Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
+71
rap66
boysa
justinian
Кико
ДАКАТА
Ribarina
anastas_peykov
sllipi1
bozaviq
Penev1987
gogata1
КИРО
В.Вълчев
vesko1234
Румен Ганев
bsgold
nikgeo
bananaman
maxxx
miroslavpetkov
baretata
Янко
карид
paynera
jorojoy
Красен Матеев
костреж
mitko_aks
Стефан Добрев
mdesov
Любак
icokanev
ktv
roko koko
ДЯДО ИВАН
Tiho Todorov
D.Dimitrov
EU_BG_akademika
Plamen
Мънцата
goshotanchev
Моряка
shibailo
chapara
dobria1
vanko4at
savi aleksiev
baralya
trol
zhikata
stoinostedi
ТАРАЛЕЖ
nasco2
атанасов1589
str.hadjiev
grandal_331
Asko
Петър Василев
strijok
Румен Умен
max
gogotod
цецо пожарната
Nedeltcho Delev
Георги Вутов
antares
radoadvokat
fishmaster
rikitikitavi
Георги Тодоров
fishermann2
75 posters
Страница 12 от 20
Страница 12 от 20 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 16 ... 20
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Пилето като го заколиш, също вибрира, ама се съмнявам ако му сложиш пак главата да продължи да дебелееdobria1 написа:Паламуда вибрира 2-3 мин. в лодката докато умре
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
EU_BG_akademika написа:Пилето като го заколиш, също вибрира, ама се съмнявам ако му сложиш пак главата да продължи да дебелееdobria1 написа:Паламуда вибрира 2-3 мин. в лодката докато умре
Ти риба с нож в ръка ли ловиш и ги колиш ли?Че не мога да ти разбера сравнението
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Сега ще ти кажа....
Едно време преди много години, моят капитан и учител в морето, спазваше обичаите за кадем и берекет. Според същите тези обичаи, първата риба за сезона се заколваше на баша на лодката жива..... И тъй като той влизаше в морето само за професионален улов и ясни нишани за наличие на риба, то на есен и първата риба беше паламуд, обикновено на чепаре, но дълго чепаре, на перушина.....
Та за този обичай, още при първият удар, веднага се обира чепарето, за да се изкара бързо рибата жива и да се коли..... Рядко изкарвахме жива риба, чепарето се обира за макс 2мин. като рибата е във водата и все пак тя излизаше вече умряла. Колих ме си я и така, но от него знам, че паламуда спре ли да се движи и умира. Акулата също, черноморската, за другите не знам. А сравнението с пилето беше, че мускулатурата умира по бавно от нервната система и това че има конвулсии на тялото, не означава, че животът продължава. Умрелите риби падат на дъното и стават за храна на мършоядите, попче дракон и прочие. Според мен тази година ще има доста риба и това не зависи от това дали ще се върнат или не 200-300 бр риби па дори и да оживеят. Нали се сещаш, че рибите в морето па и навсякъде си умират и естествено, дори когато Пайнера спи в морето. Те също не изплуват, иначе щеше да ги виждаш. Разбира се, че е въпрос на съвест, аз просто си казвам мнението, никой не е длъжен да се съобразява или да го харесва
Едно време преди много години, моят капитан и учител в морето, спазваше обичаите за кадем и берекет. Според същите тези обичаи, първата риба за сезона се заколваше на баша на лодката жива..... И тъй като той влизаше в морето само за професионален улов и ясни нишани за наличие на риба, то на есен и първата риба беше паламуд, обикновено на чепаре, но дълго чепаре, на перушина.....
Та за този обичай, още при първият удар, веднага се обира чепарето, за да се изкара бързо рибата жива и да се коли..... Рядко изкарвахме жива риба, чепарето се обира за макс 2мин. като рибата е във водата и все пак тя излизаше вече умряла. Колих ме си я и така, но от него знам, че паламуда спре ли да се движи и умира. Акулата също, черноморската, за другите не знам. А сравнението с пилето беше, че мускулатурата умира по бавно от нервната система и това че има конвулсии на тялото, не означава, че животът продължава. Умрелите риби падат на дъното и стават за храна на мършоядите, попче дракон и прочие. Според мен тази година ще има доста риба и това не зависи от това дали ще се върнат или не 200-300 бр риби па дори и да оживеят. Нали се сещаш, че рибите в морето па и навсякъде си умират и естествено, дори когато Пайнера спи в морето. Те също не изплуват, иначе щеше да ги виждаш. Разбира се, че е въпрос на съвест, аз просто си казвам мнението, никой не е длъжен да се съобразява или да го харесва
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
EU_BG_akademika написа:...........................
Според мен тази година ще има доста риба и това не зависи от това дали ще се върнат или не 200-300 бр риби па дори и да оживеят. .............................
Баба Меца разправяла на ляво и дясно, че тази година ще има много круши,
- Що ма Бабо Мецо ?
- Щото мнооооого ми се ядат !
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
nikgeo написа:
- Що ма Бабо Мецо ?- Щото мнооооого ми се ядат !
Така си е
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
И за кого остана ВАЗЕЛИНА за Рапа или за Пайнера ???shibailo написа:Въпреки, че днес освен със сини гащи, бях и със синя тениска, риболова не се получи... До 15 часа 3ма имаме 4 кила сафрид.... свършил се е Голямо обикаляне голямо пекане голямо клатене и накрая нищо. Едунственото хубаво нещо е , че обещания от Пайнера вазелин не е за мен
Времето чудесно, голяма мазна.вълна , която към обяд спадна.... ами това от мен. Другият път повече!
Кажи ,че ми стана интересно
ДЯДО ИВАН- ...........................
- Регистриран на : 02.02.2011
Брой мнения : 2923 Рожд.дaта : 14.10.1972
Години : 52
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Аз мога и без Вазелин - туи 3-4 кила не ме кефят.
paynera- ...........................
- Регистриран на : 08.09.2011
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
В този случай,комбинация на солен паламуд и яйчени продукти,paynera написа:За да изтече кръвта - защото при съсирване и не добре изчистване - след консумация е възможно натряване.
гарантирано натравяне.Патил съм де,ама баща ми навреме ме усети,
и гълтай сега от онези въглища за драйф.......
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
мисля че не става въпрос за натравяне,а че съсирената кръв на паламуда отключва някой болести в нашето тяло, за които и не подозираме/това съм чел това споделям/
Янко- ...........................
- Регистриран на : 27.10.2014
Брой мнения : 348 Рожд.дaта : 08.02.1971
Години : 53
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
100 грама циганета съм сигурен, че нямат никакви вкусови качества. От друга страна, моя ортак като ме види да пускам риба в морето, трябва да викам Бърза помощ, защото вдига кръвно и получава ортикария. Все пак той е 56-ти набор, и е видял глад какъвто аз не съм виждал, за туй не го съдя. Нямам право да съдя и вас момци.
То без друго морето ни скоро ще става само за плуване и ветроходство.
То без друго морето ни скоро ще става само за плуване и ветроходство.
bsgold- ...........................
- Регистриран на : 18.10.2013
Брой мнения : 403 Рожд.дaта : 21.10.1975
Години : 49
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Това е обяснение за натравяне с паламуд от лекар в клиника по алергология :
Когато обаче говорим за морски дарове, трябва да имаме едно друго обстоятелство предвид. Тези храни съдържат много от аминокиселината хистидин. Под въздействието на един ензим, наречен хистидин декарбоксилаза, от хистидина може да се образува и натрупа в тъканите на тези морски обитатели значително количество хистамин. А хистаминът, от друга страна, е и основното вещество, което се отделя при алергичните болести и предизвиква болестните симптоми. Така някои хранителни отравяния с морски храни, богати на хистамин, се диагностират като хранителна алергия. Дори при отделни случаи, които са завършили фатално, се касае именно за хистаминово отравяне, а не за най-тежкото алергично състояние – алергичния шок. Това понякога обяснява защо хора, които са имали кожни обриви, отоци в областта на лицето например при консумация на миди, скариди и др., при кожно-алергологични тестове дават отрицателни резултати. Грешката не е в теста, а в това, че не става въпрос за истинска алергична реакция. Затова на малки деца не се дават морски дарове, те са особено чувствителни.
По два различни механизма може да се имитира алергията – или чрез директно поглъщане на хистамин, или чрез отделянето му по химичен, а не по имунен механизъм в тъканите. Това усложнява диагностиката, защото трябва да мислим за алергия, хистаминово отравяне или за директна хистаминолиберация. Преди 60-70 години, когато у нас е имало много паламуд и той се е приготвял сушен, суров, осолен, е имало по-чести случаи на хистаминово отравяне от паламуд, имитиращо алергии с чревни спазми, диария, задух, кожни обриви. Дори тогавашните лекари са знаели, че нещо има вътре в рибата и са го нарекли паламитоксин. Едва по-късно са установили, че става дума за хистамин.
Когато обаче говорим за морски дарове, трябва да имаме едно друго обстоятелство предвид. Тези храни съдържат много от аминокиселината хистидин. Под въздействието на един ензим, наречен хистидин декарбоксилаза, от хистидина може да се образува и натрупа в тъканите на тези морски обитатели значително количество хистамин. А хистаминът, от друга страна, е и основното вещество, което се отделя при алергичните болести и предизвиква болестните симптоми. Така някои хранителни отравяния с морски храни, богати на хистамин, се диагностират като хранителна алергия. Дори при отделни случаи, които са завършили фатално, се касае именно за хистаминово отравяне, а не за най-тежкото алергично състояние – алергичния шок. Това понякога обяснява защо хора, които са имали кожни обриви, отоци в областта на лицето например при консумация на миди, скариди и др., при кожно-алергологични тестове дават отрицателни резултати. Грешката не е в теста, а в това, че не става въпрос за истинска алергична реакция. Затова на малки деца не се дават морски дарове, те са особено чувствителни.
По два различни механизма може да се имитира алергията – или чрез директно поглъщане на хистамин, или чрез отделянето му по химичен, а не по имунен механизъм в тъканите. Това усложнява диагностиката, защото трябва да мислим за алергия, хистаминово отравяне или за директна хистаминолиберация. Преди 60-70 години, когато у нас е имало много паламуд и той се е приготвял сушен, суров, осолен, е имало по-чести случаи на хистаминово отравяне от паламуд, имитиращо алергии с чревни спазми, диария, задух, кожни обриви. Дори тогавашните лекари са знаели, че нещо има вътре в рибата и са го нарекли паламитоксин. Едва по-късно са установили, че става дума за хистамин.
Румен Ганев- ...........................
- Регистриран на : 08.02.2012
Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60
Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Аз, доста пресносол паламудец на жар, съм сгънал през годините, никога не съм му правил разрези.... Правил съм го по рецептата: чистя, една ракия време в морска сол, вадя и на жарта.....Поливал съм го обилно с бира или бяло винце, никога не съм се натравял и освен махмурлук и увеличение на обиколката на ханша, никакъв друг отрицателен ефект не съм чувствал
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
[You must be registered and logged in to see this link.]
Пишат че рибата имала по-добри вкусови качества като се източи кръвта. Предполагам че като умре червата първи започват да се разлагат, сърцето продължава да помпи още известно време след това и кръвта вкарва бактерии от червата в цялото тяло. Затова месото ще почне да се разваля по-бързо.
Идеята на разреза зад ануса е явно да пререже артерията и вената пред гръбнака.
Пишат че рибата имала по-добри вкусови качества като се източи кръвта. Предполагам че като умре червата първи започват да се разлагат, сърцето продължава да помпи още известно време след това и кръвта вкарва бактерии от червата в цялото тяло. Затова месото ще почне да се разваля по-бързо.
Идеята на разреза зад ануса е явно да пререже артерията и вената пред гръбнака.
vesko1234- ...........................
- Регистриран на : 17.07.2015
Брой мнения : 232 Рожд.дaта : 08.06.1975
Години : 49
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Така е, правилното е изскисване във вода, то е задължително ако ще се консервира по някакъв начин. Но до 3-4 часа след улова няма проблем, поне аз не съм имал. Ако ще се прави на другия ден, чисти се и във вода в хладилника, после пак през солата и те такаvesko1234 написа:[You must be registered and logged in to see this link.]
Пишат че рибата имала по-добри вкусови качества като се източи кръвта.
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
КИРО написа:dobria1 написа:Не съм виждал да плуват умрели циганки,а помня колко много се релизваха на тролин преди 3 години
Няма и да видиш,потъват.
Не си прав Кире оцеляват зависи как е откачена от куката ..........
И апропо някъде пишеше че всяка маломерно уловена и ли забранена за риболов риба се пуска обратно независимо от нейното състояние.. АМА ДЕ ЛИ СЪМ ГО ЧЕЛ
savi aleksiev- ...........................
- Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
И зависи от каква дълбочина ги вадиш Савка.
Ама добре де,така е в закона,пускаш даже и да е ферментирала вече.
А за размерите и закона,ай да скрием брадвата,че нали знайш,
много помним,ама карез не гоним......
Ама добре де,така е в закона,пускаш даже и да е ферментирала вече.
А за размерите и закона,ай да скрием брадвата,че нали знайш,
много помним,ама карез не гоним......
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
EU_BG_akademika написа:
веднага се обира чепарето, за да се изкара бързо рибата жива и да се коли..... Рядко изкарвахме жива риба, чепарето се обира за макс 2мин. като рибата е във водата и все пак тя излизаше вече умряла.
Тука има и други който са ловили с дълго чепаре да не сте ползвали 300-400 метра калъма.
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Риба и рибни продукти
Важно да се знае:
Рибата тон, сардинaта, паламуда, скумрията и други риби, съдържат в месото си
особено големи количества от аминокиселината Хистидин. При съхранението или при
преработката на рибата, в резултат на микробиологични процеси Хистидина се
превръща в Хистамин. Хистаминът може да достигне до екстремните концентрации от
2000 – 5000 mg/kg или дори повече!
Силните и остри подправки засилват усвояването на Хистамин в червата!
Ферментирали продукти на соева основа могат да съдържат големи количества
Хистамин!
Внимавайте с употребата на готови подправки (маги сосове и др.), сухи супи или други
вкусови подобрители, тъй като много от тях съдържат екстракт от мая!
Важно да се знае:
Рибата тон, сардинaта, паламуда, скумрията и други риби, съдържат в месото си
особено големи количества от аминокиселината Хистидин. При съхранението или при
преработката на рибата, в резултат на микробиологични процеси Хистидина се
превръща в Хистамин. Хистаминът може да достигне до екстремните концентрации от
2000 – 5000 mg/kg или дори повече!
Силните и остри подправки засилват усвояването на Хистамин в червата!
Ферментирали продукти на соева основа могат да съдържат големи количества
Хистамин!
Внимавайте с употребата на готови подправки (маги сосове и др.), сухи супи или други
вкусови подобрители, тъй като много от тях съдържат екстракт от мая!
rap66- ...........................
- Регистриран на : 11.03.2010
Брой мнения : 705 Рожд.дaта : 04.02.1964
Години : 60
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Ти си забрави вазелина в лодката бе.
paynera- ...........................
- Регистриран на : 08.09.2011
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
За едни Раи - за други Ад.Вазелина очаква новия си притежател.Време е.
paynera- ...........................
- Регистриран на : 08.09.2011
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Добре са се представили катилите.
Чиста (нова) фанелка и измита със сапун кофа не са кадемлии. Това Ти е грешката Иво/докторът.
Последната промяна е направена от Любак на Съб 16 Юли 2016 - 20:13; мнението е било променяно общо 1 път
Любак- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
Ай сега парчета на дъртия показвате май ?????
Шиби,гледам със служебните чехли си на пирса вече,
май работните са в кофата ???
Па Пайнерчо,хептен бос - сичкото налъм на дюшамето на кофата фърлил.
И кът фърлиш кило сол на 5 кила морска вода,да запазиш материала,
те такива хубави снимки стават......
-----------------------------------------------------------------------------
Ей,радвам се че този път ви се усмихна Нептун,
щото - добре де,няма да пея.......
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
dobria1 написа:......Тука има и други който са ловили с дълго чепаре да не сте ползвали 300-400 метра калъма.
Не говоря за себе си,но знам случаи Митак.
Вие със Савито винаги сте гонили лефера на това чепаре.
Но някои са гонили паламуда.
Като ти скочат 10-15 паламуда по 1,200кг наведнъж на чепарето,
за колко време ще го изкараш ?
После ще продължа с отговорите.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Морски лакърдии/ раздумка - /спам тема/
чечо написа:А ние от 17:30 до към 8:30 около 5 кг. двама души.
Цял следобед, ....... цяла вечер, ..... че и част от сутринта.
Малеееее.
Е как издържахте бре Чечи?
Любак- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Страница 12 от 20 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 16 ... 20
Страница 12 от 20
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa