Пушене на риба в домашни условия..
4 posters
Страница 1 от 1
Пушене на риба в домашни условия..
И така дойде заветния ден да изпробвам новата пушилня..
Доста се рових по нета за некаква по добра рецепта за опушване,но нъцки.
Реших накрая да пробвам по рецептата на колегата /makari/,за което съм му много благодарен.
Ето я и рецептата..
1-Поливате с ром или коняк и оставяте за половин един час
2-поръсвате с морска сол и кафява захар/равни количества/ и оставяте в хладилника за 24часа
3-мажете изтръсканата риба със зехтин
4-опушвате
5-консумирате
Опушване на риба /скумрия и бяла риба/
Шест броя /средна по големина/ скумрийки и пет броя сулки /бяла риба/
Нареждат се в тавичка и се поливат с около 200 милилитра коняче /в случая Плиска/
След десетина минути ги обръщате,и след още десетина минути отово,и след още десетина пак отново..
И така трдесет минути вече са минали.
След това разбърквате по една чаена чаша /кафява захар и морска сол/ в купичка.
Изцеждате рибата от коняка и поръсвате на дъното на тавичката от сместа /сол и захар/
Нареждате рибата и от горе същата процедура.
Получава се ето това..
След това пъхате в хладилника за 12 - 14 часа /мисля е достатъчно/
Пояснявам защо е достатъчно това време..
Скумрията беше много добре на сол,но бялата риба явно поема по бързо и малко пресолена идва..
На другия ден осолената риба изглеждаше така..
Изтръсквате хубаво рибата от солта и подреждате в пушилнята..
Захлупвате и палите котлона /в случая газов/
След точно педесет минути от паленето,гасите котлона и отваряте..
Точно в този момент,почвам да треперим..
Немам търпение изобщо и я почвам..
Рибата е пушена с нарязани на по 1-2 см. филизи от синя слива и 5-6 листета дафинов лист.
Невероятен аромат и вкусотия..
Наздраве на всички...
П.п. Така изглежда урутката отвътре..
Доста се рових по нета за некаква по добра рецепта за опушване,но нъцки.
Реших накрая да пробвам по рецептата на колегата /makari/,за което съм му много благодарен.
Ето я и рецептата..
1-Поливате с ром или коняк и оставяте за половин един час
2-поръсвате с морска сол и кафява захар/равни количества/ и оставяте в хладилника за 24часа
3-мажете изтръсканата риба със зехтин
4-опушвате
5-консумирате
Опушване на риба /скумрия и бяла риба/
Шест броя /средна по големина/ скумрийки и пет броя сулки /бяла риба/
Нареждат се в тавичка и се поливат с около 200 милилитра коняче /в случая Плиска/
След десетина минути ги обръщате,и след още десетина минути отово,и след още десетина пак отново..
И така трдесет минути вече са минали.
След това разбърквате по една чаена чаша /кафява захар и морска сол/ в купичка.
Изцеждате рибата от коняка и поръсвате на дъното на тавичката от сместа /сол и захар/
Нареждате рибата и от горе същата процедура.
Получава се ето това..
След това пъхате в хладилника за 12 - 14 часа /мисля е достатъчно/
Пояснявам защо е достатъчно това време..
Скумрията беше много добре на сол,но бялата риба явно поема по бързо и малко пресолена идва..
На другия ден осолената риба изглеждаше така..
Изтръсквате хубаво рибата от солта и подреждате в пушилнята..
Захлупвате и палите котлона /в случая газов/
След точно педесет минути от паленето,гасите котлона и отваряте..
Точно в този момент,почвам да треперим..
Немам търпение изобщо и я почвам..
Рибата е пушена с нарязани на по 1-2 см. филизи от синя слива и 5-6 листета дафинов лист.
Невероятен аромат и вкусотия..
Наздраве на всички...
П.п. Така изглежда урутката отвътре..
Бай Гого- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 1378 Рожд.дaта : 02.12.1961
Години : 62
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Това ша го пробвам непременно само Гога ми обясни що са това филизи от синя слива това някви клонки ли са или стърготини.
Краси_поборника- ...........................
- Регистриран на : 04.07.2009
Брой мнения : 3139 Рожд.дaта : 15.03.1939
Години : 85
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Израстъци или млади клонки Краси..
Бай Гого- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 1378 Рожд.дaта : 02.12.1961
Години : 62
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Сипер Дай подробности за сушилнята,ако може.
dekata- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 407 Рожд.дaта : 01.07.1972
Години : 51
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Две тавички алпака от средния размер /може и от най големия размер/Една за дъно и една за капак..На капака се прави отвор в средата 14мм.и се слага клапа..Средната част между дъното и капака е 55см. Сгъва се с диаметър да влезе в капака и дъното от вътре. На дъното се прави скаричка на 15 см. височина от дъното. /ако падне някоя риба/ Кръстачката се вижда на снимките по горе.. Разглобваш, миеш и прибираш.Тва е общо взето..
Бай Гого- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 1378 Рожд.дaта : 02.12.1961
Години : 62
Re: Пушене на риба в домашни условия..
Изглежда убиец, сигурен съм че на вкус също е така
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Съб 25 Май 2024 - 20:28 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО