ХАМСИЯ-маринована
Страница 1 от 1
ХАМСИЯ-маринована
И като сме запукали темата за хамсията,ето и рецепта от мен за мариноване,като рецептата става и за цаца,дребна илария,барбуня,че може и уклей да се направи така...-НО ТОВА СА ПРОПОРЦИИ ЗА ДРЕБНА РИБА
Искам също да кажа,че по този начин и ако се спазва всичко което съм написъл,рибата става една идея по-БЕЗСОЛНА от стандарта.Който харесва по-безсолно това е рецептата!!!
Аз чистя хамсията светкавично по следния начин:
-хващам я за тялото и с остър нож режа под главата докато усетя,че съм отрязъл кокала,в този момент с рязко движение на ножа в обратна посока,главата с червата се отделят от тялото...Резултата е пефектно отрязана и изчистена рибка,с добро темпо от 5кг/час....
-изчистените риби преминават през гивгир,докато изтече кървавата вода и се слагат в тенджера в която наливам солена вода/яйцето да изплува до левче/един пръст над рибата.Така рибата престоява ТОЧНО 12 часа,след което се измива един път с чиста вода.
-тогава в тенджерата наливам пак един пръст над рибата оцет разреден 50/50 с вода,с който рибата стои 6-7 часа.
-изцеждам без да мия за около час от оцета и подреждам в буркани с малко черен пипер на зърна и дафинов лист.Който обича и бахар може да сложи,а и на копър носи...
-накрая се залива с изтинало олио/преди това сгорещено до пушек/,като олиото може да се сложи и преди рибата,като така по-добре се ,,обезвъздушава''...
Аз съхранявам бурканите в хладилник за всеки случай/особенно ако има мехури въздух в средата на буркана/и се консумират след минимум седмица с много лук/праз/бяло вино или бира.
Искам също да кажа,че по този начин и ако се спазва всичко което съм написъл,рибата става една идея по-БЕЗСОЛНА от стандарта.Който харесва по-безсолно това е рецептата!!!
Аз чистя хамсията светкавично по следния начин:
-хващам я за тялото и с остър нож режа под главата докато усетя,че съм отрязъл кокала,в този момент с рязко движение на ножа в обратна посока,главата с червата се отделят от тялото...Резултата е пефектно отрязана и изчистена рибка,с добро темпо от 5кг/час....
-изчистените риби преминават през гивгир,докато изтече кървавата вода и се слагат в тенджера в която наливам солена вода/яйцето да изплува до левче/един пръст над рибата.Така рибата престоява ТОЧНО 12 часа,след което се измива един път с чиста вода.
-тогава в тенджерата наливам пак един пръст над рибата оцет разреден 50/50 с вода,с който рибата стои 6-7 часа.
-изцеждам без да мия за около час от оцета и подреждам в буркани с малко черен пипер на зърна и дафинов лист.Който обича и бахар може да сложи,а и на копър носи...
-накрая се залива с изтинало олио/преди това сгорещено до пушек/,като олиото може да се сложи и преди рибата,като така по-добре се ,,обезвъздушава''...
Аз съхранявам бурканите в хладилник за всеки случай/особенно ако има мехури въздух в средата на буркана/и се консумират след минимум седмица с много лук/праз/бяло вино или бира.
RAAZIEL- ...........................
- Регистриран на : 30.01.2010
Брой мнения : 272 Рожд.дaта : 15.12.1975
Години : 48
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго
» Какъв е тоя киликанзер ?
Вто 26 Сеп 2023 - 11:29 by horgasz