ЕСТЕСТВЕНИ ПРИМАМКИ ЗА РИБОЛОВ НА СОМ
4 posters
Страница 1 от 1
Re: ЕСТЕСТВЕНИ ПРИМАМКИ ЗА РИБОЛОВ НА СОМ
Понеже наближава края на забраната,реших да драсна някой ред за естествените примамки за риболов на сом.Искам да поясня,че наблюденията ми са от излетите ми по р.Марица в района на гр.Пловдив.
Всеизвестни са видовете стръв за сом-земни червеи,живи рибки,жаба,попово прасе,дървояд,животински вътрешности,както и цели врабчета,пилета и кокошки.Като последните три не съм практикувал.
Според мен за всеки сезон си има вид стръв,която сома си предпочита,но като цяло везните накланят към грозда от земен червей,изваден от брега на реката.
Когато залагам жаба за стръв,я закачам отзад за дупето или за едното бутче.
При жива рибка-куката преминава от долната към горната устна на рибето,което го запазва живо.
Дървояда при нас се използва при доста по-студените дни в началото на пролетта или много късна есен,но е много по-рядко използвана стръв от горе описаните.За пролетно-летния сезон след забраната за предпочитане са дебелите земни червеи на които взимат както по-дребни екземпляри,така и индивиди от +20 нагоре.
Ще ми е интересно колеги сомаджии да споделят за предпочитаната от тях стръв и начините за поставяне на куката.
Всеизвестни са видовете стръв за сом-земни червеи,живи рибки,жаба,попово прасе,дървояд,животински вътрешности,както и цели врабчета,пилета и кокошки.Като последните три не съм практикувал.
Според мен за всеки сезон си има вид стръв,която сома си предпочита,но като цяло везните накланят към грозда от земен червей,изваден от брега на реката.
Когато залагам жаба за стръв,я закачам отзад за дупето или за едното бутче.
При жива рибка-куката преминава от долната към горната устна на рибето,което го запазва живо.
Дървояда при нас се използва при доста по-студените дни в началото на пролетта или много късна есен,но е много по-рядко използвана стръв от горе описаните.За пролетно-летния сезон след забраната за предпочитане са дебелите земни червеи на които взимат както по-дребни екземпляри,така и индивиди от +20 нагоре.
Ще ми е интересно колеги сомаджии да споделят за предпочитаната от тях стръв и начините за поставяне на куката.
valmet- ...........................
Брой мнения : 443 Рожд.дaта : 07.02.1977
Години : 47
Преди време и аз процедирах по същия метод,но на еднин излет явно сом ми я отмъкна и за това сега през устата,не че е гаранция,но реших да пробвам по съвет на колега сомаджия.pepone1979 написа: куката я закачам от горната страна по срдата на гърба на рибката и за повод ползвам хипрон тъй-като е по-мек от стоманения повод и рибката по-спокойно обикаля и пак е жива
По твоя метод закачам за щука на тапа,но избягвам поводите.Миналата година мои познати започнаха да използват готови поводи за сом с единична кука,с цел да не се наранява влакното от ситните зъби на рибата,но явно излезнаха ментета.Бяха се разочаровали.Като стана на въпрос за поводи,тази зима реших да използвам кевларен повод за риболов на щука,купих си,но след няколко неуспешни излета,преди да заметна на следващия излет,повода се скъса от минимален опън с ръка-естествено отказах се от този вид повод.
valmet- ...........................
Брой мнения : 443 Рожд.дaта : 07.02.1977
Години : 47
Не,че съм сомаджия,но на Крапец,монтажа си беше през гърба,на таранката(примерно)има и белица,но доста по-малко живее.Имах и зверски удър,но след 15-тина минути протри бидема от 0.50 монофил.Че там закачат и малки езерни раци,особенно,когато са с мека черупка.И са хващани сомове,макар,че на това езеро основно,големите се хващат на комбаин от кюспе и бъркано.Както за едър шаран,така и за сом.
Моряка- глоб.модератор
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Всичко до тук е вярно само да спомена и РАЧАТА ОПАШКА ,много добри резултати съм постигал с нея по Дунав.
Последната промяна е направена от gegata на Пет 26 Ное 2010 - 20:17; мнението е било променяно общо 2 пъти
????- Гост
Доиде време да си изпълня обещанието да си възтановя поста:
ТА,КАТО доиде студеното време по Дунава живата рибка се сменя със умряла,ако е жива се умартвява защо?
Като изтине водата дребните пасажи с рибки отиват в по–горните слоеве къдетое е по–топло и по–плитко.Имали сме много големи успехи в тези студени месеци като умартвим рибката или хвърлим само на парче.За това спомага ,че сома или хищната риба (смадок,щука) са много по мудни в намирането на храната,просто чакат самата река да им я поднесе,за което много спомагат преминаващите шлепове и кораби , които с перките си умартвяват или раздробяват пасажа от малки рибки намиращ се на топло в горните слоеве.След като рибката е раздробена или умъртвена се намира и консумира много по лесно от хищника.
ЛИЧНО МНЕНИЕ!!!!
ТА,КАТО доиде студеното време по Дунава живата рибка се сменя със умряла,ако е жива се умартвява защо?
Като изтине водата дребните пасажи с рибки отиват в по–горните слоеве къдетое е по–топло и по–плитко.Имали сме много големи успехи в тези студени месеци като умартвим рибката или хвърлим само на парче.За това спомага ,че сома или хищната риба (смадок,щука) са много по мудни в намирането на храната,просто чакат самата река да им я поднесе,за което много спомагат преминаващите шлепове и кораби , които с перките си умартвяват или раздробяват пасажа от малки рибки намиращ се на топло в горните слоеве.След като рибката е раздробена или умъртвена се намира и консумира много по лесно от хищника.
ЛИЧНО МНЕНИЕ!!!!
????- Гост
Има още нещто важно при този вид риболов(на парче или мъртва рибка),използването на ЕДИНИЧНА КУКА вместо троика.Аз лично използвам единична кука и съм много по–доволен от троиката.Рибата(хищника е много по муден и предпазлив в студените дни,и при атаката не е така настървен както при ранна пролет).При обождане имам чуството че , с троиката се отказва.
Лично мнение за реката!!!
Много колеги ще кажат че , хищника не го барка но аз съм си изразил своето лично виждане.
Лично мнение за реката!!!
Много колеги ще кажат че , хищника не го барка но аз съм си изразил своето лично виждане.
????- Гост
На яз Искър говоря за риболов от брега имам резултати на червеноперка най вече, но никога на екземпляр над 5 кила, имам доста 5-ци но не мога да мина тази граница.
За Дуранкулашкото езеро най-добре се оказа жива таранка забодена на единична кука през гръбната перка
corsar- ...........................
Брой мнения : 8 Рожд.дaта : 22.04.1965
Години : 59
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing