КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
+47
goshotanchev
orkata
paynera
ribarya
felippemassa
germanov.1974
gogata1
rikitikitavi
Любак
Петър Василев
карид
kobovet
КИРО
krasikostadin
ivojekov_vet
ribarshe
ilko 63
Кирил Калчев
mooooka
sllipi1
Тик Так
max
fokobg
Ribarina
tiho_roev
plamdrag
ufo
Pesho N.Zagora
петко стоянов
trol
ПЛУВЧО
maestroto
костреж
pivkoto
ДЯДО ИВАН
Mi7chell
Венци
runner
Albena
tano
СЪНДИ
Мънцата
dobria1
milen kordov
batmilen
savi aleksiev
Моряка
51 posters
Страница 1 от 8
Страница 1 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
ХАМСИЯ
[You must be registered and logged in to see this image.]
Тялото на хамсията е източено. Главата е силно сплесната странично. На дължина достига 10 - 15 см в редки случаи - 20 см, Теглото и е обикновено около 12 г.
Хамсията е стадна риба, която се придържа повече в крайбрежната зона нa Черно море, Тя е стенотермен вид и не понася температура, по-ниска от 6г радуса. Затова за зимуване се оттеглн нa юг по Kpaйбрежието на Турция, а друга част - южно от Крит. Със затопляне на водата през април край нашето крайбрежие се появяват първите cтадa, половата зрелост настъпва на 1-годишна възраст, Размножаването и започва през май и продължава до към средата на септември. Инкубацията нa xaйвeрните зърна продължава около 40 часа.
Хамсията е планктоноидна риба - oсновнатa й храна са ракообразни, но понякога поема и фитопланктон. Храни се рано сутрин и вечер. Това се дължи нa денонощните миграции на планктона.
Уловът на хамсията у нас се осъществнва главно по крайбрежието чрез грибове и даляни. Той е най-резултатен през периода от anpил до юни. Средният годишен улов е сравнително ниcък - съставя около 6,5% от морския риболов на пето място след трицоната, паламуда, скумрията и сафрида. Хамсията е вкycнa риба. Месото и съдържа голямо количество мазнини, особено през есента (до 28%). Използува се главно в осолено и консервирано
Тялото на хамсията е източено. Главата е силно сплесната странично. На дължина достига 10 - 15 см в редки случаи - 20 см, Теглото и е обикновено около 12 г.
Хамсията е стадна риба, която се придържа повече в крайбрежната зона нa Черно море, Тя е стенотермен вид и не понася температура, по-ниска от 6г радуса. Затова за зимуване се оттеглн нa юг по Kpaйбрежието на Турция, а друга част - южно от Крит. Със затопляне на водата през април край нашето крайбрежие се появяват първите cтадa, половата зрелост настъпва на 1-годишна възраст, Размножаването и започва през май и продължава до към средата на септември. Инкубацията нa xaйвeрните зърна продължава около 40 часа.
Хамсията е планктоноидна риба - oсновнатa й храна са ракообразни, но понякога поема и фитопланктон. Храни се рано сутрин и вечер. Това се дължи нa денонощните миграции на планктона.
Уловът на хамсията у нас се осъществнва главно по крайбрежието чрез грибове и даляни. Той е най-резултатен през периода от anpил до юни. Средният годишен улов е сравнително ниcък - съставя около 6,5% от морския риболов на пето място след трицоната, паламуда, скумрията и сафрида. Хамсията е вкycнa риба. Месото и съдържа голямо количество мазнини, особено през есента (до 28%). Използува се главно в осолено и консервирано
Последната промяна е направена от КИРО на Вто 11 Фев 2014 - 16:22; мнението е било променяно общо 2 пъти
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Ай тук да се изповядам,че,като бройки са най-много хамсиите Кофти ден отидах за риба,но все пак отидах.Към 10.00 спря да прикапва и към 11 бях в пристанището ,до Морска гара.Вятър брули,ама опънах 9-ката директен и се почна даде,спре,по две ,по една ,по 3 В крайна сметка до 14.15 хванах 5 вида риба :
22 хамсии
12 уви
9 сардини
1 гюмюш
1 кандидат сафрид
Иначе казано малко над полвинка ще замирише пак
22 хамсии
12 уви
9 сардини
1 гюмюш
1 кандидат сафрид
Иначе казано малко над полвинка ще замирише пак
Моряка- глоб.модератор
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
за днешния ден пак бива
savi aleksiev- ...........................
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
Ванка отвън на вълнолома имаше ли някой?
milen kordov- ...........................
Брой мнения : 1166 Рожд.дaта : 16.08.1972
Години : 52
milen kordov написа:Ванка отвън на вълнолома имаше ли някой?
Изобщо не се качих да погледна.Днес между другото нито една хамсия нямаше. А като вкусови качества я предпочитам.
Моряка- глоб.модератор
milen kordov написа:Ванка отвън на вълнолома имаше ли някой?
за през деня не знам но снощи към 23.30 минах на разузнаване пред морска гара и отскочих и до големия фар,та имаше към 5-6 човека на ластик които през 2-3 до 5мин. вадеха и имаше по 3 до 5хамсии винаги но те вадеха заради харип имаха по над 10-15 риби(не големи) и ми стана доста страно ХАРИП на ЛАСТИК пред вълнолома :5ff67901e688fa :5ff67901e688fa :5ff67901e688fa побърка се тази риба
порапитах клатачите дали излиза и на спининг през деня но пробвалите не са хванали нито една риба,почвал да кълве на прътите като се стъмни
:5ff67901e688fa луда работа
yusufribar харесва този пост
Ами ако си забелязъл надвечер в залива има винаги 6-7 лодки,те са за хариб.
С Тошко пробвахме веднъж,но не се получи,а други видяхме да вадят и то по 4,5 бройки на веднъж.
Явно харипа влиза в брега нощем.
С Тошко пробвахме веднъж,но не се получи,а други видяхме да вадят и то по 4,5 бройки на веднъж.
Явно харипа влиза в брега нощем.
milen kordov- ...........................
Брой мнения : 1166 Рожд.дaта : 16.08.1972
Години : 52
Получих инфо, че на Аспаруховия плаж с гриба вадят на разсъмване хамсия.
rikitikitavi- ...........................
Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
rikitikitavi написа:Получих инфо, че на Аспаруховия плаж с гриба вадят на разсъмване хамсия.
Смесена е,не само хамсия,но и трицона и други видове по-малко.Те редовно дърпат грипа,лятото.
Рибари сортират уловената от тях риба на плажа във варненския кв. „Аспарухово“
Снимка Петко Момчилов
Моряка- глоб.модератор
На 18 юли вечерта бях на Вълнолома /отвънка/ от 20ч. до 24 ч. Рибата /хамсията/ както напоследък се обади в 21ч. до 21:30ч. на дългите 9 м. пръти. Вземахме по десетина рибки , ама едри - направо =чатал-куйрук=. След това рибата се наби в краката ни, на първото стъпало и другите колеги махнаха 9-метровките и ги смениха с 5-6 метрови. Излизаше слабо, но все пак се взимаше по някоя риба. Резултзтът при мене беше 24 рибки. След дневните жеги, вечерта беше прохладна и лафа с колегите вървеше. От тях разбрах, че на 16 юли рибата е давала много добре до полунощ и хванали по 80-90 бр. хамсия.
Риба нямаше много, но пък КОМАРИ - бол. Понеже бях с къси гащета и една блузка, направо ми изпиха кръвчицата.
п.п. - В 19:30ч когато пристигнах на Вълнолома, отпред пред него от входните буйове в посока към Южният плаж имаше около десетина лодки. Стояха до около 20:30ч.. Предполагам че са ловили хамсия, сардина или хариб.
Риба нямаше много, но пък КОМАРИ - бол. Понеже бях с къси гащета и една блузка, направо ми изпиха кръвчицата.
п.п. - В 19:30ч когато пристигнах на Вълнолома, отпред пред него от входните буйове в посока към Южният плаж имаше около десетина лодки. Стояха до около 20:30ч.. Предполагам че са ловили хамсия, сардина или хариб.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Любак пускай инфото по нета
с тез пощенски гълаби го видях едва днес
иначе можех да направя някой друг буркан :6e6ebecd09233a
:29e6bbd771c7f3
с тез пощенски гълаби го видях едва днес
иначе можех да направя някой друг буркан :6e6ebecd09233a
:29e6bbd771c7f3
savi aleksiev- ...........................
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
Днес реших да поразнообразя и се изнесох към пристанището за насипни товари, там където в съботата се нагледах как чернокопа гони хамсията. Днес положението бе доста по-различно и риби по повърхността не се виждаха. Но хамсията пак си беше тук и си кълвеше на приливи и отливи, даже в един момент осем парчета наведнъж се закачиха на чепарето и го направиха на топка да го ева. Бях с телемача, но колегите с директните вадеха малко повече. Даже един се похвали, че в съботата хванал четири чернокопа наведнъж с голото чепаре, а днес извади един блеч към педя. И пак преполови 5 л кофа, че и отгоре, баси дъртото про. И имал вече 10-15 кг откак е тръгнала хамсията в порта. То и аз я преполових мойта садинка, ма не беше 10 л , а само 3 л :D . Как ги вадих после от шишето не ме питайте. Грозна история. Иначе мезето за бирчока е осигурено.
карид- ...........................
Брой мнения : 415 Рожд.дaта : 08.09.1974
Години : 50
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
СЪНДИ- ...........................
Брой мнения : 2852 Рожд.дaта : 03.09.1958
карид написа:Днес реших да поразнообразя и се изнесох към пристанището за насипни товари, там където в съботата се нагледах как чернокопа гони хамсията. Днес положението бе доста по-различно и риби по повърхността не се виждаха. Но хамсията пак си беше тук и си кълвеше на приливи и отливи, даже в един момент осем парчета наведнъж се закачиха на чепарето и го направиха на топка да го ева. Бях с телемача, но колегите с директните вадеха малко повече. Даже един се похвали, че в съботата хванал четири чернокопа наведнъж с голото чепаре, а днес извади един блеч към педя. И пак преполови 5 л кофа, че и отгоре, баси дъртото про. И имал вече 10-15 кг откак е тръгнала хамсията в порта. То и аз я преполових мойта садинка, ма не беше 10 л , а само 3 л :D . Как ги вадих после от шишето не ме питайте. Грозна история. Иначе мезето за бирчока е осигурено.
И аз чух за чернокопа...ще пробвам на жива хамсия. За шишето защо не го отряза...оня ден и аз взех хамсия, но не носих лед и...коремите и "гръмнаха" от топлото.
Малко информация от снощи. На вълнолома-Варна / отвънка/ от 18:30ч до 20:30ч. даде много добре. 120 /сто и двадесет/ броя , около 1.5 кг приблизително. 80% от рибата беше много едра хамсия . От 18:45ч до 19;30ч. направо полудя рибата, по 8 - 14 бр. наведнъж. Доста от колегите имаха оплитания /това и е лошото на хамсията/, но на мен този път ми се размина. След това понамаля, но все пак се взимаха по 1-2 бр. , де по 3-4 бр. Доста колеги останаха и след 21ч. но аз си тръгнах.
пп. - Клатехме 9 м. сопи.
пп. - Клатехме 9 м. сопи.
Любак- глоб.модератор
Днес отвън на вълнолома кило и нещо едра хамсия.Като отидохме с Огито вълна заливаше първия праг и чакахме на приказка.Като се успокои малко слязохме долу и хамсията тръгна по-малко.Към 19 00 даваше най добре,тръгнах си към 20.00 и продължаваше да дава по-малко,имах и една липсваща кука,но това сигурно не е новина.Даваше и дребна граца 10-тина за зъбатко във фризера и малко повече релийййз.Любак не съм чул телефона,звънял си ми като пътувах.
Моряка- глоб.модератор
Добре- добре. Ама на това топло време май ще трябва да си носим хладилна чанта, иначе хамсията се скапва за нула време.
С колко дълга сопа беше?
С колко дълга сопа беше?
Любак- глоб.модератор
liubak написа:Добре- добре. Ама на това топло време май ще трябва да си носим хладилна чанта, иначе хамсията се скапва за нула време.
С колко дълга сопа беше?
Моя директен е като твоя,забрави ли В началото го оставих по къс с една снадка,после го разпънах и слязах долу,естествено клатех нависака,щото 20 куки ми са максимума на удоволствието,30-40 не слагам,че като сме на по метър с 20 работя по-бързо.Иначе едно полвин литрово шише замразено в кофата върши работа :dancingHappy_i
Моряка- глоб.модератор
Любо,по-добре си вземи кило едра морска сол,
и поръсвай като направиш задънването на следващия ред.
КИРО- мир на праха му
и докато се прибере мезето еготово Киро върха си -тов изобщо не ми е минавало през акъла :95a6347ec54c90КИРО написа:Любо,по-добре си вземи кило едра морска сол,
tano- ...........................
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Тано,тука много топло сега ве.Докато запалиш матора да се прибираш след 3-4 часа,
и ти замирисало на войнишки ботуш в саламура от партенки.
КИРО- мир на праха му
Тук като е винаги такава жега ,,кво да кажемКИРО написа:Тано,тука много топло сега ве.Докато запалиш матора да се прибираш след 3-4 часа,
Спасението е хладилна чанта и както е казал Моряка с две шишета от вода дълбоко замръзени.Аз сипвам и малко вода и рибата се запазва идеално.
На Калиакра,добре че Жоро докара лед на обяд - щеше да стане мамоооооууууу.
Ама при мен и солта ме спаси.
И пак показвам техниката на шурито
Като не го бий слънцето директно,спасява много положението
Ама при мен и солта ме спаси.
И пак показвам техниката на шурито
Като не го бий слънцето директно,спасява много положението
КИРО- мир на праха му
Страница 1 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Similar topics
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Страница 1 от 8
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing