Жито - варено
+3
Тик Так
nasco2
Любак
7 posters
Страница 1 от 1
Жито - варено
Майстори много - чалъми много.
Аз ще се опитам да отворя дума и за тази стръв.
Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка
Най-доброто жито на пазара е едно на което на опаковката пише "Парено жито" -за варене , пакетирано от фирма "Соларис 999" в Пловдив , Бургас и Хасково. Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон
Това го прочетох - някъде и в момента действам.
Само да добавя че ще му добавя и почти една супена лъжица канела и 5 малките пакетчата ванилия.
Питам - а ако към всичките миризливи овкусители добавя и 2 супени лъжици кюспе /на прах/ ?
Турлю гювеч ли се получава, или е добре синтезирано ? Помагайтееее.
Смятам да го използвам за подхранка и стръв. :1db1cce6422ce9
Аз ще се опитам да отворя дума и за тази стръв.
Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка
Най-доброто жито на пазара е едно на което на опаковката пише "Парено жито" -за варене , пакетирано от фирма "Соларис 999" в Пловдив , Бургас и Хасково. Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон
Това го прочетох - някъде и в момента действам.
Само да добавя че ще му добавя и почти една супена лъжица канела и 5 малките пакетчата ванилия.
Питам - а ако към всичките миризливи овкусители добавя и 2 супени лъжици кюспе /на прах/ ?
Турлю гювеч ли се получава, или е добре синтезирано ? Помагайтееее.
Смятам да го използвам за подхранка и стръв. :1db1cce6422ce9
Любак- глоб.модератор
- Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11761 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 71
Re: Жито - варено
Кюспето няма да попречи, ама що си мисля че подправките е хубаво да ги туриш под одеялото за да ги поеме по добре!!! Иначе бих те посъветвал да храниш с чисто жито а това с подправките само на куката или най много и няколко зърна между чистото за хранене
Не че съм ловил някога на жито, просто се опитвам да разсъждавам
Re: Жито - варено
Ловил съм на жито приготвено по аналогичен начин и съм го слагал като допълнение към захранката при риболов на каракуда и алай(скобар) по Марица. Можеш обаче да поекспериментираш с количествата на силно ароматните канела и ванилия. Понякога прекалено силния аромат има обратен ефект, особено в по-хладните месеци.
Тик Так- ...........................
- Регистриран на : 10.12.2010
Брой мнения : 703 Рожд.дaта : 29.10.1971
Години : 53
Re: Жито - варено
Ами къде е естествения аромат на житото ??
А той не е за пренебрегване.
Освен че варя житото /всъщност жената прави това / след това го разстила на хавлиена кърпа и съхне там . Става по-жилаво и по-добре стои на куката
Когато ловя на фидер добавям и в захранката. Получава се топче оваляно в захранка и заедно с червеите / а понякога и царевичка / е добро като захранка
За стръв пробвам . само жито или комбинирано с червеи , както даде по-добре . :609c1f728720fb
А той не е за пренебрегване.
Освен че варя житото /всъщност жената прави това / след това го разстила на хавлиена кърпа и съхне там . Става по-жилаво и по-добре стои на куката
Когато ловя на фидер добавям и в захранката. Получава се топче оваляно в захранка и заедно с червеите / а понякога и царевичка / е добро като захранка
За стръв пробвам . само жито или комбинирано с червеи , както даде по-добре . :609c1f728720fb
baralya- ...........................
- Регистриран на : 09.12.2009
Брой мнения : 1075 Рожд.дaта : 14.11.1967
Години : 57
Re: Жито - варено
И моето мнение е, че прекаленото ароматизиране има обратен ефект. Слагал съм 1-2 ванилии на един пакет грухана пшеница. А има и още един вариант - житото, дет се продава по църквите (или поне тук имаме такова) без етикет и произход е най-добрата стръв поне за мене и досега не ме е предавала. Между впрочем и аз добавям и 2-3 супени лъжици захар и става супер! Ползвал съм за захранка обикновено жито, (от това, дето се разменя за брашно по мелниците) само сварено, или в по-мързеливия вариант само накиснато и се оказа, че после и за стръв става, като определено подбира само едрите екземпляри.
Любак, експерименти трябват, другото е малко афиф работа.
Любак, експерименти трябват, другото е малко афиф работа.
gogolisec- ...........................
- Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 53
Re: Жито - варено
Любак,и аз си правих експерименти навремето,и ти предлагам (съвсем сериозно)към кило жито във водата за попиване освен захар да сложиш и 1ч.л. нес кафе-равна,също и толкова трупно брашно(ако намериш)Направи малко количество от това и експериментирай и ти пък после ще кажеш
Моряка- глоб.модератор
- Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8116 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 56
Re: Жито - варено
Най ефективния аромат на житото поне по нашия край е ,жито с канела,на едно малко бурканче слагам една чаена лъжичка с канела .Точно тази стръв ме е вадила от много тежки ситоации и капота :609c1f728720fb
Ресьора- ...........................
- Регистриран на : 18.10.2009
Брой мнения : 4608 Рожд.дaта : 09.05.1982
Години : 42
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Пет 15 Ное 2024 - 20:06 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
Съб 26 Окт 2024 - 20:36 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
Вто 22 Окт 2024 - 19:41 by Димитър Маринчев
» За гъби
Нед 13 Окт 2024 - 16:48 by Димитър Маринчев
» С лодка в морето - 2024
Пет 11 Окт 2024 - 14:44 by Димитър Маринчев
» Около Бургас
Чет 3 Окт 2024 - 21:05 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?
Пон 23 Сеп 2024 - 20:59 by Димитър Маринчев
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
Нед 11 Авг 2024 - 22:20 by Димитър Маринчев
» Light Rock Fishing
Нед 4 Авг 2024 - 23:36 by Димитър Маринчев
» Сезон 2024
Сря 31 Юли 2024 - 9:39 by boysa
» Зарибяване с пъстърва
Вто 21 Май 2024 - 14:05 by icokanev
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
Съб 18 Май 2024 - 19:37 by Димитър Маринчев
» Форумът осиротя
Пет 17 Май 2024 - 10:56 by icokanev
» Риболов на лихнос пред Каваците и Дюни
Чет 29 Фев 2024 - 11:35 by Димитър Маринчев
» Сезон 2023
Сря 21 Фев 2024 - 16:40 by boysa