МУРЕНА - КАК СЕ ОДИРА И ЧИСТИ - ПЪРЖЕНА И НА СКАРА
2 posters
Страница 1 от 1
МУРЕНА - КАК СЕ ОДИРА И ЧИСТИ - ПЪРЖЕНА И НА СКАРА
:dancingHappy_i
Започва се с окачване на мурената (Muraena Helenae - гръцка мурена) за главата на здрава греда или друга солидна структура. Необходими са две кръгли дървени пръчки или от бамбук. Не използвайте ръцете си, защото може да се убодете с някоя кост. Вземат се пръчките в едната ръка и се поставят пред и зад мурената. С другата ръка пръчките се хващат заедно, така че образуват нещо подобно на менгеме около врата на мурената. И сега, държейки пръчките здраво с двете ръце, плъзгате пръчките надолу по дължината на тялото на мурената до опашката. Повтаряте многократно тази манипулация до образуване на топка от костици долу върху опашката. Тази топка се състои от по-фините костици край гръбнака и така чрез тази процедура месото на мурената ще бъде много по-чисто и обезкостено, защото мурената е доста костелива.
Докато мурената още виси, правите разрез около врата точно под главата. Дебелата кожа ще се отдели. Хващате кожата от двете страни на тялото с клещи или някакви щипци и я обелвате надолу по дължината на тялото до опашката.
След това мурената се сваля и поставя върху твърда повърхност, като се използва платнена кърпа, за да се държи. Не се пипа с голи ръце, защото кожата отделя токсична слуз (затова ръцете на Дели са парили). Обелената кожа и топката костици на опашката се отрязват. Мурената се изкормва и се изваждат вътрешностите. Изплаква се на студена течаща вода. Връща се на твърдата повърхност, главата се отрязва на врата и тялото се нарязва на парчета дебели около 2-3 см. Най-подходящи за консумиране са морени с дължина до 1,5 м, защото месото на по-големите също може да бъде токсично.
ПЪРЖЕНА МУРЕНА
1 мурена - почистена и нарязана на малки порции
Брашно за паниране
2 ч. л. бял пипер
2 чаши олио за пържене
Морска сол
1. Парчетата мурена се накисват в слаба саламура (солена вода) за около 20 мин., след което се подсушават добре с кухненска хартия или кърпа.
2. Олиото се загрява в голям тиган, а брашното и белият пипер се смесват в чиния.
3. Когато олиото се сгорещи, парчетата мурена се овалват в брашното, изтърсват се за да падне излишното брашно и внимателно се пускат във врящото олио. Тиганът не се препълва и парчетата се обръщат няколко пъти до златист цвят. Няма опасност от препържване, защото мурената е твърде мазна и ще го понесе.
4. Парчетата мурена се изваждат и отцеждат от мазнината върху кухненски хартиени кърпи, след което веднага се сервират (например върху канапе от сварен боб с доматен сос).
МУРЕНА НА СКАРА
Мурената се одира, изкормва, измива и нарязва, както е посочено по-горе, след което парчетата се поставят върху загрята скара.
За соса: 2 сушени сини сливи, 4 чаши червено вино, 1 с. л. паста аншоа, малко вино с мед, 1 с. л. сироп от шира (получен от сгъстена гроздова шира след варене), 1 ч. л. черен пипер на зърна и 1 глава нарязан кромид лук. Всички съставки се смесват след накисване на сливите за 24 часа, оставят се на котлон да къкрят на слаб огън до получаване на гъста паста, с която се намазва (глазира) опечената на скара мурена.
Добър апетит!
Започва се с окачване на мурената (Muraena Helenae - гръцка мурена) за главата на здрава греда или друга солидна структура. Необходими са две кръгли дървени пръчки или от бамбук. Не използвайте ръцете си, защото може да се убодете с някоя кост. Вземат се пръчките в едната ръка и се поставят пред и зад мурената. С другата ръка пръчките се хващат заедно, така че образуват нещо подобно на менгеме около врата на мурената. И сега, държейки пръчките здраво с двете ръце, плъзгате пръчките надолу по дължината на тялото на мурената до опашката. Повтаряте многократно тази манипулация до образуване на топка от костици долу върху опашката. Тази топка се състои от по-фините костици край гръбнака и така чрез тази процедура месото на мурената ще бъде много по-чисто и обезкостено, защото мурената е доста костелива.
Докато мурената още виси, правите разрез около врата точно под главата. Дебелата кожа ще се отдели. Хващате кожата от двете страни на тялото с клещи или някакви щипци и я обелвате надолу по дължината на тялото до опашката.
След това мурената се сваля и поставя върху твърда повърхност, като се използва платнена кърпа, за да се държи. Не се пипа с голи ръце, защото кожата отделя токсична слуз (затова ръцете на Дели са парили). Обелената кожа и топката костици на опашката се отрязват. Мурената се изкормва и се изваждат вътрешностите. Изплаква се на студена течаща вода. Връща се на твърдата повърхност, главата се отрязва на врата и тялото се нарязва на парчета дебели около 2-3 см. Най-подходящи за консумиране са морени с дължина до 1,5 м, защото месото на по-големите също може да бъде токсично.
ПЪРЖЕНА МУРЕНА
1 мурена - почистена и нарязана на малки порции
Брашно за паниране
2 ч. л. бял пипер
2 чаши олио за пържене
Морска сол
1. Парчетата мурена се накисват в слаба саламура (солена вода) за около 20 мин., след което се подсушават добре с кухненска хартия или кърпа.
2. Олиото се загрява в голям тиган, а брашното и белият пипер се смесват в чиния.
3. Когато олиото се сгорещи, парчетата мурена се овалват в брашното, изтърсват се за да падне излишното брашно и внимателно се пускат във врящото олио. Тиганът не се препълва и парчетата се обръщат няколко пъти до златист цвят. Няма опасност от препържване, защото мурената е твърде мазна и ще го понесе.
4. Парчетата мурена се изваждат и отцеждат от мазнината върху кухненски хартиени кърпи, след което веднага се сервират (например върху канапе от сварен боб с доматен сос).
МУРЕНА НА СКАРА
Мурената се одира, изкормва, измива и нарязва, както е посочено по-горе, след което парчетата се поставят върху загрята скара.
За соса: 2 сушени сини сливи, 4 чаши червено вино, 1 с. л. паста аншоа, малко вино с мед, 1 с. л. сироп от шира (получен от сгъстена гроздова шира след варене), 1 ч. л. черен пипер на зърна и 1 глава нарязан кромид лук. Всички съставки се смесват след накисване на сливите за 24 часа, оставят се на котлон да къкрят на слаб огън до получаване на гъста паста, с която се намазва (глазира) опечената на скара мурена.
Добър апетит!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 70
Re: МУРЕНА - КАК СЕ ОДИРА И ЧИСТИ - ПЪРЖЕНА И НА СКАРА
Лелее, дървета, пръчки, кости, клещи, отрова... лелеее Дели, чак сега те разбирам Ама накрая рецептата звучи доста вкусно
Elfi- ...........................
- Регистриран на : 05.12.2009
Брой мнения : 2825 Рожд.дaта : 28.06.1972
Години : 51
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Yesterday at 8:57 by antares
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго