Октопод на тиган
5 posters
Страница 1 от 1
Октопод на тиган
Първия октопод ми го приготви един морски американски тюлен само за три минути на тигана със зехтин и лимон.
Облизах си пръстите и оттогава години наред не си губя времето по гръцките плажове , а се ровя под камъните и
приготвям октопода както нашите рапани - само ги стресирам на тигана и докато се опомни да се стегне на гума ги ядем още горещи.
Миналата година обаче попаднах на един 74 годишен грък . Той ми приготви октопода пак на тиган но му бая поне 40 минути.
Тази година пак му отидох на гости с 4 току що уловени октопода и специално му стоях на главата и гледах какво прави , защото така приготвен октопода е по вкусен от всички гръцки таверни където съм си поръчвал. Та ето я рецептата в най-големи подробности :
- след като се улови октопода задължително се бие в камък поне 25 пъти, но яко докато побелее. Петьо някъде беше описал много подробно бъхтенето ;
- хубаво е след това да постои на слънце и вятър няколко часа ;
- почиства се и се нарязва на порции без да се соли ;
- в нагорещен тиган се излива кафена чаша вода и се слага октопода. Захлюпва се с капак и отвреме навреме се бърка докато се стегне и си промени цвета ;
- като изври водата се долива пак една кафяна чашка но не вода а зехтин за пържене и пак се захлюпва ;
- от време на време се бърка и се долива по половин к. чашка вода , не зехтин и пак се захлюпва с капака ;
- след двайстата минута може да започнете да го пробвате дали е омекнал достатъчно , но най-добре да се изчака 40 минути ;
- не оставяйте тигана сух за да не прегори - капвайте по малко вода но не да плува а да се пени само ;
- след като се пробва и е достатъчно омекнал се долива половин кафяна чашка винен оцет но внимавайте какъв е оцета - нашите са пълна химия. Аз ползвам натурални. Предполагам и вино ще свърши работа. И пак се слага капака.
- когато изври и оцета след около 5 минути октопода е готов , че остава и сосче за топене накрая.
Довечера ще купя един октопод от пикадили и ще пробвам дали ще се получи така вкусен както собственоръчно уловените.
Облизах си пръстите и оттогава години наред не си губя времето по гръцките плажове , а се ровя под камъните и
приготвям октопода както нашите рапани - само ги стресирам на тигана и докато се опомни да се стегне на гума ги ядем още горещи.
Миналата година обаче попаднах на един 74 годишен грък . Той ми приготви октопода пак на тиган но му бая поне 40 минути.
Тази година пак му отидох на гости с 4 току що уловени октопода и специално му стоях на главата и гледах какво прави , защото така приготвен октопода е по вкусен от всички гръцки таверни където съм си поръчвал. Та ето я рецептата в най-големи подробности :
- след като се улови октопода задължително се бие в камък поне 25 пъти, но яко докато побелее. Петьо някъде беше описал много подробно бъхтенето ;
- хубаво е след това да постои на слънце и вятър няколко часа ;
- почиства се и се нарязва на порции без да се соли ;
- в нагорещен тиган се излива кафена чаша вода и се слага октопода. Захлюпва се с капак и отвреме навреме се бърка докато се стегне и си промени цвета ;
- като изври водата се долива пак една кафяна чашка но не вода а зехтин за пържене и пак се захлюпва ;
- от време на време се бърка и се долива по половин к. чашка вода , не зехтин и пак се захлюпва с капака ;
- след двайстата минута може да започнете да го пробвате дали е омекнал достатъчно , но най-добре да се изчака 40 минути ;
- не оставяйте тигана сух за да не прегори - капвайте по малко вода но не да плува а да се пени само ;
- след като се пробва и е достатъчно омекнал се долива половин кафяна чашка винен оцет но внимавайте какъв е оцета - нашите са пълна химия. Аз ползвам натурални. Предполагам и вино ще свърши работа. И пак се слага капака.
- когато изври и оцета след около 5 минути октопода е готов , че остава и сосче за топене накрая.
Довечера ще купя един октопод от пикадили и ще пробвам дали ще се получи така вкусен както собственоръчно уловените.
Re: Октопод на тиган
Дали ще се получи със замразен или поне хванат преди дни октопод?
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: Октопод на тиган
Няма да е същото,но ще е нещо подобноroko koko написа:Дали ще се получи със замразен или поне хванат преди дни октопод?
Да ви кажа и аз как го правя!
Слагам октопода в една тенджера(почистен,разбира се),слагам малко водичка,колкото да скрие дъното,той,октопода си пуща вода и една голяма глава кромид-лук и един морков.
От време на време му доливам водичка за да не остане без вода и загори.
Ако е малък октопода горе-долу след 20-тина минути се проверява с една виличка като го боцкате дали е омекнал.
Големия може да направи и час.
Щом омекне се вади и се нарязва на хапки и го оставяте настрана.
Взимаме един тиган и запържваме 2-3 големи глави лук,предварително нарязани на резенчета плюс един ,два пресни домата нарязани на ситни кубчета.
Прибавяме и малко чер-пипер и риган,може и чубрица ако няма риган.
Пет минути преди да е готово слагаме октопода,една чашка червено винце и тогава осоляваме.
Бъркаме за пет минути за да не загори и сме готови
Кали орекси! Добър апетит!
Re: Октопод на тиган
Абе вие хубаво сте ги написали тези рецепти но без узо работата не върви...
Аз го варя в морска вода докато омекне и после магданоз ,оцет ,зехтин и го слагам в хладилника да е студен после узо от фризера и МАйната им на проблемите
Аз го варя в морска вода докато омекне и после магданоз ,оцет ,зехтин и го слагам в хладилника да е студен после узо от фризера и МАйната им на проблемите
tano- ...........................
- Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Re: Октопод на тиган
Това не е новина! В кухнята на китайското посолство се случва нещо такова за служебни партита от годиниДели написа:Та ето я рецептата в най-големи подробности :
- след като се улови октопода задължително се бие в камък поне 25 пъти, но яко докато побелее. Петьо някъде беше описал много подробно бъхтенето ;
- хубаво е след това да постои на слънце и вятър няколко часа ;
- почиства се и се нарязва на порции без да се соли ;
Е..... не точно с октоподи...... ама процедурата по влизане в тигана е същата!
D.Dimitrov- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.06.2013
Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 53
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
Yesterday at 7:45 by dako
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 29 Апр 2024 - 23:22 by bat_pavel
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Вто 26 Мар 2024 - 20:37 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Съб 23 Мар 2024 - 15:53 by Димитър Маринчев
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa
» Около Бургас
Чет 18 Яну 2024 - 20:42 by Димитър Маринчев
» Маринована риба с екстри
Пет 12 Яну 2024 - 12:52 by icokanev
» Риби на борсата
Пон 25 Дек 2023 - 17:46 by Моряка
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Пет 1 Дек 2023 - 12:36 by ribarshe
» ЧЕПАРЕТА - 3 част
Сря 15 Ное 2023 - 5:25 by КИРО
» С лодка в морето - 2023
Пон 13 Ное 2023 - 16:35 by Димитър Маринчев
» Помощ при избор на сонар
Съб 28 Окт 2023 - 20:05 by КИРО
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Чет 5 Окт 2023 - 6:42 by Димитър Маринчев
» Зарибяване с пъстърва
Чет 28 Сеп 2023 - 17:00 by Драго