GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Любимите ни рибни вкусотии

+4
gogata1
Albena
КИРО
Rimohit
8 posters

Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Любимите ни рибни вкусотии

Писане  Rimohit Вто 10 Ное 2009 - 22:34

Тошето69 ме помоли да напиша отделна тема за заргана понеже бях написъл , че по рецептата която колегата Булти е представил за мариноване на миди става чудесно.
Като цяло това което колегата е описъл е така нареченото студено мариноване на рибни продукти.При него обикновенно продукта се полва суров или ако е рисков се попарва за кратко , след това следва киснене в саламура, после в оцет и накрая се омесва с подправките и се залива с охладено препържено олио.По този начи се приготвят почти всички риби .
Като особенно вкусни и приготвени по този начин са ЗАРГАНА и БАРБУНА.Просто това е невероятна вкусотия.Студеното мариноване е особенно удачно и за редица сладководни риби.На първо място аз слагам дълбоко познатата ни на всички УКЛЕЙКА. Бабушката също става много вкусна но да не забравяме , че това е дънна риба и често вкусовите и качества зависят от водоема.Приготвен толстолоб по този начин също е доста вкусно нещо .
Личното ми мнение е , че рибата си поема сол колкото и е необходимо и дори и да превишите кисненето в саламурата не е фатално.При морские риби кисненето в оцет е около 24 часа (и там съм ги забравял без промяна въвъ вкуса) докато за речните предпочитам над 48 часа киснене.Доста често я забравям по 2 дена и в саламурата и в оцета и не намирам разлика във вкусовите и каччества.Просто след като се залеее с олиото не трябва да се бърза с консумацията колкото и да е труфно

За разлика от студеното мариноване при топлото мариноване вариме рибата известно време в маринатата .Обикновенно тя се състои от подсолена вода (на вкус) 1/2 и 1/2 оцет както и стандартните подправки от дафинов лист и бахар. По този на
фаворит ми е сафрида.Много вкусна става и скумрията.

Ще посоча и няколко други мои предпочитания , защото обикновенно винаги важи правилото че няма лоша риба а има лош готвач.
Например делбоко не споделям захласването към лихнуса като далеч по вкусни намирам всички останали видове попчета .Там класиката е повече от ясна .Пържене в царевично брашно и сос скордаля.
Лефера и чернокопа просто трябва да си безумец за да ги приготвиш по различен начин освен на скарата.
Това донякъде важи и за карагиозчетата.
Купена пъстърва се приготвя на скара....вкусна е но пробвайте задушена във фоли с масло и много магданоз и една главичка чесън.
Хванатата пъстърва е най-сладка ако плува обратно във водата.
За ципурата пробвайте рецептата със магданоза , но и с лук и доматки във фурната няма да откажа.
Филето от акула пък го накиснете в прясно мляко и след това го панирайте.Платерина и кефал (морски ) също няма смисъл да се приготвят по различно .Ако е пеленгас пробвайте на шайби въру скарата като слагате масалце върху шайбите.
Паламуда и пържен ми е вкусен и на скара става , и със лучец и доматки никак не е зле (ама никак) но осолен и веян си е класика
Умишлено не споменавам пушенето на храни...
Спирам за да иъхне клавиатурата...
Добър апетит :c74e58b88a3bc5
Rimohit
Rimohit
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 603 Рожд.дaта : 24.06.1979
Години : 44

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  ???? Вто 10 Ное 2009 - 23:36

bravo
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  КИРО Сря 11 Ное 2009 - 9:08

Само да допълня,че пробвах и чернокоп във фолио,напълнен само с кисели краставички и лук.
За 15 мин на жарта,мале мале.
КИРО
КИРО
администратор
  администратор

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  ???? Сря 11 Ное 2009 - 13:46

ммммммм :29e6bbd771c7f3 ....да добавя само , че и карагьоз мариновах по-тоя начин (студен ) и костите му се стапят :29e6bbd771c7f3 , не се усещат при ядененто
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  Albena Сря 11 Ное 2009 - 14:52

А ако мариновате и чернокоп , но не забравяйте да го обелите преди да го сложите в оцета...
За мен това е фаворита. worshippy
Albena
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  Rimohit Пет 25 Ное 2016 - 16:22

Ето една моя рецепта за чернокоп , с която успях да се прочуя в интернет пространството :2d4a30
http://www.cookwithasmile.com/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d0%bd%d0%b0-%d1%84%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0/#comments

Rimohit
Rimohit
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 603 Рожд.дaта : 24.06.1979
Години : 44

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  gogata1 Пет 3 Мар 2017 - 7:48

Кире , махаш ципата на хайвера добавяш сол, черен и червен пипер на вкус , сипваш около лъжица брашно и разбъркваш добре сместа. После сипваш с лъжицата в тигана ,като палачинки и това е :здравей:
gogata1
gogata1
...........................
  ...........................

Регистриран на : 13.11.2012
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  КИРО Пет 3 Мар 2017 - 11:15

gogata1 написа:..... и това е :здравей:
135d02aa35ad75a2cb71
КИРО
КИРО
администратор
  администратор

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  zlia Нед 5 Мар 2017 - 14:59

гледам ги лебедите долу и се чудя .. в тенджерата под налягане със зеле кво ли ще стане а ? ;щ че тлъсти парчета .. малко зор със скубането ще е ама .. хахахахах
avatar
zlia
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.11.2016
Брой мнения : 169 Рожд.дaта : 06.03.1986
Години : 38

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  ПЛУВЧО Пон 6 Мар 2017 - 16:40

Аз съм си повече консуматор,отколкото кулинар...Ама в четвъртък жената на работа и понеже Фанах някой и друг паламуд по ГрЕЧко и се чудих кво да ги правя...Едни пържени,3-4 за осоляване....Сетих се,че преди време(есента 2016) бях чел една рецепта за паламуд на фурна...Карах малко по памет и с лека импровизация.
Продукти:
2-3 паламуда(според размера на рибите и големината на съда за печене)
заливна смес:4-5 смлени домата(ползвах консерва),сол,черен пипер(2-3 щипки-млян),канела(1 щипка за аромат),кимион(2-3щипки),десетина ореха-счукани,връзка магданоз(ситно нарязан),2-3 глави лук(ситно нарязан),100-200 гр. стафиди,300 мл.зехтин.Всико това се обърква хубавичката.

Три риПки(по около 700 гр всяка) ги нарязах на такоси с дебелина-около 3 санта.Залях ги с готовата смес(рибите трябва да се покрият изцяло ) и ги турнах у фурната нагрята до 250 градуса.След като завря "чорбалъка" намалих градусите на 200.Като се посгъсти и рибките се показаха,оставих за още десетина минути за запичане на рибките.И...О прелест!Невероятна вкусутия!
Ако имате и бяло вино....Пълно щастие!
ПЛУВЧО
ПЛУВЧО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.12.2009
Брой мнения : 7387 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  justinian Пон 6 Мар 2017 - 18:04

Супееер! Ма ний, дето имаме само лИфери, ко да правим? 226711 :здравей:
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  cat1 Пон 6 Мар 2017 - 18:31

justinian написа:Супееер! Ма ний, дето имаме само лИфери, ко да правим? 226711 :здравей:

Отиваме срещу пожрната и си купуваме скумрия смях
cat1
cat1
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.02.2016
Брой мнения : 632 Рожд.дaта : 22.11.1973
Години : 50

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  justinian Пон 6 Мар 2017 - 18:32

смях смях смях
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  КИРО Пон 6 Мар 2017 - 20:27

justinian написа:Супееер! Ма ний, дето имаме само лИфери, ко да правим? 226711 :здравей:
Качваш се на покрива,измъкваш две керемиди от билото (да не те види жената обаче ),
Слагаш кал от двете страни,лефера вътре,захлюпваш с другото керемид,
и фърляш на голямото жар за час.Кът фърлиш веднага ми звъниш - аз да ги изкарам,
хем занаят ще научиш,хем бой няма да ядеш от жената.
КИРО
КИРО
администратор
  администратор

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  justinian Пон 6 Мар 2017 - 21:46

смях
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Любимите ни рибни вкусотии Empty Re: Любимите ни рибни вкусотии

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите