Навигация
+24
Любак
xoxo
Ribarina
gogo26
Иво - Шабла
roko koko
nikgeo
фишфрена
Шморхи
icokanev
Мънцата
zuzko_
tano
Ресьора
DOCTORABukarNo1
runner
ivu
minerva60
Rimohit
justinian
savi aleksiev
п.василев
КИРО
anastas_peykov
28 posters
Страница 4 от 6
Страница 4 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Навигация
EU_BG_akademika написа:май 1204 ако не става пиши да видя кой беше
Ok
Ресьора- ...........................
Брой мнения : 4608 Рожд.дaта : 09.05.1982
Години : 42
Този е 1204Ресьора написа:EU_BG_akademika написа:май 1204 ако не става пиши да видя кой беше
Ok
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Картите са перфектни,само защо на топо вариянта не ми излиза гласова индикация за камери и радари
Ресьора- ...........................
Брой мнения : 4608 Рожд.дaта : 09.05.1982
Години : 42
Щото топо варианта не е правен за ралита, той и без това е достъчно голям, предполага се че ще се ползва извън пътя където няма таквиз неща като камери и радари.....
Ползвай я само като ти трябва, аз така правя. Точно тая карта ме прекара, във Варна по маршрута кудето си строших джипа :21fe7b94c4e424 :5f3aea9b1ac151
Ползвай я само като ти трябва, аз така правя. Точно тая карта ме прекара, във Варна по маршрута кудето си строших джипа :21fe7b94c4e424 :5f3aea9b1ac151
търся и аз някаква карта за гармин е трекс виста цх топогравска че я ползвам за лов
zuzko_- ...........................
Брой мнения : 143 Рожд.дaта : 20.04.1976
Години : 48
Пролетсин /Академика/ е твоя човек
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Колега, чесно да ти кажа тази навигация ме озадачава, какво означава за лов, искаш топо-варианта на OFRM Geotrade v5.30 ли? Ако е така, няма проблеми, но знаеш ли как да я отключиш?zuzko_ написа:търся и аз някаква карта за гармин е трекс виста цх топогравска че я ползвам за лов
Поздрави
навигация
Здравейте колеги! Реших да си взема навигация North Cross - ES 500 FE или 515FE. Понеже, ама нищо не разбирам от тази техника, Ви моля да споделите мненията си. Това на продавача ми е ясно. Може и на лс. Благодаря Ви предварително! Успех и късмет на всички!
icokanev- ...........................
Брой мнения : 3874 Рожд.дaта : 02.02.1963
Това е китайче, до колкото разбирам струва около 250 лв. Ако го вземеш от Хонг Конг ще струва м/у 80 и 100 $, аз имам такива,хонг- конгска, можеш да погледнеш в темата назад, [You must be registered and logged in to see this link.] никакви проблеми нямам с нея вече над година. Ако проявяваш интерес, ще огледам и ще ти дам линк към нещо със същите параметри....icokanev написа:Здравейте колеги! Реших да си взема навигация North Cross - ES 500 FE или 515FE. Понеже, ама нищо не разбирам от тази техника, Ви моля да споделите мненията си. Това на продавача ми е ясно. Може и на лс. Благодаря Ви предварително! Успех и късмет на всички!
Успех
Да речем това: [You must be registered and logged in to see this link.] даже е 6 инча има съвсем същите параметри и е 91$ Само си го взимаш от кварталната поща :dancingHappy_i :dancingHappy_iEU_BG_akademika написа:Това е китайче, до колкото разбирам струва около 250 лв. Ако го вземеш от Хонг Конг ще струва м/у 80 и 100 $, аз имам такива,хонг- конгска, можеш да погледнеш в темата назад,(http://www.gofishingbg.com/t557p15-topic) никакви проблеми нямам с нея вече над година. Ако проявяваш интерес, ще огледам и ще ти дам линк към нещо със същите параметри....icokanev написа:Здравейте колеги! Реших да си взема навигация North Cross - ES 500 FE или 515FE. Понеже, ама нищо не разбирам от тази техника, Ви моля да споделите мненията си. Това на продавача ми е ясно. Може и на лс. Благодаря Ви предварително! Успех и късмет на всички!
Успех
Здравей отново, имаш л.с.
icokanev- ...........................
Брой мнения : 3874 Рожд.дaта : 02.02.1963
Основни характеристики на Черно море
Черно море спада към междуконтиненталните морета с много специфичен режим на теченията и водните си характеристики.
Голяма част от бреговете му са от свлачищно – абразионен тип. Абразията представлява разрушаване на брега и подводния склон под въздействие на вълните и прибоя.
По българското Черноморие абразионни са бреговете на Шабла, както и Франгенско и Авренско плато в околностите на Варна.
Средната ширина на черноморския шелф (крайбрежното плитководие) е 63 км в българския участък. Най-широк е срещу село Крапец (120 км) а, най-тесен югоизточно от нос Калиакра (31 км).
Средната соленост е 18 ‰ в централните части на морето, а в местата на вливане на големите реки намалява до 13-15 ‰ .
Черно море е с много ниско ниво на приливните колебания. Слънчевият прилив е висок около 4 см, а лунно – слънчевият около 9 см.
Схемата на черноморските течения се определя от ветровия режим, речния отток и формата на бреговете. Повърхностните води се движат край бреговата линия в посока обратна на часовниковата стрелка в два кръга – западно и източно морски. В северозападната част на морето се формира мощно течение, което тече на юг покрай румънския и българския бряг (от вливащите се големи реки в този участък). Източно от Варна към него се присъединява кримското течение и двете обединени под името Южно течение се насочват към Босфора. Южното течение преминава на 5-10 км от брега и е най-силно през зимата и пролетта (поради пълноводието на реките през тези сезони).
След Босфора основната маса крайбрежни води се движи на изток покрай анадолския бряг под името Анадолско течение.
Под тези големи кръгови течения на дълбочина 150-200 м често се установяват течения с обратна посока. В централните части на морето на практика няма течения, а само придвижвания на водните маси в посока на съществуващия вятър.
Теченията пред българския бряг са с непостоянен характер. Те зависят преди всичко от ветровете и сезонната им промяна. През пролетта и зимата, когато преобладават северно североизточни ветрове, преобладават теченията насочени на юг, а през лятото при южни и югозападни ветрове, теченията обръщат посоката си на север. Тогава се наблюдава и явлението упуелинг. При него се осъществява издигане на дълбочинни води – по-студени, солени и богати на хранителни вещества за организмите. Явлението възниква при по-продължително духащи надлъжно – брегови ветрове. Получава се издухване на повърхностния топъл воден слой и излизането от горе на по-студени води. През този период е желателно да се избягва влизането и плуването навътре в морето.
Край географските носове (Калиакра, Емине, Галата и др.) се образуват местни течения (рингове), които могат да обхванат цялата област на шелфа, както и по-голяма дълбочина, затова на тези места също трябва да се избягва влизането във водата. Освен непредсказуемостта на повърхностните течения там, по-голямата дълбочина и скалисто дъно могат да доведат до опасни за живота ситуации. Същите опасности съществуват и при изкуствените носови съоръжения построени за защита на брега от размиване, които се наричат молове (буни). Там трябва винаги да се има предвид, че освен изкуствено създадени течения около издадената част, голяма опасност са и стърчащите от пясъчното дъно метални колове, част от железобетонната конструкция на съоръженията.
Скачането от моловете във водата е опасно и често води до тежки после дици за живота и здравето.
Вълните в Черно море могат да достигнат до 6-7 м, но на практика това се случва твърде рядко. Най-високи вълни се наблюдават през есенно-зимния сезон (февруари е щормов период), а минималните височини са характерни за май – юни.
За Варненския залив са характерни силните североизточни и доста студени ветрове през по-голямата част от годината. Те определят и преобладаващата посока на вълнението.
След затихването на вятъра, вълнението продължава още известно време като бавно затихващ колебателен процес. Вълните стават по-полегати, придобиват симетричен вид и се наричат зиб (мъртво вълнение). Мъртвото вълнение може да се наблюдава на стотици мили от мястото на възникването си.
Използван Link - [You must be registered and logged in to see this link.]
Черно море спада към междуконтиненталните морета с много специфичен режим на теченията и водните си характеристики.
Голяма част от бреговете му са от свлачищно – абразионен тип. Абразията представлява разрушаване на брега и подводния склон под въздействие на вълните и прибоя.
По българското Черноморие абразионни са бреговете на Шабла, както и Франгенско и Авренско плато в околностите на Варна.
Средната ширина на черноморския шелф (крайбрежното плитководие) е 63 км в българския участък. Най-широк е срещу село Крапец (120 км) а, най-тесен югоизточно от нос Калиакра (31 км).
Средната соленост е 18 ‰ в централните части на морето, а в местата на вливане на големите реки намалява до 13-15 ‰ .
Черно море е с много ниско ниво на приливните колебания. Слънчевият прилив е висок около 4 см, а лунно – слънчевият около 9 см.
Схемата на черноморските течения се определя от ветровия режим, речния отток и формата на бреговете. Повърхностните води се движат край бреговата линия в посока обратна на часовниковата стрелка в два кръга – западно и източно морски. В северозападната част на морето се формира мощно течение, което тече на юг покрай румънския и българския бряг (от вливащите се големи реки в този участък). Източно от Варна към него се присъединява кримското течение и двете обединени под името Южно течение се насочват към Босфора. Южното течение преминава на 5-10 км от брега и е най-силно през зимата и пролетта (поради пълноводието на реките през тези сезони).
След Босфора основната маса крайбрежни води се движи на изток покрай анадолския бряг под името Анадолско течение.
Под тези големи кръгови течения на дълбочина 150-200 м често се установяват течения с обратна посока. В централните части на морето на практика няма течения, а само придвижвания на водните маси в посока на съществуващия вятър.
Теченията пред българския бряг са с непостоянен характер. Те зависят преди всичко от ветровете и сезонната им промяна. През пролетта и зимата, когато преобладават северно североизточни ветрове, преобладават теченията насочени на юг, а през лятото при южни и югозападни ветрове, теченията обръщат посоката си на север. Тогава се наблюдава и явлението упуелинг. При него се осъществява издигане на дълбочинни води – по-студени, солени и богати на хранителни вещества за организмите. Явлението възниква при по-продължително духащи надлъжно – брегови ветрове. Получава се издухване на повърхностния топъл воден слой и излизането от горе на по-студени води. През този период е желателно да се избягва влизането и плуването навътре в морето.
Край географските носове (Калиакра, Емине, Галата и др.) се образуват местни течения (рингове), които могат да обхванат цялата област на шелфа, както и по-голяма дълбочина, затова на тези места също трябва да се избягва влизането във водата. Освен непредсказуемостта на повърхностните течения там, по-голямата дълбочина и скалисто дъно могат да доведат до опасни за живота ситуации. Същите опасности съществуват и при изкуствените носови съоръжения построени за защита на брега от размиване, които се наричат молове (буни). Там трябва винаги да се има предвид, че освен изкуствено създадени течения около издадената част, голяма опасност са и стърчащите от пясъчното дъно метални колове, част от железобетонната конструкция на съоръженията.
Скачането от моловете във водата е опасно и често води до тежки после дици за живота и здравето.
Вълните в Черно море могат да достигнат до 6-7 м, но на практика това се случва твърде рядко. Най-високи вълни се наблюдават през есенно-зимния сезон (февруари е щормов период), а минималните височини са характерни за май – юни.
За Варненския залив са характерни силните североизточни и доста студени ветрове през по-голямата част от годината. Те определят и преобладаващата посока на вълнението.
След затихването на вятъра, вълнението продължава още известно време като бавно затихващ колебателен процес. Вълните стават по-полегати, придобиват симетричен вид и се наричат зиб (мъртво вълнение). Мъртвото вълнение може да се наблюдава на стотици мили от мястото на възникването си.
Използван Link - [You must be registered and logged in to see this link.]
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Имам една чуденка такава....Днес си говорих с един човек и му се похвалих, че на спускане с колелото, развих 54 км/ч и то само по инерция. Той попита как съм го разбрал това, че са 54 километрите. Отговорих, че ползвам навигация на Гармин и т.н.
Та той тогава ми каза следното нещо. Дълго време се чудил защо GPS-a винаги показва по-малко от автомобилния километраж примерно и такива неща. Ровил, струвал и намерил в някакъв форум една тема, където било обяснено защо GPS-a не показва вярно(аз точно това питам де - дали показва вярно). Та не показвал вярно, защото отчитал движение само по хоризонтална равнина, а пътищата както знаем са изкачвания, спускания и прочие. Навигатора отчита, че си изминал примерно 1 километър по хоризонтал, ама реално си изминал примерно 1.5 км. Оттам навигатора пресмята времето за изминаване на този 1 км. и ти дава скоростта. Да ама ти реално като си минал 1.5 км....излиза, че показанията на навигатора не са верни.
Незнам дали го обясних правилно, но който разбира и може да ми отговори, ще ме разбере.
Та, вярно ли е, че мобилните навигации показват вярно само и единствено когато се движиш по равен терен като морето примерно или не е вярно.
Аз толкова се надувах, че съм развил такава скорост, па той ме попари с вряла вода направо. :217b315cad77fe Не ми се вярва много, много де, но все пак искам да знам истината.
И още нещо. И аз заглеждам тези китайски навигатори, че в сравнение с гармините и прочие са на 1/3 от цените им. Струва ли си човек да си купи такъв китаец, там...изработка, материали, бързина на работа и най-важното - живот на батерията?
Та той тогава ми каза следното нещо. Дълго време се чудил защо GPS-a винаги показва по-малко от автомобилния километраж примерно и такива неща. Ровил, струвал и намерил в някакъв форум една тема, където било обяснено защо GPS-a не показва вярно(аз точно това питам де - дали показва вярно). Та не показвал вярно, защото отчитал движение само по хоризонтална равнина, а пътищата както знаем са изкачвания, спускания и прочие. Навигатора отчита, че си изминал примерно 1 километър по хоризонтал, ама реално си изминал примерно 1.5 км. Оттам навигатора пресмята времето за изминаване на този 1 км. и ти дава скоростта. Да ама ти реално като си минал 1.5 км....излиза, че показанията на навигатора не са верни.
Незнам дали го обясних правилно, но който разбира и може да ми отговори, ще ме разбере.
Та, вярно ли е, че мобилните навигации показват вярно само и единствено когато се движиш по равен терен като морето примерно или не е вярно.
Аз толкова се надувах, че съм развил такава скорост, па той ме попари с вряла вода направо. :217b315cad77fe Не ми се вярва много, много де, но все пак искам да знам истината.
И още нещо. И аз заглеждам тези китайски навигатори, че в сравнение с гармините и прочие са на 1/3 от цените им. Струва ли си човек да си купи такъв китаец, там...изработка, материали, бързина на работа и най-важното - живот на батерията?
Шморхи- ...........................
Брой мнения : 2885 Рожд.дaта : 11.10.1978
Години : 46
Нищо не си разбрал, изминът път и скорост са две ралични неща. Навигацията ти отчита скороста с точност според зависи от самата нея, но масовите не дават разлика повече от 50м/ч Това е като се движиш. А при спускане изкачване и т.н наистина има разлика между картата и терена, но тази разлика се компенсира с времето до пристигане в крайна точка, а не в разликата изминат път....... Ти може и ветикално да се катериш, щом се движиш навигацията отчита точно изминатото от теб растояние.....Шморхи написа:Аз толкова се надувах, че съм развил такава скорост, па той ме попари с вряла вода направо. :217b315cad77fe Не ми се вярва много, много де, но все пак искам да знам истината.
Сега по втория въпрос. Аз съм с китаец от три години и нямам никакви оплаквания. И качвам всякакъв софт. Докато при гармина си оставаш на Гармин. Ако ще купуваш китайчуга, моят съвет е максимална RAM, нищо друго не е от същественно значение, но излизат все по тежки софтове които си искат памет..... :609c1f728720fb
Значи...наистина съм се движил с посочената скорост? :dancingHappy_i
А батерията колко издържа на тези навигатори?
Шморхи написа:Значи...наистина съм се движил с посочената скорост? :dancingHappy_i
от 20 до 30 мин, това са машини правени да работят на постоянно захраване.
Има някави батерии за таблети ама пак не си струва....
Не ми върши работа значи. Преди, когато имах Гармин, държеше 2-3 часа и пак ми беше малко. Явно ще си купя още една батерия за телефона и просто ще приключа темата с това.
Аз имам два gps са. Този който е в колата, Гармин250 държи вече 5 години 2-3 часа
без да е включен към колата.
Другия Гармин 60cxs, ръчен е с две зареждащи се батерии от 1,5 волта, той с едно зареждане държи 8-9 часа.
без да е включен към колата.
Другия Гармин 60cxs, ръчен е с две зареждащи се батерии от 1,5 волта, той с едно зареждане държи 8-9 часа.
Шморхи написа:.....................................
.............................................................
Нека поразсъждаваме малко. Аз не знам по какъв баир си се спускал, но да предположим, че си се спускал по стръмен наклон от 10 %. Това означава, че на един километър ( 1000 м ) хоризонтално разстояние, имаш денивелация от 100 м. Т.е., изминатото наклонено разстояние е приблизително 1005 м. А сега сам си отговори, аджеба какво влияние ще окажат тези 5 м. на скоростта, имайки в предвид и точността на тези машинки, която в зависимост от модела, е между 3 и 8 м. в положението на определяната точка. GPS-а ти показва доста по точно от спидометъра на който и да е автомобил, още повече, че всички автомобили се произвеждат със спидометри, които изкуствено показват скоростта, завишена с 3 до 8 %. Това се е наложило, защото в Хамериката, имало дела срещу автомобилни компании, за невярно показване на скоростта и последвали глоби за някой, от показанията на тези уреди.
Между другото, GPS-а ти показва "минала" скорост, защото отчета му е за един изминал момент. Тъй, като, определянето на разстоянието става по отчетени координати на две точки, то зависи ot всеки модел GPS, през какъв период от време отчита ( регистрира ) координати на точки, за да изчисли разстоянието и от там скоростта ти.
Тоше ...мноо си бърз бе,щи викам вече Шморхи светкавицата :525707397c05bb
roko koko- ...........................
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Бърз съм аз, ама на спускане. Чак ме е яд, че не метнах резервната гума на колата на гърба. Можеше и 60 да ковна. Нагоре обаче..пухтя и свистя като самовар. :525707397c05bb
Благодаря на колегите за разяснението. Както и предполагах, излиза, че ГПС-а е по-прецизната и умна машинка от всякакви авто и вело скоростомери.
Благодаря на колегите за разяснението. Както и предполагах, излиза, че ГПС-а е по-прецизната и умна машинка от всякакви авто и вело скоростомери.
Има ли във Варна някой да вкарва карти в GPS-и ?
Искам на моя GARMIN да заредя актуална морска БГ карта.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Колега, това което ти показва, това е скоростта ти. Машинката има честота на опресняване на данните 10Hz, демек - изчислява ти позицията 10 пъти в секунда (при повечето настройки по подразбиране при 20 каналните GPS-и), съответно и скоростта през тези 10 периода. Ако трябва да сме съвсем точни, това е твоята скорост преди 0,1 секунда . Освен това, обърни внимание, че машинката дава и друга данна - Altitude. Това е височината ти над геоида. Координатите са за точка от геоида. Всичко, което ти подава машинката е преизчислено и готово за консумация. Тези въпроси, дето те вълнуват, 98% от янките няма да си ги зададат, защото възприемат околния свят в най-добрия случай като петокласник. А тези играчки са направени и те да ги ползват. Как работи GPS системата можеш да попрочетеш например от тук:Шморхи написа:
...................
.................
[You must be registered and logged in to see this link.]
В общи линии става ясно как се случват нещата. Дано съм ти бил полезен.
:609c1f728720fb
runner- ...........................
Брой мнения : 228 Рожд.дaта : 22.06.1967
Години : 57
Какъв ти е ГарминчотоКИРО написа:Има ли във Варна някой да вкарва карти в GPS-и ?
[You must be registered and logged in to see this link.]zuzko_ написа:търся и аз някаква карта за гармин е трекс виста цх топогравска че я ползвам за лов
Те това е Академиче.
[You must be registered and logged in to see this image.]
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Страница 4 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 4 от 6
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing