GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Чистото Олио като гориво, за дизелова кола

+16
roko koko
paynera
EU_BG_akademika
D.Dimitrov
icokanev
Plamen
rap66
Георги Вутов
pivkoto
gogo26
timo1
dobria1
Румен Ганев
Любак
dako
gogata1
20 posters

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

Чистото Олио като гориво, за дизелова кола Empty Чистото Олио като гориво, за дизелова кола

Писане  gogata1 Чет 31 Юли 2014 - 21:38

Горива .Въпроса ми е  за дизелови горива . Дизела е 2.60лв , виждам промоции на олио 1,70лв . Някой карал ли е с чисто олио колата си и имал ли е проблеми  ?
Пробвах да пусна тема ама не  стана , имаше някакъв надпис с червени букви   който не разбирам , не е на БГ

И все пак, ... я пуснах като отделна тема.
Любака. 488232 
gogata1
gogata1
...........................

Брой мнения : 2030 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Чистото Олио като гориво, за дизелова кола Empty Re: Чистото Олио като гориво, за дизелова кола

Писане  dako Чет 31 Юли 2014 - 22:13

gogata1 написа:Горива .Въпроса ми е  за дизелови горива . Дизела е 2.60лв , виждам промоции на олио 1,70лв . Някой карал ли е с чисто олио колата си и имал ли е проблеми  ?
Има проблеми.
Модерните коли могат да карат с биодизел но не и с чисто олио.
Може да минеш 1000 км но до там после на трупчета. nono
Олиото освен мастните естери които са биодизел съдържа много глицерин, смоли и други пагубни съединения за съвременните диз. двигатели.  
Васко Хазарта може да те светне по въпроса ако иска. наздраве 
dako
dako

Брой мнения : 561 Рожд.дaта : 28.01.1971
Години : 53

Чистото Олио като гориво, за дизелова кола Empty Re: Чистото Олио като гориво, за дизелова кола

Писане  Любак Чет 31 Юли 2014 - 22:32

Чистото Олио като гориво, за дизелова кола V82cmw

488232

Чичко - Google translate превежда почти всичко,
но понякога не много точно.  d5116e0ebf2fc8f68ade sunglasses2
Любак
Любак
глоб.модератор
глоб.модератор

Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71

Писане  gogata1 Чет 31 Юли 2014 - 22:46

Благодаря за отговорите , в точната тема съм . Дузела ми е  мнооого стар , 1,9 1992 г ситроен - чист дизел на 400к киломера . Ядосвам се на цените в бензоностанциите  и  май ще мина на чисто олио от магазина до зимата .  Иначе вече се оглеждам за леко по нова кола -дизелова  пак . Дилемата ми е HDI или TD  пак на ситроен .Ако някой има впечатления да споделя .
gogata1
gogata1

Писане  Румен Ганев Пет 1 Авг 2014 - 6:25

gogata1 написа:дизелова  пак . Дилемата ми е HDI или TD  пак на ситроен .
За новите дизели питай Доко  sunglasses2 
Румен Ганев
Румен Ганев

Брой мнения : 642 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 60

Писане  dobria1 Пет 1 Авг 2014 - 7:10

gogata1 написа:Благодаря за отговорите , в точната тема съм . Дузела ми е  мнооого стар , 1,9 1992 г ситроен - чист дизел на 400к киломера . Ядосвам се на цените в бензоностанциите  и  май ще мина на чисто олио от магазина до зимата .  Иначе вече се оглеждам за леко по нова кола -дизелова  пак . Дилемата ми е HDI или TD  пак на ситроен .Ако някой има впечатления да споделя .

Ръгай му не се бой,имам познати само с такова карат коли като твоите (от тези години)
Мой съвет е да му тургаш и малко нафта на това олио около 25-40% нека да има и нафта а зимата 50-50
п.п. Колегата ми отдавна си кара сценика с олио от лидъл ма неговото е малко по новичко но и малко нафтица му капва за да не мирише изцяло на кебапчииница (каза че и по лесно палил заран)

п.п.Не си ли чувал че се търсят много опел кадет 1,6D е те затова ги търсят много
dobria1
dobria1

Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 51

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Чистото Олио като гориво, за дизелова кола Empty еврверерттртретре

Писане  dobria1 Пет 1 Авг 2014 - 7:14

gogata1 написа: Дилемата ми е HDI или TD  пак на ситроен .Ако някой има впечатления да споделя .

Тез HDI-та много им режат катализаторите да ги еба у крадците
dobria1
dobria1

Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Писане  timo1 Пет 1 Авг 2014 - 11:41

За олиото са ти отговорили,аз имам 2.2 HDI миниван,доста тежък близо 1800 му е теглото,но си върви и то доста.
А катализатора и Фап филтъра изпреварих крадците,в София за 200 лв.го свалиха,сложиха от неръждавеика резонаторно гърне с 3год.гаранция и промениха софтуера,не се промени нито шума нито вървежа. c015594d3420ad876196
timo1
timo1

Брой мнения : 153 Рожд.дaта : 08.09.1970
Години : 54

Писане  gogo26 Пет 1 Авг 2014 - 12:10

Живко караше мерцедеса с УПОТРЕБЯВАНО олио.Вземаше го от кръчмите на смешна цена,цедеше го и звяра вървеше.Той да си каже :здравей: 
Газ със газов инжекцион е най-удачния в момента вариант.Имам и икономична дизелова кола,ама си карам газовата печка sunglasses2 
gogo26
gogo26

Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 53

Писане  pivkoto Пет 1 Авг 2014 - 12:11

Аз на 124-ката съм изгорил 5-6 тона  488232 ,че да не е и повече.....перфектно си върви засега...Ама на магазина скъпо бе,търси от заведения 509158
pivkoto
pivkoto

Брой мнения : 1011 Рожд.дaта : 24.09.1976
Години : 48

Писане  Георги Вутов Пет 1 Авг 2014 - 14:00

Според мен няма смисъл да слагаш чисто олио.. вземай от някоя кръчма използвано , малко ще мирише на кИфтета след тебе ама ...  sunglasses2 Ако му слагаш и по малко нафта грижи няма да имаш поне известно време. За новите дизели не е много препоръчително да се слага олио , въобще даже. За новите HDI знам , че са доста икономични и с доста скъпи катализатори. Аз бих заложил на TDI зависи и за какво ти е де. За Ситроен впечатления нямам много , то е по скоро на какво ще попаднеш ( кола и жена на късмет ). Мой познат си взе С5 преди 2 години за около 10 хил и след това е дал над 20хил за ремонти, то не бяха скоростни кутий ( автомат ) , глави,клапани абе.. ужас
Георги Вутов
Георги Вутов

Брой мнения : 1004 Рожд.дaта : 11.09.1983
Години : 41

Писане  rap66 Пет 1 Авг 2014 - 16:13

timo1 написа:.. за 200 лв.го свалиха,сложиха от неръждавеика резонаторно гърне с 3год.гаранция и промениха софтуера,не се промени нито шума нито вървежа. c015594d3420ad876196
А на годишен технически преглед минавал ли си
rap66
rap66

Брой мнения : 705 Рожд.дaта : 04.02.1964

Писане  gogata1 Пет 1 Авг 2014 - 19:40

Благодарен съм че толкова хора се включиха в темата . Благодаря  на Любака че  я пусна като отделна тема . Чел съм   малко по форумите за алтернативата-  олио . Исках да чуя мнения от първа ръка  в този форум защото  имам доверие на хората тук  135d02aa35ad75a2cb71
gogata1
gogata1

Писане  timo1 Пет 1 Авг 2014 - 21:13

rap66 написа:

Не съм минавал тая година,ноември месец е чак за минаване и какво?ще видят че няма катализатор и?...вместо евро 3,ще я пишат евро 2...ти имаш ли стикер на прозореца с кое евро си? Разликата и в данъка няма,аи наздраве и не заблуждаваи хората че нещо се променя c015594d3420ad876196
timo1
timo1

Брой мнения : 153 Рожд.дaта : 08.09.1970

Писане  Plamen Пет 1 Авг 2014 - 21:34

Олиото е подходящо за старите дизели с механични помпи и дюзи, но за комънрейлите не се препоръчва много. Визкозитетът му е друг, особено зимата, когато се налага почти задължително подгряване на горивото.
Отделно растителните компоненти могат да разядат уплътненията. Много е важно да е утаено олиото (ако е отработено) и да е сепарирано или поне филтрирано добре.
Има един във Варна, който прави и май продава системи за олио. ПОне навремето, когато стана популярно олиото като гориво, беше така.
Plamen
Plamen

Брой мнения : 1777 Рожд.дaта : 12.04.1974
Години : 50

Писане  rap66 Пет 1 Авг 2014 - 23:15

timo1 написа:
rap66 написа:

Не съм минавал тая година,ноември месец е чак за минаване и какво?ще видят че няма катализатор и?...вместо евро 3,ще я пишат евро 2...ти имаш ли стикер на прозореца с кое евро си? Разликата и в данъка няма,аи наздраве и не заблуждаваи хората че нещо се променя c015594d3420ad876196

Аз не знам с какво евро съм, но от 4 год. ме проверяват за изгорели газове, а тази година пред мен върнаха един. Имам позната, гл. счетоводител на голяма транспортна фирма в Бургас, която имаше проблеми с прегледа след такава гимнастика. Абе сигурно има начин, но си е потенциален проблем.
rap66
rap66

Брой мнения : 705 Рожд.дaта : 04.02.1964

Писане  icokanev Пет 1 Авг 2014 - 23:35

НЕ Е СПАМ!
Еее - те тая тема баш на сЪрце ми легнА!
ХОРАТА създават коли, НИЕ измисляме горивата им!
.........................
Имах някога един колега (коджа корназ гьонсурат пичшлеме), дето кухнята и парцалите му бяха като главно професионално задължение...  Ама и "много умело" за краткия си дълг покрай всинца ни   45479   , успяваше да пълни резервоара на дизелЯка си с ... керосинец. А, беше от знаещите - у тефтера си имаше знайни и незнайни формули за състава и съотношенията в горивата за ...глицерини, дори и за тетранитротулол! Беше време на имАне!
След няколко    counting2   успешни "flies with return" между старата и новата столица, успя благополучно да бракува икономичното си любимо возило в ... Ботевград!
icokanev
icokanev

Брой мнения : 3874 Рожд.дaта : 02.02.1963

Писане  D.Dimitrov Съб 2 Авг 2014 - 1:10

http://www.agriforenergy.com/content/index.php?option=com_phocadownload&view=category&download=1307:d33pvohandbookbgpdf&id=17:pvo-handbook

Ама иска четене! И технически речници.
D.Dimitrov
глоб.модератор
глоб.модератор

Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970

Писане  EU_BG_akademika Съб 2 Авг 2014 - 8:13

Пичове продават био дизел с добавка срещу замръзване зимата, 100 литра са с безплатна доставка по 2 кинта, но наистина е само за помпа-дюза :здравей: 
Очистен е от вредните субстанции и бля бля, така твърди продавача не аз....
Чистото олио е по евтино, но иска изчистване с метанол и сода каустик, два вредни химикала и опасни за дравето....тоест риск от уврежане кожата или вдишване на метанола....
Та да се купува олио, тия химикали, отделно трябва да имаш термометър до 150-200 градуса, а и енергия трябва за подгряване, си струва само, ако като Хазарта взимаш редовно отработено олио по 20-30стинки и ти събират поне 100 литра на седмица. А да купуваш по 1.70 олио и да правиш рафинерия в мазето, да се чанчиш и да алхимистваш, с опасни мътриали, за да спестиш 15-20ст на литър според мен не си струва :здравей:

Последната промяна е направена от EU_BG_akademika на Съб 2 Авг 2014 - 9:42; мнението е било променяно общо 1 път
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963

Писане  Plamen Съб 2 Авг 2014 - 9:04

Биодизелът също има корозивно влияние на горивната система и затова не с епрепоръчва да се ползва чист, а в съотношение с дизел. :здравей: 
Plamen
Plamen

Писане  EU_BG_akademika Съб 2 Авг 2014 - 9:26

p_trustworthy написа:Биодизелът също има корозивно влияние на горивната система и затова не с епрепоръчва да се ползва чист, а в съотношение с дизел. :здравей: 
не с дизел с двутактово масло, моята рецепта за зимата е 5% бензин и на тия 5 %, 5% двутактово масло, карам всяка зима с тая рецепта и имам безотказно палене, маслото най добре смазва имащите нужда от смазване компоненти..
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  EU_BG_akademika Съб 2 Авг 2014 - 9:29

p_trustworthy написа:Биодизелът също има корозивно влияние на горивната система и затова не с епрепоръчва да се ползва чист, а в съотношение с дизел. :здравей: 
Ако искаш да търсим РИБ дизел 12666 sunglasses2 
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  Plamen Съб 2 Авг 2014 - 10:41

За комънрейлите и фоксвагенските помпа-дюза не би трябвало да има голямо значение температурата, освен ако не работ поне половината подгревни свещи. Аз слагам от време на време добавки за почистване, че карам предимно градско. За останалите дизели вече може да имат полза в студовете тея рецепти с бензин, масло, керосин, газ за горене и прочие.
Plamen
Plamen

Писане  paynera Съб 2 Авг 2014 - 10:52

Моя бус такива бъркочи е изгорил ,че по никакъв начин не може да се нарече нафта.Наи харча нафтата на Тодор Живков от преди 30-35 години - тази дето е парафенираната - дето навремето се гореше в нафтовите печки.Буса направо полудява като я налея - ама трудно се намира.Абе вообще харча всичко което е без пари или нафта до 1.80 за литър.Имам си резервен горивен филтър под седалката - като спре да върви - сменям филтъра за 3 мин. и газ.Буса ми отдавна мина половината милион - без ремонт на двигателя - никакъв. 2.5 чист дизел - помпа (Бош)
paynera
paynera

Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973

Писане  EU_BG_akademika Съб 2 Авг 2014 - 10:55

p_trustworthy написа:За комънрейлите и фоксвагенските помпа-дюза не би трябвало да има голямо значение температурата, освен ако не работ поне половината подгревни свещи.
Така си мислиш, джипа ми е тойота с четири свещи бош и подгряване на горивото при филтъра и аз си мислех че няма да имам ядове, обаче преди три години като падна под -20 и и палех едвам едвам за 7-8 оборота, направих справка в офроуда сипах посочената консистенция покарах 1/2 час да се омеша всичко и вече палех на 1/2 оборот както си е по учебник на -23-4 градуса.. Квито и системи да има ако кристализира парафина в дизела паленото е много трудно, просто помпата не нагтетява, горивото не с едвижи, а бензина предпазва от кристализаране sunglasses2
EU_BG_akademika
EU_BG_akademika

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите