Плувка за чернокоп
+11
ДЯДО ИВАН
cochi75
Mi7chell
pako
ПЛУВЧО
dobria1
Моряка
savi aleksiev
gogata1
карид
rap66
15 posters
Страница 1 от 1
Плувка за чернокоп
Тежка утежнена плувка за чернокоп. 4 тапи-40 гр, 5 тапи-50 гр. Плувката се вържи почти като балсова плувка (не се дави) и същевременно е чувствителна, лети добре при вятър и можеш да я блъскаш колкото искаш по тетраподите.
Зачистват се челата на тапите (Коркова къща срещу автогарата, 16 ст/тапа) и се залепят.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Оформя се с макетен нож
Дупка за светещата ампула с някакво свредло
Тази пластмаса я купих от М.Бриколаж, 12 лв. и се оказа много полезна. Нагрява се във вода, оформя се като пластилин и е много здрава като изстине. Освен това може да се ползва многократно.
Оказа се че дупките на ВСИЧКИ проходни олова не за в центъра и плувката не лети направо, а по някаква причудлива траектория, Та най-лесно е да се отлеят. Формата е от дъното на бутилка за минерална вода, гипс 6--7 см. и сушене във фурната за 1-2 часа. Щото ако остане вода във гипса, оловото ти експоадира право в очите. В гипса се пробиват отвори с няколко свредла с различен диаметър и се оформя с парче ламарина изрязано в желаната форма.
Готовия калъп е поставен в кутия с пясък. Стоманена тел с диаметър колкото ще е тръбичката за оловото (аз ползвах от стар връх на телескоп, или от бомбарда), намазана с грес, изливаш разтопеното олово и още докато е горещо се изнизва от телта.
Ползвам това лепило за мебели (MDG профили) -представлява епоксидна смола и втвърдител във вид на спрей. Струва около 3-4 лв. в магазините за мебелен обков. При мебелите върху единия детайл се нанася лепилото, върху другия се пръска със спрея и двата детайла се допират. Залепват монментално. НО може да се ползва и без втрърдител, като лепи доста по-бързо от моментно лепило и е доста здраво. Та телта е залепена в тръбиъката, а трубичката е залепена в оловото.
Телта е зъболекарска, 0.75, беше 10-на лева ако не се лъжа, с нея си правех карабинки за вирбелите навремето като ловях шарани.
Корка и вече готовото утежнение опаковано в домакинско фолио (да не се мокри) се тества във вода. Готовата плувка ще потъне още 5-6 мм в готов вариант. За варианта с 5 тапи сега се показва цяла тапа, в готов вариант ще се показва половин тапа. Ако трябва се изрязва част от оловото.
Пробиваме дупка за тръбичката и залепяме с епоксидна смола. Изрязвам един жлеб-да се задържи по-добре първото термосвиваемо фолио.
Термосвиваемо фолио 16 мм ( от бившето кино Тракия към Колхозния пазар първия блок в ляво, магазин за електроника, 1 м ф16 + 1 м. ф20 - 3 лв.). Фолиото се нанизва и при нагряване със запалка например се свива до 1/4 от първоначалния си диаметър
Второто фолио ф20
Ето я готовата "шамандура" както каза един колега. Върви с 20-30 lb брейд и никой лефер нема да я отмъкне Тази е точно 50 гр. и съм я ползвал и за сафрид. Като изчезне, значи сафрида е там и лееекичко си го прибираш.
пп1. Товароподемност на цяла коркова тапа - 9-10 гр. За плувка с 4 тапи - олово 20 гр., цялата става 33-34 гр. Ако крайния продукт се дави (потъва по-вече отколкото ни се иска, няколко пъти ми се случи), махаме горния шлаух с макетното ножче, отлепяме най-горната тапа, удължаваме с парче тапа колкото искаме да се повдигне плувката, и слагаме нов термошлаух.
Зачистват се челата на тапите (Коркова къща срещу автогарата, 16 ст/тапа) и се залепят.
Оформя се с макетен нож
Дупка за светещата ампула с някакво свредло
Тази пластмаса я купих от М.Бриколаж, 12 лв. и се оказа много полезна. Нагрява се във вода, оформя се като пластилин и е много здрава като изстине. Освен това може да се ползва многократно.
Оказа се че дупките на ВСИЧКИ проходни олова не за в центъра и плувката не лети направо, а по някаква причудлива траектория, Та най-лесно е да се отлеят. Формата е от дъното на бутилка за минерална вода, гипс 6--7 см. и сушене във фурната за 1-2 часа. Щото ако остане вода във гипса, оловото ти експоадира право в очите. В гипса се пробиват отвори с няколко свредла с различен диаметър и се оформя с парче ламарина изрязано в желаната форма.
Готовия калъп е поставен в кутия с пясък. Стоманена тел с диаметър колкото ще е тръбичката за оловото (аз ползвах от стар връх на телескоп, или от бомбарда), намазана с грес, изливаш разтопеното олово и още докато е горещо се изнизва от телта.
Ползвам това лепило за мебели (MDG профили) -представлява епоксидна смола и втвърдител във вид на спрей. Струва около 3-4 лв. в магазините за мебелен обков. При мебелите върху единия детайл се нанася лепилото, върху другия се пръска със спрея и двата детайла се допират. Залепват монментално. НО може да се ползва и без втрърдител, като лепи доста по-бързо от моментно лепило и е доста здраво. Та телта е залепена в тръбиъката, а трубичката е залепена в оловото.
Телта е зъболекарска, 0.75, беше 10-на лева ако не се лъжа, с нея си правех карабинки за вирбелите навремето като ловях шарани.
Корка и вече готовото утежнение опаковано в домакинско фолио (да не се мокри) се тества във вода. Готовата плувка ще потъне още 5-6 мм в готов вариант. За варианта с 5 тапи сега се показва цяла тапа, в готов вариант ще се показва половин тапа. Ако трябва се изрязва част от оловото.
Пробиваме дупка за тръбичката и залепяме с епоксидна смола. Изрязвам един жлеб-да се задържи по-добре първото термосвиваемо фолио.
Термосвиваемо фолио 16 мм ( от бившето кино Тракия към Колхозния пазар първия блок в ляво, магазин за електроника, 1 м ф16 + 1 м. ф20 - 3 лв.). Фолиото се нанизва и при нагряване със запалка например се свива до 1/4 от първоначалния си диаметър
Второто фолио ф20
Ето я готовата "шамандура" както каза един колега. Върви с 20-30 lb брейд и никой лефер нема да я отмъкне Тази е точно 50 гр. и съм я ползвал и за сафрид. Като изчезне, значи сафрида е там и лееекичко си го прибираш.
пп1. Товароподемност на цяла коркова тапа - 9-10 гр. За плувка с 4 тапи - олово 20 гр., цялата става 33-34 гр. Ако крайния продукт се дави (потъва по-вече отколкото ни се иска, няколко пъти ми се случи), махаме горния шлаух с макетното ножче, отлепяме най-горната тапа, удължаваме с парче тапа колкото искаме да се повдигне плувката, и слагаме нов термошлаух.
Последната промяна е направена от rap66 на Пет 1 Мар 2013 - 9:04; мнението е било променяно общо 17 пъти
rap66- ...........................
Брой мнения : 705 Рожд.дaта : 04.02.1964
Години : 60
Re: Плувка за чернокоп
То хубаво че даваш снимки, но драсни някоя и друга дума към всяка снимка. :d5116e0ebf2fc8
Тъй .... почти нищо не разбрах.
Като я гледам готова, имам чувството, че ще носи тежест около 40-50гр.
Не е ли малко тежичка ? Няма ли да стане трудно чувствителна ?
Преди време и аз пробвах такова нещо и накрая като ми я шлайфиха .......... = експлоадира= корка.
Някакво напрежение се е образувало вътре. Сега ще мисля, защо се получи така.
Преди време и аз пробвах такова нещо и накрая като ми я шлайфиха .......... = експлоадира= корка.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Те тая тема трябваше да я отвориш преди 3-4 месеця. Полезно инфо, но втората полвина трябва да я направиш като първата-демек с малко обяснения, като за начинаещи индианци (като мен). Не само със снимки.
А, чичо Любо ме е преварил(относно текста)!
карид- ...........................
Брой мнения : 415 Рожд.дaта : 08.09.1974
Години : 50
нещо като ваглер се получава като гледам
gogata1- ...........................
Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61
Любак написа:То хубаво че даваш снимки, но драсни някоя и друга дума към всяка снимка. :d5116e0ebf2fc8
А
:4506ea66aafe7f Ами подвели са те :432c42269535b6 :6249c95f600dc6 :d5116e0ebf2fc8 :525707397c05bb :29e6bbd771c7f3
savi aleksiev- ...........................
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
Корка мисля може малко ,но пие вода.Затова и предполагам се получават тия напрежения там.Има тапи за вино с цвят на корк и от някакъв вид PVC няма ли да са по удачни.
Моряка- глоб.модератор
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Любак написа:Преди време и аз пробвах такова нещо и накрая като ми я шлайфиха .......... = експлоадира= корка.
Обясних ти защо гръмна(или по скоро се разцепи) защото няма основа(антена минаваща през средата) всеки който е отварял вино с тирбушон знае колко е крехък корка и колко лесно се къса(чупи)
Имам един въпрос:
Защо е нужно да е 50грама плувката???
Моите последни творения(плувки)ги направих от стиропор.Работеха добре,но все пак не можах да натрупам достатъчно стаж,че да давам мнения и препоръки.
ПЛУВЧО- ...........................
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
dobria1 написа:
Защо е нужно да е 50грама плувката???
От всички видове материал се спрях на балсата, защото най ми харесва как се държи над водата.
Започнах сезона с 20 гр и 8 lb брейд. 20 гр се оказа малко, особено при насрещен вятър. 30 гр. бяха по-добре, но ако забравя бигела плувката или заминава, или се разбива в тетраподите. Имах и няколко късания от големи риби. Имаше и странни късания на бидема от основата, близо до плувката, пак при яки удари. Установих че понякога бидема се увива около брейда и при удар тънкия брейд го реже. Минах на дебел брейк, но пък дистанцията се скъси. От там 40 гр. плувки, на средата на сезона изчезнаха всички над 20 гр. (освен джапанките де които са ти любими). Освен това много често плувките се чупеха в основата там където се съвдинява с оловото. И едни турски творения при Валери дадоха идеята. А 50 гр- толкова се получи първата, работи супер, не се чупи, не се дави, мятам я на 70 м. с 0.20 брейд, плувка не съм губил вече (е една я пратих в Турция, но заради откопчан вирбел), и почнах да вадя и лефери.
Както казва ДЯДО (всеки сам знае как да такова жена си) всеки сам избира такъмите си,някой с такива плетеняци (че дори и по тънки ) влачим за лефери с воблери и при 3-4 риби пак не се късат.
И още нещо да питам за таз 50+ грамова плувка сърф ли трябва да се ползва,щото нормалните сопи дето ги ползваме немат такава акция
П.П. Това не е заяждане,а просто ми е интересно и любопитно как се борави с такива дебели (груби ) такъми,това ме кара да си мисля че рибата нито е капризна нито е претенциозна както сме си мислили досега
И още нещо да питам за таз 50+ грамова плувка сърф ли трябва да се ползва,щото нормалните сопи дето ги ползваме немат такава акция
П.П. Това не е заяждане,а просто ми е интересно и любопитно как се борави с такива дебели (груби ) такъми,това ме кара да си мисля че рибата нито е капризна нито е претенциозна както сме си мислили досега
Чепарето с какво олово го хрърляш, май 45 гр беше Пък и я да си признаят тия дето лефер не им е отнасял плука. И никой не е казал че трябва да е 50. Всеки може да си я направи 10,20,30,40,100 - колкото му е кеф.dobria1 написа:Както казва ДЯДО (всеки сам знае как да такова жена си) всеки сам избира такъмите си,някой с такива плетеняци (че дори и по тънки ) влачим за лефери с воблери и при 3-4 риби пак не се късат.
тази година лових чернокоп с плувки от 8 гр до 45 гр.
Митака има право за въпроса... сигурен съм повечето колеги са пробвали и с по-тежки и с полеки, но с всичко над 30гр си е промяна сериозно на чувствителността, воденето и т.н., а особенно когато рибата е махната и ближе стръвта, ситуацията въобще не е в подкрепа на тежките плувки...че понякога и засечка трябва прецизна...
Няма такъв кеф както плувката от 8 и 10гр., единствено сменям ако вятъра е насрещен и рибата ама хич не иска да се доближи по към камъните/буните, тетраподите или там където съм аз.
Митака има право за въпроса... сигурен съм повечето колеги са пробвали и с по-тежки и с полеки, но с всичко над 30гр си е промяна сериозно на чувствителността, воденето и т.н., а особенно когато рибата е махната и ближе стръвта, ситуацията въобще не е в подкрепа на тежките плувки...че понякога и засечка трябва прецизна...
Няма такъв кеф както плувката от 8 и 10гр., единствено сменям ако вятъра е насрещен и рибата ама хич не иска да се доближи по към камъните/буните, тетраподите или там където съм аз.
pako- ...........................
Брой мнения : 286 Рожд.дaта : 05.10.1974
Години : 50
Не съм казал че винаги ловя с тежки плувки. Имам и по-леки, технологията е същата, но материала е балса.
Но аз тази година лових основно на Вълнолома, а там се налагаше често (да не кажа почти винаги) да гоня дистанция. И в повечето случаи стръвта беше цяла граца, а тя има голямо съпротивление, дори и без опашка. И като духне и малко насрещен ватър, 20 гр. плувка цопва на 20 м. Моето решение е тежка плувка, но се оказа че оловото след 30 гр. чупи тръбичката (дори и карбонова) за един риболов (а то е 100-200 яки засечки). Като се облече обаче долната част в термосвиваемо фолио вече тоя проблем го няма и може да се сложи и голямо олово.
Аз лично разлика в кефа с 20 гр. и 40 гр. плувка не съм забелязал, а по леки от 20 гр. нямам. А и не разчитам на плувката като индикация на кълване, а го усещам. Само за сафрида отпускам и чакам плувката да потъне.
Но аз тази година лових основно на Вълнолома, а там се налагаше често (да не кажа почти винаги) да гоня дистанция. И в повечето случаи стръвта беше цяла граца, а тя има голямо съпротивление, дори и без опашка. И като духне и малко насрещен ватър, 20 гр. плувка цопва на 20 м. Моето решение е тежка плувка, но се оказа че оловото след 30 гр. чупи тръбичката (дори и карбонова) за един риболов (а то е 100-200 яки засечки). Като се облече обаче долната част в термосвиваемо фолио вече тоя проблем го няма и може да се сложи и голямо олово.
Аз лично разлика в кефа с 20 гр. и 40 гр. плувка не съм забелязал, а по леки от 20 гр. нямам. А и не разчитам на плувката като индикация на кълване, а го усещам. Само за сафрида отпускам и чакам плувката да потъне.
Добри са си плувките колега и благодаря че ги презентира. Успех в риболова.
Както казват руснаците : - ,, На вкус и на цвет, таварищи нет."
Аз (засега) останових, че с плувка - тип ваглер не ми е присърце да работя.
Виждам, че доста колеги минаха на този вид риболов, но мен ...... малко ме мързи с това постояно замятане.
То направо ми се откача рамото и два дена след това съм нетрудоспособен. Еххх .. старост - нерадост.
Използвам 15-20 грамови (издължени) купешки плувки с кил и неподвижни, и като си я хвърля дистанцията ме удоволетворява.
Хвърля си я и си пуфкам тутуна , почесвам се дето не ме сърби и чакам потъване/удар.
Е ..... хващам по-малко риба, ама какво от това. Кеф ми е, да съм на морето. :dancingHappy_i
Както казват руснаците : - ,, На вкус и на цвет, таварищи нет."
Аз (засега) останових, че с плувка - тип ваглер не ми е присърце да работя.
Виждам, че доста колеги минаха на този вид риболов, но мен ...... малко ме мързи с това постояно замятане.
То направо ми се откача рамото и два дена след това съм нетрудоспособен. Еххх .. старост - нерадост.
Използвам 15-20 грамови (издължени) купешки плувки с кил и неподвижни, и като си я хвърля дистанцията ме удоволетворява.
Хвърля си я и си пуфкам тутуна , почесвам се дето не ме сърби и чакам потъване/удар.
Е ..... хващам по-малко риба, ама какво от това. Кеф ми е, да съм на морето. :dancingHappy_i
Любак- глоб.модератор
Няма спор че по финния такъм си казва думата когато рибата е трудна...а и все пак името на самия риболов говори не малко "риболов на леко".Чепарето си е съвсем друга дисциплина,там повечето колеги и други сопи ползват...та така,не че ги разбирам много нещата,но факта че има плувки 0.5-1гр. трябва да ни подскаже нещо
Mi7chell- ...........................
Брой мнения : 258 Рожд.дaта : 04.07.1985
Години : 39
Значи колегата (понеже съм го виждал как лови) изобщо не следи визуално плувката. Той работи на усет, като постоянно обира линията и с плетеното веднага усеща пипането на рибата. Нещо като 50 грама бомбарда става все едно. Аз ловя с различни плувки, като винаги се стремя към по леката. При тихо време започвам от 12 грама и така до макс 25 грама. Обаче аз ловя с монофил, поне тази година така лових. Иначе с плетеното тръпката е голяма, спор няма. Всичко зависи дали търсиш дистанция и според рибата. Тази година изкарах с 2 плувки....е няколко пъти съм ги вадил скъсани , но оикновено заради протриване от мидите на основното някъде по средата на линията. Истината е , че трябва сопата да е корава върхова за да има засичане на твърдата уста на чернокопа...и естествено плетеното е предимство. Макар , че съм хващал и без помръдване на плувката. Когато рибата вдига нагоре на тези тип ваглер не се разбира нищо, ама тя рибата почти винаги е горе, така че и от много дълги бидеми файда няма...ама както казаа колегите "всеки ....жена си както си знае"
cochi75- ...........................
Брой мнения : 186 Рожд.дaта : 05.11.1975
Години : 49
Винаги съм го твърдял това ,щото е ГОЛЯМА ИСТИНА.Между другото и аз обичам леките плувки и целият сезон лових с плувки от 15 до 25 грама.Останалото е точно както го каза пръчки ,влакна и дължина на поводите.В началото работех с повод 70-80 см ,а към края вече бях с 140-180 см.Мисля ,че самата риба показва как да се процедира,като вечер с вечер не си прилича ,даже и при едни и същи метеорологични условия.Грамажа на плувката ,дебелината и дължината на повода ,големината на куките и на филето.Това са основните неща които трябва да се променят "според мен подчертавам",за да се получи успешен риболов.Новобранец съм в този риболов ,признавам, но от рибата която улових този сезон ,стигнах до тия заключения. И щях да забравя най-важното -ПОСТОЯНСТВОcochi75 написа:ама както казаа колегите "всеки ....жена си както си знае"
ДЯДО ИВАН- ...........................
Брой мнения : 2923 Рожд.дaта : 14.10.1972
Години : 52
Здравейте,
Тази тема не е от скорощно дискутираните, но нека да ви покажа как модифицирах новите плувки на едни колеги, като прекопирах някой неща от плувките на колегата dobria 1.
Термосвиваемия шлаух го сложих, понеже имам съмнения относно издръжливостта при удари в тетраподите.
Тази тема не е от скорощно дискутираните, но нека да ви покажа как модифицирах новите плувки на едни колеги, като прекопирах някой неща от плувките на колегата dobria 1.
Термосвиваемия шлаух го сложих, понеже имам съмнения относно издръжливостта при удари в тетраподите.
А.Христов- ...........................
Брой мнения : 305 Рожд.дaта : 16.12.1976
Години : 47
Прочетох темата и констатирах, че някой като е ходил на курорт в Кушадасъ много е внимавал.
nkolev66- ...........................
Брой мнения : 150 Рожд.дaта : 07.05.1966
Години : 58
Тъй-тъй, ........... занаят се краде, не се научава.nkolev66 написа:Прочетох темата и констатирах, че някой като е ходил на курорт в Кушадасъ много е внимавал.
Любак- глоб.модератор
Аз направо пия от извора
опция обади се на приятел и ти я носят
опция обади се на приятел и ти я носят
tiho_roev- ...........................
Брой мнения : 763 Рожд.дaта : 06.04.1966
Години : 58
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing