ПАЛАМУД-ЛАКЕРДА
4 posters
Страница 1 от 1
ПАЛАМУД-ЛАКЕРДА
Освен паламуд, можем да използваме и тон - и ще се нарича ''тонолакерда''.
Задължително пресен паламуд , по-добре да са по-големички .
Приготвя се саламура, 300 грама сол разтваря добре в литър и половина вода (или 400 грама в 2 литра или 600 гр в три и т.н.).
Отрежете главата на рибата и хвърлете , чистим старателно вътрешностите и отрязваме всички перки.
Режем рибата на парчета 5-8 см и ги поставяме в солената вода. Трябва да се постави някаква тежест от горе,например чиния за да не да плува и да излезнат парчетата от водата.
Оставя се да престоят и опекат от солта за четири дни в хладилника, преобръщайки ги веднъж на два дни,( да не се схванат )
Изкарваме парчетата ,които вече са стегнали ,одираме и кожата и ги позмиваме на чешмата.
Приготвяме на "солена вода" - т.е., съдържаща 3% сол, което означава, четиресет и пет грама сол разтворена добре в литър и половина вода (или 60 грама в 2 литра, или 90 в три литра и т.н.).
Поставете парчетата в тази "солена вода" за още 24 часа.
Следващата стъпка е да изкараме парчетата и да ги измием пак със пресна вода. Нарежете ги на резенчета по един см и по-малъки.
Поставете филетата в един съд със слънчогледовото олио плюс няколко зърна черен пипер и риган. Поставя се в хладилник и след няколко дни можем да започнем да се насладим на ЛАКЕРДАТА, която върви с лимонов сок и риган.
Задължително пресен паламуд , по-добре да са по-големички .
Приготвя се саламура, 300 грама сол разтваря добре в литър и половина вода (или 400 грама в 2 литра или 600 гр в три и т.н.).
Отрежете главата на рибата и хвърлете , чистим старателно вътрешностите и отрязваме всички перки.
Режем рибата на парчета 5-8 см и ги поставяме в солената вода. Трябва да се постави някаква тежест от горе,например чиния за да не да плува и да излезнат парчетата от водата.
Оставя се да престоят и опекат от солта за четири дни в хладилника, преобръщайки ги веднъж на два дни,( да не се схванат )
Изкарваме парчетата ,които вече са стегнали ,одираме и кожата и ги позмиваме на чешмата.
Приготвяме на "солена вода" - т.е., съдържаща 3% сол, което означава, четиресет и пет грама сол разтворена добре в литър и половина вода (или 60 грама в 2 литра, или 90 в три литра и т.н.).
Поставете парчетата в тази "солена вода" за още 24 часа.
Следващата стъпка е да изкараме парчетата и да ги измием пак със пресна вода. Нарежете ги на резенчета по един см и по-малъки.
Поставете филетата в един съд със слънчогледовото олио плюс няколко зърна черен пипер и риган. Поставя се в хладилник и след няколко дни можем да започнем да се насладим на ЛАКЕРДАТА, която върви с лимонов сок и риган.
Последната промяна е направена от Петър Василев на Пон 9 Авг 2010 - 21:37; мнението е било променяно общо 1 път
Re: ПАЛАМУД-ЛАКЕРДА
Бат Петьо,много вкусно изглежда ама не казваш и с кво върви
наско хвойнев- ...........................
- Регистриран на : 08.07.2010
Брой мнения : 2014 Рожд.дaта : 26.05.1977
Години : 46
Re: ПАЛАМУД-ЛАКЕРДА
Петьо, нещо не бива в тия мерки със солта бе, братче...
Ако са 300 гр в половин литър, за 2 литра са 1,2 кг сол... Да не прецакаме работата, ей!
Имаш време да уточниш нещата, добре, че не е тръгнал паламуда още ама наближава де. :dancingHappy_i
Петър Василев написа:
Приготвя се саламура, 300 грама сол разтваря добре в половин литър вода (или 400 грама в 2 литра или 600 гр в три и т.н.).
Приготвяме на "солена вода" - т.е., съдържаща 3% сол, което означава, четиресет и пет грама сол разтворена добре в половин литър вода (или 60 грама в 2 литра, или 90 в три литра и т.н.).
Ако са 300 гр в половин литър, за 2 литра са 1,2 кг сол... Да не прецакаме работата, ей!
Имаш време да уточниш нещата, добре, че не е тръгнал паламуда още ама наближава де. :dancingHappy_i
????- Гост
Re: ПАЛАМУД-ЛАКЕРДА
Що бе,малко ли ти се вижда солта
Слагай колкото се може повече сол,ма рибата ще си вземе колкото й трябва
Слагай колкото се може повече сол,ма рибата ще си вземе колкото й трябва
Re: ПАЛАМУД-ЛАКЕРДА
колега, май става въпрос за литър и половина и в двата случая, където съм подчертал...Петър Василев написа:...
Приготвя се саламура, 300 грама сол разтваря добре в половин литър вода (или 400 грама в 2 литра или 600 гр в три и т.н.).
...
...
Приготвяме на "солена вода" - т.е., съдържаща 3% сол, което означава, четиресет и пет грама сол разтворена добре в половин литър вода (или 60 грама в 2 литра, или 90 в три литра и т.н.).
Re: ПАЛАМУД-ЛАКЕРДА
Аве сол да има ...
Мънцата- ...........................
- Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12946 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 53
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Yesterday at 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго