Колко е силна рибата във водата
+13
monilom
чечо
nerva
петко стоянов
Ангелофф
Plat1ka
Станислав
godzillata
cerberus
илия
КИРО
Петър Василев
Кадир
17 posters
Страница 1 от 2
Страница 1 от 2 • 1, 2
Колко е силна рибата във водата
Четох някъде,че шарана при борба оказва съпротивление около 4 пъти теглото си...Дали в бойни условия не мога да го проверя това...Смятам да направя един аматьорски експеримент в следващ излет ,който според мен ще е доста интересен ,ако се получи...ТА каква е идеята ми:знаем ,че силата се измерва в нютони,но тъй като нямам силомер ,ще я измервам в кг...с какво-един китайски електронен риболовен кантар (колкото малък будилник е,предоставен любезно от колега риболовец),точен-проверих и най-важна функция- може да запаметява най -висока стойност в прогрес-през 10 сек...разаснявам--примерно слагам да меря риба показва 3,450 кг,след секунда 3,457.след 2 сек-3,459 .след 5 сек 3.449и т.н. след 10-та секунда се запаметява най -високата стойност -нея показва на екрана...след пауза от 10 секунди(за да се сложи нова риба) ,следва нов цикъл на измерване -автоматично...
обмислил съм стъпките-хвърлям примерно тапата за толстолоб на 10 метра от брега -на място ,където знам ,че кълве и стадото няма начин да не мине от там,фиксирам въдицата ,обирам корема и тук прежалвам в името на науката кордата -прерязвам я и фиксирам чрез два големи вирбела кантара-в линията дефакто...ако удари въобще :) ,при удара включвам кантара ,няма начин как да обера влакното,тръгвам назад с въдицата -целта ми е да докарам рибата към брега ,където тегли най-много ...за да е реален експеримента ,аз няма да тегля-държа пръта неподвижно като дърво -рибата тегли и през 10 сек ще имам колко най-силно е теглила и съпоставка после с килограми и вид ...ще взема допълнителни мерки да не скъса (корда минимум 0.50,здрави вирбели,здрави възли)...ако успея да регистрирам шаран и толстолоб-добре...бонус ще е някакво амурче,но силно се съмнявам ...знам ,че изглежда сложно ,ама всъщност не е ...
та приемам всякакви критики и съвети ...
обмислил съм стъпките-хвърлям примерно тапата за толстолоб на 10 метра от брега -на място ,където знам ,че кълве и стадото няма начин да не мине от там,фиксирам въдицата ,обирам корема и тук прежалвам в името на науката кордата -прерязвам я и фиксирам чрез два големи вирбела кантара-в линията дефакто...ако удари въобще :) ,при удара включвам кантара ,няма начин как да обера влакното,тръгвам назад с въдицата -целта ми е да докарам рибата към брега ,където тегли най-много ...за да е реален експеримента ,аз няма да тегля-държа пръта неподвижно като дърво -рибата тегли и през 10 сек ще имам колко най-силно е теглила и съпоставка после с килограми и вид ...ще взема допълнителни мерки да не скъса (корда минимум 0.50,здрави вирбели,здрави възли)...ако успея да регистрирам шаран и толстолоб-добре...бонус ще е някакво амурче,но силно се съмнявам ...знам ,че изглежда сложно ,ама всъщност не е ...
та приемам всякакви критики и съвети ...
Кадир- ...........................
Брой мнения : 451 Рожд.дaта : 29.01.1980
Години : 44
Re: Колко е силна рибата във водата
Ся ме шашна. :021869b128fa56
Преди 4 часа бат Стойчо засече в моя гьол един екземпляр,и аха да го
докара до кепа,он му взе куката и фора.
към 4 сабалян отивам го дебна.( и без туй тук съм на вахта )
Ся,тъй кът ще ми е за сефте нещо сладко да ловя,
киризех дхес батето ( ама изкара един шаран към 5 кила,барем он е още у живарнико )
са чудя дали на морски куки ще имам успех ?
Щот други нямам,ама пък имам мноооого добра млечна царевица
Преди 4 часа бат Стойчо засече в моя гьол един екземпляр,и аха да го
докара до кепа,он му взе куката и фора.
към 4 сабалян отивам го дебна.( и без туй тук съм на вахта )
Ся,тъй кът ще ми е за сефте нещо сладко да ловя,
киризех дхес батето ( ама изкара един шаран към 5 кила,барем он е още у живарнико )
са чудя дали на морски куки ще имам успех ?
Щот други нямам,ама пък имам мноооого добра млечна царевица
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Колега, мен ако питаш, за този експеримент изобщо не ползвай въдица, защото няма да ти даде точни резултати; като сложиш кантара и започне да сгъва пръта, кантара ще показва по-малко от реалното :8d48c7105671d9 Ползвай добрия стар дезодорант за да цопнеш монтажа, а после пак си сложи кантара там, обаче да ти е в ръката... и се вържи за някъде, да не те подкара на водни ски :7756d4f28cf80b
????- Гост
помислил съм за това -имам една въдица,която направо си е дърво ,почти без никакво огъване при върха,която е толкова твърда,че не може да се ползва при риболов,който аз практикувам ...купена преди 10 години и прашасала в мазето...дано не скъса рибата при тегленето с тази пръчка...занимавам се с такива странични работи,защото се озадачих при един риболов-чисто ново влакно на фокус-хамелеон карп 0,35 ,бе скъсан от толстолоб около 4 кг ...абе ще видим ...важното да е интересно и забавно :1e8adaee86b9ae
абе имаше една статия в руски сайт бях я засякъл ,ама сега не мога да я открия-коя риба колко ,,дърпа'',обясняваха с форма на тяло ,опашка ,брой и вид перки -само си спомням от мирните номер едно бе амура,ама не помня подробности...
абе имаше една статия в руски сайт бях я засякъл ,ама сега не мога да я открия-коя риба колко ,,дърпа'',обясняваха с форма на тяло ,опашка ,брой и вид перки -само си спомням от мирните номер едно бе амура,ама не помня подробности...
Пробвай . За шаро и толуп добре интересно сомчо кво ще отчете. :9fb95bfd5c9056
????- Гост
Бе, това наистина ще е интересен експеримент и като знам толстолоби по 7-8 кила как теглят като влакове.... Ластик 2.2мм на пето коляно на директния го разпъват до дупка, което ще рече- около 25 метра :3fac1be7508190
????- Гост
Няма да е вярно нищо.Ако му пуснеш един метър да тръгне, силата ще е много по-голяма отколкото, когато се мери от място.С такъв кантар си мерих здравината на влакнот, монго е готин, докато не изгоря.А пък това,че толстолоба се бори повече от шарана имате грешка.Брат ми е дърт бракониер, макар да е много по-малък от мен, търмъчи на поразия. С 0,40 вади до 30кг. толупи, закачени къде ли не.Вади ги на буксир.Аз също съм ловил и на плувка,тапа, дъно,деректен и не ми дърпа повече от друга риба. :1e8adaee86b9ae
илия- мир на праха му
Брой мнения : 1089 Рожд.дaта : 08.06.1969
Години : 55
не мисля,че която и риба би се борила силно на търмък-едно е да те закачи кука четворка в уста ,друго е да ти влезе огромна тройка в червата...друг пример-сомаджиите да кажат -по един начин се бори сома като е закачен за уста-друг е като глътне воблера или тройката до глътката...но съм склонен да вярвам на илия ,че шаран и толстолоб с еднакви кг ,шарана се бори повече и по-умно..просто трудно хващам шарани с тегло над 5 кг :690caaae7dfaa5 ,които са трофейни,а толстолоба дето го хващам около 5 кг е малка риба от този вид...та нямам база за сравнение...най-големия ми шаран е 3,200 и със сигурност се бори повече от толуп със същото тегло...просто се бори по различен начин според мен ,по-коварно ,по-умно, а толстолоба забелязвам,че често се опитва да увисне на кордата-ползва теглото си...знам ,че данните горе долу не показват нищо ,ама ми е интересно...утре ще видим
Гледал съм търмъкаджийски изпълнения на Оризаре; да не пиша подробности за "тактиката" там, но целта на търмъкаджиите беше да ударят толстолоба, някъде в главата с тройката :7f6ce029b07393 Гледал съм така ударени толстолоби по 10-12кг да излизат като мърсоли след 5-6 минути и то с влакна 0.40-0.45; на финала ги "кепчосваха" през корема с канджа направена от желязото на чашките на едно времешните електрически стълбове (фи-18) :507e1969dc82b9 . Ударения "на търмък " толстолоб, няма нищо общо с нормално хванатия!!!!!
Три кила и половина шаран и 3.500 толстолоб имат много общи "черти", обаче 8-10 кила шаран и 8-10 кила толстолоб, нямат нищо общо.....
Действай колега, да видим какво ще покаже теста; поне екшън ще има, ако се хване някой 7-8 кила
Три кила и половина шаран и 3.500 толстолоб имат много общи "черти", обаче 8-10 кила шаран и 8-10 кила толстолоб, нямат нищо общо.....
Действай колега, да видим какво ще покаже теста; поне екшън ще има, ако се хване някой 7-8 кила
????- Гост
Теглото на рибата във водата, е доста по малко, мисля че около 6 пъти (не съм много сигурен). Напъна който оказва, в никакъв случай не може да бъде 4 пъти теглото, дори и при риби, които умеят да плуват на заден ход, иначе щяхме да ловиме с въжета, не с влакна...
Експеримента обаче е доста интересен
Експеримента обаче е доста интересен
cerberus- ...........................
Брой мнения : 498 Рожд.дaта : 16.07.1909
Години : 115
Ето пример.На Цар калоян ловя шаран.Удря ми шаран 10+ вадя нормално, но от првъзбуда съм затегнал аванса,като видя кепа и скъса 0,50 като обикновен конец.Бях с такъв такъм понеже се връщах от Дунава.Сами си правете смедката колко издържа хубав монофил 0,50. :1e8adaee86b9ae
илия- мир на праха му
ами много крив риболов днес...след хранително отравяне снощи отидох на гьола към 12.00 за няколко часа само заради опита.естествено дашните места бяха заети...не бях на кеф ,със силно главоболие и хвърлих само една въдица ,направих я системата и за радост след 2 часа клъвна -толстолоб 4.200 ..не съм снимал-нищо не губите ,ако не видите рибата и смачаканата ми физиономия...оставих го да ,,дърпа',разходи се наоколо ,и когато му подсказах,че ще излиза май и е хванат,почна да се инати-пика му бе 11.600...2,8 пъти теглото му....след това хвърлих за шаран, след няколко към кило,удари малко по-голям -- 2.300,много борбен люспест фен-пик 7,800...3,4 теглото му...тва са сухите факти ....не може да се каже нещо еднозначно...просто един любителски опит...
п.с.подчертавам ,че това са пикове - при нормално вадене с авнас и т .н. не би ги имало тези пикове или биха били значително по-малки...
п.с.подчертавам ,че това са пикове - при нормално вадене с авнас и т .н. не би ги имало тези пикове или биха били значително по-малки...
илия написа:...Удря ми шаран 10+ вадя нормално, но от првъзбуда съм затегнал аванса,като видя кепа и скъса 0,50 като обикновен конец.
Нищо, ще се научиш и ти! :393a6357abdb7d :7756d4f28cf80b
godzillata- ...........................
Брой мнения : 174 Рожд.дaта : 11.11.1970
Години : 54
Да Кире, но това става отдавна във времето.А ти в момента отиваш там откъдето се връщам :05: :393a6357abdb7d :9fb95bfd5c9056
илия- мир на праха му
enterprise написа:...тва са сухите факти ....не може да се каже нещо еднозначно...просто един любителски опит...
...
Давай по-нататък с опитите, колега :thumbsupsmiley Не съм чул до сега да са правени такива експерименти, но за да са нещата статистически издържани, на базата на емперичните( практическите) опити и съгласно теорията на вероятностите, трябва да се направят много на брой, опита; най-високите и най-ниските резултати да се изключат и останалото да се усредни. Тогава вече, достоверноста на усреднените данни ще е много висока
????- Гост
И особено на реки и различни водоеми. :1e8adaee86b9ae
илия- мир на праха му
илия написа:И особено на реки и различни водоеми. :1e8adaee86b9ae
Абсолютно съм за "различни водоеми", но за реките съм резервиран- там трябва да се отчитат и ред други фактори- по течение, или срещу него и т.н. Ако тръгне срещу течението, "тягата" която ще развие е много по-малка и зависи от силата на течението; както и обратното, ако хукне по течението. Най-добре е да им се мери "мускулатурата" в спокойни води :eb3cf715572efe
п.п. за моите дългосрочни наблюдения по отношение на амур, шаран и толстолоб:
Бачо Илия написа:
Специално за трите вида риби, които писах по-горе в темата(шаран, толстолоб и амур), за последните 11-12 години аз имам съвсем конкретни наблюдения и впечатления. Става дума за риби с тегло 4+ до 7+; не съм попадал на по-големи но за сметка на това имам достатъчно хванати бройки и то по три основни способа: директни оластичени телескопи; мач и болонезе; дънарки и фидери. Най-много риби и от трите вида имам хванати с директни оластичени телескопи 6.0, 7.0 и 8.0 метра, като само толстолобите са малко над 50бр.(най-големия ми е 8.700), а шараните и амурите са няколко пъти повече за целия този период от време.
Смятам че поведението на хванатата риба и коя колко и как "тегли" най-добре се индикира и вижда за какво става дума при риболова с оластичени директни(респективно уипове, щеки и спидита) по простата причина, че в първоначалните моменти след закачането на рибата, ситуацията въобще не подлежи на контрол и единственото на което можем да се осланаме е правилно подбраното съотношение "прът : ластик : линия"! За риби от този калибър съм ползвал здрави директни телескопи, оластичени на 5-то коляно с ластици 1.85, 2.0 и 2.2мм( съответно линии 0.20-0.205, 0.22-0225 и 0.23-0.25), в зависимост от размера на рибите в съответния водоем, в повечето случай без повод.
От трите вида риби, най-слабо тегли амура, но не е най-слабия биткаджия- първоначално прави едно диагонално или почти успоредно на брега потегляне и вади няколко метра ластик, като сравнително бързо ластика успява да го придърпа. Разправията с тях обаче започва като наближат кепа и видят за какво става въпрос- с риби по 5-7 кг започва един луд екшън и отчаяни маневри почти успоредно на брега, които могат да продължат до 30-40 минути, преди да влязат в обсега на кепа. Включително има моменти на финала да се правят на умряли лисици и в последния момент да изскачат от кепа, и то- няколкократно.
На второ място според мен е шарана, който първоначално прави едно много яко потегляне, вади значителна част от ластка, застава на дистананция, в зависимост до къде са му стигнали силите и битката се води там, до като бъде "обърнат", След това вече нещата са по лесни- следва дигане горе, поемане на въздух, пак забива в някаква посока и разпъва ластика но вече значително по-малко; следва второ и трето поемане на въздух, след което обикновенно "ляга" на повърхноста и бавно, бавно без суетене и излишни маневри бива паркиран в кепа. За този калибър риби, разправията до влизането в кепа рядко продължава до 25-30 минути.
За мен, безспорният и безапелационен фаворит по отношение на яките тегления и тегели е толстолоба. Риби по 5-7 кг вадят ластици 2.0-2.2 мм., монтирани на 5-то коляно, първоначално "до дупка", което ще рече- изваден около 25 метра ластик, сгънат на две прът и от там нататък всичко опира кое ще се предаде най- напред- линията, ластика, пръта...или толстолоба. Заставайки на тази дистанция, а тя е техически максималната, започват отчаяни опити да продължи и по-нататък и то поне десетина минути преди ластика да го поумори, като и риболовеца са поуморява заедно с него. Ластика го придърпва и се поприбира, но за разлика от шарана, следват втори и трети "тегел", почти колкото първия, но не толкова продължителни. Обикновенно чак след 4-тия, 5-тия тегел рибата се вдига горе и със широко зяпнала уста, бавно се придвижва към кепа. Като се кепчоса, битката продължава и в кепа...че и на брега. За риби по 7-8 кг, нормалното време за вадене е около 40-50 минути, като ако се лови с мач или болонезе, може да е и двойно повече и си е живо приключение. Специално, при риболов "на плувка" съотношението на хванати към избягали толстолоби е горе-долу 1:3, до като при другите два вида по-горе е 3:1.
При риболов "на дъно" и еднакво натегнат аванс, шарана не може да развие и наполовината от толстолоба, а амура изобщо не е в "градския хор"...
Бачо Илия написа:Пропуснах да упомена, че тези мои наблюдения касаят(без изключение) само затворени водоеми, като по-голямата част от толстолобите(и то, по-големите) са хванат на водоем който никога не е бил аренден(и в момента не е). Другото за което искам да спомена е, че за да има достатъчно достоверност на статистиката, трябва да се направят достатъчен брой опити, а щуки 4-5 килограма са изключение, бяли мряни с такива килограми са още по-голямо изключение, а каленик(лин) над 1.0кг. е като бяла лястовица.... Аз съм се установил на масово, повсеместно и всекидневно ловени риби; предполагам че и с по-едрите риби(10+кг) от тези видове, положението ще е същото!!!
Последната промяна е направена от Бачо Илия на Съб 4 Дек 2010 - 21:04; мнението е било променяно общо 2 пъти
????- Гост
Като ходих за заргана мин. година започнах с куки за язовир(16-18 номер сигурно бяха) и нямах нито един удар,а колегите вадеха.сложих 12-ка - морска и започнах да вадя риба.Затова вече като ходя на море с морски, на язовир с такива за сладководен.Незнам дали с морски куки на язовир ще хванеш нещоКИРО написа:...са чудя дали на морски куки ще имам успех... ?
Станислав- ...........................
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 07.06.1994
Години : 30
Гледах едно филмче за подобен експеримент само ,че със сом който тежеше 70 кг на река Ебро в Испания .Оказа се ,че ако си отвън може да изтеглиш рибата но ако си целият във водата сома ще те завлече и може да удави човек.Плуващ човек дърпаше със сила 10-15 нютона а сома с 25.
????- Гост
От лични си опит мога да кажа че за мен толстолопа е най-борбената риба.
Казвам личен опит за да няма кавги защото той не е много богат но на базата на уловените от мен до сега риби най-ми се е борил Толстолоп 8.5 кг.
Риболовствам само на плувка. Без тапи без нищо . Толстолопа го закачих с 0.20 повод и 0.25 основно. От момента в който разбра че е лапнал грешното топче разви над 60 м влакно от раз. Аванса натегнат до границите на влакното а онова дърпа без да спира.
Докатах го до брега аха да го кепчосам и хайде нови 40 м по същия начин.
Накрая се предаде. Но това е на водоем в който има къде да бяга.
На Долно Богров платеното:
Ловя на плувка: Основно 0.16 повод 0.14 ! Аванса пак натегнат на границите.
Приготвил съм се за рибоов на Толстолопи.
Първо ми удря сом около 4.5 кг. Разхожда ме точно 10-13 минути. В момента в който го вихнах на повърхността се предаде и беше кепчосан.
Следва удар на амур точно 4 кг времето за улавянето му около 15 минути. Амури съм ловил само на този водоем и там специфичното за тях е че лесно идват (почти веднага до брега) и после става страшното! И с този беше така почти след закачането неразви никакъв аванс дойде пред мен и почна да беснее 2-3 пъти ходи на 20-25м и накрая легна в кепа.
Следва нов удар тоя път е батко. Толстолоп 5.5 кг . Разви ми всичкото влакно предполагам някаде около 60+ м. Закачих го в единия ъгъл на водоема отиде чак до другя и добре че свърши язовира иначе незнам къде щеше да спре. Ваденето ми отне около 35-40 минути като през цялото време се дърпаше само на вътре до последно друсаше главата да ходи на там но накрая не му останаха сили и плавайки на една страна дойде в кепа.
На другия ден ловя си амурчета и ми удря нещо яко. Такъмите са същите от предния ден. След около 20-25 минути борба излезе един прекрасен люспест шаран с тегло точно 8.200 кг ! Шарана имаше коренно различна борба от Толстолопа макар и по-едър. Шарана търсеше храстите подводните камъни и укрития. Целта му постоянно беше дъното докато на толупчо идеята му беше да е от горе и да тегли колко има сила.
Всички риби са уловени в устите!
Сега това са наблюдения с тънки влакна а пръта ми е бил 6 м болонезе с акция 10-40 ! Което е престъпление да се ловят такива риби с него.
Ловил съм толстолопи и шарани на платеното на казичане (затвора) там когато за първи път ми удари толуп около 6 кг въдицата ми хръкна от стойката (говорим за тежък шаранджиски телескоп) макар и с по-зериосни такъми влакно 0.25 повод и 0.35 основно тослстолопа ме разхожда минимум 30 минути из язовира. Там прояви и ум като се опита да се скрие в едни дървета близо от отсрешния бряг. Шарани съм закачал до 2-3 кг и те се вадеха без особенни затруднения с тази въдици и това влакно.
От тези ми лични наблюдения смятам че Толстолопа е най-борбената риба, която съм ловил до момента.
Мога да го сравня по борбеност с морския кефал като за пример имам един такъв към 4 кг който закачих на мръсния канал в созопол със същата въдица с която извади толстолопа 8.5 кг и кефала разви всичкото влакно около 80 м и скъса безкомпромисно още преди напълно да е свършило просто аванса несмогна на напъна. Та незнам това чудо с каква сила е теглило но имах чувстово че съм ковнал ферибота.
Надявам се скоро да мога да ида на Теца да пробвам тамошните амури тип делфини и да имам и други бази за сравнение.
На колегата с екперимента пожелавам успех и да продължава страшни ми е интересно какво би показал кантара при борбеността на тези видове риби .
Казвам личен опит за да няма кавги защото той не е много богат но на базата на уловените от мен до сега риби най-ми се е борил Толстолоп 8.5 кг.
Риболовствам само на плувка. Без тапи без нищо . Толстолопа го закачих с 0.20 повод и 0.25 основно. От момента в който разбра че е лапнал грешното топче разви над 60 м влакно от раз. Аванса натегнат до границите на влакното а онова дърпа без да спира.
Докатах го до брега аха да го кепчосам и хайде нови 40 м по същия начин.
Накрая се предаде. Но това е на водоем в който има къде да бяга.
На Долно Богров платеното:
Ловя на плувка: Основно 0.16 повод 0.14 ! Аванса пак натегнат на границите.
Приготвил съм се за рибоов на Толстолопи.
Първо ми удря сом около 4.5 кг. Разхожда ме точно 10-13 минути. В момента в който го вихнах на повърхността се предаде и беше кепчосан.
Следва удар на амур точно 4 кг времето за улавянето му около 15 минути. Амури съм ловил само на този водоем и там специфичното за тях е че лесно идват (почти веднага до брега) и после става страшното! И с този беше така почти след закачането неразви никакъв аванс дойде пред мен и почна да беснее 2-3 пъти ходи на 20-25м и накрая легна в кепа.
Следва нов удар тоя път е батко. Толстолоп 5.5 кг . Разви ми всичкото влакно предполагам някаде около 60+ м. Закачих го в единия ъгъл на водоема отиде чак до другя и добре че свърши язовира иначе незнам къде щеше да спре. Ваденето ми отне около 35-40 минути като през цялото време се дърпаше само на вътре до последно друсаше главата да ходи на там но накрая не му останаха сили и плавайки на една страна дойде в кепа.
На другия ден ловя си амурчета и ми удря нещо яко. Такъмите са същите от предния ден. След около 20-25 минути борба излезе един прекрасен люспест шаран с тегло точно 8.200 кг ! Шарана имаше коренно различна борба от Толстолопа макар и по-едър. Шарана търсеше храстите подводните камъни и укрития. Целта му постоянно беше дъното докато на толупчо идеята му беше да е от горе и да тегли колко има сила.
Всички риби са уловени в устите!
Сега това са наблюдения с тънки влакна а пръта ми е бил 6 м болонезе с акция 10-40 ! Което е престъпление да се ловят такива риби с него.
Ловил съм толстолопи и шарани на платеното на казичане (затвора) там когато за първи път ми удари толуп около 6 кг въдицата ми хръкна от стойката (говорим за тежък шаранджиски телескоп) макар и с по-зериосни такъми влакно 0.25 повод и 0.35 основно тослстолопа ме разхожда минимум 30 минути из язовира. Там прояви и ум като се опита да се скрие в едни дървета близо от отсрешния бряг. Шарани съм закачал до 2-3 кг и те се вадеха без особенни затруднения с тази въдици и това влакно.
От тези ми лични наблюдения смятам че Толстолопа е най-борбената риба, която съм ловил до момента.
Мога да го сравня по борбеност с морския кефал като за пример имам един такъв към 4 кг който закачих на мръсния канал в созопол със същата въдица с която извади толстолопа 8.5 кг и кефала разви всичкото влакно около 80 м и скъса безкомпромисно още преди напълно да е свършило просто аванса несмогна на напъна. Та незнам това чудо с каква сила е теглило но имах чувстово че съм ковнал ферибота.
Надявам се скоро да мога да ида на Теца да пробвам тамошните амури тип делфини и да имам и други бази за сравнение.
На колегата с екперимента пожелавам успех и да продължава страшни ми е интересно какво би показал кантара при борбеността на тези видове риби .
Plat1ka- ...........................
Брой мнения : 156 Рожд.дaта : 01.01.1981
Години : 43
Според мен голяма зависимост има температура на водата.
Пролетно време рибата не е толкова борбена, но с затоплянето на водата се активизира.
Като пример по време на забраната на яз.Левица толстолоб с тегло 2кг. може да се лови с директен, но лятото е тегаво и с карпова щека.
Ако трябва да заложа на борбена риба бих посочил Амура.
Толстолоба наистина тръгва първоначално като все едно си закачил Шумахер за крилото, но издържиш ли първите напъни после е по лесно, докато Амура се бори до самия край.
Пролетно време рибата не е толкова борбена, но с затоплянето на водата се активизира.
Като пример по време на забраната на яз.Левица толстолоб с тегло 2кг. може да се лови с директен, но лятото е тегаво и с карпова щека.
Ако трябва да заложа на борбена риба бих посочил Амура.
Толстолоба наистина тръгва първоначално като все едно си закачил Шумахер за крилото, но издържиш ли първите напъни после е по лесно, докато Амура се бори до самия край.
Ми аз съм ловил кило скобар и кило шаран......нищо общо кат поведение и сила!
петко стоянов- ...........................
Брой мнения : 1320 Рожд.дaта : 19.03.1973
Години : 51
На Дунава при удар единствено мрената тръгва срещу течението.Ако ти удари сом и е добър екземпляр,ако не пожелае сам да тръге няма вадене без лодка.А пък за шарана и амура при мек аванс се вдигат на повърхноста,при по затегнат слизат по течението и си стоят долу.Най дълго вадените ми риби са в порядъка на около 40 мин.А веднъж бях заспал и като се събудих амура ми беше развил около 300м о,40 и леко подръпваше пръчката.
nerva- ...........................
Брой мнения : 95 Рожд.дaта : 09.04.1962
Години : 62
Нямам опит по Дунав,нооо, там са "атлетите".Страшно силни риби.
Нищо общо с арендовани язовири.
Нищо общо с арендовани язовири.
чечо- ...........................
Брой мнения : 1466 Рожд.дaта : 13.11.1971
Години : 53
Страница 1 от 2 • 1, 2
Страница 1 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing