Синегрида/зъбар/...?
5 posters
Страница 1 от 1
Синегрида/зъбар/...?
Не видях рецепта за този звер...Ще бъда благодарен на някоя-друга рецепта.Рибата е около 5кг...
RAAZIEL- ...........................
- Регистриран на : 30.01.2010
Брой мнения : 272 Рожд.дaта : 15.12.1975
Години : 48
Re: Синегрида/зъбар/...?
Продукти: разбити на сняг белтъци, морска сол, горчица и коняк за задушаването.
Покриваме синегридата с разбитите белтъци и морска сол и я оставяме да престои 2 ч. Няма да се пресоли, рибата поема толкова сол, колкото й е нужна.
Печем на фурна почти до готовност, след което я поливаме със смес от горчица и малко коняк и връщаме във фурната за още 15 мин, за да се задуши. Рецептата е за голяма синегрида - около 4,5 кг.
Единствено това намерих като рецепта.Не съм съгласен с теорията за солта, но ... Изчакай Петьо да си каже думата.
Покриваме синегридата с разбитите белтъци и морска сол и я оставяме да престои 2 ч. Няма да се пресоли, рибата поема толкова сол, колкото й е нужна.
Печем на фурна почти до готовност, след което я поливаме със смес от горчица и малко коняк и връщаме във фурната за още 15 мин, за да се задуши. Рецептата е за голяма синегрида - около 4,5 кг.
Единствено това намерих като рецепта.Не съм съгласен с теорията за солта, но ... Изчакай Петьо да си каже думата.
antares- глоб.модератор
- Регистриран на : 05.11.2010
Брой мнения : 1965 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 63
Re: Синегрида/зъбар/...?
Момчета! Идеалната рецепта за риби като Синагрида,Рофо,Стира,Бакаляро,Свирида,Балас........или т.н. черни(скални) риби ,да не изброявам всички е .............. малко водичка,малко солчица ,малко маслинено олио с риганче и в тавата и във фурната или на скарата.
Работата е да усетиш вкуса на тези уникални риби ,а не вкуса на подправките.
Подправката е за да допълниш ,да замести,да замаскираш нещо,което липсва в ястията
Не разваляйте хубавите вкусови качества на тези така вкусни риби.
Няма нужда от нищо друго!
Работата е да усетиш вкуса на тези уникални риби ,а не вкуса на подправките.
Подправката е за да допълниш ,да замести,да замаскираш нещо,което липсва в ястията
Не разваляйте хубавите вкусови качества на тези така вкусни риби.
Няма нужда от нищо друго!
Re: Синегрида/зъбар/...?
Да ме прощаваш, ама си в грешка, има нужда 150-200мл хубава ракийца, докато правиш рибката и после литър, хубаво, студено винце докато я хапвашПетър Василев написа:
Няма нужда от нищо друго!
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 60
Re: Синегрида/зъбар/...?
+1Петър Василев написа:Момчета! Идеалната рецепта за риби като Синагрида,Рофо,Стира,Бакаляро,Свирида,Балас........или т.н. черни(скални) риби ,да не изброявам всички е .............. малко водичка,малко солчица ,малко маслинено олио с риганче и в тавата и във фурната или на скарата.
Работата е да усетиш вкуса на тези уникални риби ,а не вкуса на подправките.
Подправката е за да допълниш ,да замести,да замаскираш нещо,което липсва в ястията
Не разваляйте хубавите вкусови качества на тези така вкусни риби.
Няма нужда от нищо друго!
И аз си нямах представа как точно се приготвя тази риба защото съм хващал рядко и то малки. По кило. Последно, преди месец, хванах в голямо нямане една около 2 и нещо кила. За късмет я показахме на един капитан на катамаран който се оказа и професионален готвач. Съгласи се да ни я приготви заедно с някои други специалитети и да ни организира празнична вечеря. Изненадата след супи, калмари, октоподи, суши и филенца се оказа въпросната синагрида подправена с.... нищо. Само сол, вода и зехтин.
На въпроса: Що така бре филе?
Он си рече: Ами тя така си е най-хубава. Има си всичко. Каквото и да и сложиш най-много да я развалиш.
Ами прав си беше. Страхотен вкус. Викам му утре пак отивам на това място да хвана и друга.
А той казва: Утре няма да хванеш. Синагридата е умна и чувствителна риба. Ако отидеш целенасочено да я хващаш усеща и нямаш шанс. Ходи си за друго. Пък ако се хване си е късмет.
Така научих и още едно местно поверие. А колко добър беше капитана като готвач доказа следната случка:
Споделихме му, че в компанията има и такива дето не кусват риба. Той ни успокои и каза, че за тях ще приготви нещо друго. Когато купувахме продуктите не се и усетихме, че не ни поръча никакво месо и бяхме изненадани, че донесе бургери. Помислихме, че ги е взел от запасите на катамарана. Хапнахме ги и тях и дори не консумиращите риба спореха дали е само телешко или има и свинско. Накрая се оказа, че има само..... рибешко. Дребна рибка, която ще запазя в тайна, а за по-напредналите ще споделя, че и изядохме костите пържени.
П.П. Подобен майсторлък съм виждал само докато работех като готвач във френското посолство. Ама тогава бях млад и повече се впечатлявах от французойките та не обърнах внимание дали това го умееха.
D.Dimitrov- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.06.2013
Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 53
Re: Синегрида/зъбар/...?
Чак сега ми се изясни, защо за французойките, българинът и е мерак за цял животD.Dimitrov написа: Ама тогава бях млад и повече се впечатлявах от французойките та не обърнах внимание дали това го умееха.
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 60
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго
» Какъв е тоя киликанзер ?
Вто 26 Сеп 2023 - 11:29 by horgasz