ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
4 posters
Страница 1 от 1
ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Ризото с морски дарове
5 порции
Продукти:
1 кг миди с черупките
300 г стриди
100 мл олио
200 г калмари
200 г големи скариди
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 мл бяло сухо вино
300 г ориз
300 мл месен бульон без мазнина
30 г масло
50 г настъргано сирене (пармезан)
2 суп. л. магданоз
Начин на приготвяне:
Мидите и стридите се задушават в тенджера с 2 супена лъжица мазнина, на силен огън, докато се отворят.
Отстраняват се някои от раковините, другите се запазват.
Калмарите се нарязват на парчета, скаридите - на половинки, лукът и чесънът -на ситно.
Загрява се 1 суп. л. олио и половината лук и чесън се изпържват до златисто.
Добавят се калмарите и скаридите и се задушават докато останат на мазнина.
В останалото олио се запържва останалия лук и чесън, добавя се оризат и се разбърква,докато поеме добре мазнината.
Полива се с половината вино и се посолява на вкус. Щом оризът го поеме, се долива останалото.
След като се изпари, се добавя и бульонът - лъжица по лъжица, като се изчаква да се изпари, преди да се добави следващата.
Полива с прецедения бульон, в който са се задушавали мекотелите и се вари още 10 минути(докато ориза започне да се отделя на зрънца).
Сваля се от котлона, разбърква се с маслото, сиренето, мекотелите и нарязания магданоз и е готово за сервиране.
5 порции
Продукти:
1 кг миди с черупките
300 г стриди
100 мл олио
200 г калмари
200 г големи скариди
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 мл бяло сухо вино
300 г ориз
300 мл месен бульон без мазнина
30 г масло
50 г настъргано сирене (пармезан)
2 суп. л. магданоз
Начин на приготвяне:
Мидите и стридите се задушават в тенджера с 2 супена лъжица мазнина, на силен огън, докато се отворят.
Отстраняват се някои от раковините, другите се запазват.
Калмарите се нарязват на парчета, скаридите - на половинки, лукът и чесънът -на ситно.
Загрява се 1 суп. л. олио и половината лук и чесън се изпържват до златисто.
Добавят се калмарите и скаридите и се задушават докато останат на мазнина.
В останалото олио се запържва останалия лук и чесън, добавя се оризат и се разбърква,докато поеме добре мазнината.
Полива се с половината вино и се посолява на вкус. Щом оризът го поеме, се долива останалото.
След като се изпари, се добавя и бульонът - лъжица по лъжица, като се изчаква да се изпари, преди да се добави следващата.
Полива с прецедения бульон, в който са се задушавали мекотелите и се вари още 10 минути(докато ориза започне да се отделя на зрънца).
Сваля се от котлона, разбърква се с маслото, сиренето, мекотелите и нарязания магданоз и е готово за сервиране.
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Октопод на скара по средиземноморски
Продукти:
1 октопод
1 глава лук
1 морков
1 глава целина
черен пипер на зърна
1-2 дафинови листа
1 глава чесън
1 кафена чашка винен оцет
1 кафена чашка червено вино
2 коркови тапи
2-3 стръка пресен риган
1 кафена чаша зехтин
1 лимон
Приготвяне:
Почистете октопода, измийте го и първо махнете човката, тя се намира в средата на тялото, проверете дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания.
Сложете октопода в марината с вода, лук, морков, целина, черен пипер, дафинов лист, чесън, винен оцет, червено вино и две коркови тапи.
Корковите тапи се използват при приготовлението на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
Сложете тенджерата на котлон и я оставете да къкри. Един средно голям октопод се сварява за трийсет-четирийсет минути.
Оцедете октопода и го нарежете – отрежете пипалата и нарежете тялото.
Сложете парчетата в купа и мариновайте за скарата със счукан чесън и пресен риган накълцан на ситно.
Оставете да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагрейте скарата добре.
Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложите на скарата полейте с малко зехтин.
Докато октоподът е още на скарата, го облейте със сока на половин лимон. Сервирайте като предястие, салата, основно ястие или допълнение към плато с морски дарове.
Продукти:
1 октопод
1 глава лук
1 морков
1 глава целина
черен пипер на зърна
1-2 дафинови листа
1 глава чесън
1 кафена чашка винен оцет
1 кафена чашка червено вино
2 коркови тапи
2-3 стръка пресен риган
1 кафена чаша зехтин
1 лимон
Приготвяне:
Почистете октопода, измийте го и първо махнете човката, тя се намира в средата на тялото, проверете дали главата и качулката са почистени, дали няма дребни камъчета и други замърсявания.
Сложете октопода в марината с вода, лук, морков, целина, черен пипер, дафинов лист, чесън, винен оцет, червено вино и две коркови тапи.
Корковите тапи се използват при приготовлението на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
Сложете тенджерата на котлон и я оставете да къкри. Един средно голям октопод се сварява за трийсет-четирийсет минути.
Оцедете октопода и го нарежете – отрежете пипалата и нарежете тялото.
Сложете парчетата в купа и мариновайте за скарата със счукан чесън и пресен риган накълцан на ситно.
Оставете да престои поне половин час в хладилник. Междувременно нагрейте скарата добре.
Трябва да е силно загрята, за да „запечата” месото. Когато го сложите на скарата полейте с малко зехтин.
Докато октоподът е още на скарата, го облейте със сока на половин лимон. Сервирайте като предястие, салата, основно ястие или допълнение към плато с морски дарове.
Последната промяна е направена от петър василев на Пон 18 Май 2009 - 15:16; мнението е било променяно общо 1 път
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Калмари, пълнени по стара италианска рецепта;
Продукти:
1/2 кг. калмари
½ сух хляб
200 гр. настърган пармезан
2-3 глави червен лук
1 к. чаша червено вино
2-3 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
мазнина за пържене
Приготвяне:
Почистете калмарите, сварете ги за около 10 минути.
Наронете хляба на трохи, смесете с настъргания пармезан, солта, пипера и нарязания на ситно магданоз.
Напълнете калмарите с приготвената смес.
Нарежете лука на едро.
Сложете малко зехтин или олио в подходящ съд на котлона.
Сложете лука да се запържи, когато стане прозрачен, добавете калмарите.
Когато станат златисти, добавете виното.
Оставете да покъкри за десеттина минути.
Сервирайте ястието топло.
Продукти:
1/2 кг. калмари
½ сух хляб
200 гр. настърган пармезан
2-3 глави червен лук
1 к. чаша червено вино
2-3 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
мазнина за пържене
Приготвяне:
Почистете калмарите, сварете ги за около 10 минути.
Наронете хляба на трохи, смесете с настъргания пармезан, солта, пипера и нарязания на ситно магданоз.
Напълнете калмарите с приготвената смес.
Нарежете лука на едро.
Сложете малко зехтин или олио в подходящ съд на котлона.
Сложете лука да се запържи, когато стане прозрачен, добавете калмарите.
Когато станат златисти, добавете виното.
Оставете да покъкри за десеттина минути.
Сервирайте ястието топло.
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Калмари по тайландски
Продукти:
500 гр. калмари
Лимонова трева (или настъргана кора от лимон)
1 малък корен жинджифил
1 к. чаша оризов винен оцет
1 к. чаша зехтин
2-3 скилидки счукан чесън
2-3 стръка кориандър
щипка едро смлян червен пипер
1 к. чаша сок от лимон
Приготвяне:
Почистете калмарите, нарежете с остър нож долната част на „тубата” на калмарите, така, че да се оформи розичка.
Направете марината от оцета, лимоновият сок, зехтина, счукания чесън, наразяният на дребно кориандър, червения пипер, джинджифила.
Мариновайте калмарите в сместа за няколко часа.
Изпечете на барбекю.
Когато запечете калмарите по малко и от двете страни ги сложете изправени върху скарата, за да се оформят розичките.
Сервирайте с прясна салата.
Продукти:
500 гр. калмари
Лимонова трева (или настъргана кора от лимон)
1 малък корен жинджифил
1 к. чаша оризов винен оцет
1 к. чаша зехтин
2-3 скилидки счукан чесън
2-3 стръка кориандър
щипка едро смлян червен пипер
1 к. чаша сок от лимон
Приготвяне:
Почистете калмарите, нарежете с остър нож долната част на „тубата” на калмарите, така, че да се оформи розичка.
Направете марината от оцета, лимоновият сок, зехтина, счукания чесън, наразяният на дребно кориандър, червения пипер, джинджифила.
Мариновайте калмарите в сместа за няколко часа.
Изпечете на барбекю.
Когато запечете калмарите по малко и от двете страни ги сложете изправени върху скарата, за да се оформят розичките.
Сервирайте с прясна салата.
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Миди в масло
Продукти:
За една порция
5-6 миди
30 гр масло
1 к. чаша бяло вино
черен пипер, чесън, магданоз, зехтин
1 филия хляб
Приготвяне:
Както са с черупките, сипваме мидите в тиганче, добавяме малко бяло вино и вода, похлупваме и варим 3-4 минути, докато се разтворят.
Вадим, махаме едната черупка (другата ще е чинийката им) и ги подреждаме в чинийка за печене.
Гарнираме с малко черен пипер и персилай – любим френски аромат. Това е чесън, който сме накълцали заедно с магданоз и полели със зехтин.
Най-отгоре слагаме ситно нарязаната среда от филия хляб. Когато поръсваме трохи върху ястие, трябва да им сложим и малко зехтин, иначе може да загорят.
Запичаме за няколко минути на силно загрята фурна и сме готови.
Продукти:
За една порция
5-6 миди
30 гр масло
1 к. чаша бяло вино
черен пипер, чесън, магданоз, зехтин
1 филия хляб
Приготвяне:
Както са с черупките, сипваме мидите в тиганче, добавяме малко бяло вино и вода, похлупваме и варим 3-4 минути, докато се разтворят.
Вадим, махаме едната черупка (другата ще е чинийката им) и ги подреждаме в чинийка за печене.
Гарнираме с малко черен пипер и персилай – любим френски аромат. Това е чесън, който сме накълцали заедно с магданоз и полели със зехтин.
Най-отгоре слагаме ситно нарязаната среда от филия хляб. Когато поръсваме трохи върху ястие, трябва да им сложим и малко зехтин, иначе може да загорят.
Запичаме за няколко минути на силно загрята фурна и сме готови.
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Миди в бял сос
Продукти:
1 кг миди
1 голям корен целина
2-3 стръка магданоз
1 лимон
4-5 скилидки чесън
2 глави лук
150 мл зехтин
100 мл бяло вино
100 мл сметана
200 мл мляко
сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Загряваме зехтина в дълбока тенджера и запържваме до златисто чесъна и лука. Осоляваме и пускаме нарязания магданоз, но с дръжките, защото са най-ароматни.
Преди да сложим измитите миди, ги чукваме леко, за да се затворят. Ако не се затворят, значи са стари.
В сместа изливаме виното и щом мидите се отворят, оставяме да покъкри 7-10 минути. Когато е готово, изцеждаме мидите и отделяме месото.
Връщаме сока на котлона, за да се изпари леко водата, и добавяме малко сметана за сгъстяване.
Слагаме сол, пипер, нарязаната на кубчета целина и млякото и увенчаваме с дафинов лист.
Сега разменяме мидите с целината – месото ще поври с подправките, а целината пасираме в блендер. Пюрето иска лимон, малко зехтин, сол и пипер – бял, за да не се оцвети.
Накрая овалваме мидите в галета и ги запържваме до златисто. По-хубави ще станат обаче, ако вместо галета използваме трохи от пресен хляб, които поемат по-добре ароматите.
Сервираме като пюрето е на дъното, а отгоре мидите и соса, поръсени с пармезан.
По-ефектно, разбира се, е да напълним черупките с пюре, миди и сос, като леко запечем после на грил.
Продукти:
1 кг миди
1 голям корен целина
2-3 стръка магданоз
1 лимон
4-5 скилидки чесън
2 глави лук
150 мл зехтин
100 мл бяло вино
100 мл сметана
200 мл мляко
сол и пипер на вкус
Приготвяне:
Загряваме зехтина в дълбока тенджера и запържваме до златисто чесъна и лука. Осоляваме и пускаме нарязания магданоз, но с дръжките, защото са най-ароматни.
Преди да сложим измитите миди, ги чукваме леко, за да се затворят. Ако не се затворят, значи са стари.
В сместа изливаме виното и щом мидите се отворят, оставяме да покъкри 7-10 минути. Когато е готово, изцеждаме мидите и отделяме месото.
Връщаме сока на котлона, за да се изпари леко водата, и добавяме малко сметана за сгъстяване.
Слагаме сол, пипер, нарязаната на кубчета целина и млякото и увенчаваме с дафинов лист.
Сега разменяме мидите с целината – месото ще поври с подправките, а целината пасираме в блендер. Пюрето иска лимон, малко зехтин, сол и пипер – бял, за да не се оцвети.
Накрая овалваме мидите в галета и ги запържваме до златисто. По-хубави ще станат обаче, ако вместо галета използваме трохи от пресен хляб, които поемат по-добре ароматите.
Сервираме като пюрето е на дъното, а отгоре мидите и соса, поръсени с пармезан.
По-ефектно, разбира се, е да напълним черупките с пюре, миди и сос, като леко запечем после на грил.
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Панирани тигрови скариди (едри)
Продукти:
½ килограм скариди
2 яйца
1 кафена чаша газирана вода
1 кафена чаша брашно
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Разбийте яйцата, добавете газираната вода и брашното, овкусете с малко сол и черен пипер.
Газираната вода сместа лека и пухкава.
Овалвайте всяка скарида леко в брашно и я слагам в слестта за паниране.
Пържете във фрутюрник до зачервяване.
Продукти:
½ килограм скариди
2 яйца
1 кафена чаша газирана вода
1 кафена чаша брашно
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Разбийте яйцата, добавете газираната вода и брашното, овкусете с малко сол и черен пипер.
Газираната вода сместа лека и пухкава.
Овалвайте всяка скарида леко в брашно и я слагам в слестта за паниране.
Пържете във фрутюрник до зачервяване.
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Страхотни рецепти колега. Смятам да ги пробвам всичките. Ето и от мен две бързи рецепти. Едната е знам от баща ми , а другата от капитана(съпруга ми).
Калмари с масло и кашкавал
Един килограм калмари изчистени и обелени (по възможност кралски, от тези които са по малките); 200-300г кашкавал и 100г масло;малко червен пипер.
Във всеки от калмарите слагате по едно парченце масло и по едно парче кашкавал, колкото може да побере самия калмар.
Може и да ги зашиете. Слагате ги в тава и около калмарите слагате остатъка от маслото. Поръсвате ги с червен пипер и печете 20-30 минути на 200 градуса.
Миди с ориз по арменски
2-3 глави лук: 1 ч.ч ориз ; 30-40 миди с черупките (добре изчистени) черен пипер ;много малко канела(на върха на лъжичката)
Нарязвате лука на ситно и в тенджера със сгрят зехтин 5-6 с.л.
Слагате лука и ориза за около 2-3минути. След това наливате 2ч.чаши вода , слагате капака и като заври намалете котлона да ври на бавен огън. След около 10-15 минути ориза трябва да е готов и когато е напълно готов слагате черния пипер на вкус , пускате мидите и разбърквате . Поставяте капака и оставате така 6-7 минути като през това време разбърквате няколко пъти. Мидите се отварят и се напълват с ориз. когато всичко е готово слагате и канелата и пак разкърквате и ястието е готово.
Рецептите са много лесни и бързи и ако обичате морски дарове няма да съжалявате.
Калмари с масло и кашкавал
Един килограм калмари изчистени и обелени (по възможност кралски, от тези които са по малките); 200-300г кашкавал и 100г масло;малко червен пипер.
Във всеки от калмарите слагате по едно парченце масло и по едно парче кашкавал, колкото може да побере самия калмар.
Може и да ги зашиете. Слагате ги в тава и около калмарите слагате остатъка от маслото. Поръсвате ги с червен пипер и печете 20-30 минути на 200 градуса.
Миди с ориз по арменски
2-3 глави лук: 1 ч.ч ориз ; 30-40 миди с черупките (добре изчистени) черен пипер ;много малко канела(на върха на лъжичката)
Нарязвате лука на ситно и в тенджера със сгрят зехтин 5-6 с.л.
Слагате лука и ориза за около 2-3минути. След това наливате 2ч.чаши вода , слагате капака и като заври намалете котлона да ври на бавен огън. След около 10-15 минути ориза трябва да е готов и когато е напълно готов слагате черния пипер на вкус , пускате мидите и разбърквате . Поставяте капака и оставате така 6-7 минути като през това време разбърквате няколко пъти. Мидите се отварят и се напълват с ориз. когато всичко е готово слагате и канелата и пак разкърквате и ястието е готово.
Рецептите са много лесни и бързи и ако обичате морски дарове няма да съжалявате.
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
КАЛМАРИ на СКАРА
Продукти: 1 кг калмари, 2 скилидки чесън, 4-5 с л зехтин, 1 ч л сладък червен пипер, 8-10 стръка мащерка, щипка морска сол.
Чесънът се пресова и се добавя към зехтина. Прибавя се сладкият пипер, мащерката, солта и се разбърква добре. Почистените, измитите и подсушени калмари се нарязват на парчета.
С остър нож се правят плитки разрези на всеки калмар по дължина и ширина (калмарите ще изглеждат “карирани”).
Мариноват се в купа заедно със зехтина за 30 минути. Пекат се в сгорещен грил-тиган за 1-2 минути от всяка страна.
Сервират се поръсени с лимонов сок.
Продукти: 1 кг калмари, 2 скилидки чесън, 4-5 с л зехтин, 1 ч л сладък червен пипер, 8-10 стръка мащерка, щипка морска сол.
Чесънът се пресова и се добавя към зехтина. Прибавя се сладкият пипер, мащерката, солта и се разбърква добре. Почистените, измитите и подсушени калмари се нарязват на парчета.
С остър нож се правят плитки разрези на всеки калмар по дължина и ширина (калмарите ще изглеждат “карирани”).
Мариноват се в купа заедно със зехтина за 30 минути. Пекат се в сгорещен грил-тиган за 1-2 минути от всяка страна.
Сервират се поръсени с лимонов сок.
Иван- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
Години : 54
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
Една изключително лесна, бърза за приготвяне и едновременно ефектна и страшно вкусна рецепта.
Първо Тиросалатата (която в случая ще я ползваме за плънка) представлява един вид салата от сирене, която сама по себе си отделно е страхотно мезе за узо (може и ракийка - но при положение, че дори Пломари е отдавна достъпно в родината- си е срамота точно сега да се замества).
Постявя се една бутилка с узо в камерата (ако е в същия ден на приготвянето намокрете бутилката за да замръзне по-бързо).
Взима се една буца - узряло саламурено сирене и се намачква с вилица така, че да останат тук таме едри парченца от сиренето. Взема се зехтин и започва да се налива във вече разбитото сирене докато поема. Дори и леко да "плувне" зехтина не е проблем.(ако случайно нямате зехтин и решите да направите тиросалатката със олио - внимавайте да не "плувне" то - защото е доста по-мазно и вкуса се влошава ако прекалите с него).За любителите на леко пикантното- преди влагаето на мазнината може да добавите във разбитото сирене нарязана на много ситно люта чушка (два-три броя) без жили и семки.
Така получената вече тиросалата се пълни в средноголеми калмари "на туби"(цели), като гледате да не са по-големи от 15 см., че по-големите стават жилави при обработката. Минимален размер няма , стига да намерите начин за вкарване на плънката в тях...
Калмарите се пълнят не повече от 1/3 от обема на тубите, тъй като при обработката им се свиват и плънката може да излезе (може да затворите отвора с клечка за зъби).Останалата плънка от тиросалатата също се консумира в отделна чинийка.
Пекат се на предварително добре подгрята и намазана с мазнина скара за съвсем кратко-3-4 минути (самата поява на намек от "моряшка фланелка" трябва да е знак че са готови).
Изважда се узото от фризера и се обсажда масата.
ВАЖНО! По време на хранене човек не бива да се почесва отзад, защото има опасност в последствие да си оближе не само пръстите
Първо Тиросалатата (която в случая ще я ползваме за плънка) представлява един вид салата от сирене, която сама по себе си отделно е страхотно мезе за узо (може и ракийка - но при положение, че дори Пломари е отдавна достъпно в родината- си е срамота точно сега да се замества).
Постявя се една бутилка с узо в камерата (ако е в същия ден на приготвянето намокрете бутилката за да замръзне по-бързо).
Взима се една буца - узряло саламурено сирене и се намачква с вилица така, че да останат тук таме едри парченца от сиренето. Взема се зехтин и започва да се налива във вече разбитото сирене докато поема. Дори и леко да "плувне" зехтина не е проблем.(ако случайно нямате зехтин и решите да направите тиросалатката със олио - внимавайте да не "плувне" то - защото е доста по-мазно и вкуса се влошава ако прекалите с него).За любителите на леко пикантното- преди влагаето на мазнината може да добавите във разбитото сирене нарязана на много ситно люта чушка (два-три броя) без жили и семки.
Така получената вече тиросалата се пълни в средноголеми калмари "на туби"(цели), като гледате да не са по-големи от 15 см., че по-големите стават жилави при обработката. Минимален размер няма , стига да намерите начин за вкарване на плънката в тях...
Калмарите се пълнят не повече от 1/3 от обема на тубите, тъй като при обработката им се свиват и плънката може да излезе (може да затворите отвора с клечка за зъби).Останалата плънка от тиросалатата също се консумира в отделна чинийка.
Пекат се на предварително добре подгрята и намазана с мазнина скара за съвсем кратко-3-4 минути (самата поява на намек от "моряшка фланелка" трябва да е знак че са готови).
Изважда се узото от фризера и се обсажда масата.
ВАЖНО! По време на хранене човек не бива да се почесва отзад, защото има опасност в последствие да си оближе не само пръстите
????- Гост
КАЛМАРИ
valentin_l_ivanov on Чет Дек 03, 2009 11:00 pm
.+
----
-Я виж това,
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=19988
http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=166260
А жената ги панира така:
калмари – около 1 кг., големи
прясно мляко – 500 мл.
брашно – 4 с. л.
зехтин – за пържене
лимони – 1 бр.
сол
Приготвяне
Почистените калмари, ги нарязва на ивици и ги слага в млякото за около 3 часа.
В дълбок съд слага брашното, 1 лъжица мазнина, сол и 100 гр. вода. Всички съставки ги размесва добре, за да се получи хомогенна смес. Калмарите ги слагат в тестото, след, което ги пържи в много гореща мазнина до получаване на златиста коричка.
Сервира ги топли с нарязан на парчета лимон.
Да ти е сладко, братко
.+
----
-Я виж това,
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=19988
http://archives.zavinagi.com/archive/index.php?topic=166260
А жената ги панира така:
калмари – около 1 кг., големи
прясно мляко – 500 мл.
брашно – 4 с. л.
зехтин – за пържене
лимони – 1 бр.
сол
Приготвяне
Почистените калмари, ги нарязва на ивици и ги слага в млякото за около 3 часа.
В дълбок съд слага брашното, 1 лъжица мазнина, сол и 100 гр. вода. Всички съставки ги размесва добре, за да се получи хомогенна смес. Калмарите ги слагат в тестото, след, което ги пържи в много гореща мазнина до получаване на златиста коричка.
Сервира ги топли с нарязан на парчета лимон.
Да ти е сладко, братко
????- Гост
Re: ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ ДЕЛИКАТЕСИ!
да подчертая, таз манджа ми я прави една Гъркиня , и от срам не питам за рецептата ,по скоро не се сещам да питам, а лапам като изоглавен ,ако някой е ял подобно нещо да "реве",Ял съм я и с калмари и с октопод +много доматено пюре ,буца сирене,колбас и ........?????
БОВСКИЯ- ...........................
- Регистриран на : 02.01.2010
Брой мнения : 110 Рожд.дaта : 27.09.1970
Години : 54
Similar topics
» ЯСТИЯ ОТ МОРСКИ РИБИ!
» Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
» Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
» Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
» Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa