Ножът, който използваме
+50
gogata1
Pesho N.Zagora
justinian
spear
eminem94
gogolisec
Веско Жечев
rikitikitavi
divein
Атев
светльо-toxin34
ТАРАЛЕЖ
Иван
наско хвойнев
Любак
cochi75
krezo_bg
вакрил
dobria1
slivnalia
grandal_331
Георги Вутов
zuzko_
max
roko koko
Жоро-multi_maks
georg
EU_BG_akademika
румбата
Ресьора
gargaron
майсторчето страхил
HAZART
andro68
петко стоянов
Borkata
chapara
п.василев
KREPEJA
Marco Polo
Мънцата
Светозар Върбанов
nissana
КИРО
Тик Так
strijok
Pavkata 1977
Шморхи
Моряка
ticho
54 posters
Страница 5 от 8
Страница 5 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Ножът, който използваме
Истинско бижу!
justinian- глоб.модератор
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Да средна цена 50Еjustinian написа:Истинско бижу!
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Подарьк ми е /2лв./ на всичките ми рожденни дни от 94г на сам това са ми основните подарьци /ако колекционирах ........./ПП.Трябва да се разровя че имах някьде и самураиски мечEU_BG_akademika написа:Да средна цена 50Еjustinian написа:Истинско бижу!
Последната промяна е направена от max на Съб 26 Яну 2013 - 21:37; мнението е било променяно общо 1 път
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
max написа:..... на всичките ми рожденни дни от 94г на сам това са ми основните подарьци ......
Бучекчия с бучекчия такъФ. :5ff67901e688fa
Готов си вече да събереш дружина, даже и да я въоръжиш.
Любак- глоб.модератор
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
123
Сетих се за една част от подарьците бях напьлнил едно рибарско кошче /от тия за пастьрва плетените от ракита :dancingHappy_i / ще им направа една фотосесия като ходя до вилата.И понеже темата е какьв изполваш имам един без които не мьрдам Биокер които не го хващат метал детекторите /колко охтопода и мрежи е оправил ....../
max- ...........................
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
Здрасти.Ножът е от дамаскова стомана.За това и е с тези прекрасни чертички по острието.Получават се след обработка с киселина.За да не ти ръждясва най правилният начин ти го е казал Гогата Лисецкия.Да ти е честит и да има много от което си решил да го ползваш :609c1f728720fbjustinian написа:Гога, хем е хубав, хем е марков ножът. За изработката няма да говоря...
Тъй като стоманата е с високо въглеродно съдържание, в паспорта му пише,че е ръждаем.
Затова поставих този въпрос и ви благодаря за ценните съвети. :609c1f728720fb
наско хвойнев- ...........................
Брой мнения : 2014 Рожд.дaта : 26.05.1977
Години : 47
Според мен те не се получават а по-скоро стават по-видими със киселината.Иначе т.нар. дамаскова стомана се получава като няколко пъти метала се прегъва на две и се кове между всяко прегъване.
Имаше в една народна песен израз "Сабя Дамаскиня" сега разбирам от къде идва
EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
EU_BG_akademika написа:Имаше в една народна песен израз "Сабя Дамаскиня" сега разбирам от къде идва
Точно така е, на Крали Марко сабята - "... сабя дамаскиня, що се дипли дванайсет пъти...", изразът идва точно от технологията на коване!
antares- глоб.модератор
Брой мнения : 1966 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 64
Ако желаете може да ви дам линк към Български майстор на хубави и качествени ножове,ако излиза като някоя реклама нека бъде изтрито [You must be registered and logged in to see this link.]
Преди време имаше и един майстор Тенджерков,страхотни ножове ,саби,абе всичко правеше .
Моряка- глоб.модератор
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Ванка заповядай :609c1f728720fb [You must be registered and logged in to see this link.]
Насе имаш ли идеа тиа ножета горе долу колко парици се.наско хвойнев написа:Ако желаете може да ви дам линк към Български майстор на хубави и качествени ножове,ако излиза като някоя реклама нека бъде изтрито [You must be registered and logged in to see this link.]
Иван- ...........................
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
Borkata написа:Според мен те не се получават а по-скоро стават по-видими със киселината.Иначе т.нар. дамаскова стомана се получава като няколко пъти метала се прегъва на две и се кове между всяко прегъване.
Това май се отнасяше и за самурайските мечове-кове се прегъва се и пак се кове но колко пъти се изпълнява тази процедура
А иначе,въпреки че се измествам леко от темета където става въпрос за туристически ножове,аз у дома ползувам ето тези:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Но ползвам и точилката оригиналдъ ето тази:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Не знам каква е стоманата но вече една година експлоатация жестока в кухнята,особено в ръцете на жената и не съм ги претоквал-режат си.
Последната промяна е направена от krezo_bg на Пон 28 Яну 2013 - 18:44; мнението е било променяно общо 1 път
krezo_bg- ...........................
Брой мнения : 954 Рожд.дaта : 04.11.1960
Много! Като допълнение да кажа, че закалката се извършва в телата на прегрешили люде, които предварително знаели, че ще бъдат пронизани от самурайски меч. Става въпрос за пробождане с нажеженото желязо на живи хора! Идеята е, че когато човек изпитва страх, се покачва нивото на адреналина в кръвта и именно повишеното съдържание на адреналин е идеалната среда за закаляване на остриетата. Как са стигнали до този извод, лично аз не зная, но не съм и търсил подробно. Ако не се лъжа тази "церемония" се правела неколкократно, докато меча придобие желаните свойства на здравина и твърдост!krezo_bg написа:...Това май се отнасяше и за самурайските мечове-кове се прегъва се и пак се кове но колко пъти се изпълнява тази процедура...
Последната промяна е направена от gogolisec на Пон 28 Яну 2013 - 19:19; мнението е било променяно общо 1 път
gogolisec- ...........................
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 53
Ванка до 250 лв ,но изработката и качеството са невероятни.Ти поне влизаш в ловните форуми има доста изписано там за него и неговото майсторство.И тук може да те поканя в новия ни форум.Долу в подписа ми е.Дори се чудя дали началниците искат да направим едно приятелство между двата форума Има много хора от морския регион и доста полезни неща.Никито-rikitikitavi ни е флагмана тамИван написа:Насе имаш ли идеа тиа ножета горе долу колко парици се.наско хвойнев написа:Ако желаете може да ви дам линк към Български майстор на хубави и качествени ножове,ако излиза като някоя реклама нека бъде изтрито [You must be registered and logged in to see this link.]
Мерси Насе, аз вече съм се ръгнал и в този форум, van_ko се зовем тамнаско хвойнев написа:Ванка до 250 лв ,но изработката и качеството са невероятни.Ти поне влизаш в ловните форуми има доста изписано там за него и неговото майсторство.И тук може да те поканя в новия ни форум.Долу в подписа ми е.Дори се чудя дали началниците искат да направим едно приятелство между двата форума Има много хора от морския регион и доста полезни неща.Никито-rikitikitavi ни е флагмана тамИван написа:Насе имаш ли идеа тиа ножета горе долу колко парици се.наско хвойнев написа:Ако желаете може да ви дам линк към Български майстор на хубави и качествени ножове,ако излиза като някоя реклама нека бъде изтрито [You must be registered and logged in to see this link.]
Иван- ...........................
Брой мнения : 2475 Рожд.дaта : 20.10.1970
Крезо,то от рязане до рязане има разлика.С това точило не можеш да направиш кой знае какво,без разбира се да искам да те обидя.Едната ми чекийка е със стомана RWL и е наточена така,че да прави стружки по косъм(без майтап).Ей на това му викам остър нож.Иначе и комплекта Бьорнер дето майка ми го ползва вкъщи и той реже ама вече само определени работи.На луканки примерно се озорва Няма как да е по друг начин като се има предвид,че като се разделят бройките в комплекта на цялата цена един нож ти идва някъде на около 5-6-7 лева.Смях за един нож.
Аз има един приятел,невероятен майстор! А и разбира от желязо! :217b315cad77fe Шеф е на сервиз на "топлофикация",точно срещу нас. За 65-70 лева прави уникални ножове! Ножове за работа,не за витрина!!
Ловните дружинки край Болярово са свидетели на неговата дейност..Аз,също!
Другата седмица ще накарам да съберат няколо от неговите ножове,ще ги снимам за да видите за какво говоря! Диво прасе се "съблича" за отрицателно време..
Какви са тези 200-300 лева? Трябва ти добър метал,метал за дадена цел! И да знаеш как да го направиш красиво! Това е!
Ловните дружинки край Болярово са свидетели на неговата дейност..Аз,също!
Другата седмица ще накарам да съберат няколо от неговите ножове,ще ги снимам за да видите за какво говоря! Диво прасе се "съблича" за отрицателно време..
Какви са тези 200-300 лева? Трябва ти добър метал,метал за дадена цел! И да знаеш как да го направиш красиво! Това е!
ТАРАЛЕЖ- ...........................
Брой мнения : 1356 Рожд.дaта : 15.10.1974
Години : 50
наточена така,че да прави стружки по косъм(без майтап).
Стружки какви-саламени ли.
Няма лошо в случая просто мнение.За мене е важно ножът да режи а колко срува не ме е еня.
Стружки какви-саламени ли.
Няма лошо в случая просто мнение.За мене е важно ножът да режи а колко срува не ме е еня.
krezo_bg- ...........................
Брой мнения : 954 Рожд.дaта : 04.11.1960
Прав си за тея ножлета.Аз също го взех на жената.След рязане,две бяга до точилото.Не,че искам да се хваля,но нож е да оправи едно прасе от до и да не иска точене.Които са колачи и авджии знаят за какво говоря.Иначе аз имам от ската на бобслей.Доста зор ни даде за обработка и вкарване в чирините.Но е прекрасна стомана :609c1f728720fbBorkata написа:Крезо,то от рязане до рязане има разлика.С това точило не можеш да направиш кой знае какво,без разбира се да искам да те обидя.Едната ми чекийка е със стомана RWL и е наточена така,че да прави стружки по косъм(без майтап).Ей на това му викам остър нож.Иначе и комплекта Бьорнер дето майка ми го ползва вкъщи и той реже ама вече само определени работи.На луканки примерно се озорва Няма как да е по друг начин като се има предвид,че като се разделят бройките в комплекта на цялата цена един нож ти идва някъде на около 5-6-7 лева.Смях за един нож.
Борка, за манлито ли говориш?
justinian- глоб.модератор
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Страница 5 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Similar topics
» Видове възли които използваме или сме видели
» Моя ремонт, който ми прецака Поморие.
» ТЪРСЯ НЯКОЙ КОЛЕГА КОЙТО ПОЛЗВА ОТСТЪПКИ ОТ ЕКОНТ
» Моя ремонт, който ми прецака Поморие.
» ТЪРСЯ НЯКОЙ КОЛЕГА КОЙТО ПОЛЗВА ОТСТЪПКИ ОТ ЕКОНТ
Страница 5 от 8
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing