ТРАПСАЛОС (todarodes sagittatus)
Страница 1 от 1
ТРАПСАЛОС (todarodes sagittatus)
ТРАПСАЛОС - Todarodes sagittatus
Местни наименования :
Modern Greek - Katamáchi ( Καταμάχι ), Thrápsallo ( Θράψαλλο )
Albanian - kalmari fluturues
English - European flying squid
French - toutenon commun, calmar
German - Pfeilkalmar, großer Pfeilkalmar
[You must be registered and logged in to see this image.]
Kingdom Animalia
Phylum Mollusca
Class Cephalopoda
Subclass Coleoidea
Order Teuthoidea
Suborder Oegopsida
Family Ommastrephidae
Subfamily Todaronidae
Genus Todarodes
Species Todarodes sagittatus
Това е пак вид калмар, но различен от по-горния. Перките са по-малки,по-триъгълни и се намират в задната част на тялото, във връзка с обикновенния калмар. По-малките пипала(осем като сепия) имат два реда вендузи. Тялото е розово на цвят към лилаво.Трапсалите достигнат дължина от 1 метър и 15 кг тегло. Научното им наименование е todarodes sagittatus.Имат много вкусно месо и са обект на интензивен риболов, както на траулери ,така и на рибарите. Готварската им тайна ,че трябва да се одерат и веднага се пекат или пържат .
Местни наименования :
Modern Greek - Katamáchi ( Καταμάχι ), Thrápsallo ( Θράψαλλο )
Albanian - kalmari fluturues
English - European flying squid
French - toutenon commun, calmar
German - Pfeilkalmar, großer Pfeilkalmar
[You must be registered and logged in to see this image.]
Kingdom Animalia
Phylum Mollusca
Class Cephalopoda
Subclass Coleoidea
Order Teuthoidea
Suborder Oegopsida
Family Ommastrephidae
Subfamily Todaronidae
Genus Todarodes
Species Todarodes sagittatus
Това е пак вид калмар, но различен от по-горния. Перките са по-малки,по-триъгълни и се намират в задната част на тялото, във връзка с обикновенния калмар. По-малките пипала(осем като сепия) имат два реда вендузи. Тялото е розово на цвят към лилаво.Трапсалите достигнат дължина от 1 метър и 15 кг тегло. Научното им наименование е todarodes sagittatus.Имат много вкусно месо и са обект на интензивен риболов, както на траулери ,така и на рибарите. Готварската им тайна ,че трябва да се одерат и веднага се пекат или пържат .
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Yesterday at 22:08 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго