Морска рибена чорба
+2
tano
КИРО
6 posters
Страница 1 от 1
Морска рибена чорба
Скоро ми се поиска да си направя такава чорбица,
та рекох да видя тука какво си пише.
Ама добре че ribaro е писал една тема,та се посветнах малко.
Имаше изменения де.
Рибата се състоеше от попчета,сафрид,4 чучурини (лапини),един смарид и 5-6 хамсии.
Старта е - всичката риба в една решетка
и в тенджера с вода.
Нека си къкри на бавен огън,не бързаме.
През това време отивам до домашния плод зеленчук,
да видя какво ще намеря за чорбата.
трябва да стигнат
Малко целина и няколко люти чушлета.
3-4 домата
Задължително лющян ( девисил )
камбички,пипер (каквото е останало),лук,една глава чесън
Всичко през мивката и на масата за обработка.
Камбичките и пипера нарязани,без семките
Рибата постоя към половин час - извадих я да изстива.
Бабата искаше да настържа моркова
Ама на мен ми писна бързо,затова другите си ги нарязах
отгоре лука те така
чесънчето и лютите чушлета
да не забравим лющяна и целината,но
доматите обаче ги настъргах,за да махна люспите.
Водата дето се свари рибата не я подмених.
В нея хвърлих малко дафинов лист,десетина зърна черен пипер
и една супена лъжица сол.
После и виско дето го надробихме - айде вътре
И на котлона да си къкри,че ме чакаше другата задачка
чистенето на рибата.
Малко зор работа,че нашето е дребосък,и с много кости
и с това сме готови
Айде и рибата вътре и да си се топли там за около 30мин.
Накрая пак ми остана малко работа де.
Щях да снимам как изглежда на масата,ама докато взема фотото,
докато отида до шурито да снимам - всичко беше ометено,
без забележки.
Сега всички риби дето ги връщах - скорпиди,дракони,лапини,
ще си ги събирам,че в чорбата са превъзходни.
По някои въпроси,гледайте часа на снимките - дават много отговори.
та рекох да видя тука какво си пише.
Ама добре че ribaro е писал една тема,та се посветнах малко.
Имаше изменения де.
Рибата се състоеше от попчета,сафрид,4 чучурини (лапини),един смарид и 5-6 хамсии.
Старта е - всичката риба в една решетка
и в тенджера с вода.
Нека си къкри на бавен огън,не бързаме.
През това време отивам до домашния плод зеленчук,
да видя какво ще намеря за чорбата.
трябва да стигнат
Малко целина и няколко люти чушлета.
3-4 домата
Задължително лющян ( девисил )
камбички,пипер (каквото е останало),лук,една глава чесън
Всичко през мивката и на масата за обработка.
Камбичките и пипера нарязани,без семките
Рибата постоя към половин час - извадих я да изстива.
Бабата искаше да настържа моркова
Ама на мен ми писна бързо,затова другите си ги нарязах
отгоре лука те така
чесънчето и лютите чушлета
да не забравим лющяна и целината,но
доматите обаче ги настъргах,за да махна люспите.
Водата дето се свари рибата не я подмених.
В нея хвърлих малко дафинов лист,десетина зърна черен пипер
и една супена лъжица сол.
После и виско дето го надробихме - айде вътре
И на котлона да си къкри,че ме чакаше другата задачка
чистенето на рибата.
Малко зор работа,че нашето е дребосък,и с много кости
и с това сме готови
Айде и рибата вътре и да си се топли там за около 30мин.
Накрая пак ми остана малко работа де.
Щях да снимам как изглежда на масата,ама докато взема фотото,
докато отида до шурито да снимам - всичко беше ометено,
без забележки.
Сега всички риби дето ги връщах - скорпиди,дракони,лапини,
ще си ги събирам,че в чорбата са превъзходни.
По някои въпроси,гледайте часа на снимките - дават много отговори.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Морска рибена чорба
Киро,следващия път сложи и картофи и зехтин малко!Иначе готвача е мераклия
tano- ...........................
- Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 54
Re: Морска рибена чорба
КИРО написа:Старта е - всичката риба в една решетка
и в тенджера с вода.
Струва ми се,че малко си избързал със старта,според мен първо рибата трябваше да я пекнеш на скара и тогава в тенжерата!Не се съмнявам,че е станало много вкусно ама рибата ако мине и през скара става невероятно,ако не верваш питай Елф,тя е бог на рибенета чорба
п.п.Мноо ти арна градинката ве,ама тъй е,кат си имате местен метеоролог да ви пуща по малко дъждец....
Nedeltcho Delev- ...........................
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 2769 Рожд.дaта : 24.03.1964
Години : 60
Re: Морска рибена чорба
Ей ще ме накарате да проям и рибена чорба с тез ваши снимки и теми
Чак ми се напълни устата със слюнка
Чак ми се напълни устата със слюнка
strijok- глоб.модератор
- Регистриран на : 20.05.2009
Брой мнения : 5466 Рожд.дaта : 24.03.1972
Години : 52
Re: Морска рибена чорба
Тано,нарочно без картоф,и никаква мазнина.
Рибата си пуска достатъчно.
Неделчо,знам за скарата.
Ама друг път ще се пробвам.
Нека да излезе чернокопа,и още малко да порасне сафрида.
То и зарзавата се минава през скара де,не само рибата.
Ама там ще е друга рецепта вече.
Рибата си пуска достатъчно.
Неделчо,знам за скарата.
Ама друг път ще се пробвам.
Нека да излезе чернокопа,и още малко да порасне сафрида.
То и зарзавата се минава през скара де,не само рибата.
Ама там ще е друга рецепта вече.
КИРО- мир на праха му
- Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21389 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 66
Re: Морска рибена чорба
Айде и аз, като всите българи, когато им разкажеш нещо, те да кажат: "И аз го знам, ама по друг начин"
Сега. Още от пролетта, когато рибата има хайвер, освен осолен хайвер, правя и замразен във фризера, за чорбата. Когато гюрлюка ( заразавата ) е почти готов, слагам една супена лъжица хайвер. Когато зарзавата е готов, мушкам в тенджерата пасатора и правя всичко на крем. Нататък е както при теб. Освен това правя и саламурика. Тя е според мен, най важната част от морската рибена чорба.
Как приготвям саламуриката ? Счукани сухи лютиви чушки, зелени лютиви чушки, чесън, доматено пюре, лющян и различни др.подправки, които харесвате. От бульона в който е вряла рибата, вземате около 200 мл. Слагате чушките в него, както и подправки които вие харесвате. Варите, като постепенно слагате доматеното пюре и почти на края, чесъна. Не варете прекалено много чесъна, защото ще се загуби натуралния му вкус. След като свалите саламуриката от огъня, слагате нарязания на ситно лющян и го задушавате.
Преди да седнете да консумирате чорбата, наливате си чаша ракия и вземате една хавлия, която да ви е под ръка, защото изпотяването е право пропорционално на количеството саламурика, която сме сложили в чорбата и на големината на ракиената чаша :dancingHappy_i
Сега. Още от пролетта, когато рибата има хайвер, освен осолен хайвер, правя и замразен във фризера, за чорбата. Когато гюрлюка ( заразавата ) е почти готов, слагам една супена лъжица хайвер. Когато зарзавата е готов, мушкам в тенджерата пасатора и правя всичко на крем. Нататък е както при теб. Освен това правя и саламурика. Тя е според мен, най важната част от морската рибена чорба.
Как приготвям саламуриката ? Счукани сухи лютиви чушки, зелени лютиви чушки, чесън, доматено пюре, лющян и различни др.подправки, които харесвате. От бульона в който е вряла рибата, вземате около 200 мл. Слагате чушките в него, както и подправки които вие харесвате. Варите, като постепенно слагате доматеното пюре и почти на края, чесъна. Не варете прекалено много чесъна, защото ще се загуби натуралния му вкус. След като свалите саламуриката от огъня, слагате нарязания на ситно лющян и го задушавате.
Преди да седнете да консумирате чорбата, наливате си чаша ракия и вземате една хавлия, която да ви е под ръка, защото изпотяването е право пропорционално на количеството саламурика, която сме сложили в чорбата и на големината на ракиената чаша :dancingHappy_i
Re: Морска рибена чорба
Хубава си е чорбицата
п.п.От мен един съвет,рибата особено тая дребната с много кости ,първо само я запарваш и тогава обезкостяваш.Става по лесно защото не се разварява костната структура на рибата,а след това костите и главите вариш отделно заради бульона
п.п.От мен един съвет,рибата особено тая дребната с много кости ,първо само я запарваш и тогава обезкостяваш.Става по лесно защото не се разварява костната структура на рибата,а след това костите и главите вариш отделно заради бульона
майсторчето страхил- ...........................
- Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 60
Similar topics
» Мераклийска рибена чорба 2
» Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
» Рибена чорба - скумрия,сафрид,меджит и скорпид
» Рибена чорба "Шшшш-т...Тихо"
» Рибена чорба - скумрия,сафрид,меджит и скорпид
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa