. И който не вярва, че това е превъзходно ядене, не е трудно да го опита. Това ядене е много разпространено сред турците и те смятат, че през лятото освежава, а през зимата затопля.
Пиер Белон дю Ман, естествопознавател и лекар, дипломатически пратеник, ХVI век
ЗА МЕСОТО И РИБАТА
Има българи, които наведнъж изяждат по половин овца.
Теофилакт Охридски, Писмо до митрополит Симеон Варненски, ХI век
А това, което е най-лошо и най-глупаво, то е, че сред българите кравата, най-голямото от четириногите, се цени повече от рибата.
Георги Антиох, византийски дипломат, изпратен на дипломатическа мисия в Сердика, ХII век
ЗА ВИНОТО
Да се пият по 4 чаши вино дневно, освен през 40 дни на пости.
Типик на Студийски манастир, Константинопол, IX век
Типик на Бачковски манастир, XI век
В Бунар-Хисар няма въобще да попаднеш на някой трезвен мъж, нито да се разговориш за нещо с някой… Напиват се и танцуват неприлични танци, правят се на бакхусовци и вакханки, сякаш командвани от шуртенето на виното като някакъв дионисов демон… Много пъти със заповед се опитвахме да ги съберем в църквата Божия… но тях не ги е грижа за учителната реч и духовните слова и никак не вземат под внимание заплахите…
Из „Писмо на митрополит Мануил Гавала, Бунар-Хисар (Одрин), до Великия хартофилакс на Цариградската църква”, май-юни 1332 г.
Хлебарите не подлежат на никаква повинност, нито самите те, нито техните животни, за да правят непрекъснато хляба.
Византийски Земеделски закон, Х – ХV век
Българите там приготвяли до невероятност сладък и приятен хляб, който бил примесен с пепел.
Григорас, византийски хронист, изпратен на мисия в Струмица, ХII век
Защото хлябът се прави от трици или от просо, и то полуопечен, тъй като малко е стоял в огъня. Той е покрит със сажди и пълен с прах, като хляба, печен в пепелта на Синамит… Ние понякога трябва дълго да търсим хляб и не намираме, или ако намерим, той изобщо не може да се яде, пълен с цели класове, люспи и плява, а още по-лошо е, че той е и сух и изобщо твърд като камък…
Григорий Антиох, византийски дипломат, изпратен към 1174-5 г. на секретна мисия в Сердика от император Мануил ¬I Комнин
ЗА МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ
При българския народ сиренето се търкаля по улиците, а в горите му тече мляко.
Теофилакт Охридски, Писмо до митрополит Симеон Варненски, ХI век
По селата намирах всички необходими за храна продукти, като масло, яйца, птици, хляб, сирене, млечни продукти. Всички колари и мулетари от кервана се снабдяват с един вид кисело мляко, наречено оксигала, което носят в платнени торбички, закачени за самарите на добитъка им. И въпреки че споменатото мляко е твърде течно, то все пак се задържа в платното, без да изтича. Гърците и турците имат обичай да вземат изчистен чесън, да го счукат в дървен съд и след това да го размесват с оксигала. Това е храна като за голям господар, толкова е вкусно за ядене. Не само коларите, но също и най-големите сановници от двора на султана са свикнали да го ядат. И който не вярва, че това е превъзходно ядене, не е трудно да го опита. Това ядене е много разпространено сред турците и те смятат, че през лятото освежава, а през зимата затопля.
Пиер Белон дю Ман, естествопознавател и лекар, дипломатически пратеник, ХVI век
ЗА МЕСОТО И РИБАТА
Има българи, които наведнъж изяждат по половин овца.
Теофилакт Охридски, Писмо до митрополит Симеон Варненски, ХI век
А това, което е най-лошо и най-глупаво, то е, че сред българите кравата, най-голямото от четириногите, се цени повече от рибата.
Георги Антиох, византийски дипломат, изпратен на дипломатическа мисия в Сердика, ХII век
ЗА ВИНОТО
Да се пият по 4 чаши вино дневно, освен през 40 дни на пости.
Типик на Студийски манастир, Константинопол, IX век
Типик на Бачковски манастир, XI век
В Бунар-Хисар няма въобще да попаднеш на някой трезвен мъж, нито да се разговориш за нещо с някой… Напиват се и танцуват неприлични танци, правят се на бакхусовци и вакханки, сякаш командвани от шуртенето на виното като някакъв дионисов демон… Много пъти със заповед се опитвахме да ги съберем в църквата Божия… но тях не ги е грижа за учителната реч и духовните слова и никак не вземат под внимание заплахите…
Из „Писмо на митрополит Мануил Гавала, Бунар-Хисар (Одрин), до Великия хартофилакс на Цариградската църква”, май-юни 1332 г.
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 71
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa