GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Сервиз на Yаmaha 15hp 2st

+8
Тедо
max
КИРО
Ресьора
Шморхи
Петър Василев
savi aleksiev
tano
12 posters

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Go down

Сервиз на Yаmaha 15hp 2st - Page 2 Empty Re: Сервиз на Yаmaha 15hp 2st

Писане  Тедо Пет 24 Юни 2011 - 16:57

Шморхи написа:Ми Тедо, щото все всичко знаем и няма кой да прочете книжката на двигателя. :7319fa0a28be20 Прочетох я де....отиде четвъртинка масло на вятъра. Карай...Да връй маторят, другото не е важно! [You must be registered and logged in to see this image.]

нямаш ли лепенка на самия мотор, на която пише типа и количеството на маслото...
Тедо
Тедо
...........................

Брой мнения : 1619 Рожд.дaта : 23.06.1974
Години : 50

http://www.zanderbg.com

Върнете се в началото Go down

Писане  Шморхи Пет 24 Юни 2011 - 19:07

Тц! Не са сложили. Ама не им се сърдя де. Цяла книжка са ми дали хората и всичко си пише вътре.
Шморхи
Шморхи

Брой мнения : 2885 Рожд.дaта : 11.10.1978
Години : 46

Писане  sve25 Съб 25 Юни 2011 - 8:01

Днес пак го пробвах. Имаше 1-2 "празни" дърпания, но иначе другите са си с компресия.

не съм много запознат но тези двигатели нямат ли декомпресьор защото на колегата ми мотоциклета е така декомпресьора се е..ава от време на време и върти като на без компресия в момента в които пуснеш копчето на стартера и почнеш пак да въртиш и компресията идва 12666
sve25
sve25

Брой мнения : 110 Рожд.дaта : 28.07.1981
Години : 43

Писане  savi aleksiev Вто 28 Юни 2011 - 12:57

Тедо написа:шморхи, как пък наля повече, като 15-ката събира точно 1 литър масло???

За Ямахата с "проблема с бензин в маслото" - причината не е горивна помпа, а неправилно изгаряне и конденз на бензин по цилиндрите, който постепенно преминава в маслото... Причина работа на студен двигател поради неизправен термостат, продължителна работа на ниски обороти (например при тролинг), неподходящ винт (мотора не може да се развърти до номинални обороти при пълна газ)... Обикновено е комбинация от 3-те неща... При всички случаи не се оправя с ремонт!
Смени термостата с нов, премери оборотите на мотора на минимална и при пълна газ и стандартен товар в лодката (ако най-често се возите двама, мериш с 2 човека) - най-вероятно трябва да се сложи 1 или 2 стъпки по-бавен винт. След смяната моторчето по-лесно ще поддържа скорост за тролене, без да му сваляш оборотите от винтчето на карбуратора.

Тедо Абселютно си праф

thumbsUp_icon

Браво колега bravo компетентно и точно казано. макар че много не вярват в връзката, термостат винт и гориво в картера но то си е за тях. Ще пиша за моя случай като приключа и с тестовете 556b43b07afed4656d79 sunglasses2
savi aleksiev
savi aleksiev

Брой мнения : 3331 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 62

Писане  Шморхи Съб 16 Юли 2011 - 0:44

Моите драми продължават. Миналата Неделя, двигателят отказа да запали тотално. Разглобихме горивната с-ма, но се оказа, че не е там проблема.
Минахме на електриката и електрониката. Мерихме, струвахме и решихме, че е бобина. Купих нова бобина, смених я, но проблема си остава. Маторят не пали, а искрата, която подават свещите е никаква или мижава. Същите свещи на Ямаха правят много добра искра. Мерихме с пробна лампа плюсове и минуси, мерихме с мултицет съпротивления, промихме всичко свръзки с контактен спрей, сравнявахме съпротивленията с Ямаха...по-всичко личи, че проблем няма, но маторят не пали и искра няма!!!
Свалихме маховика, гледахме бобините...мерихме там съпротивление, подаван ток и прочие - има си. Явно електромагнитите работят. Старата и новата бобина са с еднакви показатели и....така.
Утре съм с плажна лодка на гребла, а моят двигател си е разхвърлян на парчета и стои покрит с един чаршаф.
Нямам идеи(от мен не се очакват понеже не съм електричар), но и колегите също нямат.
Бобина - проверена и сверена със старата
Електромагнити и маховик - проверени
Връзки - прозвънени и проверени
Ужас!
Сложихме бобина от Симсон и свещите не дават да ги държиш в ръка. Колегата хвана лулите със свещите, даде ги на корпус и каза "дърпай". Дръпнах аз, а той извика и ги изтърва. Искрата дори аз я видях, че я и чух....
А сейчас де! :5f3aea9b1ac151
Тъжен, много тъжен! 509601
Шморхи
Шморхи

Писане  tano Съб 16 Юли 2011 - 6:17

Тоше щом има ток и не пали значи не стига бензин до искрата sunglasses2 провери всичко наново в горивната система .Ако си тече бензин и има искра ще запали :609c1f728720fb
tano
tano

Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54

Сервиз на Yаmaha 15hp 2st - Page 2 Empty 123

Писане  max Съб 16 Юли 2011 - 9:18

Тоше, имах проблем с една Ямаха 15кс 4 тактова 2009г (с новия капак) хората от който я купих и бяха бърникали автоматичния смукач 12666 палеше много трудно първия път (като е топъл нямаше ядове) Купих от Ямаха нов 630лв и заспа .Дано не си със същия проблем че оправията е само нов.Чао и успех.
max
max

Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55

Писане  Шморхи Съб 16 Юли 2011 - 18:18

Моята е с ръчен смукач. Не е в горивото проблема. Ток има Тано, ама искра няма. Искра дава с бобината от Симсон и то хубава искра. С неговата си бобина(и стара и нова) искра или няма, или ако има, е супер мижава.
Днеска ходих по Аркутино на плаж, гледам хората кой с надувка, кой с рибче, кой с яхта, кой с жет...аз с плавници. 509601
Шморхи
Шморхи

Писане  чечо Съб 16 Юли 2011 - 21:03

Не съм много наясно,и ако кажа някоя глупост,моля да ме извините! Възможно ли е да е прескочил зъб на ремъка например..и да губи центровка и т.н. и има ли мотора кондензатори около бобините! 12666 Все пак е ДВГ..
чечо
чечо

Брой мнения : 1466 Рожд.дaта : 13.11.1971
Години : 53

Писане  Краси_поборника Съб 16 Юли 2011 - 21:10

Имал съм и такъв случай 12666 да има бензин и искра и пак да не пали мотора и се оказа че иглата на карбуратора не затваря и сместа е силно богата,свещите са мокри с бензин и е абсурд да запали.Провери свещите ако са мокри с бензин провери нивото на карбуратора което се регулира от поплавъка.
Краси_поборника
Краси_поборника

Брой мнения : 3139 Рожд.дaта : 15.03.1939
Години : 85

Писане  krokibg Съб 16 Юли 2011 - 21:46

Зад карборатора/те/ има едни пластини,които ако мотора загрява понякога повечко,се измятат и те са винови че не качва бензин !!! Това е в определени случай.Бубината може да е отишла и иска нова.Смяна на свещите със точния модел за двигателя.Всеки двигател е със свещи,които работят при определено топлинно число и ако не са оригинални,след известно време здават багажа - избиват.Купи точните за модела свещи,за да си сигурен че не е от тях !!!Направи един опит!!! Вдигни двигателя,все едно го транспортираш,напомпи бензина до втвърдяване на крушата и така дръпни няколко пъти и виж дали ще запали и ако запали веднага го пускаш във водата или го гасиш.Ако така запали,значи е от пластините.При задавяне,сваляш свещите долу и без да си включил маркуча с горивото към мотора,дърпаш десетина пъти на празно,да изхвърли всичко което е вътре.Ако има помпа която да стои след филтъра за бензина,преди карбуратора,задължително я разглобяваш за да я почистиш.Ако е каран с няколко вида масла,/говоря за двутактовите мотори/от смесването на тези масла с бензина,на филтъра на помпата става една тапа,като ципа,която също спира притока и т.ни т.н.Това са почти всички неща които знам и съм правил при тези проблеми.
krokibg
krokibg

Брой мнения : 168 Рожд.дaта : 23.09.1963
Години : 61

Писане  Шморхи Съб 16 Юли 2011 - 22:55

Свещите са същия модел, който се дава за мотора и са на 2-3 часа работа. Бобина имам нова, но положението с нея е същото като със старата.
Ще помисля за въпроса с ремъка и за горивната система, но пак ще го кажа - с бобина от моторетка прави искра, ама искра!!! С бобината старата няма искра, с новата(която получих преди един ден чисто нова), пак няма искра. Мисля си да търся проблема в тоците все пак, а ремъка и горивната с-ма да са между другото.
Няма или поне не виждам никакви кондензатори около бобините на маховика, а самите те са в добро здраве. Рязахме кабели и мерихме съпротивления. И двете са с едни и същи показатели. Другата бобина, която е след комутатора(т.е. тази, която смених) е залята с пластмаса и е неразглобяем елемент. Мисля си за блока на запалването(комутатора)....просто се изчерпаха идеите от какво друго може да е.
Шморхи
Шморхи

Писане  Краси_поборника Съб 16 Юли 2011 - 22:59

Болтовете които държат комутатора по някога се окисляват и не дават добра маса,почисти ги със шкурка,на мене и това ми се е случвало. 12666
Краси_поборника
Краси_поборника

Брой мнения : 3139 Рожд.дaта : 15.03.1939
Години : 85

Писане  krokibg Нед 17 Юли 2011 - 0:07

Шморхи,двутактова е моторетката,нали ??? Вземи и пръсни вътре бензин ама чист в в свеща,която пали първа и трябва да запали,дори и със малка искра !!!Запали ли веднъж,остави го да работи так известно време.Ако не с бензин,има едни пръскала в магазините за авто части,пръсни с едно такова и дърпай да видим ще запали ли !!!ако запали,тогава ще търсим проблема другаде !!! Залятите елементи също здават багажа,но за сега не бързай да търсиш,пробвай така,както ти пиша и да видим :5ff67901e688fa :5ff67901e688fa :5ff67901e688fa
krokibg
krokibg

Писане  Шморхи Нед 17 Юли 2011 - 0:19

4T e двигателя. Може да пробвам това с бензина, всъщност си го мислех, но нали все клоня към това, да търся проблема в електриката...Бобината подава сигнал(искра) фул груп. Няма значение кой кабел на коя свещ ще е, цъка постоянно и на двата цилиндъра.
Етер съм ползвал да паля един дизел зимъска.Много е шибано обаче, чува се ужасен звук "кррррррр" и съм чувал, че не е полезно. Знам, че се ползва при ниска компресия или липса на гориво. Ако е първото, спрея не ми е нужен, ако второто...мисля, че пак не е нужен.
Шморхи
Шморхи

Писане  max Нед 17 Юли 2011 - 1:02

Колега, почни от резервоара,крушата,горивната система има на две места от където можеш да разкачиш и да видиш дали хвърля бензин ,карбуратора (задължително го почистете) ако го почерпиш (както казва Любо и запали значи е ясна работата) задължително промий и филтъра, не знам ако имаш скъсана мембрана (май така се казваше 12666 дали не даваше подобен проблем ?) Нещо елементарно е 488232 толкова ли няма майстор но извънбордови мотори около тебе ? Каравелов и ............?ПП.Сетих се за още нещо което ми се случи с 40кс 4тактова -карбуратор---сложих добавка Yama......... в резервоара и започнаха проблемите .....два пъти идва майстор и двата пъти от карбуратора изкара капки с вода ??? на края пресипах бензина в прозрачна туба от мин.вода и като видях какво става се хванах за главата :217b315cad77fe на 10литра бензин се беше отаила към 3 литра вода 12666 Да не си сипвал добавки и да е станала грешка ?
max
max

Писане  krokibg Нед 17 Юли 2011 - 9:04

Аз понеже видях че имаш проблем без да видя какъв точно двигател имаш,излишно подчертах че тези неща които пиша са за 2Тмашина.Някои от тях обаче си важат и за 4т.Второто нещо което искам да ти кажа е че етера се впръсква съвсем малко а не да изпразниш флакона в цилиндрите !!! Ако го набуфкаш,как няма да има проблем,бързината на изгарянето му е толкова голяма че ако е в голямо количество,наистина има проблем !!!Иска се да направиш само едно леко фъш в едната свещ.Смени цялата система за горивото,от баката до двигателя,ако от някъде взима въздух,пак прави номера.А бе,има определени неща,които са задължителни да се направят при проблем със запалването.успех и дано се оправиш,ако ли не,бягай на майстор че сезона си мина sunglasses2 sunglasses2 sunglasses2

Ники,той бензина ни е шибан,а когато има и примеси в бензина,нещата стават страшни.След риболов,бензина трябва да се прецежда,каквото и да се прави,винаги има и прави конденз в баката от температурните промени.
krokibg
krokibg

Писане  max Нед 17 Юли 2011 - 9:28

Любе понеже и тая попара я сърбах sunglasses2 (слагам задължително водоловител 85лв. който периодично се почистват но при тях проблемът е зимата ,защото отделената от бензина вода замръзва и пак няма палене :217b315cad77fe Тоя проблем го реших като ми направиха байпас и зимата изключвам филтъра :609c1f728720fb .
max
max

Писане  Тедо Нед 17 Юли 2011 - 19:52

Шморхи, намери някой с 15-ка парсън и сменяйте едно по едно нещата докато разберете от какво е!
Между другото искрата, която дават при проба отвън е много слаба, дори на работещ мотор!

След 5-6 дърпания мокрят ли се свещите?
Тедо
Тедо

Писане  Шморхи Нед 17 Юли 2011 - 19:56

Не, не се дави ако за това питаш. Сухи са си. Бе ще взема да прозвъня горивната система от А до Я и да видя какво и що се случва.
Това за слабата искра е добра новост за мен, не го знаех. Благодаря!
Иначе няма откъде да намеря Парсън 15-а. Нямам познати с такива.
Шморхи
Шморхи

Писане  Тедо Нед 17 Юли 2011 - 21:57

не е нормабно да са съвсем сухи свещите след 5-6 дърпания... виж дали има бензин - да не се окаже, че търсиш повредата другаде...
Тедо
Тедо

Писане  Шморхи Сря 27 Юли 2011 - 23:08

Решихме проблема днес. След разглобявания безчет, смени на бобини, замерване с мултицети, рязане, запояване, сваляне на карбуратори, байпаси, проби с бобини от моторетки други, сравнения с други двигатели, замяна на части и дрън,дрън,дрън, се оказа, че е хроничния проблем за този модел и серия двигатели - изгоряла магнит бобина. Т.е. не изгоряла, но повредена, защото дава ток за индикатора на маслото и някаква мижава искра.
Сложи майстора нов магнит и всичко си дойде на мястото. Матора запали от втората дръпка. Отделно ми регулира карбуратора и оправи още едно дребно проблемче.
Голямо "БЛАГОДАРЯ" на Андон(Промарин) за съдействието, човещината, доверието да му ровя в магазина без него и...много още сходни думички, worshippy worshippy worshippy както и на Панко от Варна. clap
Андоне, днес в бързината не успях да ти благодаря, но ти дължа една хубава вечер нейде из водоемите ни(а може и по чуждите)! sunglasses2

П.П. Киро беше най-близо до проблема, та изкара една бира като утешителна награда. 45479
Шморхи
Шморхи

Писане  Sponsored content

Sponsored content

Страница 2 от 2 Previous  1, 2