Размисли без страсти
+35
antares
roko koko
rikitikitavi
Георги Вутов
вакрил
max
JimBeam
Шморхи
savi aleksiev
Моряка
Тик Так
dobria1
batmilen
mite
Дели
tatkoogi
anastas_peykov
Ribarina
Венци
Кико
vvt1970
Albena
milen kordov
Мънцата
nissana
Rimohit
Mi7chell
vatus
Вальо
Любак
lip4o
Доктора
chapara
georg
КИРО
39 posters
Страница 2 от 6
Страница 2 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Размисли без страсти
Абе тоз умник не сте ли го БАН- ли още ? Само се поевява като Халеевата комета , цвъркне нещо и хайде пак в безкрая. :6249c95f600dc6milen kordov написа:Абе вий големи глави се извъдихте.Големи изводи,голяма работа.Ще ви видя на пролет.Ади чао и умната.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Това , че каята я нама и аз го забелязах, но ако сте се гмуркали ще видите , че няма миди , няма скариди , какво очакваме.(говоря около Варна).Овен това миналата година темтературата на водата не падна по 8 С.След един месец ще разберем какво е полужението с дънните риби.
Albena- ...........................
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Е това в статията имах в предвид в един от постовете си, за ползата от многото валежи и отокът им в реките, а от там и в морето. Химията завладя всички сфери на живота ни, а от там и отрицателните последици върху природата.
---------------------------------------------------------
Еутрофикация (още еутрофизация, еутрофия) е процес, протичащ в екосистемата на един воден басейн, при който се повишава количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията (азот, фосфор), което на свой ред води до повишена биологична продуктивност. При този така наречен „цъфтеж на водата“ обилно се развиват някои приспособени видове водорасли и бурно увеличават биомасата си (над 5000g/m3), в резултат на което водата се оцветява. Във водните басейни в България най-често цъфтежът се дължи на някои видове синьо-зелени, зелени и еугленови водорасли.
При еутрофикацията настъпват няколко взаимосвързани неблагоприятни ефекта в екосистемата. Бурното развитие на водораслите на повърхността води до промяна на светлинните условия за дънните водорасли и те загиват, образувайки токсични вещества. Причина за измиране както на водорасли, така и на риби и други водни обитатели е и намаленото количество на кислорода във водата. Влошава се качеството ѝ - вече не става за пиене.
Еутрофикацията може да бъде естествена или причинена от човешка дейност.
Естествената еутрофикация протича много бавно и се влияе от географското положение на водния басейн, честотата и количеството на валежите, от характера на водосборния басейн.
Антропогенната еутрофикация протича бързо, в рамките от няколко до десетина години. От значение за увеличаването на биогенните елементи във водните басейни е изпускането на химични вещества от заводите, използването на синтетични перилни препарати (детергенти) и употребата на изкуствени земеделски торове на фосфорна и азотна основа. Установено е, че около 10-25% от азота и 1-5% от фосфора в изкуствените торове се отмиват от почвата и достигат до водните басейни.
---------------------------------------------------------
Еутрофикация (още еутрофизация, еутрофия) е процес, протичащ в екосистемата на един воден басейн, при който се повишава количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията (азот, фосфор), което на свой ред води до повишена биологична продуктивност. При този така наречен „цъфтеж на водата“ обилно се развиват някои приспособени видове водорасли и бурно увеличават биомасата си (над 5000g/m3), в резултат на което водата се оцветява. Във водните басейни в България най-често цъфтежът се дължи на някои видове синьо-зелени, зелени и еугленови водорасли.
При еутрофикацията настъпват няколко взаимосвързани неблагоприятни ефекта в екосистемата. Бурното развитие на водораслите на повърхността води до промяна на светлинните условия за дънните водорасли и те загиват, образувайки токсични вещества. Причина за измиране както на водорасли, така и на риби и други водни обитатели е и намаленото количество на кислорода във водата. Влошава се качеството ѝ - вече не става за пиене.
Еутрофикацията може да бъде естествена или причинена от човешка дейност.
Естествената еутрофикация протича много бавно и се влияе от географското положение на водния басейн, честотата и количеството на валежите, от характера на водосборния басейн.
Антропогенната еутрофикация протича бързо, в рамките от няколко до десетина години. От значение за увеличаването на биогенните елементи във водните басейни е изпускането на химични вещества от заводите, използването на синтетични перилни препарати (детергенти) и употребата на изкуствени земеделски торове на фосфорна и азотна основа. Установено е, че около 10-25% от азота и 1-5% от фосфора в изкуствените торове се отмиват от почвата и достигат до водните басейни.
Любак- глоб.модератор
По лоша година специално за кефалови риби от 2009 се надявам да няма!
vvt1970- ...........................
Брой мнения : 725 Рожд.дaта : 23.09.1970
Години : 54
Liubak, много полезно разяснение, което ме накара да се замисля и да ви задам един въпрос:-Сещате ли се 2009г имаше ли цъвтеж на водорасли във Варненския залив?На мога да съм сигурна на 100% , но аз мисля , че нямаше.
Не , но мазут и други боклуци -да.Albena написа:-Сещате ли се 2009г имаше ли цъвтеж на водорасли във Варненския залив?.
Любак- глоб.модератор
O това да. Даже по едно време ни бяха забранили да излизаме заради излят мазут.liubak написа:Не , но мазут и други боклуци -да.
То беше 2008,даже питах един ден един дежурен,каза че отворили канала вече,ама отидохме до
края на канала,и кръгом.
Цъфтеж миналата нямаше,ама кафява вода в залива имаше бол,май откъм езерото идваше.
края на канала,и кръгом.
Цъфтеж миналата нямаше,ама кафява вода в залива имаше бол,май откъм езерото идваше.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
всъщност нищо не може да се каже със сигурност , тя природата се обърка тотално и не знаеш кое кога да го чакаш , тъй чи ....може да има приятни изненади
????- Гост
Булти написа:всъщност нищо не може да се каже със сигурност , тя природата се обърка тотално и не знаеш кое кога да го чакаш , тъй чи ....може да има приятни изненади
Мислете позитивно риба ще има
Кико- ...........................
Брой мнения : 1658 Рожд.дaта : 01.07.1973
Години : 51
Що се чудиш,те веро не папкат.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Нямам много опит в морския риболов и не мога да дам прогноза.Просто нямам база за сравнение преди-сега(имам в предвид състояние на морето,сезонни особености и др.)Мога единствено да се надявам че тази година ще има много и качествени риби :d5b65c17bec10f.Желая успех и наслука на всички колеги и колежки
Венци- ...........................
Брой мнения : 1393 Рожд.дaта : 06.07.1978
Години : 46
начи нещата се очертават по (мое лично мнение ) по следния начин : тая година превес ще имат полуморските , полуречните риби...вече имам инфо от Христо Янчев за добър улов на пеленгас на мрежи в Обзор , Гого каякархарпуниста номбър 2 , също потвърди за пеленгас на Крайморие ...днес получих инфо от собственика на магазин Мишел ( зад Краставицата ) , че вече фащат на чепаре на пристанището в Бургас и карагьоз...е нема сме капо :525707397c05bb
????- Гост
Сега ще ви кажа моето мнение за риболова тази година.Ще започнем късно и слабо с надеждата реките да са вкарали достатъчно храна да се задържи рибата тук.А при тези температури на водата доста се съмнявам да направим добър пролетен сафрид.Ето ви снимка за сравнение.
Това е от 01.04.2009
[You must be registered and logged in to see this image.]
Едва ли водата е била 5 градуса.Не беше много студена щом си топяхме пискюлите.
Аз имам други подозрения.От няколко години не съм виждал паламуд.На есен не може а трябва тази година вече да излезе като хората.Миналата година до колкото знам добър улов са имали само от Ахтопол надолу.
А за раздумките при Мишел и аз бях там вчера и чух същите глупости.Ама според теб дали е вярно? Поне един от познатите ми щеше да се похвали че е хванал поне една риба.А те реват само по едно-две попчета.
Това е от 01.04.2009
Едва ли водата е била 5 градуса.Не беше много студена щом си топяхме пискюлите.
Аз имам други подозрения.От няколко години не съм виждал паламуд.На есен не може а трябва тази година вече да излезе като хората.Миналата година до колкото знам добър улов са имали само от Ахтопол надолу.
А за раздумките при Мишел и аз бях там вчера и чух същите глупости.Ама според теб дали е вярно? Поне един от познатите ми щеше да се похвали че е хванал поне една риба.А те реват само по едно-две попчета.
Ribarina- ...........................
Брой мнения : 1898 Рожд.дaта : 29.06.1982
Години : 42
В момента температурата на морската вода за Варна е 8 градуса.Миналата година по същото време пак беше толкова.Не е сериозно да си правим такива заключения понеже сме се топнали във водата :).Гледай фактите,може да прозвучи смешно но си водя някои записки,едни от които за температурата на морската вода в различните месеци от годината.Миналата година на 4 май се гмурках на траката да вадя скъсано чепаре.Температурата на повърхноста беше 12 градуса,а под 2-рия метър отсичаше рязко и не беше повече от 7 градуса,а сафрида тогава само на дъното движеше.Поне в крайбрежната ивица до 10 метра дълбочина.
Mi7chell- ...........................
Брой мнения : 258 Рожд.дaта : 04.07.1985
Години : 39
Може и да си прав не помня,а и не намирам из нета никакви данни за температурата на водата от миналата година.Но съм сигурен че снимката е правена на 01.04.2009. и водата не беше много стдена.А и това в синьото чувалче е сафрид. Не знам ама при толкова много аномалии тази година няма начин да не бъдем изненадани и от рибите.
А това е седмица по- късно
И вече е давало добре сафрид за да се замъкна чак на Курикя.
Едва ;и тази година на първи Април ще се зарадваме със сафрид
А това е седмица по- късно
И вече е давало добре сафрид за да се замъкна чак на Курикя.
Едва ;и тази година на първи Април ще се зарадваме със сафрид
Не искам да споря,но доколкото знам от колегите на юг мианалата година сафрида като изби на германката беше между 13 и 17 април.Ако си бил по на юг към синеморец и по-надоло е възможно да е било на 1-ви април.
Първите снимки са правени на Агалина до Дюни (там където брат ми гази),а вторите на Курикя близо до Приморско.На излет от 15.00 до като се мръкне двамата правихме по 2-3 кила.А след това вече към края на Април положението беше съвсем различно,тогава направо вреше от риба
....бат Мелен ходи на пристанището , да каже , ама и вие само го критикувате , че и аз преди :609c1f728720fb и он много , много не влизаRibarina написа:
А за раздумките при Мишел и аз бях там вчера и чух същите глупости.Ама според теб дали е вярно?
????- Гост
- аве луд , ши са удавиш зарад едното чепаре ве ей :5ff67901e688faMi7chell написа:Миналата година на 4 май се гмурках на траката да вадя скъсано чепаре.
????- Гост
Един съсед на Бат ви Милен ми каза че ходил посред нощите да лови някакви риби,ама неговата е лесна има си пропуск човека.Аз последно се опитах да мина на Славянка и ме изгониха .Сега се чудя дали да не пробвам да стигна до японското.Освен приказките на Мишел обаче не съм чул друг да е хванал нещо там.Бат Милен го изключвам от списъка защото не мога да си позволя да гоня оня дето духа посред нощите особено в забранена зона.След малко може да запаля велосипето и да отида да видя какво става ама такъв мързел ме е налегнал че даже не ми се стои седнал пред PC-то.
Гледам днес прогнозата и си мисля дали не е време да се посетят някой култови места като Курикя и Маслен нос.Някой да е ходил на там скоро?
Гледам днес прогнозата и си мисля дали не е време да се посетят някой култови места като Курикя и Маслен нос.Някой да е ходил на там скоро?
Не се давам лесно аз.Беше ми последното :5f3aea9b1ac151 ,а рибата още не беше дошла в брега..не успях да го изкарам нямах и маска,а водата беше ненормално студена :5ff67901e688fa .Добре че един колега дойде след това и ми даде едно чепаре.Булти написа:- аве луд , ши са удавиш зарад едното чепаре ве ей :5ff67901e688faMi7chell написа:Миналата година на 4 май се гмурках на траката да вадя скъсано чепаре.
- аз още нямам минетка и ще гоня близките дестинацииRibarina написа:
????- Гост
Вижте каква моруна са хванали миналата година на Калиакра.
Като я гледаш да те е страх да влезеш в морето.
Като я гледаш да те е страх да влезеш в морето.
Тва хич не ми прилича на моруна
Ей тва е моруна.
Ей тва е моруна.
Страница 2 от 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 2 от 6
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing