Риболов с жива заргана от брега!
+29
gogata1
MrNooneBG
Владо Коцев
bananaman
icokanev
triatomov
GENIUS
карид
vatus
Моряка
pepericos
direktora
ivaylo.filipov
тони котев
xivo
makari
rikitikitavi
dbc
cerberus
Gergov
DOCTORABukarNo1
tano
Тедо
own
mite
nissana
Дели
КИРО
Петър Василев
33 posters
GO FISHING BG.ForumsClub :: РИБОЛОВ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ :: РИБОЛОВ В ГЪРЦИЯ :: ЕСТЕСТВЕНА СТРЪВ ЗА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ
Страница 1 от 5
Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Риболов с жива заргана от брега!
За целта са ни нужни;
1.пласмасова ролка ,която да побира най-малко 500м корда 0,80
2.корда 0,80 и кука -5-нули
3.малко стереопорче,което ще използваме за плувка,предварителни цепнато с скалпел за улей на кордата.
4.една 15 литрова кофа(от тези в които продават боите)
5.въдица с която ще си уловим заргана
Такъма е много прост.Навиваме на ролката кордата и направо на нея вързваме куката.Нищо допълнително,освен стереопорчето,което ще сложим по-късно.
Така,уловили сме заргана и действаме колкото може по-бързо ,но и внимателно.Хващаме с лявата ръка заргана без да го стискаме и нанизваме куката под горната перка мнооооого внимателно.Когато забиваме куката трябва да внимаваме да не закачим коста.Ако я закачим няма смисъл да го хвърляме във водата,защото след минута -две ще умре.Също така при улова му ако прокърви през хрилете и устата пак ще умре за раз бройки.
Нанизваме заргана както казах много бързо и го пущаме във водата.Като го пуснем във водата(оставяме да дръпне 3-4м и слагаме стереопорчето,което е 3см по 3см ,отпред може да го заострите) той започва сам да си дърпа на вътре а ние му отпущаме постоянно корда,колкото може да влезне по-навътре.Като спре, изпъваме кордата. Заргана все още е жив, просто няма достатъчно сили да влачи тежестта на кордата,която е направила корем. Заргана ще е жив за известно време ако не сме го наранили при залагането.Ролката с намотаната корда я поставяме в пласмасовата кофа,която предварително сме я напълнили с вода до половината.После взимате една еднолитрова бутилка от мин.вода,която е наполовина пълна с вода и правите с кордата два кръга през гърлото на бутилката и оставяте бутилката на земята така,че да застъпи кордата.Това се прави да не може заргана да опъва повече и за хищника когато удари, бутилката да падне и същевременно да не усети съпротивление. Когато рибата удари се оставя да взима корда напълно свободно поне 10-15 м, защото ако усети и най-малкото съпротивление те са склонни да изплюят заргана и да си заминат.Оставяме я да дръпне 15м и внезапно засичаме с цялата си сила . По-нататък зависи от вас
Длъжен съм да отбележа,че този такъм не е удачен за баракуда,макар,че съм ловил много пъти и не ми се е случвало да ми прегризи кордата,,,може би съм имал късмет
1.пласмасова ролка ,която да побира най-малко 500м корда 0,80
2.корда 0,80 и кука -5-нули
3.малко стереопорче,което ще използваме за плувка,предварителни цепнато с скалпел за улей на кордата.
4.една 15 литрова кофа(от тези в които продават боите)
5.въдица с която ще си уловим заргана
Такъма е много прост.Навиваме на ролката кордата и направо на нея вързваме куката.Нищо допълнително,освен стереопорчето,което ще сложим по-късно.
Така,уловили сме заргана и действаме колкото може по-бързо ,но и внимателно.Хващаме с лявата ръка заргана без да го стискаме и нанизваме куката под горната перка мнооооого внимателно.Когато забиваме куката трябва да внимаваме да не закачим коста.Ако я закачим няма смисъл да го хвърляме във водата,защото след минута -две ще умре.Също така при улова му ако прокърви през хрилете и устата пак ще умре за раз бройки.
Нанизваме заргана както казах много бързо и го пущаме във водата.Като го пуснем във водата(оставяме да дръпне 3-4м и слагаме стереопорчето,което е 3см по 3см ,отпред може да го заострите) той започва сам да си дърпа на вътре а ние му отпущаме постоянно корда,колкото може да влезне по-навътре.Като спре, изпъваме кордата. Заргана все още е жив, просто няма достатъчно сили да влачи тежестта на кордата,която е направила корем. Заргана ще е жив за известно време ако не сме го наранили при залагането.Ролката с намотаната корда я поставяме в пласмасовата кофа,която предварително сме я напълнили с вода до половината.После взимате една еднолитрова бутилка от мин.вода,която е наполовина пълна с вода и правите с кордата два кръга през гърлото на бутилката и оставяте бутилката на земята така,че да застъпи кордата.Това се прави да не може заргана да опъва повече и за хищника когато удари, бутилката да падне и същевременно да не усети съпротивление. Когато рибата удари се оставя да взима корда напълно свободно поне 10-15 м, защото ако усети и най-малкото съпротивление те са склонни да изплюят заргана и да си заминат.Оставяме я да дръпне 15м и внезапно засичаме с цялата си сила . По-нататък зависи от вас
Длъжен съм да отбележа,че този такъм не е удачен за баракуда,макар,че съм ловил много пъти и не ми се е случвало да ми прегризи кордата,,,може би съм имал късмет
Re: Риболов с жива заргана от брега!
Пете, ти си добре , ми ний кво да ловим тука бре с тия заргани , со фана 3-4 заргана , дали ще ги сложа за стръв
????- Гост
Моруна ли ша вадиш ?Митев написа:Пете, ти си добре , ми ний кво да ловим тука бре с тия заргани , ко фана 3-4 заргана , дали ще ги сложа за стръв
Еле пък ако фанеш,с тая гуменка ща намерим при фесовете :6e6ebecd09233a
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Темата е чук,но то е ясно че е за гръчко.Те точно тоя номер го научих от Пепи ,след като се сдърпахме в един друг форум но ние с Иван сме доказателството ,че системата работи.Е,поизмених я малко на своя глава и може да се наиграя ако удари некои влак,но ша видиме.
nissana- ...........................
Брой мнения : 765 Рожд.дaта : 30.04.1966
Години : 58
Системата е перфектна(благодаря на nissana и на Василев за подробните обяснения),само не правете грешката като мен да оставяте въдицата без надзор т.е. да продължите, както аз направих, да си ловите зарганче или нещо друго...Резултатът в най-добрият случай е много нахапани заргани, дето и за тигана вече не стават
mite- ...........................
Брой мнения : 148 Рожд.дaта : 13.03.1979
Години : 45
:609c1f728720fb Адаш, кажи ми за куките 5/0? С късо рамо ли са? Вчера гледах в магазина, но има различни видове. Ще съм ти благодарен да пуснеш една снимка. Във Варна съм за няколко дни и имам намерение да си накупя някой неща и такъми от тук, че в София има "лека" липса на морски такъми. Днес, пробвах малко на нашето море - слаба ракия е за съжаление. Иларията хвърля хайвер и не пипа. Стига съм спамил....
own- ...........................
Брой мнения : 66 Рожд.дaта : 13.02.1979
Αз използвам винаги ковани,,,''да се счупи,но да не се изправи'' ми е девиза Като хванеш куката с две ръце и се опиташ да я отвориш и виждаш,че отдава,,,не взимай,,защото ще се изправи и ще си дърпаш косите
Избири си да са по-обемисти куките,но да знаеш,че те пък трудно се забиват в здравите челюсти на маятикото ,,,затова като ти вземе рибката и е направило 15-тина метра,задържаш кордата и като се изпъне трябва да удариш с всичка сила контра и не само един път а поне два за да се забие хубаво куката.
[You must be registered and logged in to see this image.]
от тези не купувай,слаби са и се изправят;
Избири си да са по-обемисти куките,но да знаеш,че те пък трудно се забиват в здравите челюсти на маятикото ,,,затова като ти вземе рибката и е направило 15-тина метра,задържаш кордата и като се изпъне трябва да удариш с всичка сила контра и не само един път а поне два за да се забие хубаво куката.
от тези не купувай,слаби са и се изправят;
Май трябва да си сложа една снимка - абсолютен плешо съм - не остана коса за скубане.
Навил съм се да пробвам този метод със зарганата. Незнам дали ще имам успех, но в края на август съм пътник към Ситония за една седмица и мисля да пробвам на кея в Оромос Панагиас. Там има някаква дълбочина, а и миналата година за малко да извадя едно дорадо точно там. Падна голям купон - бях хванал една малка илария и докато я вадя една двойка дорадо(та) нападна....последва малка борба и я откачиха, изядоха, избягаха. Надявах се да я глътнат рибата с куката и да се окича с трофей....бяха си прилични към 3-4 кила......еххх, тази година ще да е!
за инфото. Някакви други тънкости. Влакното - монофил?
Навил съм се да пробвам този метод със зарганата. Незнам дали ще имам успех, но в края на август съм пътник към Ситония за една седмица и мисля да пробвам на кея в Оромос Панагиас. Там има някаква дълбочина, а и миналата година за малко да извадя едно дорадо точно там. Падна голям купон - бях хванал една малка илария и докато я вадя една двойка дорадо(та) нападна....последва малка борба и я откачиха, изядоха, избягаха. Надявах се да я глътнат рибата с куката и да се окича с трофей....бяха си прилични към 3-4 кила......еххх, тази година ще да е!
за инфото. Някакви други тънкости. Влакното - монофил?
Петьо, когато ти остане време драсни къде и как точно на заргана закачаш куката .
Успех с този метод ти гарантирам,че ще имаш ако настояваш.own написа:Навил съм се да пробвам този метод със зарганата. Незнам дали ще имам успех, но в края на август съм пътник към Ситония за една седмица и мисля да пробвам на кея в Оромос Панагиас
Някакви други тънкости. Влакното - монофил?
Дълбочина не търси ,,може и на плажа,,ще гледаш да залагаш по-големи заргани,че малките бързо умират.
Ще те помоля каквото съм писал за метода да не го изменяш,,,,прът не трябва,нито влакно,,, корда ,не по-малка от 0,70 .За тия монофили ,,не знам какво представляват ,,,чета,монофил,но не знам ,,корда ли е това или нещо друго
Навремето когато живеех във България нямаше такава дума
Аааааааа и точното време за този риболов си избрал
Точно по в средата на зарганата за гърба или под перката,но там и пречи да плува свободно,,така,че за гърба и то много внимателно да не засегнем гръбната костДели написа:Петьо, когато ти остане време драсни къде и как точно на заргана закачаш куката .
Ако няма лодки в района слагам на 3-4 метра едно малко стереопорче да и помага,но ако минават лодки не слагам нищо.
Забелязах, че когато куката е зад средата на заргана и пречи да плува, затова поисках доуточнение. Благодаря ! Ще се пробвам от 25-ти август на Бохчеада.
Що бе Пепи,аз под перката като ги закачам,ни един не ми умря :217b315cad77fe даже,ако нямах удар,някои ги вадех живи.А куки използвам Гамакацу с дълго рамо,оксидирани,за морски риболов,2/0.Но над 10кила е трудно да се предвиди
nissana- ...........................
Брой мнения : 765 Рожд.дaта : 30.04.1966
Години : 58
срам не срам, миналата година на Каламици не успях нито един зарган да си хвана...
Разните рибки, които се ловят по плажа не стават ли (в краен случай)...
Разните рибки, които се ловят по плажа не стават ли (в краен случай)...
става и кефал ,преди 2 години мои приятел българин извади 17кила маятико по този начин и редовно си хваща добри парчета
tano- ...........................
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Да ,става и с кефал ,но трябва да му избодеш очите,защото при първото видяно камъче се е наврял отдолу.Хвърляш го навътре и като черта излиза на брега Кефала става ,но в кейовете,там където няма къде да се заплете или навре и има дълбочина поне 3 метра.tano написа:става и кефал ,преди 2 години мои приятел българин извади 17кила маятико по този начин и редовно си хваща добри парчета
Става сафрид,ренга,фардела,меланури,но голямо,малко маятико(трепач),мурмури,баракудка до 30см,,пак много добра стръв
Това е ролката ,която ви е нужна.
На нея спокойно събирате 500м -0,80 корда
Темата яко се разраства. Супер!
Питайте ве,с питане нали знаете къде се стигаown написа:Темата яко се разраства. Супер!
Ако питате ще отговарям,като не питате на кого да отговоря ,,на мен си ли
Ааааааааа,за риболов на заргана използвайте винаги куки с дълго рамо,,по-лесно се откачат и зарганите не нагълтват куката.Слагайте и малко по-големички куки,,защото нагълта ли я и прокърви ,,,няма нужда да я залагаш,,ще умре много бързо
Петър Василев написа:Това е ролката ,която ви е нужна.
Петьо, откъде да си купим такава ролка?
Това ролка за "Бетонари" ли е и продава ли се отделно без корда?
Колко струва?
Монофиламент е найлоново влакно - корда. Означава "една нишка", за разлика от плетеното влакно което е с много нишки.
DOCTORABukarNo1- ...........................
Брой мнения : 445 Рожд.дaта : 23.12.1961
Години : 62
като гледам размера на ролката, може би и джанта 13" за кола ще свърши работа... :)
Аз като по-прост мисля да ползвам въдиците които имам... 300м плетено на 30кг тест на едната и 400м монофил 0.50 на другата би трябвало да свърши (някаква) работа... Е, ако не свърши работа ще си поплача
Ще имам и надуваема лодка под ръка - ако оставя рибата да ме тегли докато се умори ще компенсира по-слабото и тънко влакно
Аз като по-прост мисля да ползвам въдиците които имам... 300м плетено на 30кг тест на едната и 400м монофил 0.50 на другата би трябвало да свърши (някаква) работа... Е, ако не свърши работа ще си поплача
Ще имам и надуваема лодка под ръка - ако оставя рибата да ме тегли докато се умори ще компенсира по-слабото и тънко влакно
Τεдо,влакно не става,защото като се намокри и заргана ще спре и ще потъне на дъното с прът и макара също,,защото когато хищника лапне рибката не я гълта а тръгва веднага и в движение я поглъща,за това ви казвам,че трябва да имате поне 10-15-тина метра свободна корда.Ако не ти е свободна кордата,а намотана на макара,,ще усети и ще изплюе стръвта или може само да ободеш хищника и изтървеш,,,разбира сеТедо написа:като гледам размера на ролката, може би и джанта 13" за кола ще свърши работа... :)
Ние да не си мислите,че сме по-будали и затова не използваме пръти и макари просто не е удачно
DOCTORABukarNo1 написа:[Петьо, откъде да си купим такава ролка?
Това ролка за "Бетонари" ли е и продава ли се отделно без корда?
Колко струва?.
Във всеки магазин за рибарски принадлежности ги има
Така както я виждаш на снимката се продава и не са скъпи.
Казва се ''Карула'',а ''Бетоня'' е кордата
за кордата разбрах, а ако се остави отворена макарата както при риболов на бяла риба?
Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
GO FISHING BG.ForumsClub :: РИБОЛОВ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ :: РИБОЛОВ В ГЪРЦИЯ :: ЕСТЕСТВЕНА СТРЪВ ЗА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ
Страница 1 от 5
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing