108 на един косъм
+7
Иван
gogolisec
chapara
Ангелофф
bkd
bradata
docenta
11 posters
Страница 1 от 1
108 на един косъм
Здравейте, колеги,
В неделя бях с приятеля ми Данчо на платеното при Затвора в Казичене. Бяхме на първия полуостров и хвърляхме за толстолоб на пружина - той на дъно, а аз на плуващ такъм на тапа. До обяд нямахме никакво барване, а след това Данчо закова едно толупче около двете кила. Ето го:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Но виждате, че в краката на Данчо се търкалят десетина уклея, които той беше хванал в малкото ръкавче отстрани.
Понеже духаше вятър, следобед акцентирах на уклея. Телескоп 5 метра, повод 0,08, кука 18 номер, плувка 0,75 грама, захранка - каквото бе останало от тази за пружините, около кило.
Резултатът бе впечатляващ - 108 риби за два часа и половина, от тях 106 уклея и 2 минибабушки. Оттук темата отива повече за риболовна кухня, но както решат модовете. Вечерта чистих рибките час и половина, голяма врътня, но се напълни една тава:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Ами сега?
Половината ги отделих за мариноване, защото стават много вкусни и такива рецепти има вече във форумите. А на останалите им се случи следното.
Първо леко ги посолих и поръсих с лимонов сок да дръпнат 40 минути. После хайде в смес от царевично и бяло брашно равни части така:
[You must be registered and logged in to see this image.]
В тигана сипах равни части олио и зехтин и малко сол, загрях го и хайде рибите вътре.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Цялата магия е да не прегорят, но да са добре изпържени и хрупкави. Затова се натискат с дървената шпакла, да им излезе течността отвътре. После се обръщат и пак се натискат, докато станат златисти.
Накрая става нещо такова:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Отядохме си с кака Доцентица.
И на вас да ви е сладко!
В неделя бях с приятеля ми Данчо на платеното при Затвора в Казичене. Бяхме на първия полуостров и хвърляхме за толстолоб на пружина - той на дъно, а аз на плуващ такъм на тапа. До обяд нямахме никакво барване, а след това Данчо закова едно толупче около двете кила. Ето го:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Но виждате, че в краката на Данчо се търкалят десетина уклея, които той беше хванал в малкото ръкавче отстрани.
Понеже духаше вятър, следобед акцентирах на уклея. Телескоп 5 метра, повод 0,08, кука 18 номер, плувка 0,75 грама, захранка - каквото бе останало от тази за пружините, около кило.
Резултатът бе впечатляващ - 108 риби за два часа и половина, от тях 106 уклея и 2 минибабушки. Оттук темата отива повече за риболовна кухня, но както решат модовете. Вечерта чистих рибките час и половина, голяма врътня, но се напълни една тава:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Ами сега?
Половината ги отделих за мариноване, защото стават много вкусни и такива рецепти има вече във форумите. А на останалите им се случи следното.
Първо леко ги посолих и поръсих с лимонов сок да дръпнат 40 минути. После хайде в смес от царевично и бяло брашно равни части така:
[You must be registered and logged in to see this image.]
В тигана сипах равни части олио и зехтин и малко сол, загрях го и хайде рибите вътре.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Цялата магия е да не прегорят, но да са добре изпържени и хрупкави. Затова се натискат с дървената шпакла, да им излезе течността отвътре. После се обръщат и пак се натискат, докато станат златисти.
Накрая става нещо такова:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Отядохме си с кака Доцентица.
И на вас да ви е сладко!
docenta- ...........................
- Регистриран на : 16.12.2009
Брой мнения : 86 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 70
Re: 108 на един косъм
Абсолютен съдист си ти! Както си пийвам биричка и си чета форума, изведнъж попадам на твоята тема. Замечтах се за такова мезенце точно в този момент!
Поздравления за излета! Браво на вас! :thumbsupsmiley
Поздравления за излета! Браво на вас! :thumbsupsmiley
bradata- ...........................
- Регистриран на : 22.10.2009
Брой мнения : 1936 Рожд.дaта : 25.02.1983
Години : 41
Re: 108 на един косъм
Като мезе уклеят е топ риба.Само дето пипкаво се чисти, голяма врътня е. И още една тънкост - тиганчето ми хваща 12 уклея. Точно толоква ги овалвам в брашно, пържа и слагам в чиния. После пак овалвам, пак пържа. Не бива цялата риба да се оваля предварително, освен ако не я изпържите наведнъж в бака или тава. Уклеят трябва да може да диша в чинията, а не да се задушава и сплесква един върху друг.
docenta- ...........................
- Регистриран на : 16.12.2009
Брой мнения : 86 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 70
Re: 108 на един косъм
Знам ги аз тези неща! А за чистенето - не ми пречи, защото като знам какъв е крайния резултат, се мобилизирам! :dancingHappy_i
bradata- ...........................
- Регистриран на : 22.10.2009
Брой мнения : 1936 Рожд.дaта : 25.02.1983
Години : 41
Re: 108 на един косъм
Доцентина му с доцентин..............браво от всякъде :609c1f728720fb :thumbsupsmiley
bkd- ...........................
- Регистриран на : 02.01.2010
Брой мнения : 927 Рожд.дaта : 29.01.1961
Години : 63
Re: 108 на един косъм
Супер работа си свършил Ники
chapara- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Re: 108 на един косъм
Пържените ги видяхме, ама да видим маринованите как ще изглеждат!
gogolisec- ...........................
- Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 53
Re: 108 на един косъм
Завиждам ти на търпението да почистиш 100 рибета
Иван- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
Години : 54
Re: 108 на един косъм
Чета си моята рецепта за приготвяне на уклей и......отидох да си взема една бира,че с тази гледка,последната
тони котев- ...........................
- Регистриран на : 05.06.2010
Брой мнения : 827 Рожд.дaта : 21.08.1966
Години : 58
Re: 108 на един косъм
Първо - поздравления за улова бате.docenta написа:...... И още една тънкост - тиганчето ми хваща 12 уклея. Точно толоква ги овалвам в брашно, пържа и слагам в чиния. После пак овалвам, пак пържа. Не бива цялата риба да се оваля предварително, освен ако не я изпържите наведнъж в бака или тава. Уклеят трябва да може да диша в чинията, а не да се задушава и сплесква един върху друг.
Второ - тук при нас,айде за сафрида да е.Овалвам всичката риба в царевично брашно,
и след 15-20 мин почвам да го пържа.
Не съм пробвал уклея,но казват че бил речния сафрид.
Абе сгреши един път и пробвай де.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: 108 на един косъм
Така е Киро това е сладководния сафрид
ама с уклея има люспи и повече вътрешности в сравнение със сафрида
повече--- имам предвид че сафрида има повече мускули и по-малко вътрешности
ама тоо само люспите стигат
ама с уклея има люспи и повече вътрешности в сравнение със сафрида
повече--- имам предвид че сафрида има повече мускули и по-малко вътрешности
ама тоо само люспите стигат
baralya- ...........................
- Регистриран на : 09.12.2009
Брой мнения : 1075 Рожд.дaта : 14.11.1967
Години : 56
Re: 108 на един косъм
Ама на това и люспи ли се чистят ве? :217b315cad77fe
Не е за мен тогава.
Тооо сафрид 2-3 кила докато ги оправя ми се замайва главата,пък и люспи отгоре..... :4506ea66aafe7f
Ники,герой си тогава братче.
Не е за мен тогава.
Тооо сафрид 2-3 кила докато ги оправя ми се замайва главата,пък и люспи отгоре..... :4506ea66aafe7f
Ники,герой си тогава братче.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: 108 на един косъм
Абе и тука си има чалъми
в една торба с едра сол / ама съм чувал какви ли не рецепти /
яко тръскане и помага на 80-90 процента
няма люспи
в една торба с едра сол / ама съм чувал какви ли не рецепти /
яко тръскане и помага на 80-90 процента
няма люспи
baralya- ...........................
- Регистриран на : 09.12.2009
Брой мнения : 1075 Рожд.дaта : 14.11.1967
Години : 56
Re: 108 на един косъм
Много от рано бре г-син Марков сте седнали на биричкаbradata написа:....Както си пийвам биричка и си чета форума, изведнъж попадам на твоята тема....
Иначе Доцента е ПЕРФЕКТЕН в поднасянето на инфото, чак ми потекоха лигите въпреки че съм хапнал
strijok- глоб.модератор
- Регистриран на : 20.05.2009
Брой мнения : 5466 Рожд.дaта : 24.03.1972
Години : 52
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev