СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
+2
КИРО
Sea Creature
6 posters
Страница 1 от 1
СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
Някои от най-търсените блюда по света са онези, които могат да бъдат приготвени предварително и сервирани часове или дори денонощие по-късно. Следват два класически примера, приготвени с лефер. В единия рибата е подправена с домати и малко шафран, а в другия с бяло вино и подправки. И двата са бюфетни блюда, които всъщност подобряват вкуса си след няколко часа изстудяване в хладилник (за предпочитане цяла нощ).
ЛЕФЕР ПО АНДАЛУСКИ
Продукти за 4 порции:
2 с. л. зехтин или олио
Около 1/2 кг обезкостени филета от лефер
1 чаша тънко нарязан кромид лук
1 ч. л. фино настърган чесън
1 1/2 чаши тънко нарязана зелена чушка
1/2 ч. л. шафран
1 дафинов лист
1 пресен стрък мащерка или 1/2 ч. л. сушена
2 чаши нарязани на кубчета зрели домати
1 ч. л. червен винен оцет
1 с. л. ситно нарязан магданоз
Загрейте фурната до 200 гр. С. Намажете дъното на тавичка за печене с 1 с. л. зехтин.
Тавичката трябва да бъде достатъчно голяма, за да побере филетата на един ред. Подредете филетата в тавичката с кожата надолу.
Загрейте 1 с. л. зехтин в тенджера и добавете лука, чесъна, зелената чушка, шафрана, дафиновия лист и мащерката. Гответе, разбърквайки често, 5 мин.
Добавете доматите, оцета и магданоза и гответе, разбърквайки от време на време, за около 10 мин.
Излейте соса върху рибата.
Само кипнете върху котлона на печката.
Поставете във фурната и печете 15 мин.
Извадете от фурната и оставете в маринатата, докато изстине. Охладете в хладилник. Сервирайте студена.
ЛЕФЕР В БЯЛО ВИНО
Продукти за 4 порции:
Около 1/2 кг обезкостени филета от лефер
1 лимон
1/2 чаша вода
1/4 чаша сухо бяло вино
2 с. л. бял винен оцет
1 ч. л. захар
1 глава лук, разрязан наполовина и тънко нарязан - около 1 чаша
1 дафинов лист
3 цели скилидки чесън
Щипка лют червен пипер
12 зърна черен пипер
1 стрък прясна мащерка или 1/2 ч. л. сушена
Загрейте фурната до 200 гр. С.
Подредете филетата с кожата надолу на един ред в плитка тава за печене.
Нарежете лимона на 8-10 тънки резенчета, махнете семките и подредете резенчетата върху рибата.
Смесете водата, виното, оцета, захарта, лука, дафиновия лист, скилидките чесън, лютия червен пипер, зърната черен пипер и мащерката в тенджера. Кипнете и оставете да къкри 10 мин.
Излейте соса върху рибата и поставете тавичката с рибата върху котлона на печката, изчаквайки само да кипне.
Поставете във фурната и печете 15 мин.
Извадете рибата от фурната и я оставете в маринатата да изстине.
Изстудете в хладилника. Сервирайте студена със силни напитки!
ЛЕФЕР ВЪВ ФОЛИО
Продукти за 2 порции:
Около 400 г обезкостени филета от лефер с кожата
4 с. л. масло
1 скилидка чесън, нарязана много тънко
Загрейте фурната до 230 гр С. Увийте филетата на един ред в алуминиево фолио. Рибата трябва да бъде добре завита и запечатана във фолиото. Акуратно завийте пакета и запечатайте краищата като ги подвиете отдолу.
Поставете рибата върху долната решетка на фурната и печете 10 мин.
Ако отворите фолиото и обърнете рибата върху чиния, кожата ще остане залепена за фолиото.
Загрейте маслото и чесъна и ги изсипете върху рибата.
ДОБЪР АПЕТИТ!
ЛЕФЕР ПО АНДАЛУСКИ
Продукти за 4 порции:
2 с. л. зехтин или олио
Около 1/2 кг обезкостени филета от лефер
1 чаша тънко нарязан кромид лук
1 ч. л. фино настърган чесън
1 1/2 чаши тънко нарязана зелена чушка
1/2 ч. л. шафран
1 дафинов лист
1 пресен стрък мащерка или 1/2 ч. л. сушена
2 чаши нарязани на кубчета зрели домати
1 ч. л. червен винен оцет
1 с. л. ситно нарязан магданоз
Загрейте фурната до 200 гр. С. Намажете дъното на тавичка за печене с 1 с. л. зехтин.
Тавичката трябва да бъде достатъчно голяма, за да побере филетата на един ред. Подредете филетата в тавичката с кожата надолу.
Загрейте 1 с. л. зехтин в тенджера и добавете лука, чесъна, зелената чушка, шафрана, дафиновия лист и мащерката. Гответе, разбърквайки често, 5 мин.
Добавете доматите, оцета и магданоза и гответе, разбърквайки от време на време, за около 10 мин.
Излейте соса върху рибата.
Само кипнете върху котлона на печката.
Поставете във фурната и печете 15 мин.
Извадете от фурната и оставете в маринатата, докато изстине. Охладете в хладилник. Сервирайте студена.
ЛЕФЕР В БЯЛО ВИНО
Продукти за 4 порции:
Около 1/2 кг обезкостени филета от лефер
1 лимон
1/2 чаша вода
1/4 чаша сухо бяло вино
2 с. л. бял винен оцет
1 ч. л. захар
1 глава лук, разрязан наполовина и тънко нарязан - около 1 чаша
1 дафинов лист
3 цели скилидки чесън
Щипка лют червен пипер
12 зърна черен пипер
1 стрък прясна мащерка или 1/2 ч. л. сушена
Загрейте фурната до 200 гр. С.
Подредете филетата с кожата надолу на един ред в плитка тава за печене.
Нарежете лимона на 8-10 тънки резенчета, махнете семките и подредете резенчетата върху рибата.
Смесете водата, виното, оцета, захарта, лука, дафиновия лист, скилидките чесън, лютия червен пипер, зърната черен пипер и мащерката в тенджера. Кипнете и оставете да къкри 10 мин.
Излейте соса върху рибата и поставете тавичката с рибата върху котлона на печката, изчаквайки само да кипне.
Поставете във фурната и печете 15 мин.
Извадете рибата от фурната и я оставете в маринатата да изстине.
Изстудете в хладилника. Сервирайте студена със силни напитки!
ЛЕФЕР ВЪВ ФОЛИО
Продукти за 2 порции:
Около 400 г обезкостени филета от лефер с кожата
4 с. л. масло
1 скилидка чесън, нарязана много тънко
Загрейте фурната до 230 гр С. Увийте филетата на един ред в алуминиево фолио. Рибата трябва да бъде добре завита и запечатана във фолиото. Акуратно завийте пакета и запечатайте краищата като ги подвиете отдолу.
Поставете рибата върху долната решетка на фурната и печете 10 мин.
Ако отворите фолиото и обърнете рибата върху чиния, кожата ще остане залепена за фолиото.
Загрейте маслото и чесъна и ги изсипете върху рибата.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 71
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
Навреме си ги дал рецептите.
Дано да имаме слука с Лефера. :d5b65c17bec10f
Дано да имаме слука с Лефера. :d5b65c17bec10f
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
Охх котиоо и аз ще ям ку фана :dancingHappy_i :dancingHappy_i
vstoikov- ...........................
- Регистриран на : 22.06.2010
Брой мнения : 495 Рожд.дaта : 14.12.1970
Години : 53
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
Абе не разваляйте лефера, то от толкоз подправки ше разбереш ли кво ядеш? Най- си е добре да метнеш пресния лефер на скара както си е натюр. Един авер готвач ми каза че на калпавите риби/меса/ястия се ръгат много подправки че да стават за ядене, на хубавото - нищо не му трябва
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
+1глас и от мен за скарата ,даже от лодката на скарата без даже да се чисти от вътрешностите(само ако е пресен говоря) :609c1f728720fb
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
Скарата е ясна ве,
ама ако често вадиш ще ти писне.
Имам ли шанс,ще пробвам поне едната рецепта.
Джимбо,нали не беше доволен нещо миналата година от оня лефер?
ама ако често вадиш ще ти писне.
Имам ли шанс,ще пробвам поне едната рецепта.
Джимбо,нали не беше доволен нещо миналата година от оня лефер?
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
КИРО написа:
Джимбо,нали не беше доволен нещо миналата година от оня лефер?
От миналата година? От кой лефер? Ако е ТОЯ лефер
- да, ич не съм доволен,то пък и лефер ли беше,мноооо мазен. Тая година на Поморие ще кусам от твоя лефер , тъй че не се услушвай ами отивай да то търсиш, ако требе и ще купуваш даже :29e6bbd771c7f3
JimBeam- ...........................
- Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 62
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
Са постараем. :95a6347ec54c90
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: СТУДЕН ЛЕФЕР ЗА МЕЗЕ
:29e6bbd771c7f3
vatus- ...........................
- Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68
Similar topics
» Откриване на Студен кладенец
» Калмара!става ли? За мезе?
» МЕЗЕ ЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН - МАРИНОВАНИ ПЪРЖЕНИ ФИЛЕТА ОТ СКУМРИЯ
» Калмара!става ли? За мезе?
» МЕЗЕ ЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН - МАРИНОВАНИ ПЪРЖЕНИ ФИЛЕТА ОТ СКУМРИЯ
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон 25 Ное 2024 - 20:29 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa