GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Октопод на тиган

5 posters

Go down

Октопод на тиган Empty Октопод на тиган

Писане  Дели Пет 9 Авг 2013 - 12:19

Първия октопод ми го приготви един морски американски тюлен само за три минути на тигана със зехтин и лимон.
Облизах си пръстите и оттогава години наред не си губя времето по гръцките плажове , а се ровя под камъните и
приготвям октопода както нашите рапани - само ги стресирам на тигана и докато се опомни да се стегне на гума ги ядем още горещи.
Миналата година обаче попаднах на един 74 годишен грък . Той ми приготви октопода пак на тиган но му бая поне 40 минути.
Тази година пак му отидох на гости с 4 току що уловени октопода и специално му стоях на главата и гледах какво прави , защото така приготвен октопода е по вкусен от всички гръцки таверни където съм си поръчвал. Та ето я рецептата в най-големи подробности :
- след като се улови октопода задължително се бие в камък поне 25 пъти, но яко докато побелее. Петьо някъде беше описал много подробно бъхтенето ;
- хубаво е след това да постои на слънце и вятър няколко часа ;
- почиства се и се нарязва на порции без да се соли ;
- в нагорещен тиган се излива кафена чаша вода и се слага октопода. Захлюпва се с капак и отвреме навреме се бърка докато се стегне и си промени цвета ;
- като изври водата се долива пак една кафяна чашка но не вода а зехтин за пържене и пак се захлюпва ;
- от време на време се бърка и се долива по половин к. чашка вода , не зехтин и пак се захлюпва с капака ;
- след двайстата минута може да започнете да го пробвате дали е омекнал достатъчно , но най-добре да се изчака 40 минути ;
- не оставяйте тигана сух за да не прегори - капвайте по малко вода но не да плува а да се пени само ;
- след като се пробва и е достатъчно омекнал се долива половин кафяна чашка винен оцет но внимавайте какъв е оцета - нашите са пълна химия. Аз ползвам натурални. Предполагам и вино ще свърши работа. И пак се слага капака.
- когато изври и оцета след около 5 минути октопода е готов , че остава и сосче за топене накрая.
Довечера ще купя един октопод от пикадили и ще пробвам дали ще се получи така вкусен както собственоръчно уловените.
Дели
Дели
...........................
  ...........................

Регистриран на : 23.05.2009
Брой мнения : 1115 Рожд.дaта : 22.07.1961
Години : 62

http://www.gravirane.net

Върнете се в началото Go down

Октопод на тиган Empty Re: Октопод на тиган

Писане  roko koko Пет 9 Авг 2013 - 15:06

Дали ще се получи със замразен или поне хванат преди дни октопод?
roko koko
roko koko
...........................
  ...........................

Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Октопод на тиган Empty Re: Октопод на тиган

Писане  Дели Пет 9 Авг 2013 - 15:33

Утре ще ти кажа.
Дели
Дели
...........................
  ...........................

Регистриран на : 23.05.2009
Брой мнения : 1115 Рожд.дaта : 22.07.1961
Години : 62

http://www.gravirane.net

Върнете се в началото Go down

Октопод на тиган Empty Re: Октопод на тиган

Писане  Петър Василев Пет 9 Авг 2013 - 15:45

roko koko написа:Дали ще се получи със замразен или поне хванат преди дни октопод?
Няма да е същото,но ще е нещо подобноsunglasses2 
Да ви кажа и аз как го правя!
Слагам октопода в една тенджера(почистен,разбира се),слагам малко водичка,колкото да скрие дъното,той,октопода си пуща вода и една голяма глава кромид-лук и един морков.
От време на време му доливам водичка за да не остане без вода и загори.
Ако е малък октопода горе-долу след 20-тина минути се проверява с една виличка като го боцкате дали е омекнал.
Големия може да направи и час.
Щом омекне се вади и се нарязва на хапки и го оставяте настрана.
Взимаме един тиган и запържваме 2-3 големи глави лук,предварително нарязани на резенчета плюс един ,два пресни домата нарязани на ситни кубчета.
Прибавяме и малко чер-пипер и риган,може и чубрица ако няма риган.
Пет минути преди да е готово слагаме октопода,една чашка червено винце и тогава осоляваме.
Бъркаме за пет минути за да не загори и сме готовиsunglasses2 
Кали орекси! Добър апетит!
Петър Василев
Петър Василев
администратор
  администратор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6655 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 56

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Октопод на тиган Empty Re: Октопод на тиган

Писане  tano Пет 9 Авг 2013 - 18:10

Абе вие хубаво сте ги написали тези рецепти но без узо работата не върви...
Аз го варя в морска вода докато омекне и после магданоз ,оцет ,зехтин и го слагам в хладилника да е студен после узо от фризера и МАйната им на проблемитеsunglasses2 
tano
tano
...........................
  ...........................

Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Октопод на тиган Empty Re: Октопод на тиган

Писане  D.Dimitrov Пет 9 Авг 2013 - 22:36

Дели написа:Та ето я рецептата в най-големи подробности :
- след като се улови октопода задължително се бие в камък поне 25 пъти, но яко докато побелее. Петьо някъде беше описал много подробно бъхтенето ;
- хубаво е след това да постои на слънце и вятър няколко часа ;
- почиства се и се нарязва на порции без да се соли ;
Това не е новина! 9bbce68c65a7e84dba91  В кухнята на китайското посолство се случва нещо такова за служебни партита от годиниeyeballs_icon shock11
Е..... не точно с октоподи...... ама процедурата по влизане в тигана е същата!6e6ebecd09233a2d4a30
avatar
D.Dimitrov
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 21.06.2013
Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 53

Върнете се в началото Go down

Октопод на тиган Empty Re: Октопод на тиган

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите