Мариновани МИДИ
+4
joro_74
sllipi1
Albena
КИРО
8 posters
Страница 1 от 1
Мариновани МИДИ
Идва сезона на отпуските,доста колеги ще дойдат по морето,
нека се върнат после с един спомен от мен.
Рецептата е малко трудничка,иска си времето,но си заслужава.
При събирането на мидите,уверете се че нямат пясък,мисля че тази година в това отношение е добра.
В тенджера наливате малко вода и поставяте мидите да се варят - докато се отворят.
При чистенето хвърляте ядките в друг съд с вода-ако има полепнал пясък по тях,той пада на дъното.
После ядките ги поставяте в оцет за час,час и половина.Може и лимонов сок,но да се покрият.
Водата от мидите се изцежда добре,и се оставя на бавен огън да се сварява 40-50мин,с 1-2 връзки копър.
Нагрявате олио,и го запържвате с една филия хляб.Нека да изстива сега.
В бурканчета от конфитюр сипвате 5-6 лъжици олио,нареждате ядките,помежду слагате дафинов лист,черен пипер на зърна ( десетина ),и най отгоре заливате с 2-3см от мидената вода.
За по-продължително съхранение,можете да сварите бурканите,но не по малко от час.
През зимата ще сте номер 1 на трапезата. :91:
нека се върнат после с един спомен от мен.
Рецептата е малко трудничка,иска си времето,но си заслужава.
При събирането на мидите,уверете се че нямат пясък,мисля че тази година в това отношение е добра.
В тенджера наливате малко вода и поставяте мидите да се варят - докато се отворят.
При чистенето хвърляте ядките в друг съд с вода-ако има полепнал пясък по тях,той пада на дъното.
После ядките ги поставяте в оцет за час,час и половина.Може и лимонов сок,но да се покрият.
Водата от мидите се изцежда добре,и се оставя на бавен огън да се сварява 40-50мин,с 1-2 връзки копър.
Нагрявате олио,и го запържвате с една филия хляб.Нека да изстива сега.
В бурканчета от конфитюр сипвате 5-6 лъжици олио,нареждате ядките,помежду слагате дафинов лист,черен пипер на зърна ( десетина ),и най отгоре заливате с 2-3см от мидената вода.
За по-продължително съхранение,можете да сварите бурканите,но не по малко от час.
През зимата ще сте номер 1 на трапезата. :91:
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Мариновани МИДИ
Това ще го направя непременно при първа възможност т.е. уикенда
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Re: Мариновани МИДИ
Ъ,Albena написа:Това ще го направя непременно при първа възможност т.е. уикенда
аз чакам да добавиш нещо.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Мариновани МИДИ
Киро от тая година започнах да ги правя мидите по по мързелив начин след като се сварят с бира и лющян и сол ,изчиствам ядките,прецеждам сосчето слагам ядките в малки шишенца от минерална вода,като гледам да не са много натъпкани , доливам с сосчето така че да плувнат мидите слагам им тапичката и хайде у фризера стават мед медец
sllipi1- ...........................
- Регистриран на : 06.10.2011
Брой мнения : 1246 Рожд.дaта : 19.10.1976
Години : 48
Re: Мариновани МИДИ
Ами значи ще се пробва и това.
Само да видим кой ще ги вади ?
Само да видим кой ще ги вади ?
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Мариновани МИДИ
Това със шишенцата и фризера е номер 1.После обаче ги оставяш сами да се размразят в смисъл без да ги слагаш в топла вода.Стават все едно сега си ги варил.
joro_74- ...........................
- Регистриран на : 14.06.2011
Брой мнения : 229 Рожд.дaта : 09.12.1974
Години : 49
Re: Мариновани МИДИ
Най хубави са си пресните миди.На никой не му се ходи сега за миди,ама те сега са най-вкусни.Миналата година една буря ни беше намотала мрежите около едни камъни и като ги вадихме по тях имаше миди достатъчни за трима човека да се напият.Тази зима не съм пробвал ама с гаган на някоя дълга пръчка все ще се надерат малко миди
Ribarina- ...........................
- Регистриран на : 09.03.2010
Брой мнения : 1898 Рожд.дaта : 29.06.1982
Години : 42
Re: Мариновани МИДИ
Иве ,има си миди бе брат,вадят чат пат от мидарниците ,при това чисти няма пясък няма щуротии.И аз ги обичам пресни ама съм правил и замразени във шишета с прецедената вода в която са се варили или направо чиста вода,стават все едно са пресни..............ма не са пресни :525707397c05bb Това съм го правел до преди няколко години когато не бяха се появили мидарниците.
roko koko- ...........................
- Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 49
Re: Мариновани МИДИ
Не знам за вас,но колкото и пъти да съм слагал миди във фризера без соса или със соса им стават тричави и ронливи-има си голяма разлика от пресните,които са си еластични сочни и миришат на море и тия от фризера :9bbce68c65a7e8 ,поне за мен.
Последната промяна е направена от Моряка на Чет 2 Фев 2012 - 15:07; мнението е било променяно общо 1 път
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Мариновани МИДИ
което си е право право си е
savi aleksiev- ...........................
- Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62
Re: Мариновани МИДИ
Спор за пресните миди няма то това е ясно,но да ги вадиш лятото.Пробвай да и извадиш сега от таз студена вода да ги видиш какви са хубави и сочни.Аз бях вадил една зима с неопрена водата беше 5 градуса като ги извадих на брега се отвориха леко,а като се прибрах и ги сварих станаха кафяви и спаружени.След кратка литература се оказа че нашата мида на толкова ниска температура изпада в летаргия и не се храни тоест не е активна и съответно гадна за ядене.От 7-8 градуса и нагоре започва да става активна а бе най сигурно лятото.
joro_74- ...........................
- Регистриран на : 14.06.2011
Брой мнения : 229 Рожд.дaта : 09.12.1974
Години : 49
Re: Мариновани МИДИ
Особено ако стоят повече от 2 месеца.Пробвала съм какво ли не , за мен не стават да се замразяват.Моряка написа:Не знам за вас,но колкото и пъти да съм слагал миди във фризера без соса или със соса им стават тричави и ронливи-има си голяма разлика от пресните,които са си еластични сочни и миришат на море и тия от фризера :9bbce68c65a7e8 ,поне за мен.
Albena- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3909 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 60
Similar topics
» мариновани рапани , миди и микс
» МЕЗЕ ЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН - МАРИНОВАНИ ПЪРЖЕНИ ФИЛЕТА ОТ СКУМРИЯ
» МИДИ В ПИКАНТЕН СОС
» МЕЗЕ ЗА ТРИФОН ЗАРЕЗАН - МАРИНОВАНИ ПЪРЖЕНИ ФИЛЕТА ОТ СКУМРИЯ
» МИДИ В ПИКАНТЕН СОС
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пон 25 Ное 2024 - 20:29 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЛЕФЕР (Чернокоп) В МОМЕНТА?
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa