Въжени жълъди(ластици на харпун) ,дайте идеи!
5 posters
Страница 1 от 1
Въжени жълъди(ластици на харпун) ,дайте идеи!
На единия ластик на металния жълъд ми се счупи нита и реших даси направя с въже,но ми трябват идеи относно връзването.
makari- ...........................
Брой мнения : 276 Рожд.дaта : 02.06.1972
Години : 52
Re: Въжени жълъди(ластици на харпун) ,дайте идеи!
Прости ми за невежеството ,но за какво става дума?
майсторчето страхил- ...........................
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Извинявайте,става въпрос за ластици на харпун.
Поне си оправи и заглавието,че така шашва.
КИРО- мир на праха му
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Ако смениш жълъдите от стомана или железни на въжени трябва да смениш и стрелата със стрела акулови перки,но ако настояваш да исползваш пак старата стрела можеш да истъркаш със вълнен плат или въженце самите разрези там където ляга жълъда до такава степен,че да не се къса въжения жълъд.
Въжения жълъд е опростен на външен вид и има много и различни.Можеш да го вържеш като едно цяло,едно въже един жълъд или да прекараш двойно въже в ластика образуваики едно малко ухо към ластика и по този начин ако ти се скъса жълъда да го сменяш веднага.
Или ако искаш можеш да опиташ стоманен жълъд които се връзва пак към ластика и не е нужно да търкаш стрели или да ги сменяш-аз бих ти препоръчал точно този вид АКО ХАРПУНА НЕ ТИ Е ДЪРВЕН,на дървените харпуни задължително въжени жълъди.Утре ще направя снимки и на двата вида жълъди.
Въжения жълъд е опростен на външен вид и има много и различни.Можеш да го вържеш като едно цяло,едно въже един жълъд или да прекараш двойно въже в ластика образуваики едно малко ухо към ластика и по този начин ако ти се скъса жълъда да го сменяш веднага.
Или ако искаш можеш да опиташ стоманен жълъд които се връзва пак към ластика и не е нужно да търкаш стрели или да ги сменяш-аз бих ти препоръчал точно този вид АКО ХАРПУНА НЕ ТИ Е ДЪРВЕН,на дървените харпуни задължително въжени жълъди.Утре ще направя снимки и на двата вида жълъди.
Аз направих някакъв опит,но искам да разбера и как се връзва директно към ластика.Инече имам и стоманен,но казват,че въжените били по-добри и безшумни.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Харпуна ми е x-fire105.
Харпуна ми е x-fire105.
Такъв жълъд не съм виждал досега ,предполагам ,че е твое изобретение!
За връзването на ластика, за да го разбереш трябва да проследиш цялата процедура,ще се опитам да обесня със малко лошокачествени снимки.Тези дни като се поосвободя ще направя и едно видео.
Обикновен възел ,тези топчета със дупки по средата се продават по рибарските магазини.
Със помоща на една тръбичка вкарваме топчето в ластика
За връзването на ластика, за да го разбереш трябва да проследиш цялата процедура,ще се опитам да обесня със малко лошокачествени снимки.Тези дни като се поосвободя ще направя и едно видео.
Обикновен възел ,тези топчета със дупки по средата се продават по рибарските магазини.
Със помоща на една тръбичка вкарваме топчето в ластика
ще трябва да се получи така ,ухото за което говорех по горе -за по лесно влизане исползвам веро
след това връзваме малко над топчето като внимателно мокрим мястото на което въжето образува възел
след това връзваме малко над топчето като внимателно мокрим мястото на което въжето образува възел
ще се получи ето така
след това режиш едно парче въженце към 5 или 6 снт и правиш един обикновен възел накрая
след това режиш едно парче въженце към 5 или 6 снт и правиш един обикновен възел накрая
след това можеш да изпозваш този лесен възел
след като го затегнеш правиш две обикновенни възелчета и изгаряш със запалка или лепиш със секундно лепило против разнищване на въжето
след като го затегнеш правиш две обикновенни възелчета и изгаряш със запалка или лепиш със секундно лепило против разнищване на въжето
Ето 3-ри често срещани жълъда от стомана които можеш да испозваш,първите два жълъда се испозват предимно 14 или 16 мм ластик а последния на най долната снимка е за 20мм ластици и е най добър засега,този бих ти препоръчал и аз,със въжените жълъди ще имаш проблеми ако стрелата ти не е със акулови перки.
Ето 3-ри често срещани жълъда от стомана които можеш да испозваш,първите два жълъда се испозват предимно 14 или 16 мм ластик а последния на най долната снимка е за 20мм ластици и е най добър засега,този бих ти препоръчал и аз,със въжените жълъди ще имаш проблеми ако стрелата ти не е със акулови перки.
Макари, аз все още не ползвам въжени желади, но имам известни впечатления, защото синът ми и много от колегите харпунджии ползват такива и са доволни.
Това въженце което си сложил и показал на снимката, няма да издържи и две зареждания /гарантирам/. В случая за въжена тетива се използва много здрав материал наречен "динейма". Засечките на стрелата трябва да са идеално шлифовани с шлайф паста или финна шкурка за да не ти прокъсва тетивата. Колегата Николов се е постарал и много добре е показал как се прави въпросната тетива.Ако аз започна да ползвам подобна, това ще е с метален чупещ жълъд, какъвто е показал на последната снимка, мисля, че е най-удачният и най-трайният от всички показани.
Това въженце което си сложил и показал на снимката, няма да издържи и две зареждания /гарантирам/. В случая за въжена тетива се използва много здрав материал наречен "динейма". Засечките на стрелата трябва да са идеално шлифовани с шлайф паста или финна шкурка за да не ти прокъсва тетивата. Колегата Николов се е постарал и много добре е показал как се прави въпросната тетива.Ако аз започна да ползвам подобна, това ще е с метален чупещ жълъд, какъвто е показал на последната снимка, мисля, че е най-удачният и най-трайният от всички показани.
vatus- ...........................
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 68
Благодаря ви колеги.От снимките на емо ми стана ясно какво,къде и как :dancingHappy_i
Колеги , откаде може да се купи ластик за харпун , около София
Аз обикновено ходя в магазина на влади.Намира се на ул.Г.С.Раковски.Като се движиш по Евлоги Георгиев от стадиона към НДК,последната пряка преди сфетофара на НДК завивеш на дясно и на около 20м от дясната страна се намира магазина.Има и в ДИЕМ ФИШИНГ на опълченска мисля№2,но не е толкова зареден.Можеш и от ВИДРАКС да си поръчаш.
Също и на бул.България има един магазин SPORTSITY.И той е доста зареден.
Аз обикновено ходя в магазина на влади.Намира се на ул.Г.С.Раковски.Като се движиш по Евлоги Георгиев от стадиона към НДК,последната пряка преди сфетофара на НДК завивеш на дясно и на около 20м от дясната страна се намира магазина.Има и в ДИЕМ ФИШИНГ на опълченска мисля№2,но не е толкова зареден.Можеш и от ВИДРАКС да си поръчаш.
Също и на бул.България има един магазин SPORTSITY.И той е доста зареден.
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing