GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Хавайска прашка-или малко по-друг вид оръжие.

+5
КИРО
justinian
vatus
mite
belly
9 posters

Go down

Хавайска прашка-или малко по-друг вид оръжие. Empty Хавайска прашка-или малко по-друг вид оръжие.

Писане  belly Чет 11 Фев 2010 - 13:11

Гледам из нета навсякъде все още се ползва но в българските риболовни сайтове не намирам отклик и коментариза този тип пушкало

вижда се,че е доста по мощно от обичаиното хавайче,което повечето от нас са правили на младини с тръба и острие от електроди огънати на "чашка".
Тук ръкохватката е отделно от стрелата която се изстрелва буквално като прашка.Ето и самата ръкохватка
[You must be registered and logged in to see this image.]
Ето и позицията за стрелба
ето и другия тип острие-Парализатор-явно шока за рибата е по-голям заради очевидно повече остриета.

как е в заредено състояние
Оттук нататък Работата е ясна.Поне трима ще се заровят в нета да видят и други подобни ,после ще обсъдим ТТ данните, после ще ровим в гаража за стари стрели и ластици,за да се пробва наяве тайно от жената(щото аман вече от твоите глупости.....) и накрая ще питаме КИРО по колко ще продава заготовките,друг ще направи логото за пирограф... и се почна...
Това настрана , но съгласете се че изработката е елементарна а и си има предимствата ,че може да се вземе и летяща риба ако се случи да мине докато разказваме игрите на попадиите по дънцето,има и как да се сложи въже за стрелата ...коментарите следват от вас. Аз ще си направя едно поне за пиниза от майсторенето.
belly
belly
...........................

Брой мнения : 228 Рожд.дaта : 06.02.1976
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Хавайска прашка-или малко по-друг вид оръжие. Empty Re: Хавайска прашка-или малко по-друг вид оръжие.

Писане  mite Чет 11 Фев 2010 - 14:05

За разстрел на някоя супер мудна риба става,иначе не си представям как се плува в апнеа с две ръце заети и опънат ластик или пък в засада...А ако вземеш да опъваш ластика пред рибата трябва да е някоя кьорава да не избяга :217b315cad77fe Трябва да си на някой риф с максимална дълбочина 2 метра и да е пално с риба(ех мечтиии db0cf366d73a8e6219d8 ). А иначе за попчета хавайското копие ще е доста по удоно според мен.
mite
mite

Брой мнения : 148 Рожд.дaта : 13.03.1979
Години : 45

Хавайска прашка-или малко по-друг вид оръжие. Empty Re: Хавайска прашка-или малко по-друг вид оръжие.

Писане  vatus Чет 11 Фев 2010 - 15:29

Не съм стрелял с такова "оръжие за масово поразяване" на риби, ако не се смята макарката с ластик и електрод с които стрелях като дете, което е същото съоръжение, но в умален вид.
Вярно е, че изработката на въпросното оръжие не е сложна, но и на хавайското копие - също.
Ако трябва да избирам между двете, абсолютно ще избера хавайското копие защото съм убеден, че е в пъти по-добро от хавайската прашка.
В случая говорим за оръжие с което да бием попчета /за "бели" риби е несериозно да говорим/. Мисля, че с копието ще имаме повече успех защото самата му дължина предполага по-голяма точност, обслужването му по зареждане и стрелба е по-лесна и не на последно място, че едната ръка не е ангажирана в процеса на лова и с нея можем да се придържаме за дъното и да балансираме положението на тялото си под водата.
vatus
vatus

Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68

Писане  justinian Чет 11 Фев 2010 - 15:58

Ванка, ползвал ли си някога такова острие-парализатор? Видях го в някой от другите форуми и да ти кажа честно,останах доста впечатлен от прочетеното. С подобен връх са вадили и туни. Даже Явор /Яворсуб/ споменаваше за 70 килограмов екземпляр...
Тази година имам намерение да обърна повече внимание на подводния риболов през пролетта- не толкова за калкани, колкото за попчета. Един от постовете на Булти ми припомни колко много приятни емоции съм преживял при риболов в местността "Палеоря /или Пальоря/", която се намира след КК"Елените" в посока Обзор. Такива лихнуси няма никъде другаде... Та затова съм изровил стария верен "Марлин" с металната дръжка, снабдил съм се с тръба 75 см и в момента усилено търся стрела 5,5 или 6 мм от стомана 65 Г, т.нар. пружинна стомана. Ръждясва, но пък за този вид риболов е ненадмината. Навремето ползвах пръчки от старите плажни чадъри.После, като пораснах няколко лета бях спасител на плажа и бях зает с друг вид морски лов, но...да не се отклонявам от темата. :-))))
Някой може ли да помогне с информация откъде може да се купи подобен връх за стрела и ако да, допустимо ли е да се ползва при агресивни условия-т.е. дали ще издържа на удари в пясък и скали.

Последната промяна е направена от justinian на Чет 11 Фев 2010 - 17:01; мнението е било променяно общо 1 път
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54

Писане  mite Чет 11 Фев 2010 - 16:22

justinian написа: и в момента усилено търся стрела 5,5 или 6 мм от стомана 65 Г, т.нар. пружинна стомана. Ръждясва, но пък за този вид риболов е ненадмината. .

Ако намериш такава стомана от някъде, свиркай,аз в София не можах да намеря по така наречените борси за метали.Стават и други марки от този род(60Г,70Г,55ГС,60С2),решил съм и аз да съживявам една 60см антика .
А относно острието "парализатор" на съм виждал по българските магазини такова,имаше едни хавайски копия с подобно острие ама май не бяха на резба.
mite
mite

Брой мнения : 148 Рожд.дaта : 13.03.1979
Години : 45

Писане  justinian Чет 11 Фев 2010 - 17:00

Мите, преди малко един приятел ми каза, че с такава стомана са се изработвали рамките на старите матраци, онези, с металните пружини.
А иначе бъди сигурен, че ако намеря материал за две стрели, едната ще е твоя.
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Писане  КИРО Чет 11 Фев 2010 - 17:07

Освен това,хавайското винаги е в ръката ти,даже и след стрелбата
ластика си остава.
Не споря дали е по-добро от показаното,само расъждавам тук.
А относно дали ще правя дървенията - няма да правя :6249c95f600dc6
Няма ми оставите време за риболов бре.
КИРО
КИРО
мир на праха му

Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66

Писане  vatus Чет 11 Фев 2010 - 17:26

Тони, не съм стрелял с такъв връх-парализатор. Ходил съм да наблюдавам и доста състезания по подв. риболов, но не съм виждал някой от нашите момчета да стреля с подобна стрела. Единственно на едно международно състезание, един украинец имаше подобна стрела но върхът и беше с по-тънки и повече лъчи, направен фуниеобразно.
Имам стрела която съм направил за заргани която е с шест лъча, но са разположени успоредно в една линия. Случвало ми се е с нея да стрелям по кефали и платерини, но не мисля, че има парализиращ ефект, по скоро или режа /сека/ рибата на две, или ако е много едра и не е ударена в главата, с едно мощно движение се освобождава защото контричките са малки и не могат да я задържат.
Май се отклонихме малко от темата.
vatus
vatus

Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68

Писане  justinian Чет 11 Фев 2010 - 17:32

Ванка, точно по темата си е. Мисля да стъкмя отново верния ,стар "Марлин" и да направя една хавайка с "парализиращ" връх. Не, че ако не е с такъв връх няма да ги парализирам лихнусите, ама... :-)))))
Стрелбата по почета дава невероятна подготовка. В повечето от случаите стреляш рибата отгоре, което не е съвсем лесна работа... :-)
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Писане  Доктора Чет 11 Фев 2010 - 17:44

Нищо не разбирам от подводен риболов, сигурно е доста интересно и красиво.Но ако мога да ви бъда полезен с някаква информация- в средата на високоволтовите жици, които са от десетина алуминиеви усукани телове, има една жица, която е от доста яка стомана, явно сложена да държи голямата тежест. Та от тая стомана си правя совалките за плетене, страхотно се калява и е много здраво нещо. Но дебелината и е около 3,5 мм., не съм виждал по дебела.
Супер яка стомана, която много е гъвкава и се закалява много добре е също и от едни машини в селското стопанство- за събиране и обръщане на сено, на колела има особени шишове, страхотна стомана а и дебелината им е около 6 мм.

Последната промяна е направена от Доктора на Чет 11 Фев 2010 - 19:37; мнението е било променяно общо 1 път
Доктора
Доктора

Брой мнения : 505 Рожд.дaта : 09.06.1951
Години : 73

http://dimvet@abv.bg

Писане  belly Чет 11 Фев 2010 - 19:06

Тя работата ясна-докато някой не пробва (най вероятно аз) на лято нема какво да го мислим.За стрелите ако мога да споделя моя скромен опит -използвам от дълги години железата които държат капака на багажника на Жигули отворен.Две на кръст седят до ламарините на капака,под напрежение ,така че от посукването да държат капака отворен.Търпят на всичко- пилене,пробиване,заварки,камъни,пясък,от водата получават лека ръждица,която след първите ссполучливи попадения за сезона изчезват.Идват малко по-тънки за спусъците на заводските пушкала и ядат зъба на спусъка,просто стоманата на стрелата е по-добра от спусъка.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Ето един линк за връх Парализатор,има и цена,но за България и идея си нямам.Ако линка се вижда на модовете комерсиално рекламен,да трият.
belly
belly

Брой мнения : 228 Рожд.дaта : 06.02.1976
Години : 48

Писане  Valyo68 Пет 12 Фев 2010 - 12:36

[You must be registered and logged in to see this link.]
Valyo68
Valyo68

Брой мнения : 56 Рожд.дaта : 29.03.1968
Години : 56

Писане  yavorsub Пон 15 Фев 2010 - 22:35

Ако не се лъжа има световен шампион който е стрелял с хавайка-това преди няколко десетилетия.

За съжаление нито у нас нито тук в Гърция има парализатори.Може би и затова не е популярен.Широко се използва в Австралия , но категорично не става да се буха по камъните.Аз си направих един за платерини -ей така да го пробвам, но позвах неръждаеми електроди, и не подбрах прадвилната дебелина.После видях че се продават готови шишове -Mustad-същата фирма дето прави и куките.Всъщност шишовете са неогънати куки.Лично срещнах проблем при направата на парализатора, със скрепването на шишовете в предварително направена на струг заготовка.Използвах смоли а не метално заваряване.За платерини не беше лош, макар с нормална стрела да ми е по-удобно и да ги бухам от по-далечна дистанция, но за малки рибки като заргани и барбуни е върхът.
yavorsub

Брой мнения : 29 Рожд.дaта : 24.05.1968

Писане  ???? Вто 16 Фев 2010 - 15:34

малиии , с такъв връх да стрелям в ято заргани - по два , по три наведнъж ще вземам 439871
Anonymous
????
Гост

Писане  Станислав Пон 1 Мар 2010 - 18:59

Аз имах такъв връх на хавайското копие ... подобен щото беше 2 остриета,а не с 3 ,но не бях доволен (докато не го изгубих в тъмното под водата )без контри е и каята много трудно я прибирах след като я уцеля ,доста си заминаваха.
П.П: някой може ли даде съвет как да направя контри на връх от пружинна стомана? 12666
Станислав
Станислав

Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 07.06.1994
Години : 30

Писане  Valyo68 Пон 1 Мар 2010 - 21:09

Едно време преди 25 години си правех контри от фиби.Тия черните,от най простите,чупех ги на две и това с извифката увивах с конец,и лак отгоре и ставаше.После пак с фиби но има викахме крокодилчета, метални, беше върхът. :dancingHappy_i И стоманена тел да сложиш,мисля че ще свърши работа!Забърната тел леко в единия край,отгоре бандажираш със здрав конец и лак,лепило(но не ц200), епоксидна .....и няма да се смеете!!!
Бързо,лесно,вкусно! eyeballs_icon
Valyo68
Valyo68

Брой мнения : 56 Рожд.дaта : 29.03.1968

Писане  Станислав Пон 1 Мар 2010 - 22:01

ще го пробвам това с фибите icon_wink
Станислав
Станислав

Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 07.06.1994
Години : 30

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Върнете се в началото

- Similar topics

Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите