Рецептата ми за сладководни раци
Страница 1 от 1
Рецептата ми за сладководни раци
Е в тази тема не съм се разписвал,че ето и любимата ми рецепта за сладководни раци.За мен най-вкусните са Дуранкулашките,може би заради минералните извори в естественото езеро.Задължително изчиствам червото,което минава през опашката и стига до средната от 5-те задни люспи на опашката.Хващам рака с лявата ръка,така,че към дясната да се подава опашката.С палеца и показалеца на дясната ръка хващам средната люспа,със средния пръст на същата ръка подпирам под опашката,да не шляпа с опашка и при ваденето на червото да се скъса.С движения настрани отчупвам средната люспа от опашката и бавно издърпвам да не се скъса червото.Понякога е много дебело с мастилен цвят.Следва изплакване на раците и оцеждане.В тенджера слагам на дъното до 1см. бира и слагам половината раци,посолявам,смилам малко черен пипер,режа 2 скилидки чесън на през две,2 супени лъжици олио(зехтин).За любителите на пикантното и една не много люта чушка на две,на три.Стрък лющян(левущян,девисил),останалите раци,почти до ръба на тенджерата и доосолявам.Слагам капака и друсам да се овкуси и на котлона.Отвреме на време раздрусвам без да отварям капака да не излиза парата.След ,като заври и раците станат червени,ги държа около 5 минути ,като пак раздрусвам.Преглъщам по време на процеса и ай на масата. Ям и осмуквам и главите Обикновенно се изплющява всичко в къщи,но ако сложа нарочно повече сол и останат,чистя месото от опашките и ги слагам в бурканче,доливам от соса и във фризера за изненада по Нова Година
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Рецептата ми за сладководни раци
Ми отпуши ми се слюнката и на мен,че спомени много,ай Наздраве и да ви е сладко Мезете
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Similar topics
» Видове сладководни (прави) раци в България
» САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия
» ПЪЛНЕН МОРСКИ КЕФАЛ С РОЛЦА ОТ РАЦИ-СУРИМИ И ГЪБКИ
» САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия
» ПЪЛНЕН МОРСКИ КЕФАЛ С РОЛЦА ОТ РАЦИ-СУРИМИ И ГЪБКИ
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa