„Мераклийска рибена чорба”
3 posters
Страница 1 от 1
„Мераклийска рибена чорба”
„Мераклийска рибена чорба”
Тъй като чорбицата става и от морска и от сладководна риба, се чудих къде да и намеря място и като не намерих ... я лепнах отделно.
Преди да опиша рецептата, ще се опитам да предам няколко съвета при приготвянето на рибена чорба, които могат да бъдат от полза на риболовното братство.
1.Рибена чорба става с риба.Колкото по-разнообразна, толкова по-добре.
2.Вълшебната съставка се нарича Девисил – най-добре пресен, като за бульона се използват и дръжките.
3.Най-вкусната чорба става на открит огън, в голям съд, на брега в компанията и с помощта на приятели риболовци, които в едната си ръка държат ледена ракийца, мастичка или друго което е угодно на душицата.
Опита показва, че всеки уважащ себе си кулинар приготвя чорбата по различен начин и мерките на продуктите са относителни.
За моята мераклийска чорбица са необходими:
1.Риба и остатъците от рибата която вече печете, пържите или панирате, като най важно присъствие трябва да се отдели на главите /по-големите/, почистени от хрилете.
2.Стар лук
3.Моркови
4.Целина
5.Зелени и червени чушки
6.Домати
7.Люти чушлета
8.Лимон
9.Девисил
10.Магданоз
11.черен пипер
12.сол
13.целина
14.картофи
Най хубавото на чорбицата е скрито в самата дума – чорба.Значи отделяме внимание първо на течното съдържание или така наречения бульон.Основата на всеки месен бульон се получава от костите.За това е важно присъствието на главите, опашките и перките.За да се икономиса време, всички дребни съставки може да се поставят в тензух. В никакъв случай не слагайте кожа от хищна риба, ако сте драли такава.Личен опит.Яко бълва пяна и придава лош вкус.
Вързваме в тензуха перки, кости, глави /ако сте наловили ситни рибки и те там/и подобни и ги потапяме в още студената вода.Стар лук, няколко глави срязани на 4 поемат и те към котлето или тенджерата, както и 2-3 скилидки чесън.Черен пипер на зрънца, задължително сол, за да извадим всичко от материала.Режем дръжките на девисила и магданоза много наситно и със замах – при другото.Сега нека завира и да си къкри после на бавен огън, докато свършим останалата работа.
Тук вече за тази чорбица е нужна скара, най-добре на жарава, но може и друга.Режем по-едра рибка на шайби или филенца /така, че после лесно да извадим останалите кости/, намазваме с олио и на силна скара от двете страни, колкото да се запечата.Когато е готова я оставяме на някой да я обезкости – втори вариант – оставяме я да се охлади и сами си я обезкостяваме по-късно.
Идва ред на 2 червени и две зелени чушки, нарязани на дълги ивички – мяткаме ги на скарата и докато се нашарат и освободят онзи неповторим аромат на запечена чушка, режем няколко твърди домата на дебели шайби.Хоп и те на скарата за много кратко от двете страни, за да не се разкашкат изцяло.Рационално е за тях да се използва шпатулка.Лютите чушлета задължително се парват на въгленчета, може и на скарата.Ех като гръмне некое чушле и ти влезе аромата в носа .... само глътка ледена кайсиева помага./ако сте пипали чушлетата с ръката не си търкайте очите и не се чешете на голо ако някой ви псува/
Хайде сега да съберем всичко от скарата докато не е изгоряло.
Ако през това време някой не е нарязал 3-4 морковчета, 4 средно големи картофа, по една червена и една зелена чушка, за които нямаше място на скаричката - на дребно и половин глава целина /при наличие/, ще трябва да го свършите сами.
Поглеждаме часовника, и ако не минал около час откакто ври бульона, спокойно утоляваме жажда и почваме да обсъждаме каква вкуснотия се очертава.Цигарите са вредни, ама който не издържа ... може и да дръпне една.
Мина час и е редно да извадим тензуха с кокаляци, притискаме с нещо да се изцеди хубаво и го изхвърляме /не бульона, а тензуха – за да не се получи боб по хайдушки!/.Сега се оглеждаме и ако някой е оставил ракийцата без надзор или още по-добре бяло винце, грабваме чашата и на око около глътка ракия или две вино сипваме в бульона.Нарязаните зеленчуци и печените такива добавяме във врящия бульон за да подсилим огъня на лавата.Рибата която вече е обезкостена, по възможност на по-цели парченца с внимателно движение потапяме при останалите продукти.Те така още поне 20 минути, през които трябва да нарежем на ситно девисила и магданоза, които добавяме най-накрая, заедно със смлян черен пипер.Оглеждате се и виждате два-три лимона.Аз ги режа на шайбички и всеки си ги слага в купата както прецени – цели или изтискани.
Най-същественото при тази рецепта е след първите сръбвания да се хвали чорбата и да се вика наздраве.
Ако имате път към Добрич, Варна или Калиакра не пропускайте да опитате тамошна чорбица.
Един добър приятел от Добрич ме разведе на една такава чорба-разходка.Дуранкулашкото езеро беше първата спирка, от там на нос Калиакра, и после в Балчик.Три различни уникални чорбици ......А бе във варненско са си майстори на това занятие.
Във Видин и Лом, приятели рибари ми готвиха „Саламура” както наричат там рибената чорба.Не съм очарован обаче .... дано не четат.Но пък дунавски толстолоб на жар да ти приготвят ...
Те тази мойта чорбица, след различни вариации утвърдих в едно котле на брега на Дунав край Русе, до бунгалото на приятел на мой приятел.
А наздраве и да ви е сладко!
Ей да не забравите да препечете няколко филийки на скарата и докато са топли да ги натъркате с чесън!
Тъй като чорбицата става и от морска и от сладководна риба, се чудих къде да и намеря място и като не намерих ... я лепнах отделно.
Преди да опиша рецептата, ще се опитам да предам няколко съвета при приготвянето на рибена чорба, които могат да бъдат от полза на риболовното братство.
1.Рибена чорба става с риба.Колкото по-разнообразна, толкова по-добре.
2.Вълшебната съставка се нарича Девисил – най-добре пресен, като за бульона се използват и дръжките.
3.Най-вкусната чорба става на открит огън, в голям съд, на брега в компанията и с помощта на приятели риболовци, които в едната си ръка държат ледена ракийца, мастичка или друго което е угодно на душицата.
Опита показва, че всеки уважащ себе си кулинар приготвя чорбата по различен начин и мерките на продуктите са относителни.
За моята мераклийска чорбица са необходими:
1.Риба и остатъците от рибата която вече печете, пържите или панирате, като най важно присъствие трябва да се отдели на главите /по-големите/, почистени от хрилете.
2.Стар лук
3.Моркови
4.Целина
5.Зелени и червени чушки
6.Домати
7.Люти чушлета
8.Лимон
9.Девисил
10.Магданоз
11.черен пипер
12.сол
13.целина
14.картофи
Най хубавото на чорбицата е скрито в самата дума – чорба.Значи отделяме внимание първо на течното съдържание или така наречения бульон.Основата на всеки месен бульон се получава от костите.За това е важно присъствието на главите, опашките и перките.За да се икономиса време, всички дребни съставки може да се поставят в тензух. В никакъв случай не слагайте кожа от хищна риба, ако сте драли такава.Личен опит.Яко бълва пяна и придава лош вкус.
Вързваме в тензуха перки, кости, глави /ако сте наловили ситни рибки и те там/и подобни и ги потапяме в още студената вода.Стар лук, няколко глави срязани на 4 поемат и те към котлето или тенджерата, както и 2-3 скилидки чесън.Черен пипер на зрънца, задължително сол, за да извадим всичко от материала.Режем дръжките на девисила и магданоза много наситно и със замах – при другото.Сега нека завира и да си къкри после на бавен огън, докато свършим останалата работа.
Тук вече за тази чорбица е нужна скара, най-добре на жарава, но може и друга.Режем по-едра рибка на шайби или филенца /така, че после лесно да извадим останалите кости/, намазваме с олио и на силна скара от двете страни, колкото да се запечата.Когато е готова я оставяме на някой да я обезкости – втори вариант – оставяме я да се охлади и сами си я обезкостяваме по-късно.
Идва ред на 2 червени и две зелени чушки, нарязани на дълги ивички – мяткаме ги на скарата и докато се нашарат и освободят онзи неповторим аромат на запечена чушка, режем няколко твърди домата на дебели шайби.Хоп и те на скарата за много кратко от двете страни, за да не се разкашкат изцяло.Рационално е за тях да се използва шпатулка.Лютите чушлета задължително се парват на въгленчета, може и на скарата.Ех като гръмне некое чушле и ти влезе аромата в носа .... само глътка ледена кайсиева помага./ако сте пипали чушлетата с ръката не си търкайте очите и не се чешете на голо ако някой ви псува/
Хайде сега да съберем всичко от скарата докато не е изгоряло.
Ако през това време някой не е нарязал 3-4 морковчета, 4 средно големи картофа, по една червена и една зелена чушка, за които нямаше място на скаричката - на дребно и половин глава целина /при наличие/, ще трябва да го свършите сами.
Поглеждаме часовника, и ако не минал около час откакто ври бульона, спокойно утоляваме жажда и почваме да обсъждаме каква вкуснотия се очертава.Цигарите са вредни, ама който не издържа ... може и да дръпне една.
Мина час и е редно да извадим тензуха с кокаляци, притискаме с нещо да се изцеди хубаво и го изхвърляме /не бульона, а тензуха – за да не се получи боб по хайдушки!/.Сега се оглеждаме и ако някой е оставил ракийцата без надзор или още по-добре бяло винце, грабваме чашата и на око около глътка ракия или две вино сипваме в бульона.Нарязаните зеленчуци и печените такива добавяме във врящия бульон за да подсилим огъня на лавата.Рибата която вече е обезкостена, по възможност на по-цели парченца с внимателно движение потапяме при останалите продукти.Те така още поне 20 минути, през които трябва да нарежем на ситно девисила и магданоза, които добавяме най-накрая, заедно със смлян черен пипер.Оглеждате се и виждате два-три лимона.Аз ги режа на шайбички и всеки си ги слага в купата както прецени – цели или изтискани.
Най-същественото при тази рецепта е след първите сръбвания да се хвали чорбата и да се вика наздраве.
Ако имате път към Добрич, Варна или Калиакра не пропускайте да опитате тамошна чорбица.
Един добър приятел от Добрич ме разведе на една такава чорба-разходка.Дуранкулашкото езеро беше първата спирка, от там на нос Калиакра, и после в Балчик.Три различни уникални чорбици ......А бе във варненско са си майстори на това занятие.
Във Видин и Лом, приятели рибари ми готвиха „Саламура” както наричат там рибената чорба.Не съм очарован обаче .... дано не четат.Но пък дунавски толстолоб на жар да ти приготвят ...
Те тази мойта чорбица, след различни вариации утвърдих в едно котле на брега на Дунав край Русе, до бунгалото на приятел на мой приятел.
А наздраве и да ви е сладко!
Ей да не забравите да препечете няколко филийки на скарата и докато са топли да ги натъркате с чесън!
ribaro- ...........................
- Регистриран на : 14.07.2009
Брой мнения : 288 Рожд.дaта : 29.06.1969
Години : 55
Re: „Мераклийска рибена чорба”
Моята рибена чорбица е доста популярна, мислех че съм я споделила и с вас, но уви - писала съм била в На Риба Копвам я и тук, специално тази мъничката чорба я правих на Краси Поборника на Огняново през 2009 г
Elfi написа:
Та както и да е, мойта любима чорба е въпросната саламура, задължително на полеви условия - т.е. на гьола. Зазължително условие е да си носите тенджера и да си хванете рибка , ако можете де
Продуктите:
- риба- шаран, каракуда, платика , клен ( другите са сухи - може някое костурче за аромат )
- лук - 2-3 глави с обелките
- домати - 2-3
-чушки - 3-4
- гъби ( ако има наоколо, ако ли не, може да си носите )
-картофи - 2-3 ( може и без тях)
-чесън - по желание ( аз слагам 1 глава (
-магданоз - дебела връзка
-сол, лимон черен пипер ( други подправки НЕ СЕ слагат - няма сми)
Скарата се слага в/у добре оформената жарава на лагерния огън и се пекат всички продукти - цели ! Рибата се обезкостява, нарязват се и другите неща и се слагат в тенджерата да кипнат - трябва да врат 15-20 мин, не повече. През това време се нарязва чесънчето на ситничко, слага се в чорбата 2-3 минути преди да свалите от огъня. Магданоза и той на ситно се слага след като вече е спряла да ври. Солта , черния пипер и лимона оставям на въображението ви да си изберете момента
Те това долу е канче за 1 порция и половина :lol:
А това е казан за 30-тина
Айде да ви е вкусно , пие много ракия :drinkers:
Elfi- ...........................
- Регистриран на : 05.12.2009
Брой мнения : 2825 Рожд.дaта : 28.06.1972
Години : 52
Бърза рибена чорбичка
Зь целта в съд наливаме около 4 л.вода.Разтваряме 2 супени лъжици подправка за супа/тип вегета/.След като водата заври пускаме предварително нарязаната на парчета риба и варим не повече от 5-6 минутки. На котлона загряваме мазнинка към която добавяме червен пипер.Бъркаме непрекъснато , за да не стане на бучки.Изсипваме към чорбата.Добавяме натрошено фиде 1-2 шепи и доваряваме още 5-6 минути.Подправяме с лимонов сок на вкус, смлян черен пипер, девисил, мащерка.Ръсваме и малко лют червен пипер/чили/ и сервираме докато е гореща в комбинация със студена домашница и задължително мек хляб
vlado_fidera- ...........................
- Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 65
Similar topics
» Мераклийска рибена чорба 2
» БУАЙБЕС – РИБЕНА ЧОРБА ОТ МАРСИЛИЯ
» Рибена чорба - скумрия,сафрид,меджит и скорпид
» БУАЙБЕС – РИБЕНА ЧОРБА ОТ МАРСИЛИЯ
» Рибена чорба - скумрия,сафрид,меджит и скорпид
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa