Каква е тази риба
+13
Петър Василев
Ogi
rikitikitavi
недялко радков
paynera
ПЛУВЧО
Любак
dobria1
КИРО
mitko_aks
вакрил
grandal_331
rap66
17 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Каква е тази риба
Днес наред с пробите на новата пръчка на НОИ хванах и първата риба за тая година... ама каква е ?
rap66- ...........................
Брой мнения : 705 Рожд.дaта : 04.02.1964
Години : 60
Re: Каква е тази риба
Да бяхме заедно - хората ни гледаха като изумени - а ние отидохме само да си пробваме новите сопи.Румен за всеки случеи сложи 1 чепаре и хвана този ''звяр''.За първи път виждам такава риба.Какво става с нашето море?Този ''звяр'' ако порасне - трябва колегите да спрат да влизат с гумени лодки в морето.Такива рога има и как бодат - баси животното.
paynera- ...........................
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 51
Тва мяза на мутирал сафрид! Хем дребен хем бодлив! Н.З.-т.е. не знам що за гад е това!Че то има повече глава отколкото тяло......................
grandal_331- ...........................
Брой мнения : 1998 Рожд.дaта : 23.06.1968
Години : 56
Да не е лавраче
вакрил- мир на праха му
Брой мнения : 1986 Рожд.дaта : 06.09.1968
Години : 56
Тази риба по голяма не става бодливка или нещо такова и беше името
mitko_aks- ...........................
Брой мнения : 517 Рожд.дaта : 13.04.1981
Години : 43
rap66 написа:Днес наред с пробите на новата пръчка на НОИ хванах и първата риба за тая година... ама каква е ? ........
МАЛКА ТРИЛЪЧЕВА БОДЛИВКА -
Аксаковсковото Митаче Ви е отговорил.
Не четете...... .
В този подраздел е написано доста по въпроса. Малко търпение и четене и =воала=.
http://www.gofishingbg.com/t4472p15-topic
Последната промяна е направена от Любак на Пет 14 Фев 2014 - 21:37; мнението е било променяно общо 3 пъти
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Обикновенно върви с пасажите с трицоната.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
бодливка-тъкмо сега се размножават. На какво я хвана?
rikitikitavi- ...........................
Брой мнения : 2280 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 49
За тази ли става дума???
снимката е малко лоша но по ми изглежда да е сребърна тази а горната е доста по тъмна
снимката е малко лоша но по ми изглежда да е сребърна тази а горната е доста по тъмна
dobria1 написа:За тази ли става дума???
.........
.........
Митак ако беше прочел над снимката пише : Брачна окраса. Сиреч трябва да е мъШки индивид. Сиреч =пезевенк=.
А кой от двата вида е ( тришипа или деветошипа ) разбираш като броиш гръбните шипчета.
А бе ..... аз още не съм виждал на живо такава риба, но иначе съм подкован литературно/научно.
Любак- глоб.модератор
На чепаре 12-ти номер кукичка - такава риба с такива бодли - не бях виждал досега.Не ми прилича много на бодливка по снимките!!!Това животно с такива малки размери - имаше такива големи и остри бодли , че нямам думи.3 шипа отгоре и 2 отдолу - големи колкото половината рибка , и остри.rikitikitavi написа:бодливка-тъкмо сега се размножават. На какво я хвана?
Вече специалистите са дали мнение,ама и аз... барабар Митко с мъжете,да си кажа...
Това чудо на чудесата съм го Фащал много пъти на река Камчия и яз.Цонево.Нарича се Бодливка(Любака даже е най-точен,както винаги,освен когато става на въпрос за прогнози за времето... ).Залагал съм го за стръв на хищници и нищо не ще да го апи,дори след като съм отстранил шиповете.Явно и при рибите си важи правилото-"Парен каша духа".
Само че,досега съм нямал случай(а и не съм чувал) на такава "слука" в морската шир.
Това чудо на чудесата съм го Фащал много пъти на река Камчия и яз.Цонево.Нарича се Бодливка(Любака даже е най-точен,както винаги,освен когато става на въпрос за прогнози за времето... ).Залагал съм го за стръв на хищници и нищо не ще да го апи,дори след като съм отстранил шиповете.Явно и при рибите си важи правилото-"Парен каша духа".
Само че,досега съм нямал случай(а и не съм чувал) на такава "слука" в морската шир.
ПЛУВЧО- ...........................
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
Внимателно се вгледаите колко рога има!!! Точно 6 рога
Броите само на гърба шиповете.
Така пише в книгите.
Така пише в книгите.
Любак- глоб.модератор
Тука следва и шамар зад врата за оспорване на старшия.Любак написа:Броите само на гърба шиповете.
Така пише в книгите.
ПЛУВЧО- ...........................
Брой мнения : 7388 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 53
Рибката е бодливка и вирее както в солени така и в сладки води.Хващал съм я много пъти като вадя скариди,както и в сладки води като се опитвам да ловя уклей на 18-ти номер куки.
недялко радков- ...........................
Брой мнения : 1066 Рожд.дaта : 10.07.1965
Години : 59
Триигла бодливка е. Обикновенно си живее около устията на реките. В това време на р.Камчия е масова поради размножаването и местните я често търмъчат здраво с рачила-щот много била вкусна пържена . В случая е интересно, че се е предвижила от езерото чак до Ной. За мен е добре новина това.
пп на Ной по това време има рибки за малко чипаре между големия камък и буната в плиткача. Пред буната сега минават само пъстърви и карагьози на два метра от повърхността.
снимката е доста стара ама рибата в дясно ясно се познава
пп на Ной по това време има рибки за малко чипаре между големия камък и буната в плиткача. Пред буната сега минават само пъстърви и карагьози на два метра от повърхността.
снимката е доста стара ама рибата в дясно ясно се познава
Последната промяна е направена от rikitikitavi на Съб 15 Фев 2014 - 11:41; мнението е било променяно общо 1 път
rikitikitavi написа: Триигла бодливка е. ......
На някои места и викат =къдринка=, това е уточнение на Савката.
Любак- глоб.модератор
Едно въпросче искам да задам към знаещите!
Един приятел от Малко Търново ми е разказвал за големи трънливи риби(така ги наричат).
Влизали от Черно Море в река Велека ,(мисля не съм сигурен за коя река ставаше дума), да си хвърлят хайвера.
Някой може ли да ме осветли по въпроса
Един приятел от Малко Търново ми е разказвал за големи трънливи риби(така ги наричат).
Влизали от Черно Море в река Велека ,(мисля не съм сигурен за коя река ставаше дума), да си хвърлят хайвера.
карагьоз е имал в предвид-на костите му им викат бодилчета или трънчетаПетър Василев написа:Едно въпросче искам да задам към знаещите!
Не е карагьоз,защото ми беше обрисувал риба,която прилича на кефал и лаврак и ставала доста голяма,,даже и 5 кг,но не била нито кефал,нито лаврак!!rikitikitavi написа:карагьоз е имал в предвид-на костите му им викат бодилчета или трънчетаПетър Василев написа:Едно въпросче искам да задам към знаещите!
Каква е тази риба
Тази риба която влиза в р.Велека няма нищо общо с карагъоза.Това си е морска пъстърва на 100%,лично съм я виждал много пъти.Викат и бодлива риба,защото в периода на хвърляне на хаивера целите риби стават на пъпки(така стават и бабушките).В този период не кълве на нищо.Месните ги ловят с мрежи(част от които лично съм нарязал) или ги ги стрелят с флоберки.
Ogi- ...........................
Брой мнения : 105 Рожд.дaта : 03.05.1963
Години : 61
Точно това са ми казвали и на менOgi написа:В този период не кълве на нищо.Месните ги ловят с мрежи(част от които лично съм нарязал) или ги ги стрелят с флоберки.
Петър Василев написа:Едно въпросче искам да задам към знаещите!
Сигурен ли си ? Защото по принцип такива бодли през размножителния период се появяват на шарановите риби. Аз мисля че за лупавеца става въпрос?
Rimohit- ...........................
Брой мнения : 603 Рожд.дaта : 24.06.1979
Години : 45
Rimohit написа:Сигурен ли си ? Защото по принцип такива бодли през размножителния период се появяват на шарановите риби. Аз мисля, че за лупавеца става въпрос?
Лупавец
Разред Шараноподобни (Cypriniformes)
Семейство Шаранови (Cyprinidae)
Общо разпространение. Обитава долните течения на реките, вливащи се в Черно море и в западната част на Каспийско море. Разпространение и численост в България. Съобщаван е за реките Караагач, Велека и Резовска .
Достига на дължина до 60 cm и тегло до 1,5 kg
Петър Василев написа:Не е карагьоз,защото ми беше обрисувал риба,която прилича на кефал и лаврак и ставала доста голяма,,даже и 5 кг,но не била нито кефал,нито лаврак!!rikitikitavi написа:
карагьоз е имал в предвид-на костите му им викат бодилчета или трънчета
Петьо говори за тегло до 5кг., а нито карагьоза, нито Лупавеца достигат тези размери.
Да не би местните да се изхвърлят в лакърдиите си ?
Любак- глоб.модератор
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing