Изолация на тавана...как?
+6
КИРО
valmet
Доктора
georg
chapara
dekata
10 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Изолация на тавана...как?
Решил съм да сложа изолация на тавана.Става въпрос за втори етаж на къща.Изолация на плочата от към покрива,не в стаите.Тавана не се ползва за нищо.Търся най-евтиният вариант.Стириопор,вата или перлит И ще има ли ефект упражнението след като нямам изолация на стените.Все пак топлото отива първо на тавана Чакам отговори от запознати и изпитали
dekata- ...........................
Брой мнения : 407 Рожд.дaта : 01.07.1972
Години : 52
Re: Изолация на тавана...как?
dekata написа:Решил съм да сложа изолация на тавана.Става въпрос за втори етаж на къща.Изолация на плочата от към покрива,не в стаите.Тавана не се ползва за нищо.Търся най-евтиният вариант.Стириопор,вата или перлит И ще има ли ефект упражнението след като нямам изолация на стените.Все пак топлото отива първо на тавана Чакам отговори от запознати и изпитали
Ще изчоплиме темата тия дни че сега съм на път
chapara- ...........................
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Да не е тази http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=19922
Сложи си един гипскартон с вата на тавана на стаята и не се занимавай с таванското!
georg- глоб.модератор
Брой мнения : 4165 Рожд.дaта : 28.04.1974
Години : 50
Не мога да правя ветрешни ремонти сега
Пас съм тогава!
И аз ще следя темата,че това ми предстои!
И аз ще следя темата,че това ми предстои!
georg- глоб.модератор
Ей тук направихме бърз разбор http://forum.nariba.com/viewtopic30403.html
Видях,ма пак на мойто си държа!
Веднъж се прави!
Веднъж се прави!
georg- глоб.модератор
Георг е прав, аз миналата година правих основен ремонт и направих вътрешна изолация с минерална вата и гипскартон, включително и на таваните, разликата в отоплението е огромна, а естествено и плащането на газ, въпреки голямото увелиичение на газта. Но съседа над мен се оплаква че миналата и тая зима му било по студено :6e6ebecd09233a
Ще напиша същото,както и в другия форум-според мен,най-приемливия вариант е гипс-картона+вата.Няма смисъл да изолираш тавана от външната страна.Топлината,както каза ти,отива горе,защо трябва да отопляваш плочата на тавана,като топлото,може да го задържиш в самата стая?Ако имаш външна изолация,е добре.Не съм правил изолиране на жилище с стиропор от вътрешната страна,но колеги,които са го правили,казват,че задържа влагата и се образуват плесени и мухъл между изолацията и стената(с изключение на картона).
Ще има ефект и изолирането на тавана от външна страна,но не и както вътрешната.Предимствата на картона са че запазваш топлината в помещението,перфектна нивелация на повърхността(тавана),може да се направят светлинни ефекти(по желание).Недостатъка на гипс-картона е че ако покрива ти потече сериозно или комшията отгоре се наводни,може да падне-с една дума повечето влага е нежелана!
Ще има ефект и изолирането на тавана от външна страна,но не и както вътрешната.Предимствата на картона са че запазваш топлината в помещението,перфектна нивелация на повърхността(тавана),може да се направят светлинни ефекти(по желание).Недостатъка на гипс-картона е че ако покрива ти потече сериозно или комшията отгоре се наводни,може да падне-с една дума повечето влага е нежелана!
valmet- ...........................
Брой мнения : 443 Рожд.дaта : 07.02.1977
Години : 47
Дека,май стените трябва да оправиш,то по-големия студ от там идва.Тавана колкото и да е студено,dekata написа:Решил съм да сложа изолация на тавана.Става въпрос за втори етаж на къща.Изолация на плочата от към покрива,не в стаите.Тавана не се ползва за нищо.Търся най-евтиният вариант.Стириопор,вата или перлит И ще има ли ефект упражнението след като нямам изолация на стените.Все пак топлото отива първо на тавана Чакам отговори от запознати и изпитали
пази поне от вятъра.Ама като си решил от там да почнеш,сложи си гредоред от към тавана.
Гредички от 4-5см,помежду вата или стереопор,и отгоре дюшемето.Като казвам дюшеме,не в конкретния случай,може и фазер,талашитени плоскости,аве все такива работи.Не знам как си използваш тавана,затова сам си решавай.Поначало,изолация се прави отвън,тъй знам де.
А,Валмет писал вече.
Хептен го объркахме Деката :6e6ebecd09233a
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Мен пък ако ме питате, мога да ви кажа, че един път като се загрее бетона на таванската плоча, после дълго време акумулира топлината. Това при условие, че бъде добре изолиран отгоре. Още по-добре е ако има изолация и отстрани, но...! У дома сложих 2 см фибран - светло син пресован стиропор, след това замазка 3-4 см, като съставката и е от сгур, пясък и цимент. Има и арматура - скара от Ф5 - 20х20 см. Сгур наричаме парчета изпечена глина, която изхвърлят в тухлената фабрика в съседното село и съответно пресята, защото има и едри. Или иначе казано накратко - сгурбетон!
Това съм го направил на банята, която ми е пристройка и отгоре е на външни атмосферни условия, само дето има ламаринен покрив, но не е затворен отстрани! Ами вътре тавана на банята сега не кондензира и е чувствително по-топъл от преди! Отоплява се с радиатор от парното.
Това съм го направил на банята, която ми е пристройка и отгоре е на външни атмосферни условия, само дето има ламаринен покрив, но не е затворен отстрани! Ами вътре тавана на банята сега не кондензира и е чувствително по-топъл от преди! Отоплява се с радиатор от парното.
gogolisec- ...........................
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 53
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=19922[/quote[/url]]dekata написа:Да не е тази [url=http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=19922
Да речем ,че там съм обяснил един от вариантите,какво не те ли устройва?А инак добре е да се запази акумулиращия ефект,както ти е казал Гоголисец т.е. изолацията да е отгоре.
Друг вариант.Купуваш 5-6 см фибран,лепиш го,добре е да е от този със сглобката,дюбелираш и чакаш по-добри времена за да метнеш армирана замазка мин.4 см.Това е.Междувременно нареждаш някакви плоскости за ходене,там където ще ходиш.
Казах го в другата тема, дипрон, това е за отвътре.
илия- мир на праха му
Брой мнения : 1089 Рожд.дaта : 08.06.1969
Години : 55
Благодаря момчета,но си имам свое виждане за външна и вътрешна изолация.Същината на въпроса ми беше как е по-евтино- с вата или стириопор.Перлита го отписах.Кой от двата мотериала има по-добра топлоизолация
Вата(каменна),и получаваш дори страхотна звукоизолация освен топлинната
Тя не е ли скъпа И колко санта трябва да е минимум?Колебаех се между 10см. минерална вата,стириопор 5см. или евентуално 3см. фибран.Приемам и съвети за дебелината на различните материали.
dekata написа:Тя не е ли скъпа И колко санта трябва да е минимум?Колебаех се между 10см. минерална вата,стириопор 5см. или евентуално 3см. фибран.Приемам и съвети за дебелината на различните материали.
Е сега ,питаш кое е по доброто все пак.5см каменна е перфект,инак колкото повече толкова повече,фибран 7 см.,стиропор 10 см.Ти си направи изводите,на коефициента на изолиране на различните матеряли.Единственно ватата освен топло,ще ти даде и звуко,което повярвай ми има значение!
Каменната вата създава топло и звуко изолиране,но що си мисля че ще е необходима и замазка с армировка,както Гогата е направил?
Иначе е много добър вариант.
Иначе е много добър вариант.
5см каменна вата не е ли тънко?Колко е долу-горе цената на квадрат?Сори, ама не разбирам от топлоизолации Един колега ме убеждава,че ватата така поставена не върши работа.Трябва да е в пакет с гипсо картон например,сиреч да е притисната
Не зная какво има предвид колегата,но защо пък да е в пакет.Ако е монтирана на тавана в стаята +картон-да,става,но иначе не мога да схвана замисъла.Това намерих,но няма да е единствено-http://www.arsenal-sofia.hit.bg/html/cn.htmldekata написа: Един колега ме убеждава,че ватата така поставена не върши работа.Трябва да е в пакет с гипсо картон например,сиреч да е притисната
Мисля,че прави съпоставка с това,че ватата е рехава за разлика от стиропора и фибра на Според него така студеният въздух ще си преминава през влакната.
Виждал съм какво става при монтирането на стиропор и фибран на пода+армировка и замазка.Фибрана издържа,но стиропора е мек,рехав и започва да се напуква замазката и да се рони.За минералната вата не мога да кажа,но ако я монтираш,така ли ще я оставиш,няма ли да се използва таванското помещение?Мисля че трябва да има нещо върху нея.
Тавана не се ползва за нищо.Качвам се през една капандура След време като забогатея маже да направя нещо там
Колеги, някой май бърка нещата . При изолациите, без значение какви, говорим основно за Плътност, а не за сантиметри дебелина. Естествено много е важно каква е основната цел на занятието - топло или звуко изолация. В нашия случай говорим за топлоизолация и то от горната страна на плочата, щото на dekata май не му се бара посред зима - и то напълно разбираемо. По моето скромно мнение варианта Стиропор/Фибран трябва да отпадне. Решението според мен не е каменна, а стъклена вата 5см, 16кг/м3 на 2 или 3 пласта. Цената е никаква - последно беше около 2лв/кв.м. Предимството е, че цялата работа може да стане за един ден, човек може да я свърши сам и се осигурява едновременно и топло и шумо изолация. С добрите новини до тук. При условие, че стените нямат никаква изолация, мисля че цялата работа ще е безсмислена, що се отнася до някакъв реален ефект. dekata, ако все пак решиш да правиш нещо сега и имаш нужда от някакво съдействие - дрънни един тел. - 0899/202202 - Марин /за приятели съм Мънцата/
Мънцата- ...........................
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing