Селски сом по доцентски
2 posters
Страница 1 от 1
Селски сом по доцентски
Здравейте приятели,
Днес понеже е Никулден, реших да почерпя колегите си с нещо по-специално. Една стара изпитана рецепта за прословутите сомове от Лакатник, която я знам от вуйчо ми Велчо, а той дълги години беше миньор в Елисейна. Миньор, миньор, ама и рибар и ловец, а и много добър готвач. Родното му село Литаково е на тридесетина километра през билото на планината, та често имахме сом на трапезата със специфични за Литаково подправки. По-късно рецептата я видоизмених малко с някои по-модерни продукти в маринатата като соев сос, но стана още по-пикантна. Ето я рецептата:
Продукти: 1,5 кг филе от едър сом, 2 лимона, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър,100 мл олио, 200 - 300 мл бяло вино мускат отонел, 1 чаена лъжичка соев сос, сух девисил, смлян чер пипер, смлян тарос,сол на вкус
Приготвяне: Парчетата от филето се измиват хубаво в студена вода, после се поръсват от всички страни със сол,смлян чер пипер, тарос и девисил и се оставят върху домакинско фолио, докато приготвите маринатата. За нея изтисквате в отделен съд сока от двата лимона, добавяте равно на този сок количество от олиото, размесвате със соевия сос и смлените скилидки чесън, нарязвате на ситно изчистения и измит копър без дръжките и дебелите стебла и разбърквате хубаво. Взимате подходящ йенски съд и на дъното му разстилате тънък пласт от тази смес, а върху нея поставяте парчетата от филето и отново ги покривате със сместа. Така середуват пласт филета и пласт смес, докато свърши месото. Отгоре също се поставя слой от сместа. Накрая изсипвате бялото вино, докато се покрие месото, захлупвате с капака и се оставя минимум 12 часа да отлежи на хладно в хладилника. После взимате подходяща тава, намазнявате с олио дъното и поставяте парчетата от филето, без да ги изтръсквате и подсушавате.Отгоре им слагате по няколко капки олио. Пъхате тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете половин час. Филетата сами си отпускат сос и накрая се получава ето тази фантазия:
Да ви е сладко!
Въх, за малко да забравя да ви кажа, че този сом го докара приятелят ми Георги Петров от Лом, хванали го онзи ден.
Тук колегите ометоха сома за отрицателно време.
Днес понеже е Никулден, реших да почерпя колегите си с нещо по-специално. Една стара изпитана рецепта за прословутите сомове от Лакатник, която я знам от вуйчо ми Велчо, а той дълги години беше миньор в Елисейна. Миньор, миньор, ама и рибар и ловец, а и много добър готвач. Родното му село Литаково е на тридесетина километра през билото на планината, та често имахме сом на трапезата със специфични за Литаково подправки. По-късно рецептата я видоизмених малко с някои по-модерни продукти в маринатата като соев сос, но стана още по-пикантна. Ето я рецептата:
Продукти: 1,5 кг филе от едър сом, 2 лимона, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър,100 мл олио, 200 - 300 мл бяло вино мускат отонел, 1 чаена лъжичка соев сос, сух девисил, смлян чер пипер, смлян тарос,сол на вкус
Приготвяне: Парчетата от филето се измиват хубаво в студена вода, после се поръсват от всички страни със сол,смлян чер пипер, тарос и девисил и се оставят върху домакинско фолио, докато приготвите маринатата. За нея изтисквате в отделен съд сока от двата лимона, добавяте равно на този сок количество от олиото, размесвате със соевия сос и смлените скилидки чесън, нарязвате на ситно изчистения и измит копър без дръжките и дебелите стебла и разбърквате хубаво. Взимате подходящ йенски съд и на дъното му разстилате тънък пласт от тази смес, а върху нея поставяте парчетата от филето и отново ги покривате със сместа. Така середуват пласт филета и пласт смес, докато свърши месото. Отгоре също се поставя слой от сместа. Накрая изсипвате бялото вино, докато се покрие месото, захлупвате с капака и се оставя минимум 12 часа да отлежи на хладно в хладилника. После взимате подходяща тава, намазнявате с олио дъното и поставяте парчетата от филето, без да ги изтръсквате и подсушавате.Отгоре им слагате по няколко капки олио. Пъхате тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете половин час. Филетата сами си отпускат сос и накрая се получава ето тази фантазия:
Да ви е сладко!
Въх, за малко да забравя да ви кажа, че този сом го докара приятелят ми Георги Петров от Лом, хванали го онзи ден.
Тук колегите ометоха сома за отрицателно време.
docenta- ...........................
- Регистриран на : 16.12.2009
Брой мнения : 86 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 70
Re: Селски сом по доцентски
Другарю ДОЦЕНТ! Тая риба изпива 7 литра бяло вино и към кило ракия! Убавците без хляб ли я опаткаха? Щото аз съм треснал един,купешки от пазаря,шаран пръжен! И чакам едни прИтенциозни гости! И не щат само риба,ами и някое кифте да има наоколо! Плюс четири салати! За пиенйето няма да казвам! НАЗДРАВЕ!
grandal_331- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 1998 Рожд.дaта : 23.06.1968
Години : 55
Re: Селски сом по доцентски
grandal_331 написа:Другарю ДОЦЕНТ! Тая риба изпива 7 литра бяло вино и към кило ракия! Убавците без хляб ли я опаткаха? Щото аз съм треснал един,купешки от пазаря,шаран пръжен! И чакам едни прИтенциозни гости! И не щат само риба,ами и някое кифте да има наоколо! Плюс четири салати! За пиенйето няма да казвам! НАЗДРАВЕ!
Войводо убав сливенски, Въпросните убавци бяха 4 убавици и сал двама комити в нашата редакция, включая мен и в интерес на истината пихме червено мерло, щото сомът си е мазна риба, а пък бяхме и на работа. Килото ракия и 4 литра бяло вино се изпи току-що с втората тава сом и други мезелъци у къщи, ама нямах сила вече да снимам. ! час как вече не е Никулден и кой ли ме би през пръстите да отварям компа. Наслука на всички!
docenta- ...........................
- Регистриран на : 16.12.2009
Брой мнения : 86 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 70
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго
» Какъв е тоя киликанзер ?
Вто 26 Сеп 2023 - 11:29 by horgasz