Ножът, който използваме
+50
gogata1
Pesho N.Zagora
justinian
spear
eminem94
gogolisec
Веско Жечев
rikitikitavi
divein
Атев
светльо-toxin34
ТАРАЛЕЖ
Иван
наско хвойнев
Любак
cochi75
krezo_bg
вакрил
dobria1
slivnalia
grandal_331
Георги Вутов
zuzko_
max
roko koko
Жоро-multi_maks
georg
EU_BG_akademika
румбата
Ресьора
gargaron
майсторчето страхил
HAZART
andro68
петко стоянов
Borkata
chapara
п.василев
KREPEJA
Marco Polo
Мънцата
Светозар Върбанов
nissana
КИРО
Тик Так
strijok
Pavkata 1977
Шморхи
Моряка
ticho
54 posters
Страница 4 от 8
Страница 4 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Re: Ножът, който използваме
dobria1 написа:
Колега от ресор става ли?имам един преден от Спринтер ако искаш пращам ти го
Има ресьори от който стават хубави ножове ,от тоя който имаш .... не знам все пак стоманата има значение .
slivnalia- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 85 Рожд.дaта : 13.06.1978
Години : 46
Re: Ножът, който използваме
slivnalia написа:dobria1 написа:
Колега от ресор става ли?имам един преден от Спринтер ако искаш пращам ти го
Има ресьори от който стават хубави ножове ,от тоя който имаш .... не знам все пак стоманата има значение .
Ами какво да ти кажа 1лист е и стои напречно на предницата(предполагам че е доста здрав) да не се впускам в подробности но ми дадоха един който монтирах и буса клекна долу и се наложи да го свалям и да слагам нов (модела бил с някакъв подсилен и разликата в твърдостта беше уникална)
Re: Ножът, който използваме
slivnalia написа:EU_BG_akademika написа:Кво говориш бе, супер са, ама черна стомана ли е острието?slivnalia написа:Аз пък си ги правя сам ножките
Не знам какво е "черна стомана",ножовите са от хиксови стомани 4X12,4x13 стомани който не ръждясват
Аз не, че съм голям разбирач, но се интересувам от въпроса. По принцип Х-то в наименованието на стоманата означава хром, но това не е показател за неръждаемост. Всичко зависи от процента хром в стоманата - над 12 се води неръждаема. Тия дето ги споменава Сливналия са неръждаеми. За челюстите на мухарското менгеме, дето си го правих скоро използвах стомана ХВГ. Въпреки съдържанието на хром тя не е неръждаема.
Стоманата за ресьори обикновено е 60Г или 65Г. Тя се води въглеродна инструментална стомана, и не е корозоустойчива.
От друга страна, познавам тука в Пловдив един пич, Дядо Благо, може да сте го чували, та той с неръждавейки не работи изобщо.
Някои от моите ножки. Първата беше на баща ми. Правена е преди повече от 45 години. Скоро един приятел ми смени дръжката, че старата изгни.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Re: Ножът, който използваме
А, и още нещо. Ресьорите са закалени на около 40 единици по Рокуел (HRC). За сравнение рибарските куки са закалени на 45-50 единици. Ножовете Мора,(според мен) са закалени на над 60 единици и въпреки добрите им качества за цената им са определено крехки.
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Re: Ножът, който използваме
Последната промяна е направена от петко стоянов на Съб 24 Мар 2012 - 8:44; мнението е било променяно общо 1 път
петко стоянов- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 1320 Рожд.дaта : 19.03.1973
Години : 51
Re: Ножът, който използваме
Големия викс кой модел е?
Тяна,чудни ножове си спретнал!Не се ли точат трудно с тоя мат'рял?Дръжките сам ли ги правиш?
Тяна,чудни ножове си спретнал!Не се ли точат трудно с тоя мат'рял?Дръжките сам ли ги правиш?
петко стоянов- ...........................
- Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 1320 Рожд.дaта : 19.03.1973
Години : 51
Re: Ножът, който използваме
петко стоянов написа:Големия викс кой модел е?
На кутийката пише " Handyman 1.3773"
Честно казано, безбройните му приставки не ме кефят особено. Като част от колекцията ми е, но като тръгна за риба взимам старото ножче на бащата или една Мора и задължително тва малкото викс-че, заради ножичките.
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Re: Ножът, който използваме
Това питах, за мен металите са два вида, ръждясващи и не...........т.е черни и цветни, и нали цветните не ръждясват затова и така задодох въпроса :6e6ebecd09233aslivnalia написа:Не знам какво е "черна стомана",ножовите са от хиксови стомани 4X12,4x13 стомани който не ръждясват
Сега разбирам, че зависи от количеството цинк и и си има номера, закаляване и прочее........
Пак научих нещо
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Ножът, който използваме
Тик Так написа:А, и още нещо. Ресьорите са закалени на около 40 единици по Рокуел (HRC). За сравнение рибарските куки са закалени на 45-50 единици. Ножовете Мора,(според мен) са закалени на над 60 единици и въпреки добрите им качества за цената им са определено крехки.
Тик Так всичко което си написал в цитирания и в по горният ти пост е точно така .Ресьорите искат отгряване ,после коване .Само ще допълня че не всички стомани в който има буквата Х стават за ножове поради причината че някой от тях при закаляване ,колкото и да ги отгряваш след това стават крехки и чупливи .Това се дължи на някой други елементи който съдържат в себе си .Още нещо майстора който ме учеше на времето ми казваше че,колкото повече ръждясва един нож ,толкова по голям ряз има .
петко стоянов
Тяна,чудни ножове си спретнал!Не се ли точат трудно с тоя мат'рял?Дръжките сам ли ги правиш?
Пецони лесно се точат ,ако при предварителната им изработка е даден правилен градус на острието.Дръжките и тях ги правя сам ,само дето трудно намирам хубав мат'рял
slivnalia- ...........................
- Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 85 Рожд.дaта : 13.06.1978
Години : 46
Re: Ножът, който използваме
А по поръчки правиш ли? Да си заръчам........ :dancingHappy_i
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Ножът, който използваме
Аз най си обичам туй,най много го използвам
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
вакрил- мир на праха му
- Регистриран на : 13.06.2010
Брой мнения : 1986 Рожд.дaта : 06.09.1968
Години : 56
Re: Ножът, който използваме
Тик Так написа:Ножовете Мора,(според мен) са закалени на над 60 единици и въпреки добрите им качества за цената им са определено крехки.
без да съм специалист ще кажа,че не си прав.почти всички Мори са закалени някъде на около 54-55 HRC.Казвам го,защото съм се интересувал и една от ножките ми е Mora 2000(един от най-разпространените им модели) а стоманата беше някакъв Sandvik.много мекичка стомана,реже много ама и много бързо сдава багажа.
Re: Ножът, който използваме
Borkata написа:Тик Так написа:Ножовете Мора,(според мен) са закалени на над 60 единици и въпреки добрите им качества за цената им са определено крехки.
без да съм специалист ще кажа,че не си прав.почти всички Мори са закалени някъде на около 54-55 HRC.Казвам го,защото съм се интересувал и една от ножките ми е Mora 2000(един от най-разпространените им модели) а стоманата беше някакъв Sandvik.много мекичка стомана,реже много ама и много бързо сдава багажа.
Борка, може и да не съм прав, и аз не съм специалист. Един път като бях за риба, ми се наложи да отворя макарата. Пробвах да развия един винт с ножа и един милиметър от върха се строши като стъкло. Та затова си помислих, че повечко закален. Моя не знам какъв модел е ама е от най-евтините, струваше някъде 10-12 лв.
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Re: Ножът, който използваме
един цитат от друг форум от човек,който е име в бранша...
***
Вчера направих тест за твьрдост(HRC) на някой модели ножове от световно известни марки,които са познати на повечето от участницити и четящите този форум.За целта бе ползван професионален и сертифициран твьрдомер на известна в Бьлгария фирма за производство на метални изделия.Резултатите от теста са следните;
1.HRC-60 единици Buck Omni Hunter-420HC-производител;Buck-USA
2.HRC-59 единици Kershaw Bear Hunter-AUS-8 производител;Kershaw-Kai(Japan),но на острието е изписано,поради ред причини-China.
Benchmade Snipe 10600-AUS-8 производител;Benchmade-подразделение Taiwan(red class)
Buck 110 Folding Hunter-420HC-производител;Buck-USA
3.HRC-57 единици Mora Classic-карбоново острие-производител;Mora-Sweden
Giesser-Messer-нож с ковано острие за цели на хранителната индустрия от хром-молибденова стомана
4.HRC-55-56 единици Mora2000-12C27-производител;Mora-Sweden(тествах 2 броя от този модел и показаха ралични,но много близки показатели 55-56)
5.HRC-55 единици Mora Progrip-12C27-нож за месо
6.HRC-54 единици Giesser-Messer-нож за месо от хром-молибденова стомана-производител;Giesser Messerfabrik-Germany и Opinel-France-нерьждаема стомана(моделите на MoraProgrip,Giesser-Messer и Opinel-HRC-54-55 e вьзможно да са с 1 единица в повече поради клиновидната-V-образна форма на техните остриета;измерването се извьршва най-точно и правилно,когато се натиска нескосената част на ножа)
7.HRC-53 единици M.Nieto-440C-производител Nieto-Espana(теста показа най-ниска твьрдост сред изброените модели,вьпреки че този тип стомана може да се закали до 60HRC.Това ясна демонстрира две неща-изписания вид на стоманата не е такьв или просто термообратката им куца много)
Показателите от този тест ни довеждат до извода,че фирмените показания за твьрдост на повечето американски компании,са достоверни независимо от вида на стоманата и мястото на произвежданите изделия-за разлика от някои европейски фирми!
***
между другото моя сгъваем manly от rwl34 е закален на около 61
***
Вчера направих тест за твьрдост(HRC) на някой модели ножове от световно известни марки,които са познати на повечето от участницити и четящите този форум.За целта бе ползван професионален и сертифициран твьрдомер на известна в Бьлгария фирма за производство на метални изделия.Резултатите от теста са следните;
1.HRC-60 единици Buck Omni Hunter-420HC-производител;Buck-USA
2.HRC-59 единици Kershaw Bear Hunter-AUS-8 производител;Kershaw-Kai(Japan),но на острието е изписано,поради ред причини-China.
Benchmade Snipe 10600-AUS-8 производител;Benchmade-подразделение Taiwan(red class)
Buck 110 Folding Hunter-420HC-производител;Buck-USA
3.HRC-57 единици Mora Classic-карбоново острие-производител;Mora-Sweden
Giesser-Messer-нож с ковано острие за цели на хранителната индустрия от хром-молибденова стомана
4.HRC-55-56 единици Mora2000-12C27-производител;Mora-Sweden(тествах 2 броя от този модел и показаха ралични,но много близки показатели 55-56)
5.HRC-55 единици Mora Progrip-12C27-нож за месо
6.HRC-54 единици Giesser-Messer-нож за месо от хром-молибденова стомана-производител;Giesser Messerfabrik-Germany и Opinel-France-нерьждаема стомана(моделите на MoraProgrip,Giesser-Messer и Opinel-HRC-54-55 e вьзможно да са с 1 единица в повече поради клиновидната-V-образна форма на техните остриета;измерването се извьршва най-точно и правилно,когато се натиска нескосената част на ножа)
7.HRC-53 единици M.Nieto-440C-производител Nieto-Espana(теста показа най-ниска твьрдост сред изброените модели,вьпреки че този тип стомана може да се закали до 60HRC.Това ясна демонстрира две неща-изписания вид на стоманата не е такьв или просто термообратката им куца много)
Показателите от този тест ни довеждат до извода,че фирмените показания за твьрдост на повечето американски компании,са достоверни независимо от вида на стоманата и мястото на произвежданите изделия-за разлика от някои европейски фирми!
***
между другото моя сгъваем manly от rwl34 е закален на около 61
Re: Ножът, който използваме
Borkata написа:между другото моя сгъваем manly от rwl34 е закален на около 61
Много ме кефи Манлито, класическа форма, непретенциозна, но изящна изработка! Ще си заприхождавам един тези дни.
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Re: Ножът, който използваме
Ето най-новата ми придобивка:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Обръщам се към по-знаещите от мен със следния въпрос:
Как да третирам острието против ръжда?
[You must be registered and logged in to see this image.]
Обръщам се към по-знаещите от мен със следния въпрос:
Как да третирам острието против ръжда?
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Ножът, който използваме
Това е копи/пест от форум offroad............ :dancingHappy_i
Следващата рецепта е само за хора, които обичат да експериментират.
Преобразователи за ръжда, телени четки, шкурка и какво ли не съм опитвал, но процеса си остава много трудоемък... Ето какво измислих последните дни и резултата се оказа впечатляващ! Идеята е да се използва солна киселина, която разяжда ръждата и я превръща в разтворим железен трихлорид, който просто се измива. Лошото е, че освен жележните окиси и хидроокиси, солната киселина разяжда и желязото, което е съвсем нежелателно.
Решението открих в един стар учебник по химична технология - трябва да се използва т.н. "инхибитор на киселинната корозия". Това са вещества, които пречат на киселината да реагира с метала, но не влияят на разтварянето на окисите. Такова вещество е например уротропина. Купува се в аптеките или в магазини за реактиви. Не е отровно - използва се за лекарство, както и за консервант в колбасите. Гори обаче не по-лошо от спирт, така че го дръжте далеч от огън...
Малко се отдалечих от темата...
Вълшебната смес се прави от солна киселина, вода и уротропин. Количеството на уротропина не е критично - примерно 10..20 грама на литър разтвор е добре. Количеството на водата зависи от това колко бързо искаме да действа разтвора. Колкото повече вода, толкова по-бавно дайства.
Как се прилага разтвора:
Метод1: Просто потапяме ръждивото желязо в разтвора и чакаме. Ръждата пада и се разтваря, а разтвора става жълто-кафяв. В този случай може да се работи с по-разредени разтвори, защото можем да почакаме: примерно 2 части вода на 1 част киселина.
Метод2: Ако желязото е голямо, а ръждата не много дебела - хващаме четка и намазваме повърхността с разтвора - тънките слоеве ръжда просто се измива под четката, за останалото ще трябва да почакаме 20..30 минути. В този случай е добре да се работи с по-концентриран разтвор.
Метод3: Ако предмета е голям, а ръждата дебела, тънкият слой разтвор не може да разтвори цялото количество ръжда. В такива случаи аз правя следното - намазвам предмета с четка и след това, върху мократа повържност нареждам слой от 2..3 салфетки или тоалетна хартия. След това обилно намокрям салфетките с разтвор и оставям да действа до разтваряне на ръждата. Ако е концентриран разтвора, 20..30 минути са достатъчни.
Последваща обработка: След почистването на ръждата, измивам предмета обилно със студена вода и след това го напръсквам със концентриран разтвор на сода бикарбонат. Содата неутрализира киселината попаднала в разни процепи и пори по предмета и забавя ново ръждясване. Ако предмета не може да се измие обилно (примерно заради габаритите), тогава направо може да се намаже/напръска с разтвор на сода, докато спре да се пени и след това леко да се изплакне със студена вода и да се подсуши.
След тази обработка, предмета трябва да се предпази от корозия възможно по-бързо. Примерно да се грундира (и боядиса), или да се намаже с машинно масло, грес или др.под.
Техника на безопасност:
1. Винаги сипвайте КИСЕЛИНАТА ВЪВ ВОДА, а не вода в киселината.
2. Работете с ръкавици, предпазни очила и стари дрехи! Солната киселина не е отровна, но когато е концентрирана е разяждаща.
3. Както казах, солната киселина не е отровна и затова може да се изхвърля в канала, добре разредена с вода. А ако я неутрализирате със сода бикарбонат - продуктите са готварска сол и вода.
3. Работете на проветриво място или най-добре на открито - от солната киселина се отделя хлороводород, който дразни дихателните пътища.
4. При попадане на киселина на кожата ви - промийте мястото с много вода, разтвор на сода бикарбонат и накрая със сапун. При попадане в очите - продължително промиване с вода на чешмата и веднага на лекар за преглед.
Следващата рецепта е само за хора, които обичат да експериментират.
Преобразователи за ръжда, телени четки, шкурка и какво ли не съм опитвал, но процеса си остава много трудоемък... Ето какво измислих последните дни и резултата се оказа впечатляващ! Идеята е да се използва солна киселина, която разяжда ръждата и я превръща в разтворим железен трихлорид, който просто се измива. Лошото е, че освен жележните окиси и хидроокиси, солната киселина разяжда и желязото, което е съвсем нежелателно.
Решението открих в един стар учебник по химична технология - трябва да се използва т.н. "инхибитор на киселинната корозия". Това са вещества, които пречат на киселината да реагира с метала, но не влияят на разтварянето на окисите. Такова вещество е например уротропина. Купува се в аптеките или в магазини за реактиви. Не е отровно - използва се за лекарство, както и за консервант в колбасите. Гори обаче не по-лошо от спирт, така че го дръжте далеч от огън...
Малко се отдалечих от темата...
Вълшебната смес се прави от солна киселина, вода и уротропин. Количеството на уротропина не е критично - примерно 10..20 грама на литър разтвор е добре. Количеството на водата зависи от това колко бързо искаме да действа разтвора. Колкото повече вода, толкова по-бавно дайства.
Как се прилага разтвора:
Метод1: Просто потапяме ръждивото желязо в разтвора и чакаме. Ръждата пада и се разтваря, а разтвора става жълто-кафяв. В този случай може да се работи с по-разредени разтвори, защото можем да почакаме: примерно 2 части вода на 1 част киселина.
Метод2: Ако желязото е голямо, а ръждата не много дебела - хващаме четка и намазваме повърхността с разтвора - тънките слоеве ръжда просто се измива под четката, за останалото ще трябва да почакаме 20..30 минути. В този случай е добре да се работи с по-концентриран разтвор.
Метод3: Ако предмета е голям, а ръждата дебела, тънкият слой разтвор не може да разтвори цялото количество ръжда. В такива случаи аз правя следното - намазвам предмета с четка и след това, върху мократа повържност нареждам слой от 2..3 салфетки или тоалетна хартия. След това обилно намокрям салфетките с разтвор и оставям да действа до разтваряне на ръждата. Ако е концентриран разтвора, 20..30 минути са достатъчни.
Последваща обработка: След почистването на ръждата, измивам предмета обилно със студена вода и след това го напръсквам със концентриран разтвор на сода бикарбонат. Содата неутрализира киселината попаднала в разни процепи и пори по предмета и забавя ново ръждясване. Ако предмета не може да се измие обилно (примерно заради габаритите), тогава направо може да се намаже/напръска с разтвор на сода, докато спре да се пени и след това леко да се изплакне със студена вода и да се подсуши.
След тази обработка, предмета трябва да се предпази от корозия възможно по-бързо. Примерно да се грундира (и боядиса), или да се намаже с машинно масло, грес или др.под.
Техника на безопасност:
1. Винаги сипвайте КИСЕЛИНАТА ВЪВ ВОДА, а не вода в киселината.
2. Работете с ръкавици, предпазни очила и стари дрехи! Солната киселина не е отровна, но когато е концентрирана е разяждаща.
3. Както казах, солната киселина не е отровна и затова може да се изхвърля в канала, добре разредена с вода. А ако я неутрализирате със сода бикарбонат - продуктите са готварска сол и вода.
3. Работете на проветриво място или най-добре на открито - от солната киселина се отделя хлороводород, който дразни дихателните пътища.
4. При попадане на киселина на кожата ви - промийте мястото с много вода, разтвор на сода бикарбонат и накрая със сапун. При попадане в очите - продължително промиване с вода на чешмата и веднага на лекар за преглед.
EU_BG_akademika- ...........................
- Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 61
Re: Ножът, който използваме
justinian написа:Ето най-новата ми придобивка:
Обръщам се към по-знаещите от мен със следния въпрос:
Как да третирам острието против ръжда?
Хубав нож!
Ако не го ползваш - масло. Ако искаш да го ползваш, трябва да го ползваш често, миене и подсушаване. Не се ли използва ще ръждяса.
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Re: Ножът, който използваме
Тик Так написа:justinian написа:Ето най-новата ми придобивка:
Обръщам се към по-знаещите от мен със следния въпрос:
Как да третирам острието против ръжда?
Хубав нож!
Ако не го ползваш - масло. Ако искаш да го ползваш, трябва да го ползваш често, миене и подсушаване. Не се ли използва ще ръждяса.
Благодаря и на двама ви. )
Тъкмо го пробвам на една луканка. Реже бе, реже като скалпел... )))
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Ножът, който използваме
justinian написа:Ето най-новата ми придобивка:
[You must be registered and logged in to see this image.]
Обръщам се към по-знаещите от мен със следния въпрос:
Как да третирам острието против ръжда?
Според мене трябва да режеш само мръвчица,без лимон,сиренце туршийка и някои други киселинно съдържащи менюта.
Аз имам тука едни заводски направени от 65Г стомана-голям ряз имат но от ражда няма отърване,лъскам(колкото е по-добре полиран един нож се поддържа по лесно)или постоянно се маже с неква си смазка.
krezo_bg- ...........................
- Регистриран на : 17.03.2010
Брой мнения : 954 Рожд.дaта : 04.11.1960
Години : 64
Re: Ножът, който използваме
Аз пък си мисля, че хубавия и марков нож не трябва да ръждясва. Все пак и аз като човек имащ възможността да си направи такива бижута (над 30 са вече), съм си правил и от ръждаема стомана, всякакви модели. Наистина имат добър ряз и голяма износоустойчивост, за сметка на това се заточват по-трудно. В кухнята гледам да са все от неръждавейка, но за касаплъка имам от тия ръждясващите и колкото и да не е хигиенично, след обезкостяване на мръвката, или рязане на сланина, НЕ измивам ножовете, които ръждясват, а леко ги забърсвам с парцал, като гледам да остане тънък слой мазнина по тях. С времето гранясва и понамирисва, но те не стоят у дома и не ми пречи. Преди следваща употреба ги измивам и заточвам, ако е необходимо. Та по-горе се споменаха основните причинители, а аз бих добавил и лук - основен враг на остриетата.
gogolisec- ...........................
- Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 53
Re: Ножът, който използваме
Гога, хем е хубав, хем е марков ножът. За изработката няма да говоря...
Тъй като стоманата е с високо въглеродно съдържание, в паспорта му пише,че е ръждаем.
Затова поставих този въпрос и ви благодаря за ценните съвети. :609c1f728720fb
Тъй като стоманата е с високо въглеродно съдържание, в паспорта му пише,че е ръждаем.
Затова поставих този въпрос и ви благодаря за ценните съвети. :609c1f728720fb
justinian- глоб.модератор
- Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 54
Re: Ножът, който използваме
Ами едно доматче ако пробваш, веднага ще си смени цвета. И ръждаемите оставят вкус върху нещата които режат който аз усещам. Общо взето не е за кухнята. За тънки мезета става...по принцип нож не се мие, а само се забърсва.
Иначе ръждаемите трябва да са полирани много добре , за да ръждясват по трудно.
Иначе ръждаемите трябва да са полирани много добре , за да ръждясват по трудно.
cochi75- ...........................
- Регистриран на : 11.09.2009
Брой мнения : 186 Рожд.дaта : 05.11.1975
Години : 49
123
В snimka.bg профильт на toyo1 сложих снимка от последният ми подарьк ако иска някои да я метне в темата.
[You must be registered and logged in to see this image.]
:609c1f728720fb
[You must be registered and logged in to see this image.]
:609c1f728720fb
Последната промяна е направена от max на Съб 26 Яну 2013 - 21:35; мнението е било променяно общо 1 път
max- ...........................
- Регистриран на : 28.06.2010
Брой мнения : 3942 Рожд.дaта : 20.11.1969
Години : 55
Страница 4 от 8 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Similar topics
» Видове възли които използваме или сме видели
» Моя ремонт, който ми прецака Поморие.
» ТЪРСЯ НЯКОЙ КОЛЕГА КОЙТО ПОЛЗВА ОТСТЪПКИ ОТ ЕКОНТ
» Моя ремонт, който ми прецака Поморие.
» ТЪРСЯ НЯКОЙ КОЛЕГА КОЙТО ПОЛЗВА ОТСТЪПКИ ОТ ЕКОНТ
Страница 4 от 8
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa