Коментари и въпроси свързани с темите за рибите!!
+13
Borkata
Тянката
jorogai
rikitikitavi
Rimohit
sword-fish
КИРО
krezo_bg
Любак
cerberus
ПЛУВЧО
makari
Петър Василев
17 posters
Страница 2 от 2
Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Коментари и въпроси свързани с темите за рибите!!
Ами общото м/у тези риби е нищо Три различни риби;jorogai написа: :609c1f728720fb Обръщам се с молба/най-вече към Петър/,разбира се ако има възможност,
да ме просвети има ли разлика между морски костур,церула и скатари.На Керамоти с жена ми
наловихме доста риби,които по-опитни от нас нарекоха церула,други пък морски костур ,а
аз в you tube/от едно гръцко клипче/оприличих на скатари.Благодаря!
ЦЕРУЛА
СКАТАРИ
Морските костури са много видове,но това са най-разпространените;
ПЕРКА
ХАНОС
!!! Не очаквах толкова бърз отговор.Явно новобранеца в морския
риболов благодарение на нашия форум се оказа прав.Имам още много въпроси,но да
не прекалявам.Поздрави сърдечни от Смолян!!!
риболов благодарение на нашия форум се оказа прав.Имам още много въпроси,но да
не прекалявам.Поздрави сърдечни от Смолян!!!
jorogai- ...........................
Брой мнения : 26 Рожд.дaта : 02.08.1957
Години : 67
Дано не е спам,ама се чудех в коя тема да пиша.Тази вечер гледах новата програма на моята кабелна тв. PV TV,програма за лов и риболов.Даваха фидер риболов в Румъния на някаква река до Констанца.Силно вчатление ми направи това,че румънеца произнасяше имената на рибите като нас.Човека си го казваше "скобар","морунаж" и "мряна".Тези риби си имат научни наименования,които ние риболовците не използваме.Даже в различните краища на България си ги наричаме по различен начин.Типични ли са тия имена за "комшиите",питам колегите които са ходили на риболов в Румъния :609c1f728720fb ?!
Тянката- мир на праха му
Брой мнения : 2013 Рожд.дaта : 06.04.1969
Години : 55
сега разбирам,че не се казва Змарид а Смарид и не е Паур а Пагур човек се учи докато е жив
Миналия месец, докато си къцах сафридче по празниците в Синеморец, жената беше на екскурзия в Турция. Ето каква риба заснела на плажа в Мармарис:
За мой срам, не можах да определя вида и. Жената разказа, че рибите биле две, около 50 см, плували в плиткото до прибоя и не се плашели от хората. Напротив насочвали се към пляскането по водата.
Та, каква е тази риба?
За мой срам, не можах да определя вида и. Жената разказа, че рибите биле две, около 50 см, плували в плиткото до прибоя и не се плашели от хората. Напротив насочвали се към пляскането по водата.
Та, каква е тази риба?
Тик Так- ...........................
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Това е рибата Фугу или на гръцки се казва Лагопсаро.Тази риба е силно токсична,с две думи,ОТРОВНА за човека.
Повечето от буферните риби съдържат тетродотоксин, вещество, което е 1200 пъти по-отровен от цианида.
Една риба съдържа достатъчно тетродотоксин да убие 30 възрастни хора. До момента за Тетродотоксин не е известен антидот.
Голям хищник е и където се появи унищожава популацията на други видове и заема техните райони.
Голяма напаст е за гръцките (и не само )морета последните години.Била е разпространена само покрай Япония,но сега вече е почти навсякъде.
п.п.това пише за нея в Уикипедия;
Фугу (Фуго, Fugu) е японското название за вид риба балон, или риба таралеж (на англ. pufferfish) и на приготвяното от нея ястие. Рибата е от семейство Tetraodontidae (обикновено от родовете Takifugu, Lagocephalus или Sphoeroides или риба от рода Diodon). Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно. Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риби. Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими.
В Япония, тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да направи Фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има сертификат за това. Сертификатът, не може да бъде придобид, от който и да е. Готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат изпит. Тъй като тази риба има няколко разновидности, съответно и местата, от които трябва да се отстрани отровата са различни. Въпреки всички предпазни мерки, обаче, много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Фугу се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Въпреки това, в далечните за Едо (дн. Токио) райони, рибата се е приготвяла и тогава, а рецептите се ползват и до днес. Всеки може да посети ресторант, в който има майстор на фугу… но това не се отнася за императора на Япония. На него официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност. А противоотрова не е измислена все още. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.
Токсичност;
Рибите от семейство Tetraodontidae съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези и също в кожата. Поради това само специално лицензирани готвачи могат да приготвят и продават фугу и консумацията на дроба и яйчниците е забранена. Но тъй като малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни от някои гастрономи. Ако не премине до 15 секунди можете да се смятате за пътник. Всяка година известен брой хора умират, защото подценяват количеството отрова в консумираните части от рибата. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание и накрая умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова и стандартният медицински подход е да се направят опити за поддържане на дихателната и кръвоносната системи, докато ефектът от отровата премине.
Повечето от буферните риби съдържат тетродотоксин, вещество, което е 1200 пъти по-отровен от цианида.
Една риба съдържа достатъчно тетродотоксин да убие 30 възрастни хора. До момента за Тетродотоксин не е известен антидот.
Голям хищник е и където се появи унищожава популацията на други видове и заема техните райони.
Голяма напаст е за гръцките (и не само )морета последните години.Била е разпространена само покрай Япония,но сега вече е почти навсякъде.
п.п.това пише за нея в Уикипедия;
Фугу (Фуго, Fugu) е японското название за вид риба балон, или риба таралеж (на англ. pufferfish) и на приготвяното от нея ястие. Рибата е от семейство Tetraodontidae (обикновено от родовете Takifugu, Lagocephalus или Sphoeroides или риба от рода Diodon). Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно. Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риби. Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими.
В Япония, тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да направи Фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има сертификат за това. Сертификатът, не може да бъде придобид, от който и да е. Готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат изпит. Тъй като тази риба има няколко разновидности, съответно и местата, от които трябва да се отстрани отровата са различни. Въпреки всички предпазни мерки, обаче, много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Фугу се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Въпреки това, в далечните за Едо (дн. Токио) райони, рибата се е приготвяла и тогава, а рецептите се ползват и до днес. Всеки може да посети ресторант, в който има майстор на фугу… но това не се отнася за императора на Япония. На него официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност. А противоотрова не е измислена все още. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.
Токсичност;
Рибите от семейство Tetraodontidae съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези и също в кожата. Поради това само специално лицензирани готвачи могат да приготвят и продават фугу и консумацията на дроба и яйчниците е забранена. Но тъй като малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни от някои гастрономи. Ако не премине до 15 секунди можете да се смятате за пътник. Всяка година известен брой хора умират, защото подценяват количеството отрова в консумираните части от рибата. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание и накрая умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова и стандартният медицински подход е да се направят опити за поддържане на дихателната и кръвоносната системи, докато ефектът от отровата премине.
Благодаря Петьо! Чел съм и съм виждал снимки на Тетродон/Фугу, но не предполагах, че се среща и в средиземно море.
Тик Так- ...........................
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Аз съм хващал поне десетина и все по 2-3 килограма,но даже не я докосвам направо режа влакното,но първо я убивам
То тая Фугу Петьо се надуваше като балон с бодли.Параходчиите ги носеха като сувенири препарирани
Моряка- глоб.модератор
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Ето тук имам една снимана,но снимката е с доста лошо качество
Те са много видове от този род Ванка,,,някъде из сайта съм писал и имат снимки,но не знам къде точноМоряка написа:То тая Фугу Петьо се надуваше като балон с бодли.Параходчиите ги носеха като сувенири препарирани
Има повече от 120 различни видове риба от семейството на Family: Tetraodontidae по целия свят.
Тези риби са разпространени най-вече в тропическите и субтропическите океански води в Индийския, Тихия и Атлантическия океан,Средиземно и Егейско море. но някои от тях са известни също да живеят в леко солена и прясна вода.
Храни се с безгръбначни, водорасли, миди, скариди, раци, миди и ракообразни.
Въпреки, че pufferfish са слаби плувци, те могат да поемат големи количества вода или въздух в рамките на няколко секунди, за да се превърне в почти негодни за консумация топката няколко пъти размера им, когато са застрашени.
Някои pufferfish видове имат бодли по кожата си, за да ги направи по-малко вкусен.
Всички pufferfish имат 4 зъби, които са смесени заедно в клюн като форма. Тези зъби се използват, за да смаже черупки на мекотели, червени червеи и ракообразни.
Влакче риба има уникален метод за разплод, в който мъжките ръководства женски колега към брега и тя освобождава яйца. В яйцата, малките са защитени с твърда черупка.
Тези риби са разпространени най-вече в тропическите и субтропическите океански води в Индийския, Тихия и Атлантическия океан,Средиземно и Егейско море. но някои от тях са известни също да живеят в леко солена и прясна вода.
Храни се с безгръбначни, водорасли, миди, скариди, раци, миди и ракообразни.
Въпреки, че pufferfish са слаби плувци, те могат да поемат големи количества вода или въздух в рамките на няколко секунди, за да се превърне в почти негодни за консумация топката няколко пъти размера им, когато са застрашени.
Някои pufferfish видове имат бодли по кожата си, за да ги направи по-малко вкусен.
Всички pufferfish имат 4 зъби, които са смесени заедно в клюн като форма. Тези зъби се използват, за да смаже черупки на мекотели, червени червеи и ракообразни.
Влакче риба има уникален метод за разплод, в който мъжките ръководства женски колега към брега и тя освобождава яйца. В яйцата, малките са защитени с твърда черупка.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Каква е тази риба
chapara- ...........................
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Свирида Чапи,,много вкусна
Онзи ден и аз изкарах една към 2 кг,но имам снимки само в тавата
Петър Василев написа:Свирида Чапи,,много вкусна
Тя твойта по-вкусна изглежда ве
chapara- ...........................
Брой мнения : 14312 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 64
Сърфирайки в риболовното нет пространство,
(пази боже, ...... сляпо да прогледа) прочетох, че ... .
Внимание !!!
Siganus rivulatus - Риба заек
Малка пасажна риба (20 - 50 бр.) , достигаща около 20-30 см. дължина и обитаваща скалисти (богати на водорасли дъна) или смесено дъно, до дълбочина около 20-30м. Храни се с водорасли.
Обитава предимно Червено море, но през Суецкият канал е навлязла и разпостранила в източното Средиземноморие и Егейско море.
Кратко описание Морфология.
Кожата без люспи има : 13 бр меките лъчи (общо) на гърба, 10бр. Анални бодли. Има сиво тялото и може да бъде зелено, сиво или кафяво, сребристо-отдолу. Ирисът преливащи се цветове сребърен или златен.
Гръбните перки са стройни, остъри и отровни. .
Уплашените риби стават на петна или с 6 диагонални червеникаво/розови линии /зони по тялото.
Не е силно отровна, но болезнена рана и дълго време те боли и сърби.
Споделете .
(пази боже, ...... сляпо да прогледа) прочетох, че ... .
Внимание !!!
Siganus rivulatus - Риба заек
Малка пасажна риба (20 - 50 бр.) , достигаща около 20-30 см. дължина и обитаваща скалисти (богати на водорасли дъна) или смесено дъно, до дълбочина около 20-30м. Храни се с водорасли.
Обитава предимно Червено море, но през Суецкият канал е навлязла и разпостранила в източното Средиземноморие и Егейско море.
Кратко описание Морфология.
Кожата без люспи има : 13 бр меките лъчи (общо) на гърба, 10бр. Анални бодли. Има сиво тялото и може да бъде зелено, сиво или кафяво, сребристо-отдолу. Ирисът преливащи се цветове сребърен или златен.
Гръбните перки са стройни, остъри и отровни. .
Уплашените риби стават на петна или с 6 диагонални червеникаво/розови линии /зони по тялото.
Не е силно отровна, но болезнена рана и дълго време те боли и сърби.
Споделете .
Последната промяна е направена от Любак на Пет 28 Фев 2014 - 16:45; мнението е било променяно общо 1 път
Любак- глоб.модератор
Любак ,рибата на гръцки се казва Сарпогерманос или само Германос(означава.. германец ).
Заека е друга риба.
Каквото си написал е вярно за рибата,,само името й е грешно.
п.п. Точно днес си хапнах от нея Вчера бях за риба и си хванах на тесто с рокфор, към 2 кг,,,,,,,има малко специфичен вкус,но черната,а сребристата е отлична.
В Кипър тази риба я имат за първокласна,а тук на Крит до преди две-три години профитата я раздаваха без пари,защото никой не я купуваше.Сега върви по 10 евро килото.
Заека е друга риба.
Каквото си написал е вярно за рибата,,само името й е грешно.
п.п. Точно днес си хапнах от нея Вчера бях за риба и си хванах на тесто с рокфор, към 2 кг,,,,,,,има малко специфичен вкус,но черната,а сребристата е отлична.
В Кипър тази риба я имат за първокласна,а тук на Крит до преди две-три години профитата я раздаваха без пари,защото никой не я купуваше.Сега върви по 10 евро килото.
Петър Василев написа:Любак ,рибата на гръцки се казва Сарпогерманос или само Германос(означава.. германец ).
............................
Пак попрочетох тук-там и : -гърците я наричат ГЕРМАНОС, а турците СОКАН.
Любак- глоб.модератор
Петър Василев написа:Ето тук имам една снимана,но снимката е с доста лошо качество
...........
Този балон вече е изпихнал май....
ribarya- ...........................
Брой мнения : 315 Рожд.дaта : 29.10.1969
Любак написа:..........Не е силно отровна, но болезнена рана и дълго време те боли и сърби.
Соделете .
Бая чесане ши пада...ццц.Пази Боже!
Петър Василев написа:.........
Аве вие на Крит имате ли сезон,в който да няма риба!?Блазя ви,пу...
В последно време (зима бре) пак ме прихвана меракът да търся -чета- пиша и споделям с Вас за различните видове риби.
В тази тема е : http://www.gofishingbg.com/t5-topic
Понеже Темата е заключена ( заради - без Spam ), а виждам, че се чете, ....... пишете тук.
Ако, ..... случайно някой от Вас има какво ново да добави/допълни към горната тема, ...... да казва тук.
Питанките - какво е това ? също са разрешени.
В тази тема е : http://www.gofishingbg.com/t5-topic
Понеже Темата е заключена ( заради - без Spam ), а виждам, че се чете, ....... пишете тук.
Ако, ..... случайно някой от Вас има какво ново да добави/допълни към горната тема, ...... да казва тук.
Питанките - какво е това ? също са разрешени.
Любак- глоб.модератор
И трите теми :
1. http://www.gofishingbg.com/t5-topic
2. http://www.gofishingbg.com/t5708-topic
3. http://www.gofishingbg.com/t5773-topic
Са допълнени с нов фактологически материал, краткотрайни филмчета от = You Tube= и подредени (доколкото може) по родове.
Според мен, добра основа за запознаване с непознати неща, а и ......... занимание през тези студените месеци.
Едно е да си добър рибохващач, друго е да знаеш и какво хващаш.
Удоволствието е мое, да Ви ги предложа на вашето внимание.
1. http://www.gofishingbg.com/t5-topic
2. http://www.gofishingbg.com/t5708-topic
3. http://www.gofishingbg.com/t5773-topic
Са допълнени с нов фактологически материал, краткотрайни филмчета от = You Tube= и подредени (доколкото може) по родове.
Според мен, добра основа за запознаване с непознати неща, а и ......... занимание през тези студените месеци.
Едно е да си добър рибохващач, друго е да знаеш и какво хващаш.
Удоволствието е мое, да Ви ги предложа на вашето внимание.
Любак- глоб.модератор
Страница 2 от 2 • 1, 2
Similar topics
» Под-Тема : Сладководни риби в България - коментари, допълнения и въпроси.
» Сетивни органи при рибите
» Въпроси от начинаещи
» Сетивни органи при рибите
» Въпроси от начинаещи
Страница 2 от 2
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing