МАРМИТАКО - БАСКА РИБЕНА ЯХНИЯ С ПАЛАМУД
2 posters
Страница 1 от 1
МАРМИТАКО - БАСКА РИБЕНА ЯХНИЯ С ПАЛАМУД
Името идва от "мармита" - тенджера и надставката "ко", означаваща принадлежност - "от тенджерата". Ясно е, че всички ястия идват от тенджерата, но само тази яхния е заслужила това име в северните баски провинции на Испания. Приготвя се с паламуд или риба тон, като често в миналото, пък и сега, зеленчуковата смес се готви предварително на сушата, а вече в морето се прибавя прясно уловената риба.
Продукти за 4 порции:
400 г пресен паламуд
2 с.л. зехтин за рибата
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 глава лук, нарязан на полумесеци
3 домата, обелени и нарязани на кубчета, без семките
1 зелена и 1 червена чушка, нарязани на едро (или 1 тиквичка, нарязана на кубчета)
800 г картофи, нарязани на кубчета
2 с. л. зехтин за картофите
1 щипка шафран
По желание 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно, или лют червен пипер
100 мл бяло вино
Сол и черен пипер на вкус
Рибата се нарязва на кубчета и се оставя да се маринова 30-40 мин в хладилника със зехтина, чесъна, шафрана, лютата чушка и сол на вкус.
Лукът се поставя в нагорещен сух тиган с незалепващо покритие и се бърка 2-3 мин. на умерен огън. Добавят се доматите и се разбъркват. Добавя се и останалият зехтин. Поставят се картофите и чушките (тиквичката), посоляват се и се заливат с вода да покрие всичко. След като ври около 10 мин. се налива виното и се оставя за още 5-6 мин на умерен огън. Проверява се на вкус за сол. Вземат се няколко от сварените картофени кубчета и се намачкват на пюре, след което се добавят отново към ястието, за да го сгъстят.
Добавя се рибата и всичко се оставя покрито да къкри за още 5 мин. Сервира се горещо.
Добър апетит!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 70
Re: МАРМИТАКО - БАСКА РИБЕНА ЯХНИЯ С ПАЛАМУД
Тази рецепта звучи много вкусно.Определено смятам да си прибавя към архива си, защото при нас в момента няма паламуд.Чудя се дали няма да се получи и със скумрия.
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Similar topics
» РИБЕНА БРОДЕТО – ВКУСНА ВЕНЕЦИАНСКА ЯХНИЯ
» Мераклийска рибена чорба 2
» БУАЙБЕС – РИБЕНА ЧОРБА ОТ МАРСИЛИЯ
» Мераклийска рибена чорба 2
» БУАЙБЕС – РИБЕНА ЧОРБА ОТ МАРСИЛИЯ
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго
» Какъв е тоя киликанзер ?
Вто 26 Сеп 2023 - 11:29 by horgasz