ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА
5 posters
Страница 1 от 1
ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА
ЗАРГАН НА ТИГАН С МАЩЕРКА, ЛАЙМ И ЛИСТА ОТ ДЕВЕСИЛ
Продукти: Кората на 2 лайма (1 лимон) ситно настъргана, 1 с.л. прясна мащерка (2 с.л. суха), 1 ч.л. изсушени листа девесил, сол и черен пипер на вкус, 8 заргана почистени, обезглавени и филетирани като пеперуда, така че звете половинки остават съединени, 60 мл зехтин.
Настърганата кора от лайм се оставя да изсъхне за 1 нощ или за 1/2 час в слаба фурна. Кората от лайм се смесва с мащерката и девесила. "Пеперудата" от зарган се отваря и се сгъва напречно по средата, така че се образува дебел правоъгълник. Правоъгълниците се поръсват със сол, черен пипер и със сместа от кора на лайм. Зехтинът се загрява и правоъгълниците се пържат с края откъм главата надолу до зачервяване около 1 мин. на силен котлон. Рибата се обръща и се поръсва със сместа от подправки. Пържи се още минута и се изважда от тигана. Сервира се със салата "Баба гануш" с магданоз.
БАБА ГАНУШ е източноазиатски вариант на кьопоолу. Продукти: 1 голям патладжан, 1/4 чаша тахан плюс допълнително количество ако е необходимо, 3 счукани скилидки чесън, 1/4 чаша пресен лимонов сок плюс допълнително количество ако е необходимо, 1 щипка смлян кимион, сол на вкус, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. нарязан на ситно магданоз, 1/4 чаша мариновани черни маслини като каламата.
Патладжанът се опича във фурна и се обелва. С вилица се намачква в купа на паста. Добавят се 1/4 чаша тахан, чесънът, 1/4 чаша лимонов сок и кимионът и всичко се разбърква добре. Подправя се със сол, след което се опитва и при необходимост се добавят още тахан и лимонов сок. Сместа се прехвърля в купа за сервиране. Отгоре се поръсва със зехтин и магданоз, а отстрани се подреждат маслините.
ШИШЧЕТА ЗАРГАН НА СКАРА С МАСЛО С БИЛКИ И МАСЛИНИ
Прродукти за 4 порции: 8 заргана по около 100 г, почистени; 80 мл (1/3 чаша) зехтин; 4 добре узрели продълговати домата ("лимончета"), нарязани на 4 части по дължина; 100 г листа от рукола; 2 с.л. пресен лимонов сок; Смлян черен пипер; 160 г бяло сирене халуми, нарязано на 8 дебели по 5 мм резена; Зехтин за намазване.
Зарганите се изваждат от хладилника 5 мин. преди приготвянето. За да се приготви маслото то, 1 с.л. босилек, 1 с.л. копър и 10 наситнени маслини без костилките се поставят в купа и се смесват добре.
Коремната кухина на зарганите се изплаква добре на течаща вода и се изстъргва всякаква черна ципа. Подсушават се с хартиени кърпи. Шишовете се намазват с малко зехтин. Зарганите се набождат по дължина, като шишчето се вкарва от опашката покрай гръбнака и към главата. Това помага зарганът да запази формата си (набоден под формата на буква "S") при печенето и прави обръщането им по-лесно. Целият зарган се полива с 2 ч.л. зехтин.
Руколата и доматите се смесват в купа. В буркан се поставя останалият зехтин (60 мл) с лимонов сок и се подправя с черен пипер. Разклаща се да се смеси, след което се поръсва върху доматите и руколата.
Зарганите, сиренето и маслото с билки и маслини се подреждат до скарата. Студената скара се намазва добре със зехтин, след което се загрява на средна мощност за 5 минути. Рибата се поставя върху загрятата скара и се пече по 2 мин. от всяка страна, като всяка риба се полива с 2 ч.л. масло с билки и маслини, включително вътре в коремната кухина. Готовата риба се прехвърля в чинии за сервиране.
Сиренето леко се намазва с останалия зехтин и се запича на горещата скара по 1 мин. от всяка страна.
Зарганите се поръсват с останалото масло с билки и маслини. Сервират се веднага със сиренето и салатата от домати и рукола.
За тази рецепта са необходими 30 см бамбукови шишчета, които се накисват във вода за 1 час преди употреба. Руколата може да се замени с листа от глухарчета или обикновена маруля, а сиренето халуми с обикновено бяло саламурено сирене.
Добър апетит!
Sea Creature- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 70
Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА
Чудесни рецепти. Още в събота ще ги пробвам. Заргани с билки и тъмна бира
ivojekov_vet- ...........................
- Регистриран на : 19.10.2010
Брой мнения : 227 Рожд.дaта : 18.09.1958
Години : 65
Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА
Много яки рецепти,само дето за заргана ще трябва да чакам до догодина.Имам илария ще пробвам с нея :thumbsupsmiley
недялко радков- ...........................
- Регистриран на : 10.10.2011
Брой мнения : 1066 Рожд.дaта : 10.07.1965
Години : 58
Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА
Аз предлагам всички рецепти на колегата да се обособят в отделна тема "Рецептите на Sea Creature".
А за поредната рецепта-поредно БЛАГОДАРЯ,колега!
А за поредната рецепта-поредно БЛАГОДАРЯ,колега!
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА
при липса на заргана пробвайте със сайра , която се продава в магазини за риба.Килограма и е коло 6,50 и е доста вкусна.
vlado_fidera- ...........................
- Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 64
Similar topics
» Октопод на тиган
» МУРЕНА - КАК СЕ ОДИРА И ЧИСТИ - ПЪРЖЕНА И НА СКАРА
» С ХАРПУН В ЕГЕЙСКО МОРЕ И КРИТСКИ АРХИПЕЛАГ!
» МУРЕНА - КАК СЕ ОДИРА И ЧИСТИ - ПЪРЖЕНА И НА СКАРА
» С ХАРПУН В ЕГЕЙСКО МОРЕ И КРИТСКИ АРХИПЕЛАГ!
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Today at 8:04 by Пещерски
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго